Barn med hälta Flashcards
Vad innebär hälta?
Hälta innebär att belastningen på en extremitet begränsas, ofta till följd av smärta men också på grund av svaghet eller missbildning.
var handläggs hälta beroende på om barnet är mindre eller över 1 år?
Alla barn < 1 år med hälta handläggs inom specialiserad vård.
Barn > 1 år handläggs på
barn- eller barnakutmottagning
Nämn fyra vanliga etiologer beroende på om det är:
1)Spädbarn
2)Småbarn
3)Tidig skolår
4)Prepubertet
1)höftlux
2)coxitis simplex
3)Mb perthes
4)höftfyseolus
Vad är den vanligaste orsaken till hälta som är ledrelaterad hos små barn?
- Coxitis simplex – vanligaste orsaken, synovit i höftled av oklar orsak, ofta efter viros eller överansträngning, förekommer hos barn 2–12 år, oftast 3–6 år.
Vilka är alarmerande fynd som bör anläggas akut inom specialiserad vård?
- Allmänpåverkan, hög feber.
- Ovilja att gå eller röra sig, särskilt mindre barn.
- Bensmärta med samtidig trötthet, anemi, låggradig feber.
- Nattlig ensidig smärta.
- Artrit, morgonstelhet.
- Lokaliserad palpationssmärta.
- Påtaglig rörelseinskränkning i höften.
- Positivt Trendelenburgs test.
- Palpationsömhet i buk eller ömmande testikel.
- Misstänkt misshandel – följ rekommendation om barn som far illa.
Vad är Mb Perths?
Mb Perthes är en sjukdom i höften som debuterar i barndomen, vanligen mellan 4-8 års ålder. Symtomen består vanligen av smärta i ljumske och lår, hälta och nedsatt rörlighet i höftleden. Diagnosen ställs med röntgen som visar en skrumpning (ostenekros) av caput.
Sammantaget:idiopatisk avasculär nekros med efterföljande höftdeformation.
Vilken långvarig komlikation finns des risk för?
Det finns stor risk för en permanent deformation av caput femoris vilket innebär en hög risk att utveckla artros i den drabbade höftleden i vuxen ålder. Osteonekrosen orsakas av störd cirkulation till caput, men anledningen till denna störning är inte ännu känd.
Hur brukar längtillväxten vara hos barn med Perthes?
Barn med Perthes sjukdom har ofta lite försenad längdtillväxt och utvecklar ibland en benlängdsskillnad där det sjuka benet blir något kortare.
Vilka riskfaktorer finns det för Perthes?
Riskfaktorer för sjukdomen inkluderar:
* ålder – främst drabbas barn i åldern tre till nio år
* kön – pojkar drabbas oftare än flickor
* etnicitet – sjukdomen är vanligare hos ljushyade
* genetiska mutationer – ibland är sjukdomen kopplad till förändringar i vissa gener
Vilka symptom typer på Perthes?
Till en början är symtomen ofta vaga med kortvariga episoder av hälta och lätt eller ingen smärta. Episoderna uppkommer särskilt efter belastning och fysisk ansträngning och besvären ökar med tiden. Efter hand blir:
- Hältan tydligare
- Barnet klagar över smärtor i knät, ljumsken eller framsidan/utsidan av låret.
- Smärtan kan bli varaktig och höften stelare.
Drabbas båda eller en höft vid perthes?
Oftast drabbas bara den ena höften men i 10–15 % av fallen kan sjukdomen angripa båda lårbenshuvudena. I sådana fall angrips ofta den andra höften först ett bra tag efter den första.
Vilka faser kan man dela in förloppet vid
Först sker en cirkulationsstörning, sedan nekros, cirkulations återhämtning och slutligen benbildning. De två sista stegen kallas för fragmenterings fas och konsoliderings fas.
Vad är målet med behandling vid Perthes?
Målet med behandlingen är att lindra smärta i akutfasen och bevara full rörlighet i höftleden genom hela sjukdomsförloppet. Behandlingen individualiseras. Barnets ålder är den viktigaste faktorn när behandlingen planeras. Vid behov för avlastning är ofta kryckor tillräckligt. Det är svårt att begränsa fysisk aktivitet hos barn, men man bör inte uppmuntra till hoppning/löpning i den fas då benet bryts ner. Övningar hos fysioterapeut i kombination med egenträning kan bidra till att upprätthålla god rörlighet i höften
I 75% av fallen med perthes sjukdom hur behandlar man?
I många fall är sjukdomen så pass lindrig att det inte behövs någon behandling utöver fysioterapi, uppföljning och kortare perioder av avlastning. Då är det NSAID man får för smärta.
I andra fall kan dock Perthes sjukdom vara mycket besvärlig och kräva såväl operation som långvarig avlastning. Vilka operationer gör man då? (2 alternativ)
1.Vid operation kapar man lårbenet för att sätta lårbenshuvudet i rätt position så att benet läker bättre.
2.Om sjukdomen bedöms vara av det allvarligare slaget, och barnet är över 5 år, kan behandlingen vara att den sjuka ledkulan fixeras med hjälp av en form som gjuts efter den sjukes höft. I denna form skruvas en ställning i stål som avslutas med en platta i gummi. Denna ställning fixerar hela benet i en vinkel om ca 45 grader utåt. Med denna ställning på det sjuka benet, kan personen röra sig relativt obehindrat. Ställningen brukar även vara “böjbar” i knäled så att personen kan sitta ner med ställningen fortfarande kvar på ben.
nyfödda kan ha en höftluxation, man pratar om två typer av höftledsinstabilitet, vilka?
Dels finns den vanliga typen som har sin grund i ökad ledlaxitet. Därutöver finns den teratologiska eller missbildningsluxationen, där höftleden är luxerad redan in utero, och luxationer sekundära till neurologiska tillstånd.
Vad står DDH för?
DDH (developmental dysplasia of the hip), som saknar en motsvarande svensk term, beskriver ett tillstånd där det föreligger en avvikande relation mellan caput femoris och acetabulum. DDH utgör därigenom ett samlingsbegrepp för ett antal tillstånd som är sammankopplade och där det ena tillståndet utan behandling kan leda till det andra. Neonatal höftledsinstabilitet, en sent upptäckt (diagnostiserad efter 2 veckors ålder) höftledsluxation eller en underutvecklad subluxerad höftled med tidiga degenerativa förändringar är exempel på tillstånd som alla kan innefattas i begreppet DDH.
Ge exempel på diagnoser som kan ingå i termen DDH (Developmental dyspalisa of the hip?
Neonatal höftledsinstabilitet, en sent upptäckt (diagnostiserad efter 2 veckors ålder) höftledsluxation eller en underutvecklad subluxerad höftled med tidiga degenerativa förändringar är exempel på tillstånd som alla kan innefattas i begreppet DDH.
Vad medan med instabilitet vs. subluxation och total luxation i en höftled?
o Instabilitet avser en situation där caput har korrekt position men vid undersökning kan partiellt föras ut ur acetabulum. Begreppet har sin största aktualitet under de första levnadsmånaderna och kallas NIH, neonatal instability of the hip.
o En subluxation är en mer permanent dislokation av leden där det fortfarande finns en kontakt mellan ledytorna,
o medan det vid en luxation föreligger en komplett dissociation mellan dem.
Vad är en dyspalsi av en höft led?
Med dysplasi avses en situation där ett underutvecklat acetabulum är ett framträdande drag
Vilka predispositioner finns det för DDH?
- Genetik (vanligare hos flickor 6:1)
-Hereditet (vanligare hos förstagradssläktning)
-Hormonellt (materiella hormoner (relaxin) påverkar flickor mer än pojkar
-Första barnet
-Prematuritet
-Intrauterint (trång livmoder ger en mekanisk risk med bäbis i en sätesposition som predisponerar för höft lux.
Vilken hormonell etiologi har DDH?
Hereditär eller familjär överproduktion av östrogen och/eller relaxin under graviditetens senare del påverkar moderns ligament, vilket möjliggör en vidgning av bäckenet i samband med förlossningen. Den hormonella förändringen påverkar även fostret och då i större grad det kvinnliga fostrets ligament, som därigenom kommer att uppvisa större laxitet, vilket ökar risken för höftledsinstabilitet och -luxation.
Mekaniska faktorer har inte enbart effekt prenatalt utan även postnatalt vad gäller DDH vad emnas med det?
Det är känt att etniska grupper som bär det nyfödda barnet i grodläge på bröst, rygg eller höft har låg frekvens av manifest luxation, medan incidensen är hög i etniska grupper där det nyfödda barnet läggs med benen utsträckta och sammanpressade, s k swaddling.
Vid neonatal undersökning av det nyfödda barnets höfter, kan man få flera utfall vilket man testar med två tester vilka?
Vid neonatal undersökning av det nyfödda barnets höfter blir resultatet att man antingen finner en normal höft med ett caput som ligger stabilt på plats i acetabulum, en höftled som uppvisar olika grader av instabilitet men inte går att luxera, en höftled som går att luxera med Barlows manöver eller en höftled som är luxerad men låter sig reponeras med Ortolanis manöver.
Då barnet diagnostiseras med neonatal höftinstabilitet eller luxation inleds behandling. Vad är viktigt då?
Höftleden positioneras i det läge som skapar bäst förutsättningar för att leden ska stabiliseras och därmed »mogna«, dvs med höftlederna flekterade och abducerade i vad som närmast kan betecknas som ett grodläge. Fixationen måste vara tolerabel för barnet, sitta stabilt men samtidigt tillåta viss rörelse för att undvika behandlingskomplikationer som caputnekros. Behandlingstiden varierar i princip mellan sex och tolv veckor beroende på graden av instabilitet/luxerbarhet, typ av behandlingsprogram och lokala preferenser.
Om DDH upptäcks mycket sent t.ex. 21 mån barn vad blir behandlingen då?
1)öppen position
2)Acetabulumplastik enl Dega
3)Femurderotation och förkortning
En annan etiologi bakom barnhälsa är coxitis simplex, vad är det?
Coxitis simplex är ett akut, inflammatoriskt och självläkande irritationstillstånd i höftleden. Det är den vanligaste orsaken till höftsmärta och hälta hos barn. Tillståndet är vanligast i 3-6-årsåldern, men kan förekomma mellan ca 2-12 års ålder. Insjuknandet sker oftast ganska hastigt, men sjukdomsperioden är också i regel snabbt övergående. Det råder ofta en del frågetecken initialt då barnet kan ha svårt att verbalisera vad som besvärar dem eller var de har ont. Därför är symtomatologin och den kliniska observationen mycket viktig.
Coxitis simplex föregås av…?
Orsaken är fortfarande okänd. Möjligen kan tillståndet bero på en immunologisk reaktion. 70 % av de drabbade har nyligen haft en övre luftvägsinfektion (ÖLI).
Vad är etiologin bakom coxitis simplex?
Coxitis simplex är ett akut, inflammatoriskt och självläkande irritationstillstånd i höftleden. Orsaken är fortfarande okänd. Möjligen kan tillståndet bero på en immunologisk reaktion. 70 % av de drabbade har nyligen haft en övre luftvägsinfektion (ÖLI). Bakomliggande trauma kan också vara en förklaring.
Vilka symptom är vanliga vid coxitis?
Symptom
* Viktigt att ha i åtanke att barn inte alltid kan avgöra var värken är lokaliserad. Barnet kan t ex förlägga smärta från höften till knäet eller foten
* Hälta eller ovilja att belasta benet
* Akut eller gradvis insättande smärta på lårets framsida och ner mot knäleden
* Möjligen lätt subfebrilitet, men opåverkat allmäntillstånd i övrigt
* Självläkande, ofta inom en vecka
Vad är viktigt i status vid misstänkt coxitis simplex?
- Gångmönster; hälta, ovilja att belasta benet?
- Inspektion: svullnad, rodnad, värmeökning? Blåmärken eller purpura i huden?
- Undersök fotled, knäled, höftled i nämnd ordning. Uteslut även symtom från ryggen.
- Vid undersökning av den drabbade höften noteras ofta ömhet över leden i ljumsken. Vanligen finns också rörelseinskränkning, fr a vid inåtrotation, extension och abduktion. Barnet håller gärna benet lätt flekterat och utåtroterat då den ställningen framkallar minst smärta.
Vilken labb och bild diagnostik görs?
- CRP, LPK, SR ska vara normala eller nästintill
- Temp: barnet är afebrilt
- Ingen bilddiagnostik behövs i normalfallet. Slätröntgen kan övervägas i oklara fall för differentialdiagnostik.
- Vid tveksamhet, t ex om septisk artrit inte kan uteslutas, görs ultraljud och/eller ledpunktion via (barn-)ortoped.