Akut koronart syndrom Flashcards

Akut koronart syndrom

1
Q

vad händer vid ischemi, akut koronart syndrom

A

Ischemi - Hämmat blodflöde genom ett organ eller en vävnad som orsakar vävnadsskada. Ischemi uppstår vid blockering av blodkärl eller avsaknad av blodcirkulation i en vävnad.
Film som förklarar ischemi (6:10 min)
Myokardial stunning - Långvarig funktionsstörning (timmar-dagar) av hjärtmuskeln efter kortvarig (5-15 minuter), svår ischemi, med gradvist återställande av sammandragningsaktiviteten. Fenomenet förekommer ofta, såväl experimentellt som i klinisk medicin.
Myokardial hibernation - Ett tillstånd med försämrad myokardiell eller VK-funktion i vila pga långvarig perfusionsstörning i kranskärlen som kan delvis eller fullständigt normaliseras om man antingen förbättrar blodflödet eller minskar syrebehovet i hjärtat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definition Akut koronarsyndrom (AKS)?

A

Samlingsbegrepp för allvarliga kranskärlssjukdomar som orsakar myokardischemi med risk för myokardnekros.
Instabil angina pectoris - Bröstsmärta på grund av ischemi i myokardiet både vid ansträngning och vid vila. Oftast orsakad av partiell eller intermittent ocklusion i kranskärl med trombpålagring. Instabil angina innebär:
Nydebuterad angina med ökande symtom de senaste 4 veckorna
Förvärrade symptom av redan känd tidigare stabil angina de senaste 4 veckorna
Debut av viloangina de senaste fyra veckorna.
Angina pectoris som debuterar första 4 veckorna efter en hjärtinfarkt
Akut hjärtinfarkt: Tecken till myokardnekros i ett kliniskt sammanhang förenligt med akut myokardischemi. Kan delas in i:
ST-höjningsinfarkt (STEMI): ST-höjningsinfarkt innebär en kombination av typiska symtom, förhöjda biokemiska infarktmarkörer och EKG med nytillkommen ST-höjning och/eller ny Q-våg. Vid klinisk misstanke om akut hjärtinfarkt och samtidig nytillkommen LBBB/RBBB ska patienten handläggas som vid en STEMI. Kombinationen innebär dock inte att det med säkerhet föreligger en akut hjärtinfarkt.
Icke-ST-höjningsinfarkt (non-STEMI): I många fall med akut myokardischemi ses ST-sänkningar och/eller t-negativiseringar istället för ST-höjning. Dessa patienter har oftast ett visst blodflöde kvar i det drabbade kärlet vilket gör att ischemin begränsas subendokardiellt eller till fokala områden. NSTEMI diagnosen baseras på en kombination av typiska symtom (med eller utan EKG-förändringar) samt förhöjda biokemiska infarktmarkörer.
Instabil kranskärlssjukdom - Samlingsbegrepp för instabil angina och NSTEMI.
Skillnaden mellan NSTEMI och instabil angina är att ischemin vid NSTEMI inte är reversibel. Vid NSTEMI utvecklas infarkt i området vilket ger förhöjda troponinnivåer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Epidemiologi - AKS?

A

Sverige: År 2020 fick 22 200 personer diagnosen akut hjärtinfarkt i Sverige. En femtedel dog samma dag som de fick sin hjärtinfarkt. 4-veckorsmortaliteten för dessa fall av akut hjärtinfarkt var ungefär 25%. Totalt dog 4 800 till följd av en akut hjärtinfarkt under 2020. Män utgör ungefär 65% av alla årliga nya fall (incidenta fall) av akut hjärtinfarkt. 30-dagarsmortalitet mellan män och kvinnor är nästintill lika i Sverige.
Ca 50 fall av akut hjärtinfarkt dagligen i Sverige (2015-2019)
Under Covidpandemin såg man drastisk minskning i incidensen av hjärtinfarkt till 42 hjärtinfarkter dagligen, troligtvis p g a. att vissa ej sökte vård.
Globalt: Enligt världshälsoorganisationen, WHO, dog 17,5 miljoner människor till följd av kardiovaskulär sjukdom år 2012. Detta utgör ungefär 30 % av alla globala dödsfall per år. Av dessa 17,5 miljoner dödsfall estimerade man att 7,4 miljoner dödsfall berodde på kranskärlssjukdom.
Det är vanligare med att patienter har en NSTEMI jämfört med STEMI. 4-veckors mortaliteten bland STEMI är högre, dock ses ingen större skillnad mellan NSTEMI och STEMI vid 1-års uppföljning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Etiologi - AKS?

A

Ruptur av ett lipidrikt plack → ocklusion → ischemi → ev. nekros
Akut koronarsyndrom skiljer sig från stabil kranskärlssjukdom då det vid AKS sker en ruptur eller erosion av endotelet som leder till en trombotisk komplikation. Symtomen vid tillstånden kan dock vara relativt liknande.
Spontan kranskärlsdissektion - Ovanligt, men bör misstänkas vid hjärtinfarkt hos unga kvinnor. Primär dissektion i intima ger en efterföljande dissektion och blödning i media (intramuralt hematom). Ischemi uppstår då blödning i media gör att kärlet komprimeras så att blodflödet inte längre når hjärtmuskeln. Riskfaktorer är kvinnligt kön, graviditet och fibromuskulär dysplasi. Diagnostiseras genom koronarangiografi där majoriteten ofta läker spontant. Saknas RCT-studier och evidensen för hur dessa patienter bör behandlas på bästa sätt är omdiskuterat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Klassifikation vid akut hjärtinfarkt?

A

Akut hjärtinfarkt klassificeras i fem olika typer av hjärtinfarkt:
Typ 1: Hjärtinfarkten är orsakad av ischemi i myokardiet som har uppstått genom trombos i hjärtats kranskärl. Trombosen kan ha uppstått till följd av plackerosion eller plackruptur. Troponin över referensvärdet.
Typ 2: Hjärtinfarkten är orsakad av en mismatch mellan den faktiska syre- och blodtillförseln till myokardiet samt behovet av syre- och blodtillförsel. Ett ökat behov kan uppstå vid exempelvis ansträngning. En minskad tillförsel kan bero på t.ex. hypoxi, anemi eller kärlspasm.
Typ 3: Plötslig hjärtdöd. Ofta med föregående symtom indikerande kardiell ischemi, åtföljt av ny ST-elevation, nytt grenblock, detektion av koronar trombos på angiografi där döden inträffar innan hjärtmarkören kan kontrolleras, liksom vid obduktion, eller vid en tidpunkt då hjärtmarkörerna inte hunnit stiga
Typ 4:
Typ 4a: Hjärtinfarkten är orsakad av PCI. Troponin är minst trefaldigt förhöjt
Typ 4b: Hjärtinfarkt i samband med stenttrombos som är dokumenterad på angiografi eller obduktion
Typ 5: Hjärtinfarkten är orsakad av CABG (Coronary Artery Bypass Graft). Troponin är minst femfaldigt förhöjt.
Typ 1 är en “vanlig AKS”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Patofysiologi - AKS?

A

Vid akut koronart syndrom drabbas hjärtmuskelcellerna av ischemi. Detta innebär att vävnadens syretillförsel inte räcker för vävnadens behov. Kan bero på minskad blodtillförsel, ökat vävnadsbehov eller en kombination därav. Myokardiet försörjs av hjärtats kranskärl. När cirkulationen i något av dessa kärl blir påverkat eller stängs av drabbas vävnaden först av ischemi (Se → Angina pectoris) och om stoppet fortsätter tillräckligt länge även av vävnadsnekros, dvs. hjärtinfarkt.

Den vanligaste etiologin är ruptur av ett lipidrikt plack som resulterar i att kärlväggsstrukturer under tunica intima blottas, vilket drar till sig trombocyter som konformationsförändras och fibrin. Erytrocyter fastnar i denna nätstruktur och en växande plugg i hjärtats kranskärl bildas. Ischemi uppstår i myokardiet som försörjs av blodkärlet distalt om tromben. Detta resulterar i anoxi och nekros. Det dröjer upp till sex timmar innan nekros är patologiskt och anatomiskt påvisbar.

Utbredningen av en hjärtinfarkt beror på vilket koronarkärl det handlar om samt dess position. Det vanligaste stället för tromb är i LAD som försörjer främre delen av septum och framväggen. En tromb här ger en anteroseptalinfarkt medan bakväggsinfarkter eller diafragmala infarkter beror på tromber i den högra kransartären. De sistnämnda är betydligt ovanligare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Patofysiologi - Instabil angina, NSTEMI och STEMI?

A

Beroende på om ocklusionen av kranskärlet är total eller subtotal resulterar det i olika typer av skador. En övergående subtotal ocklusion med efterföljande stabilisering med plackläkning resulterar i en stabil angina eller inga symptom överhuvudtaget.

Vid en subtotal eller intermittent ocklusion kan patienten drabbas av instabil angina eller NSTEMI. En instabil angina innebär ”bara” en kärlkramp och ger inte upphov till någon myokardnekros. Vid NSTEMI ser man inte helt igenom det infarcerade området då det fortfarande finns levande myokardceller vars elektriska aktivitet ”stör”.

Vid total ocklusion drabbas en tredjedel av patienterna av plötslig död och hinner aldrig ens komma till sjukhuset. En totalocklusion kan även leda till ventrikelflimmer eller STEMI. Vid STEMI uppstår en transmural nekros av myokardcellerna i det drabbade området.

Vid ischemi påverkas drabbade myokardcellers “platåfas” på ett sådant sätt att en ström går från friska celler mot ischemiska och därmed ger ett positivt utslag i avledningar i skadans riktning. Är skadan allvarlig nog dör de påverkade cellerna och ett “elektriskt hål” bildas. Detta kommer senare synas som en nytillkommen q-våg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vävnadens reaktion på ischemi, beskriv vad som händer?

A

Vid tilltäppning av en koronarartär upphör leveransen av syrgas och näringsämnen vilket stegvis leder till celldöd. Först drabbas relaxationen och därefter kontraktionsförmågan. Steg för steg:

Momentan energikris uppstår i myokardiet på grund av den minskade syrgasleveransen
Bränslet i cellen (ATP) minskar akut
Anaerob glykolys startar omedelbart och medför en produktion av laktat från pyrodruvsyra och en ökning av surhetsgraden, pH sjunker
Adenosin och taurin läcker ut från cellerna inom några minuter
Kontraktionsförmågan hos cellen går ner och fritt kalcium ackumuleras i cellerna
EKG-förändringar på EKG uppstår i form av ST- och T-vågsförändringar
När extrem lågflödessituation (mindre än 10 % av normalflödet, vilket är ovanligt) uppstår, är de flesta myocyter i det ischemiska området döda inom en timme. Om flödesminskningen är av mer måttlig grad (10-35 %) klarar sig cellerna betydligt längre, drygt 3-6 timmar.

Även om adekvat blodflöde återupprättas (reperfusion) innan celldöd uppträder kan det uppstå en övergående nedsättning av kontraktionsförmågan i myokardiet (så kallad “stunning”).

Om det återupprättade blodflödet är tillräckligt för att myokardcellerna skall överleva men otillräckligt för att ge myokardiet normal tillgång till syrgas och näring talar man om hibernering. Det kräver att flödet är över 35 % av normalflödet. Hibernering kan även uppstå när en långsam minskning av flödet till ett område orsakas av en tilltagande försnävning av en kransartär. Det hibernerande myokardiet har en minskad kontraktionsförmåga som kvarstår så länge flödesminskningen består.

Celldöd leder i sin tur till en ombyggnad, remodellering, av hjärtat och därmed påverkas både död vävnad i infarkten och frisk vävnad utanför infarktsområde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Riskfaktor vid AKS?

A

Hög ålder - Män >45 år och kvinnor >55 år)
Diabetes mellitus
Rökning - Inklusive långvarig passiv rökning
Övervikt - (BMI 25,5-29,9) / Fetma (obesitas, BMI > 30) / Bukfetma
Förhöjda blodfetter - Hyperkolesterolemi är en större riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom än hypertriglyceridemi
Hypertoni: Blodtryck >140/90 mmHg
Hereditet - Syskon, föräldrar eller mor-och farföräldrar som drabbats av hjärtinfarkt vid en ålder <55 för män och <65 för kvinnor
Stillasittande
Psykosocial stress
Tidigare preeklampsi (havandeskapsförgiftning)
Autoimmuna tillstånd - T.ex. reumatoid artrit och SLE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Symtom bild vid AKS?

A

Centralt är att förstå att symptombilden vid en akut hjärtinfarkt kan variera påtagligt mellan individer. Det är således viktigt att ha såväl typiska som atypiska symptom i åtanke . Frånvaro av typisk bröstsmärta utesluter således ej hjärtinfarkt!
Bröstsmärta
Det mest typiska för en akut hjärtinfarkt är en central bröstsmärta som är retrosternal (bakom bröstbenet) och som sitter i åtminstone 15 minuter.
Bröstsmärtan strålar vanligtvis ut mot halsen, käke, axlar, skuldror eller armar.
Den vanligaste utstrålningslokalisationen är vänster arm men utstrålning i båda armarna samtidigt talar mest för AKS. isolerad smärta i t.ex. mage eller rygg kan också förekomma.
Obehag/tryckkänsla
Smärtförnimmelsen varierar påtagligt och en del patienter upplever mer en form av obehag eller tryckkänsla över bröstet.
Vidare kan smärtan komma plötsligt eller gradvis eskalera under timmar/dagar/veckor.
Rädsla och ångest
Ofta finns en vegetativ symtombild vid en akut hjärtinfarkt, d.v.s. symtom såsom rädsla och ångest, kallsvettighet, dyspné, trötthet/orkeslöshet/svaghet och synkope.
Asymptomatiskt / atypiska symptom
Viktigt att beakta är att en akut hjärtinfarkt även kan vara en så kallad tyst hjärtinfarkt, d.v.s. hjärtinfarkten går utan smärta eller med en vag symtombild i form av t.ex. dyspné och trötthet. Extra vanligt hos patienter med diabetes på grund av neuropati. Upp till en tredjedel av patienter med en akut hjärtinfarkt kan ha atypiska symtom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Generellt - diagnostik?

A

Diagnosen baseras på symptombild, hjärtskademarkörer (troponin T/Troponin I) samt EKG-bild (kan vara normalt).
Vid misstänkt akut koronart syndrom krävs urakut handläggning vilket beskrivs under behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Anamnes - AKS?

A

Riskfaktorer - Exempelvis diabetes, tidigare episod med AKS?
Smärtdebut? Utstrålning?
Illamående/kräkning?
Debut i vila eller ansträngning?
Andningskorrelation? Rörelsekorrelation?
Andra associerade symtom (tex dyspne)?
Smärtans karaktär (kramande, huggande, stickande, skärande)?
Efterfråga riskfaktorer samt ta noggrann smärtanamnes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Status - AKS

A

Hjärt- och lungauskultation - Ofta normalt i akutskedet
Nytillkommet förmaksflimmer, lösa rassel och tecken till lungödem, kardiogen chock och/eller väldigt påverkat allmäntillstånd tyder på sämre prognos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Klinisk kemi - AKS

A

Troponin T (TnT) – Minst två förhöjda värden med minst tre timmars intervall. Beslutsgräns ofta satt vid värden >14 ng/L för TnT. P.g.a. olika analysmetoder varierar beslutsgränsen för TnI, mellan >15 till >37 för kvinnor och >33 till >56 för män.
Troponin T och I är biokemiska markörer som endast ses vid skada på myokardceller. Troponin är således väldigt specifikt för myokardskador, dock beror inte alla myokardskador på hjärtinfarkt.
Vid hjärtinfarkt följer troponinvärdena ett dynamiskt förlopp. Troponin frisätts omedelbart efter akut hjärtskada men peaknivåer syns först efter ca 24 timmar. Däremot hinner inte troponinerna stiga tillräckligt väldigt tätt inpå smärtdebut. Dynamiken varierar från patient till patient, t.ex. kan lokal cirkulationspåverkan kring de skadade myokardcellerna medföra att det tar ett par timmar innan större utslag kan ses vid blodprov. Efter 24-48 timmar sjunker nivåerna, men de kan vara förhöjda i ca en vecka.
Kroniskt förhöjda troponinnivåer kan inte förklaras av akut hjärtinfarkt utan man får då leta efter annan förklaring så som hjärtsvikt, lungemboli eller njursvikt.
Basprover - Hb, LPK, elektrolyter, lipidstatus, HbA1c samt kreatinin
CK-MB (eventuellt) - Hjärtskademarkör som framförallt tas om TnT ej finns tillgängligt. Enligt ESC är det inte rekommenderat att ta detta prov i diagnostiskt syfte om Troponin T är tillgängligt.
NT-proBNP kan användas längre fram i förloppet som en prognosmarkör
All troponinstegring är inte hjärtinfarkt!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

EKG - beskriv fynden man ser vid ekg?

A

EKG-utseendet är väldigt viktigt i bedömningen av patientens tillstånd. Man ska komma ihåg att EKG-bilden förändras över tid. I den akuta fasen är det viktigt att identifiera nytillkommen ST-höjning vilket talar för STEMI eller ST-sänkningar och/eller T-inversion vilket talar för instabil angina (normalt troponin) eller NSTEMI (högt troponin). Utifrån EKG-bilden går det även att göra bedömning av vilken del av hjärtat som drabbats. Vid anterior ischemi ses framförallt ST-höjningar i V3–V4 och vid Inferior ischemi ses istället ST-höjningar i II, III och aVF.

Senare i förloppet så brukar man tala om tre olika EKG bilder:
Q-vågsinfarkt - Patologisk Q-våg talar för tidigare infarkt (kan uppstå även i akutskedet)
Icke-Q-vågsinfarkt - Tidigare infarkt där patologisk q-våg ej utvecklats. I dessa fall är oftast myokardskadan mindre än vid en Q-vågsinfarkt.
Normalt EKG - I de fall ischemin inte orsakat celldöd
Man har på senare år fokuserat allt mindre på Q-vågsinfarkter (2022)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad hittar man vid instabil angina pectoris och NSTEMI?

A

Instabil angina pectoris och NSTEMI
Vid instabil angina pectoris föreligger typiska symptom, lätt förhöjt troponin, med eller utan EKG-förändringar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Instabil angina - Beskriv symtom, ekg och om trop förkommer eller ej?

A

symtom
Nydebuterad angina pectoris
Angina pectoris som förändrats till det värre

ekg
ST-sänkning eller
T-vågsinversion
Ej ST-höjning eller nytillkommen Q-våg

trop
Normalt-lätt förhöjt

18
Q

NSTEMI - Beskriv symtom, ekg och om trop förkommer eller ej?

A

Symtom
som instabil angina (Nydebuterad angina pectoris
Angina pectoris som förändrats till det värre)
Nydebuterad akut central bröstsmärta

ekg
ST-sänkning eller
T-vågsinversion
Ej ST-höjning eller nytillkommen Q-våg

trop
högt

19
Q

STEMI - Beskriv symtom, ekg och om trop förkommer eller ej?

A

symtom
Nydebuterad akut central bröstsmärta

ekg
ST-höjning eller nytillkommen Q-våg

trop
högt

20
Q

Patologi - AKS?

A

Morfologiska förändringar i myokardiet vid hjärtinfarkt
0-12 timmar Inga förändringar
12-48 timmar Celldegeneration och akut inflammation med granulocyter
7-10 dagar Vävnadsnekros (koagulationsnekros)
2-4 veckor Begynnande läkning som ger granulationsvävnad. Det är som en vanlig sårläkning med fibroblaster och kärl som växer in. Därför blir området rött
2-4 månader Fibrotiskt infarktärr som är vitt som senvävnad

21
Q

Differentialdiagnos - AKS

A

Differentialdiagnoserna vid det för hjärtinfarkt mest typiska symtomet, bröstsmärta, är många. Således är ett brett differentialdiagnostiskt övervägande nödvändigt. Viktigt är att göra en distinktion mellan potentiellt livshotande tillstånd respektive andra orsaker.
Livshotande differentialdiagnoser
Instabil angina pectoris
Lungemboli
Perikardit
Hjärtsvikt/lungödem
Aortadissektion
Esofagusrift, -ruptur
Mediastinit efter genomgången thorakal kirurgi
Pneumothorax
Andra orsaker
Myalgi
Diskbråck
Reflux
Osteoporos med kotkompression
Pleurit
Rhizopati
Kostokondrit (Tietzes syndrom)

22
Q

Behandling - Generellt vid AKS?

A

Innan en eventuell infarkt med irreversibel myokardnekros utvecklas finns en period med reversibel myokardischemi. Därmed är det kritiskt att patienter med AKS tidigt identifieras och handläggs med korrekt behandling. Genom ett standardiserat vårdflöde med standardiserade processer kan ledtiderna till behandling kortas vilket i många fall kan minska skadan på myokardiet.
Nedan beskrivs de generella behandlingsprinciperna för akut hjärtinfarkt. Den mer specifika behandlingen kan variera beroende på var i landet man arbetar (stort/litet sjukhus, närhet till PCI-lab etc) varför lokala PM/vårdprogram är att rekommendera vid handläggning av patienter med akut hjärtinfarkt.

23
Q

Gemensam akutbehandling vid misstänkt akut koronart syndrom - behandling?

A

Patient ska akut till sjukhus med inläggning på HIA
Handläggningen påbörjas prehospitalt
Patient placeras halvsittande
EKG-övervakning - Se diagnostik för tolkning. Om initiala EKG inte är diagnostisk men patienten har kvarvarande symtom bör man upprepa EKG åtminstone var 15-30:e minut
Hjärt- och lungstatus - Puls, blodtryck och andningsfrekvens följs regelbundet
Troponin T + grundläggande blodprover (se diagnostik)
Acetylsalicylsyra (trombyl p.o.)
Laddningsdos 300mg - Ges snarast (helst prehospitalt) vid misstanke om STEMI/NSTEMI, instabil angina. Alternativt Klopidogrel (600mg som startdos).
Morfin - Titreras upp till smärtfrihet (kan upprepas, dock blir patienter med AKS sällan helt smärtfria förrän ocklusionen har åtgärdats). Ofta ges även tillägg av Primperan iv.
Nitroglycerin (0,4 mg sublingualt) - Upprepas vid behov var femte minut, upp till 3 gånger. Övergå till infusion vid fortsatt bröstsmärta och högt blodtryck.
Betablockerare (metoprolol, seloken) - Patienter med AKS skall sättas in på betablockad såvida kontaindikationer ej föreligger. I praktiken sällan i akutläget. Kontraindikationer:
Systoliskt blodtryck <100mmHg
AV-block II-III och I om PQ-tid >0,24sek.
Svårbehandlad obstruktiv lungsjukdom
Vänsterkammarsvikt med basala rassel >10 cm från lungbasen.
Sinusbradycardi (hjärtfrekvens <50)
Syrgas - Endast vid tecken på hypoxi eller sjunkande saturation (<90%).
Diazepam och/eller metoklopramid - Vid ångest och/eller illamående.
AKS ska handläggas akut med fokus på antiischemisk och smärtlindrande behandling!

24
Q

Specifik behandling vid STEMI?

A
  1. Misstanke om STEMI (snarast, även prehospitalt)
    ASA laddningsdos (300-500 mg)
    Ofta även Brilique 180 mg som laddningsdos i samråd med PCI-jour.
    Prasugrel har visats vara effektivare och ha färre negativa utkomster än Brilique och har blivit vanligt att använda istället.
    Heparin 5000 E i.v.
    Atorvastatin (40-80 mg p.o.)
    Ev. metoprolol - Ej vid hjärtsvikt
  2. Kranskärlsröntgen/PCI - Omgående transport till angiolab
    Kranskärlsröntgen/PCI (se nedan)
    (A) Heparin monoterapi (70-100 E/kg)
    B) Heparin + GP IIB/IIIA-hämmare (vissa fall med stor tromb)
  3. Fortsatt eftervård på HIA
    ASA (75mg 1x1)
    ADP-receptorantagonist -Ticagrelor (90 mg, 1x2) - Ej vid tidigare stroke
    Metoprolol - Individuellt
    ACE-hämmare/ARB - Individuellt vid t.ex. hypertoni, diabetes
    Atorvastatin (80 mg)
    Nitroglycerin vid behov
    Vid STEMI ska PCI-lab kontaktas omgående för akut PCI!
25
Q

Vad ör SATSA för minnesregel?

A

SATSA - Minnesregel för att komma ihåg den akuta behandlingen vid STEMI
Smärtlindring
Morfin
Anti-ischemisk behandling
Betablockad
Nitroglycerin
(syrgas)
Trombosbehandling:
ASA
Ticagrelor (Brilique)
Reperfusionsbehandling (PCI/Trombolys)
Sviktbehandling:
Diuretika, nitroglycerin, ACE-hämmare, CPAP
Arytmibehandling
Betablockad
Motverka hypoxi, ischemi och svikt som kan utlösa arytmi

26
Q

Specifik akutbehandling vid NSTEMI/Instabil angina?

A
  1. Misstanke om NSTEMI/instabil angina
    ASA laddningsdos (300-500 mg), därefter 75 mg 1x1
    Fondaparinux (Arixtra®)/LMWH
    Ev. metoprolol - Ej vid hjärtsvikt
  2. Inläggning på Hjärtintensivavdelning (HIA)
    Riskstratifiering enl. Grace risk score - Score avgör tid till kranskärlsröntgen/PCI (<2-72h)
    Atorvastatin (80 mg p.o.)
    Betablockad - oftast p.o.
    Ekokardiografi rekommenderas
    Avstå kranskärlsröntgen vid hög risk och låg nytta
  3. Angiolab - Kranskärlsröntgen och PCI vid behov enligt lokala PM (se STEMI ovan)
  4. Fortsatt eftervård på HIA
    ASA (75mg 1x1)
    ADP-receptorantagonist -Ticagrelor (90mg, 1x2) - Ej vid tidigare stroke
    Metoprolol - Individuellt
    ACE-hämmare/ARB - Individuellt vid t.ex. hypertoni, diabetes
    Atorvastatin (80 mg)
    Nitroglycerin vid behov
27
Q

kan man akut skilja mellan NSTEMI och instabil angina?

A

I akuta skedet på akutmottagningen kan man inte skilja på NSTEMI/Instabil angina då man saknar troponin, vilket kan ta flera timmar från symtomdebut innan förhöjda värden ses!

28
Q

Den akuta medicinska behandlingen vid akut koronart syndrom utgörs i huvudsak av fem läkemedel, vilka?

A

ASA p.o.
ADP-receptorantagonist (Ticagrelor p.o.)
Nitroglycerin p.o./i.v.
Morfin i.v.
Betablockerare (p.o./i.v.)
Furix och LMWH/Fondaparinux ges vid svikt respektive objektiva tecken (t.ex. stigande Troponinkurva, EKG med förändringar som vid ischemi) till infarkt.

29
Q

Infarkt i olika lokalisationer - Lateral infarkt, beskriv hur man ser laterala?

A

Orsakas ofta av ocklusion i LCx.
På EKG ses ST-höjning i avledning I, V5, V6 ach aVL.

30
Q

Infarkt i olika lokalisationer - högersidiga infarkt, beskriv hur man ser dem?

A

Högersidig infarkt
Orsakas av ocklusion i RCA.
På EKG ses ST-höjning i avledning II, III och aVF samt V4R.
Kliniskt ses ofta hypotension, halsvenstas, inga rassel förutom traditionella AKS-symtomen som nämns ovan.
Kan leda till olika typer av arytmier:
Sinusbradykardi - påverkan på SA-noden.
Förmaksflimmer - påverkan på höger förmak.
AV Block III - påverkan på AV-noden. Oftast är denna övergående. Patienten bör få en pacemaker om det höggradiga AV-blocket inte går i regress efter minst 5 dagar.
Behandla som sedvanlig AKS, med undantag av nitrater som är kontraindicerade, och tillägg av vätska för att kompensera för hypotonin.

Patient med bröstsmärtor och AV-Block III kan ha en högersidig hjärtinfarkt!

31
Q

Infarkt i olika lokalisationer - inferior infarkt, beskriv hur man ser dem?

A

Inferior infarkt
Orsakas i 90 % av fellen av ocklusion i PDA som avgår från RCA.
På EKG ses ST-höjning i avledning II, III och aVF.

Vid en inferior infarkt bör man även titta i avledning V4R, V5R och V6R för att utesluta högersidig infarkt .

32
Q

Infarkt i olika lokalisationer - Anterior infarkt, beskriv hur man ser dem?

A

Ocklusion i LAD, ju mer proximalt ocklusionen är, desto större infarktutbredning.
Ju mer proximal ocklusion, desto fler avledningar med ST-höjningar, kan förekomma i V1-V6 beroende på var ocklusionen är belägen, oftast i V2-V5.
Ger infarkt i septums främre två tredjedelar.
Vid ST-sänkningar i V1 och V2 tillsammans med prominenta R-vågor bör posterior infarkt misstänkas och därför bör man kontrollera posteriora avledningar V7-V9 då ST-höjningar kan föreligga där.
Dagar efter kan man drabbas av ventrikelseptumdefekt som komplikation. Vid plötslig klinisk försämring tidigt efter genomgången akut kranskärlssjukdom eller vid hjärtinfarkt med påtaglig hemodynamisk instabilitet, kardiogen chock eller nytillkommet blåsljud, bör mekanisk komplikation/VSD misstänkas och akut ekokardiografi utföras. För att upptäcka dessa i tid innan patienten försämras påtagligt har man som rutin att auskultera alla patienter på HIA regelbundet.

33
Q

Beskriv Akuta komplikationer?

A

Hjärtarytmier - Ger hjärtstillestånd och cirkulationsstillestånd.
Hjärtsvikt - När en del av myocardiet dör resulterar det i en sämre funktion. Detta kan i sin tur leda till:
Lungödem – Svårigheter att andas och bubbel i bröstet
Kardiogen chock – Hjärtat sviktar så mycket att trycket faller. Förekommer vid ca 3-13% av alla hjärtinfarkter. Förknippad med hög mortalitet på 40-50%, patienten kan behöva ECMO.
Myokardruptur – Ruptur av hjärtat. Nekrotiskt myokardium är skört.
Hemoperikard/hjärttamponad – Blod i hjärtsäcken som gör att hjärtat inte kan röra sig som det ska. Detta är en mindre vanlig dödsorsak än hjärtarytmi och hjärtinfarkt.
Ventrikelseptumdefekt/kammarseptumruptur - Förekommer vid 0,2% av all AKS. Debuterar ofta under första veckan efter en STEMI med biventrikulär svikt och nytillkommet systoliskt blåsljud. Kräver akut operation, förknippat med hög mortalitet.
Papillarmuskelruptur – Leder till svår klaffinsufficiens och det dröjer inte många timmar innan patienten dör i svikt. Kan höras ett nytt systoliskt blåsljud som minskar med tilltagande svikt. Kräver akut op!

34
Q

beskriv Sena komplikationer?

A

Hjärtsvikt
Vänsterkammaraneurysm
Endokardiell trombos och tromboembolism
Dresslers syndrom (postinfarktsyndrom) - 2-8 veckor efter hjärtinfarkt kan cellnekrosen vid transmural myokardnekros följas av en autoimmun reaktion med pleuroperikardit. Sällsynt tillstånd som behandlas med NSAID och i vissa fall steroider (prednisolon).

35
Q

Prevention allmänt, beskriv i korta drag?

A

Dödligheten i hjärtkärlsjukdom minskar i Sverige stadigt år för år, dels är vi bättre på att behandla akuta komplikationer i tid men också att vi är allt bättre på behandla riskfaktorer för AKS!

36
Q

Uppge Primärprevention vid aks?

A

Behandling av eventuell diabetes mellitus: HbA1c < 53 mmol/mol vid utskrivning, i övriga fall rekommenderas intensifierad behandling
Behandling av hypertoni: < 140/90 mmHg
Rökstopp
Behandling av blodfettsrubbningar: målnivå för LDL beror på absolut ASCVD-risk. Följande målnivåer finns enligt ESC:
Låg risk: LDL < 3,0 mmol/l
Medelhög risk: LDL < 2,6 mmol/l
Hög risk: LDL < 1,8 mmol/l och en reduktion av LDL-nivåerna med minst 50 %
Mycket hög risk: LDL < 1,4 mmol/l och en reduktion av LDL-nivåerna med minst 50 %
Fysisk aktivitet: Aerob träning 30 minuter minst fem gånger i veckan
Viktnedgång: BMI < 25 för män och < 24 för kvinnor
Kostomläggning: Medelhavsdiet
Stresshantering

37
Q

Uppge sekundära prevention vid aks?

A

Rökstopp, livsstilsrådgivning och fysisk aktivitet
Rökstopp - den sannolikt mest kostnadseffektiva sekundärpreventiva åtgärden.
Finns evidens för att medelhavsdiet har god sekundär preventiv effekt. För mer tips kring diet rekommenderas den evidensbaserade sajten Sundkurs.
Alkohol - Bör begränsas till max 0,5-1 glas/dygn. Att låg konsumtion av alkohol skulle vara kardioprotektivt är något som har börjat ifrågasättas allt mer. Idag är rådet snarare att man inte har hittat en ‘‘säker’’ gräns för alkoholdrickandet, därför är devisen ‘‘ju mindre, desto bättre’’ ett bra budskap till patienten.
Motion 30-45 min dagligen, lite är bättre än ingen! Alla hjärtinfarkspatienter ska ges möjlighet att delta i hjärtrehab/hjärtskola.
Betablockerare - I minst ett år, har visat sig minska mortaliteten
Kortverkande nitroglycerinpreparat
Statiner - Sänker plasmakoncentrationerna av kolesterol och lipoprotein via hämning av HMG-CoA reduktas och kolesterolsyntes i levern. Ökar antalet hepatiska LDL-receptorer på cellytan, vilket resulterar i ökat upptag och nedbrytning av LDL. Statiner har utöver detta visat sig ha en pleiotropisk effekt med bl.a. minskad oxidativ stress, plack stabilisering, anti-inflammatorisk, minskad trombocytaggregering etc
Mål för LDL är < 1,4 mmol/l och en reduktion på minst 50 %.
ACE-hämmare - Vid diabetes, hjärtsvikt eller hypertoni. Byt till angiotensinreceptorblockerare vid intolerans mot ACE-hämmare
Förbättrad glykemisk kontroll och HbA1c < 53 mmol/mol, ska dock individanpassas!
SGLT2-hämmare och GLP-1-analoger har visat minska risken för kardiovaskulära komplikationer, framförallt hos diabetiker och överviktiga.
ASA - minskar risken för nya event. Ofta livslångt.
Ticagrelor (Brilique) - I 12 månader

38
Q

Hur bra är vi på sekundärprevention?

A

Andel som uppnår de sekundärpreventiva målen:

Systolisk blodtryck < 140 mmHg (80%)
Rökstopp hos tidigare rökare (55%)
LDL-kolesterol < 1,4 mmol/L (50%)
Det finns således fortfarande mycket att göra och finns stora vinster kvar att inhämta med en förbättrad preventionsbehandling, ff.a i primärvården!

39
Q

beskriv kort Koronarangiografi och Perkutan Koronar Intervention (PCI)?

A

Perkutan, kateterburen metod för diagnostik och behandling av hjärtats kranskärl
Utförande - Via a. radialis (alternativt femoralartärerna) förs en kateter fram till hjärtat vilket möjliggör en selektiv intrakoronar kontrastinjektion. Kranskärlen kan då undersökas med röntgengenomlysning (koronarangiografi). Påvisas en signifikant stenos kan man då gå vidare och behandla med PCI. Vid PCI förs en ledare förbi stenosen. Stenosen kan sedan dilateras med en ballong som blåses upp där man även förbereder placket. Om det är anatomiskt möjligt så sätts sedan en stent i området för att minska risken för restenos. Ett PCI ingrepp tar vanligen ca 1-2 timmar och under ingreppet ges vanligen antikoagulantia i.v för att minska risken för komplikation med trombbildning.
Upptäcks en stenos vid undersökning med koronarangiografi som inte lämpar sig för behandling med PCI eller att patienten har utbredda stenoser i flera kärl kan by-pass operation (CABG) vara ett nästa steg om patienten bedöms vara operabel.

40
Q

Vilka är Komplikationer efter PCI?

A

In-stent trombos
Högst risk första månaden, kan dock förekomma i upp till ett år efter att man placerat stentet. Beror ofta på att patienten slutat ta sin DAPT. Hög mortalitet 17-40%
In-stent stenos
En del av läkningsprocessen som aktiveras felaktigt. Orsakar neointimahyperplasi med proliferation av glatta muskelceller. Patienten klagar på re-angina efter ca 3 månader.