Akut uro Flashcards
Vilka tillstånd är det?
● Makrohematuri
● Urinretention
● Akut penis
● Akut scrotum
● Akut stenanfall
Patienter söker för??
● Pågående eller avslutad blödning
● Blödning med blåsa fylld av koagler
● Blåstamponad: ömmande/spänd urinblåsa
Vad ska man göra vid blåstamponad?
Ifall det rör sig om en blåstamponad kan man använda en hematurikateter, vilket är en trevägskateter med tre kranar - en för flödet, en för ballong och en för att spola in vätska samt ut koagler. Det är viktigt att utesluta om patienten är allmänpåverkad, har anemi eller njurfunktionsnedsättning. Om urinblåsan är fylld med koagler kan det resultera i upphävt urinflöde och ökat tryck på njurarna. Trots kort anamnes kan man i detta fall få påverkan på Hb och allmäntillståndet.
Om patienten har en urinblåsa fylld med koagler som inte går att spola manuellt föreligger en blåstamponad. Vad ska man göra då?
Då kan man palpera den ömmande och fyllda blåsan suprapubiskt. Patienten bör förberedas akut för operativ transuretral blåsevakuering på C-op.
Om man mistänker hématurie vad är det första som måste göras?
Makrohematuri ska alltid verifieras med urinsticka. Rödfärgad urin kan uppkomma av andra orsaker:
● Myoglobinuri (muskelnekros)
● Födoämnesintag
● Läkemedel
● Kraftig fysisk aktivitet
Urinretention kan delas in i 3 grupper vilka?
● Akut urinretention
● Akut-kronisk urinretention
● Kronisk urinretention
Vid pågående signifikant blödning från urinvägar vad måste göras?
Vid pågående signifikant blödning sätt en 3-vägs hematurikateter med spoldropp för att förhindra koagelbildning och blåstamponad. Meddela urologjouren. Ordinera blodprover enligt ovan och erytrocytkoncentrat vid behov. Ordinera kontroll av AT, vitalparametrar och Hb. Sätt ut alla antikoagulantia och trombocythämmande läkemedel. Tranexamsyra (Cyklokapron) kontraindicerat pga risk för blåstamponad.
Vad menas med akut urinretention?
- Akut urinretention kommer plötsligt och kan vara orsakad av obstruktion (prostatacancer, benign prostatahyperplasi, uretrastriktur, förstoppning), neurogen påverkan (akut diskbråck med cauda equina-syndrom, MS), farmakologisk biverkan (antikolinerga läkemedel, smärtstillande, psykofarmaka, hostmedicin, slemhinneavsvällande), etyl (!), urogenital prolaps, urinvägsinfektion, akut prostatit eller könsstympning. Ingen tidigare historia av retention!
Hur handlägger man en akut urinretention?
- Pat med inga kända vattenkastningsbesvär
- Ofta is amband med op. med åtgärder, hjärtinfarkt
- KAD i 3-4 dagar
- Ingen uppföljning
Kateter drav på VC och om inga problem efter detingen uppföljning.
Om man har en akut kronisk urinretention, vad innebär det?
- Akut kronisk: samma symtom som akut urinretention, ofta stopp efter en stressituation, men visar sig att patienten har haft tidigare problem med vattenkastning, ofta obstruktiva besvär (startsvårigheter, svag stråle, svårt att tömma hela blåsan mm) eller om patienten haft en successiv försämring och sedan hamnar i urinstopp blir det en akut kronisk urinreteniton.
Skillnaden mellan akut och akut-kronisk är inga kända besvär respektive kända besvär, inte så allvarliga, men utlöses och blir värre vid en stressituation. Hur följer man en akut kronisk retention?
- Avlastning med 3-4 dagar, men uppföljning på urologen eftersom man funderar på om det finns bakomliggande orsaker.
Kronisk urinretention kommer smygande och behöver inte ha uppmärksammats av patienten. Vad kan vara orsaken?
Orsaken kan vara obstruktion, svag muskulatur i urinblåsan eller neurogen blåspåverkan till exempel diabetesneuropati med en allt sämre tömningsförmåga.Denna patientgrupp har:
- Mångårigt vattenkastningsbesvär
- Man hittar resurin med bladder, >1500-2000 L
- “Överflödesinkontinens” - kastar vatten 10-20 ml, så de påminner mycket om irritativa besvär efter stroke, Parkinsons, operation i ryggen mm
- Skillnaden är att man hittar stor resurin, ofta kreatininstegring med hyponatremi och hyperkalemi
Om man har en patient med n kronisk urinretention och ska sätta KAD vad är viktigt att tänka på då?
- När man sätter kateter är det viktigt att man gör inläggning på avdelning eftersom de flesta kommer direkt i en polyurisk fas när blåsan är avlastad. Njurarna kanske inte har fungerat på 2 år, kreatinin kan vara på 500-600, när blåsan är avlastad börjar de kissa mycket. På vårdavdelning får man rapport att de har kissat 6-8 L, då är det viktigt att göra upprepade kontroller med elektrolyter och ger dem adekvat vätska. Man ska inte bli överraskad att njurarna återhämtar sig snabbt.
Vad får man inte stå på om man har en pågående blödning från urinvägarna?
Tranexamsyra är en syntetisk analog av aminosyran lysin. Tranexamsyra motverkar fibrinolys genom att hämma aktivering av plasminogen. Substansen används medicinskt för att behandla vissa blödningstillstånd, eller tillstånd där risken för blödning är ökad.
Akut penis dela sin i …?
● Fimosis
● Parafimosis
Fimosis innebär?
Det innebär trång förhud, och förekommer i två varianter - relativ eller absolut. Den relativa form drabbar främst yngre killar, medan den absoluta drabbar äldre och kan leda till vattenkastningsbesvär.
Vad menas med fysiologisk fimosis?
Fimosis innebär en förhudsförträngning innebär en oförmåga att retrahera förhuden bakom ollonet. Detta är ett normaltillstånd hos små pojkar, fysiologisk fimosis, vilket ofta är symtomfritt och löser sig spontant innan tonåren. Fimosis betraktas som patologisk om den kvarstår fram till skolåldern.
Vad är äkta fimosis?
Däremot är äkta fimosis en ärrbildning i förhuden. Detta kan bero på upprepade försök att retrahera förhuden på den lilla pojken vilket medfört små sprickor och ärr i omslagsranden (där den synliga förhuden möter inre förhud). Äkta fimosis kan också bero på inflammatoriska och infektiösa tillstånd.
Vad är skillnaden mellan relativ och absolut Fimosis?
- Relativ(elektiv)- endast trängsel vid erektion.Drabbar ofta yngre killar som har problem vid erektion.
- Absolut- trängsel även i slakt tillstånd. Äldre med vattenkastningsbesvär eller yngre med upprepad balanit/besvär.
Absolut fimosis hos unga kan t.x. bero på balaniter vad är det?
Balanit är en inflammation i ollonet. Ollonet blir rodnat, svullet och pus sipprar ut under förhuden.Kan läka ut spontant eller botas genom spolning och sittbad 15 min x 3 i 10 dagar (minska vid förbättring). Antibiotika (Bactrim) i svåra fall.
Vad ska man fråga vid fimosis och kolla i status?
- Antal balaniter?
- Miktionssvårigheter?
- Infektionssymtom?
- Tidigare infektioner och tecken på att det bildats sprickor/ärr?
Status
- Kan förhuden dras tillbaka över ollonet?
- Vit ring runt förhudsöppningen?
- Tecken till balanit?
Behandling rekommenderas till pojkar med….?
- Äkta fimosis med lindriga symtom
- Fysiologisk fimosis med återkommande balaniter (> 3 st årligen) trots god förhudshygien
- Om pojken i 12-14 årsåldern (puberteten) ännu inte kan retrahera sin förhud
Enbart ballonering av förhud och sned urinstråle är inte en indikation för behandling. Tänjning och dilatation av förhuden rekommenderas aldrig som behandlingsmetod då det snarast riskerar att ge komplikationer som sprickor och ärrbildning.
Vad rekommenderas i första hand vid fimosis?
I första hand rekommenderas konservativ behandling:
o Dermovat (klobetasolpropionat) 1 x 1, i 4 veckor (grupp IV-steroid). Ge tydlig information om användning och applicering.
Förhuden retraheras så långt det går. Salvan stryks på i ett tunt lager över det trängsta partiet på förhuden, ej glans. Om otillräcklig effekt görs ett behandlingsuppehåll i 4 veckor, varpå behandlingen upprepas morgon och kväll i ytterligare 4 veckor.
Patienter med fimosis kan utveckla akut parafimosis. Vad innebär det?
. Förhuden, som retraherats, men inte reponerats, orsakar stas och därmed en tilltagande svullnad, smärta och i värsta fall ischemi i den svullna förhuden eller glans. Ofta orsakas detta av vårdpersonal som glömt att föra tillbaka förhuden efter rengöring i samband med katetersättning.