Höft fraktur och höft artros operation Flashcards
Man kan sätta in en protes i höften mha två snitt, vilka?
Bakre snitt: något vanligare, snabbare, ffa skonsammare eftersom man inte delar motorn i höften. Problemet är att höften blir något mer instabilare, använder det huvudsakligen till elektiva patienter. Det farliga är ischiasnerven som är precis där man installerar acetabulumkomponenten
Direkt lateralt snitt: större trauma för muskulaturen, ffa mediusmuskeln som man delar, stabilare protes, bra för patienter som inte är helt kognitivt intakta, “frakturkirurgi”
När man gör ett bakre snitt finns det en del muskler man ska hålla koll på , vilka?
Gluteus maximus: delar den för att komma åt höften bakifrån
Tensor fascia latae, går över i fascia latae som man delar
Delar korta utåtrotatorer för att komma åt höftleden posteriort ifrån, man tar sig in bakom trochanter major
Vilken muskel delas vid främre snitt?
I det främre snittet delar man mediusmuskelns främre protion för att ta sig in till framsidan av trochanter major, det är avlösningen av gluteus medius från sin infästning i trochanter majus som kan ge vissa problem eftersom det är den muskeln som hjälper oss att upprätthålla balans.
Vilka muskler finns i rumpan som är viktiga utåtrotatrer för höft och kan ibland drabbas vid proteskirurgi?
M. gluteus medius
M.piriformis
M.gemellus superior
M.quadratus femoris
M.gemellus inferior
Vilka är de andra stora muskler man kan se i proteskirurgi utöver hip rotatotorerna i glutens nivå?
-Iliopsoas minus, svänger fram på framsidan av hföten och fäster i trochanter minus, i bakre snittet kan man se det i form av en vit glansig struktur
-Tensor fascia latae och sartorius är de man går emellan vid direkta anteriora snittet som är ett av de mer moderna snitten som inte riktigt fått genomslag i Sverige än
Vad ingår i antibiotika profylaxet som patienter får vid höftproteskirurgi?
Det är väldigt viktigt med profylax eftersom proteserna ska sitta i patienterna så länge som möjligt och blir de infekterade ställer det till mycket:
-Hygien
-Glastak: laminärt flöde som får partiklar bort från operationsområdet. Operationsbox LAF, täckande klädsel.
-God disciplin
Antibiotikaprofylax i forma av cloxacillin, caphalosporin, även antibiotika i cement som minskar risken för infektion med 50% (Gentamycin)
Vilka antibiotikan ges som infektionsprofylax vid proteskirurgi?
Cloxacillin,cephalosporin
I cement–>gentamycin
Hur ser den postoperativa regimen ut vid högtoperation?
Postoperativt är det korta vårttider, ofta 1-2 dagar, ibland är det dagkirurgi. Mer populärt för knä än höft. Man har tidig mobilisering, direkt på postop, göra toalettbesök själv under kontroll. Det är tillåtet med full belastning. Kryckor ska man ha i 6-12 veckor för att uppnå ett bra gångmönster och inte fortsätter med sin hälta.
Vid bakre snitt finns det vissa ställen som har kvar restriktioner postoperativ.Vilka då?
Ska inte få proteshuvudet att röra sig bakåt där man löst av kapsel och muskler som lättare kan hoppa ur led–> därmed sitta max 90 grader, undvika inåtrotation/korsa benen, bilkörning men mer sunt förnuft. Krävs sjukskrivning oftast men det beror på arbete.
hur länge kan man behöva vara sjukskriven vid en artros höft operation? Hur följer man upp artroplastik pat?
Efter artroplastik kan arbetsförmåga vara nedsatt upp till 8 veckor i lätta arbeten som inte belastar leden och i upp till 4 månader vid måttligt tunga arbeten.
Nästan släppt uppföljning helt.
-6 veckor av sjukgymnast
-Inget återbesök tio operatör bara vid behov
-Får hem ett patientrapporterat utfallsmåttsformulär EQ5D. EQ5D fylls i vid operation och efter 1 år.
Vad brukar patienter tycka efter en höftprotes?
Om man tittar på vad patienterna tycker är det 30% av patienterna som är mer nöjda än vad de någonsin kunnat drömma om. Lite sämre vad gäller knäprotes.
Vilka komplikationer kan protesoperation innebära?
Blödning: risk direkt postop
Nervskada: N. peroneus och ischiadicus, ovanligt
Luxation
Infektion
Proteslossning
Vad betyder ankylos?
Fullständig stelhet i en led till följd av sammanväxning av ledytorna.
1% av opererade pat drabbas av höftlux, varför sker det vilka predisponerande faktorer finns det och vad behöver man göra som läkare då?
Leden hoppar ur bakåt ofta, anledningen till det är att man för in leden bakifrån och försvagar mjukdelsstabilitetn, så när patienten böjer, abducerar och inåtroterar vrider sig protesen bakåt. Det är en smärtsam upplevelse. Då måste patienterna tyvärr reopereras om det händer flera gånger. Kan finnas patientfaktorer som gör att höften luxerar, ex stel i sacroiliacaleden (ländryggen), stelopererade patienter eller patienter med en ankylos i nederdelen av ryggen, då tas all rörlighet ut i höften.
Några proteser som kan förebygga det är dubbeldelade kuppar där man har en vanlig kupp, i den lägger man en liner, låser fast den och den kan man sätta på ett större proteshuvudet. Desto mindre ledhuvud desto större risk att den hoppar ur.
Finns även proteser i själva linen som ska sitta mot metallskalet är det en kula i själva stora kulan, precis som på den dubbeldelade kuppen. Sedan sätter man fast protesen i den. Problemet är att om den hakar upp sig kommer linen att dras i skalet, och då kan förankningen gå sönder. Men det händer inte så sällan.
En allvarlig komplikation är infektion. Beror mycket på patient och ingreppet som genomförs hur stor risken är. Vad gör man med dessa patienter?
På huden ser man hur svullet det är, ganska glansigt, dessa patienter måste opereras för att man ska bli av med infektionen, är det tidigt kan man ofta behålla protesen men är det en sen infektion måste man ta ut allt.
Säg att en patient med höftprotes blir infekterad med staf. aureus, vad kan man göra då?
Måste opereras för att man ska bli av med infektionen, är det tidigt kan man ofta behålla protesen men är det en sen infektion måste man ta ut allt. En patient med mycket skada i bäcken och en funktionell höft blir en stund utan funktion i det benet, det tar en stund innan man vågar sätta in en ny protes.Ett alternativ under den tiden man behandlar med antibiotika kan vara en sk. space som håller avståndet i en hävarm och stabilitet i benet, många patienter går på spacerproteser trots att läkare avråder från det. Själva protesen består av cement som innehåller antibiotika av olika typer och så ersätter man protesen med spacer. Man ska komma ihåg att benet blir sämre och sämre för varje gång man opererar.
Hur många procent reopereras (höftproteser) beroende på om man är under 50 eller över 75?
<50 år: 50% efter 24 år, dåliga siffror, bygger på en annan patientpopulation, utsätter sina proteser för större belastning än 75 åringar
Hos de >75: risken för att reopereras är <10% efter 24 år, för en kvinna är det 5%
Varför sker mekanisk proteslossning?
Vanlgiaste orsaken till reoperation är mekanisk proteslossning pga ackumulerad skada i materialet man sätter in.
-ffa slitagepartiklar som ger inflammation och benresorption
-I ocermenterade proteser är stress sheilding ett problem, då kraftöverföringen sker längre ner i femur, proxiamala delarna i femur utvecklar en lokal osteopeni
-Vätsketryck av ledvätska kan spela roll
-kan handla om trasiga proteser eller att de är lösa från början?
Vad krävs för en reoperation?
När man ska reoperera krävs kliniska symtom och röntgenbild som motsvarar avlossning. Även svåra grader av bendestruktion kan vara anledning, då det ev kan vara ovanligt att i ett senare skede kunna rekonstruera om benet försvinner mer och mer.
Vad är osteopeni?
Osteopeni betyder brist på benvävnad, minskad bentäthet. Osteopeni kan delas in i osteoporos och osteomalaci tex. tumörrelaterat eller vit D brist relaterat. Risken för benbrott är kraftigt förhöjd.I ocermenterade proteser är stress sheilding ett problem, då kraftöverföringen sker längre ner i femur, proxiamala delarna i femur utvecklar en lokal osteopeni vilket kan bidra till en mekanisk proteslossning som kan kräva reoperation.
Vad gör man under en reoperation?
-Re-cermentering i cement som redan finns
-Benpackning: ben från andra patienter, maler det och fyller ut bendefekten, tar cement därefter, både i femur och acetabulum. Vad gäller femur kan man gå över till en mer distal förankrad protes i den del av femurdiafysen som fortfarande är intakt
-I bäckenet kan det vara svårt att återställa med vanliga proteser, då kan man behöva göra individanpassade deviationsproteser med titan (se bilden nedan)
Vad innebär benpackning och cementfi dristar förankring?
packning:Bygger på att man fyller ut defekterna med malet ben för att recermentera protesen i benpackningen.
Distala förankningen: använder längre och tjockare proteser som fäster nedom där den tidigare protesen suttit
Nämn en ovanliga orsak till protesförsörjning och artros ?
Perthes sjukdom, kallas också coxa plana. Ett resttillstånd efter aseptisk bennekros .Det innebär att på röntgen ser man sk. höga luxationen, vilket innebär att ledhuvudet sedan födseln inte ligger i anatomiska acetabulum utan neoacetabulum proximalt om vanliga acetabulum.Då kan man behöva flytta femur till den riktiga acetabulum alltså den nedre. För att göra det kan man behöva förkorta lårbenet, annars blir benet för långt och ffa nervskador på ischias eftersom man förlänger nerven när man flyttar ner rotationscentrum i leden.
Vad orsakas AVN (Avaskulär nekros) i höft av?
Avaskulär nekros (AVN) är inte så ovanlig orsak till protesoperation, ofta orsakad av högdoskortison, ffa vid temporalisartrit, samt resttillstånd från fraktur - både acetabulum och collum femur. Inte ovanligt i samband med dykning med avaskulär nekros .