Rehabilitering vid långvarig smärta Flashcards
Vad är målet med rehabilitering vid långvarig smärta?
Huvudsyftet med rehabilitering är att skapa ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Smärtlindringen är multimodalt och lindringen av själva smärtan med mediciner är ofta kortsiktigt. Man måste även hantera livet och patientens lidanden genom att arbeta med långsiktiga inlärda beteenden hos patienten.
Man kan dela in rehabiliteringen i 2 nivåer, vilka?
-Unimodal
-Intermediär
-Multimodal
Vad innebär den unimodala rehabaliteringsnivån?
Unimodal: enstaka insatser, ingen betydande samsjuklighet, relativt goda hanteringsstrategier, inget behov av teamarbete - utredning av ex fysioterapeut eller psykolog.
Vad innebär den intermediära rehabaliteringsnivån?
Kan finnas behov av flera insatser (både fysisk och psykisk), kan kräva flera professioner - ex ökad komplexitet och problemområden eller tydligt separata problem som inte kräver teamarbete men att det ändå är komplex. Utredning/bedömning av fysioterapeut, rehabkordinator, AT, psykolog mm.
Vad innebär den multimodala rehabnivån?
Multimodal (MMR): välplanerade samlade åtgärder med teamarbete därindividen har komplex smärta med behov av både psykiska och fysiska insatser och problemen hänger tydligt samman.
Multimodala rehabiliteringen kan delas upp i MMR1 och MM2, vad är skillanden ?
Skillnaden ligger i komponenterna av rehabiliteringen där MMR2 innehåller även en kbt behandling och är med intensiv jämfört med MMR1.
Vilka insatser/komponenter finns med i MMR?
- Individuell rehabplan
- Smärthantering/coping
- Fysisk träning
- Arbetsinriktade insatser
- Vidmakthållande strategier/återfallsprevention
Om MMR2 då även KBT.
Det sker en pågående granskning av totalt 3 metaanalyser och 5 systematiska översikter. Vad har resultatet av MMR-programet för långvarig/kronisk smärta faktiskt visat?
MMR-program för långvarig/kronisk smärta kan minska smärtintensitet, smärta, katastrofierande, depressiva symptom, ångest, kinesiofobi och förbättra livskvalitet efter intervention med flera positiva resultat bibehållna minst 6 månader efter behandling. MMR visade även lovande resultat för återgång till arbetet.Det finns fortfarande osäkerhet om effektiviteten av MMR insatser på lång sikt och ingen av de granskade jämförelserna innebär stark evidens.
Det finns vissa kriterier för at man ska få delta i MMR prgramen, vilka är det?
- Beredskap för konkreta beteendeförändringar finns
- Medicins utredning klar och behandling optimerad
- Fysiska/psykiska/sociala förutsättningar för deltagande finns
- Ingen pågående beroendeproblematik
Är det många som får MMR som behandling ?
Många får andra insatser än MMR2, antingen pga. att de inte är intresserade eller för läkaren bedömer att annat är lämpligt. Det skickas cirka 2000 remisser/år. Läkare träffar 1500 pat/år. 150 patienter/år erbjuds deltagande i MMR2 i slutändan.
Hur ser kedjan ut vid en MMR behandling?
Börjar med läkarbedömning
Sedan bedömning hos psykolog,fysioteraput,arbetsteraut
–>
Undervisning och utbildning
Fysisk tärning
KBT
Undervisning och träning inför jobb eller studier
—>
Görs även arbetsplatsanpassningar ord et går
–>
Personen återgår till socialt liv, studier, arbete
Hur följer man upp MMR behandlingar på national nivå?
MMR följs upp av Nationella Registret för smärtrehabilitering(NRS) före läkarbesök, efter rehab, 1 års uppföljning. Ex. på utfallsmåss är smärta,fysisk och psykist funktion,allmän hälsa,arbetsåtetågng.
MMR följs upp av Nationella Registret för smärtrehabilitering(NRS) före läkarbesök, efter rehab, 1 års uppföljning. undef uppföljningen kollar man på vissa utfalsmått, ge exempel på vilka?
Ex. på utfallsmåss är smärta,fysisk och psykist funktion,allmän hälsa,arbetsåtetågng.
MMR följs upp av Nationella Registret för smärtrehabilitering(NRS) före läkarbesök, efter rehab, 1 års uppföljning. under uppföljningen kollar man på vissa utfalsmått. När man har samlat uppfallsmåtten brukar man kolla på sk. reliabra förändringar hos patienten, vad menas med reliabla förändringar?
. Sedan kolla man på den sk. reliabla förändringar hos patienten, dvs. förändringar som sannolikt inte beror på mätfel, krävs > +/- 9,95 poäng upp eller nedåt för förbättring eller försämring (förändringen med 95% inte orsakas av mätfel)
En viktig del av insatserna är de arbetsinriktade för att stimulera arbetsåtergång eller förebygga sjukskrivning. Det är en tidig fokus och handlar om en samverkan mellan olika aktörer, vilka då?
Arbetsförmåga påverkas av individen, aktiviteter, vilken typ av miljö aktiviteterna genomförs i mm. Det är en tidig fokus och handlar om en samverkan mellan olika aktörer som arbetsplats/förmedling och försäkringskassa.