Tumörer i rörelseapparaten Flashcards
Vad är definitionen av en tumör i rörelseapparaten ?
Palpabla mjukdelsresistenser subkutant belägna, större än 5 cm. Palpabla mjukdelsresistenser intramuskulärt belägna.Icke palpabla mjukdelsresistenser intramuskulärt belägna upptäckta vid ex. MR. Oklara benförändringar( metastaser).
Primära tumörer är ovanliga i rörelseorganen. Vanliga symptom är smärta och att patienten känner en knöl.
Vad ska man göra om man misstänker en mjukdelstumör i första hand?
Misstänker man en mjukdelssakrom exmepelvs om det föreligger en subfasciell tumör, eller en resistens överstigande någon centimeter i diameter, ska man inte ta biopsi själv utan först utreda röntgenologiskt och sedan ta kontakt med specialist. Felaktig provtagning försämrar nämligen prognosen
Vilka är de vanligaste primärtumörerna som metastaser till skelett?
- Bröstcancer
- Prostatacancer
- Lungcancer
- Lymfom
- Njurcancer
Vilka är de vanligaste lokalisationerna för en metastas?
- Kotpelare
- Lårben
- Överarm
Skelettmetastaser är vanligast där man har benmärg. Skelettmetastaser är nästan alltid multipla.
Sklettmetastaser kan ge smärta, patologiska frakturer och neurologiska bortfall. Kirurgisk behandling är ofta motiverad för att förhindra frakturer och förlamninagar om de sitter i ryggen. Metastaser till muskler är mycket sällsynta.
Vad räknas myelom som??
Myelom räknas inte till skelettmetastaser, eftersom myelom startar i benmärgen, men har klinisk bild som liknar skelettmetastaser.
Skelettmetastaser kan vara lytiska eller sklerotiska vad är skillnaden?
Skelettmetastaser kan vara lytiska (övervägande bennedbrytning) eller sklerotiska (övervägande bennybildning). Prostatacancer ger t ex oftast sklerotiska metastaser medan lungcancer ger lytiska metastaser. Ibland finns både lytiska och sklerotiska t ex vid bröstcancer.
Vilka cancrar ger ffa. lytiska metastaser och vilka ger sklerotiska?
Två huvudtyper av förändringar i skelettet vid skelettmetastaser är:
- Sklerotiska förändringar ffa. vid prostata och bröstcancer
- Lytiska förändringar vid njure och lungcancer
Vilka symptom är vanliga vid skelettmetastaser?
-Smärta
-Funktionsbortfall
-Allmän sjukdomskänsla pga. hypercalcemi
-Allmän sjukdomskänsla pga inflammation
Hur brukar smärtan vara vid metastaser i skelettet?
Smärtan är ofta rörelserelaterad och av dov karaktär (nociceptiv) som stegrar successivt. Ibland är smärtan neurogen, t ex om nerver kommit i kläm vid kotdestruktion. Tumörväxt utanför kotan med kompression av medulla spinalis alternativt perifer nerv kan också ge neurogen smärta.
Vad beror den allmänna sjukdomskäsnlan på vid skeletmetastas?
-Hyperkalcemi och infalammation
Hyperkalcemi ger en rad diffusa symtom, bl a trötthet och påverkan på CNS med depressivitet och konfusion. Symtomen är inte alltid relaterade till graden av hyperkalcemi; tiden under vilken hyperkalcemin utvecklas har betydelse. Vid svår hyperkalcemi kan tröttheten bli mycket uttalad.En utbredd cancer i kroppen, t ex i skelettet, kan orsaka trötthet, feber och viktnedgång vilket visar sig i blodprover som t ex anemi, hög SR och lågt albumin.
Hur kan man påvisa en skelettmetastas?
Man kan inte använda vanlig slätröntgen eftersom det har låg sensitivitet. Omfattande skada av skelettet behövs för att vanlig röntgen skall hitta metastaser, speciellt röntgen av ländryggen har begränsat värde. Skelettskintigrafi har använts i decennier och var tidigare den vanligaste diagnostiska metoden. Numera har DT och MR ofta ersatt skelettskintigrafi.
Vad är bättre DT eller MR för att påvisa skelettmetastaser?
MR har högre sensitivitet än DT men är sämre på att bedöma hur omfattande skelettskadan är. För utredning av metastaser i kotpelaren är MR förstahandsmetod.
Vilka labbvärden är av betydelse vid utredning av en misstänkt skelettmetastas?
Höga nivåer av S-PSA (> 50) talar starkt för skelettmetastasering av prostatacancer. Höga nivåer av S-alkaliska fosfataser kan ses vid skelettmetastaser med hög osteoblastaktivitet, t ex prostatacancer. P-kalcium/S-kalciumjonaktivitet skall ingå i utredning av en patient med misstänkt skelettmetastasering för att hitta patienter med hyperkalcemi. SR, Hb, LPK, TPK, albumin och prover för lever- och njurfunktion ingår också i kartläggningen. S-proteinfraktioner (elfores) och mätning av lätta kedjor (kappa/lambda) i serum är viktigt om primärtumören inte är känd för att inte missa ett myelom.
Hur kan man farmakologiskt behandla skelttmeatstas?
Skelettmetastaser kräver ofta avancerad behandling. Vanliga komponenter är morfin, NSAID och kortison
Vad är syftet med strålning vid skelettmetastase?
Strålbehandling ges oftast mot smärtande lokaler och vid medullakompression. Strålbehandling brukar ge smärtlindring hos majoriteten av patienterna utan att ge några svåra biverkningar. Det finns många olika scheman, allt ifrån en dos på 8 Gy upp till 10 behandlingar med 3 Gy/fraktion. Strålbehandling kan upprepas om effekten har stått sig under en tid (riktlinje 6 mån).
Det finn en relativ ny metod att upptäcka skelettmetastaser utöver MR och DT vilken?
Dock finns en nackdel med den, vilken?
18F-PET-scan
Mycket känslig, relativt ny metod för att upptäcka skelettmetastaser. Ett problem är att många benigna åkommor också ger patologisk signal.
Generell bestrålning av skelettet genom radioaktiva isotoper med affinitet till benvävnad används i mindre omfattning och då fra. vid prostatacancer. Vad kan man ge för behandling då?
Radionukliden Radium-223 (Xofigo), alternativt lutetium-177 som är kopplat till PSMA-617 (prostataspecifikt membranantigen), ett protein som uttrycks i prostatacancerceller.
Gör man kirurgi vid skelett metastaser?
Stabiliserande kirurgi görs akut vid patologisk fraktur i armar och ben. Ibland görs stabiliserande kirurgi även av metastaser i ryggkotorna. Kirurgi utförs ofta vid medullakompression. Solitära metastaser kan ibland opereras.
Hur kan man behandla hyperkalcemin som uppstår ofta vid skelettmetastaserign och försämrar patientens allmäntillstånd avsevärd?
Vid hyperkalcemi ges rikligt med vätska och diuretika samt bisfosfonater alt denosumab. Denosumab är en human monoklonal antikropp (IgG2) som angriper och binder med hög affinitet och specificitet till RANKL och hämmar aktivering av dess receptor på osteoklaster.
Benigna mjukdelstumörer 200-300 gånger vanligare än maligna. Vilken grupp är den största av benigna tumörer ?
De flesta är fettumörer av vilka lipom utgör den största gruppen. Benigna tumörer växer långsamt och expansivt dvs. de infiltrerar inte omgivande vävnader. De recidiverar sällan efter excision och sätter inte metastaser. Lipom, neurinom,osteoblastom,vissa jättecellstumörer är exempel på benigna tumörer.
Exempel på maligna mjukdelstumörer?
Malignt Fibröst Histiocytom(MFH),Liposarkom,Leiomyosarkom,Fibrosarkom,.
Kan drabba alla åldrar, genomsnittlig insjuknande 65 år.
Kirurgisk resektion i funktionsbevarande syfta, rekonstruktion (plastkirurgi, proteskirurgi),onkologisk behandling (stålning, cytostatika), uppföljning minst 5-10 år. Sarkom utgör <1% av alla maligniteter i rörelseapparaten.
Den vanligaste benigna muskuloskeletala tumören är lipom. Lipom kan vara allt från små subkutana noduli som knappt ens ger kosmetiska bekymmer till 20–30 cm stora djupa tumörer som kan påverka nerver och kärl. Hur diagnostiseras de?
MRT har hög diagnostisk säkerhet för lipom. Lipom utvecklas inte till liposarkom.Om förändirngen har större inslag av kärl och mer aggressiv och smärtsam då kallas det för angiolipom.