VO 6.3 Anatomie, fysiologie en pathologie van de placenta Flashcards
Waaruit bestaat de vruchtzak?
Vruchtzak bestaat uit twee lagen: amnion en chorion. Een deel van het chorion heeft zich verder ontwikkeld en dit is de placenta geworden.
Waaruit bestaat het chorion?
Chorion plaat: hierop eindigen de vena en arteria umbilicales, onder de plaat liggen vlokken (hierin zit ook nog foetaal bloed). Tussen de vlokken ligt de intervilleuze ruimte (hierin zit maternaal bloed), het bloed komt daar via de spiraalarterien. En het bloed stroomt vanuit de intervilleuze ruimte weer terug naar de vene in de baarmoederwand.
Waaruit bestaat de placenta?
Placenta bestaat uit lobben en dit noem je cotyledonen. Dit kan bij de bevalling een rol spelen als een eenheid achterblijft of er al uitvalt. De septa zorgen voor verschillende cotyledonen. Vanaf de foetale zeide is de placenta mooi glad en zie je ook de vertakkingen van de v/a umbilicales. De navelstreng hoeft niet mooi in het midden zitten, sommige plekken zijn minder gunstig.
Wat vormt de grens tussen het maternale en het foetale bloed?
Syncytiotrofoblast vormt de grens tussen het maternale en foetaal bloed. Zit dus op de grens van de intervilleuze ruimte.
Hoe kun je syncytioblasten kleuren?
Je kunt kleuren voor HCG dit wordt geproduceerd door syncytiotrofoblasten:
Wat is de functie van extra-villeuze cytotrofoblasten?
Extravilleuze cytotrofoblasten spelen een rol bij het prepareren van de spiraalarterien en bij de immunologie van het maternale weefsel voor de placenta.
Kunnen virussen door de placenta?
Virussen worden grotendeels tegengehouden door de placenta, tenzij het virus aan een bepaald bindingssysteem kan hechten.
Het foetale oppervlak van een placenta is na de geboorte glad. Welk vlies bedekt de placenta aan foetale zijde?
Amnion
Wat is decidua weefsel?
De decidua is het gemodificeerde baarmoederslijmvlies (endometrium) dat zich vormt ter voorbereiding op zwangerschap. Dit proces, decidualisatie, wordt geïnitieerd door een stijging van het hormoon progesteron en is noodzakelijk voor de succesvolle innesteling van de bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt de decidua elke maand afgestoten. Bij een zwangerschap blijft de decidua aanwezig en vormt het moederlijke deel van de placenta, die de hele zwangerschap ondersteunt. Na de bevalling wordt de decidua samen met de placenta afgestoten. De structuur van de decidua bestaat uit drie delen: de decidua basalis, die communiceert met de trofoblast, de decidua capsularis, die het embryo omsluit, en de decidua parietalis, die samen met de capsularis samensmelt rond de vierde maand van de zwangerschap.
Hoe zijn cytotrofoblasten goed herkenbaar?
In chorionvilli zitten ook cytotrofoblast cellen. Cytotrofoblast cellen zijn makkelijk te herkennen in preparaten waarin gekleurd is voor het eiwit P63.
Wijs de structuren aan:
Met welke kleuring kleur je zowel syncytio- en cytotrofoblasten aan?
De syncytio- en cytotrofoblast zijn ook duidelijk zichtbaar in preparaten die zijn aangekleurd voor epitheel markers zoals Ker8.
Merk op dat er veel Ker8-gekleurde cellen in de decidua zitten. Welke cellen zijn dat?
Dit zijn extravilleuze trofoblast cellen. De decidua bestaat dus voor een groot deel uit extravilleuze trofoblast cellen. Hiervan zijn meerdere subtypes met verschillende functies beschreven.
Wat zijn de verschillen tussen en a terme placenta en een placenta van 17 weken? Wat zijn de consequenties van deze verschillen voor de uitwisseling tussen maternaal en foetaal bloed?
Toename van het totale villi oppervlak en het aantal villi, meer bloedvaten in de villi (ze liggen ook meer aan de zijkant), kernen syncytiotrofoblast clusteren, cytotrofoblastlaag verdwijnt (deze was nodig voor het groeien van de syncytiotrofoblastlaag). Hierdoor wordt de ruimte tussen maternaal en foetaal bloed kleiner (5 micrometer) en hierdoor kun je beter gassen en voedingstoffen uitwisselen.
Hoe voedt het embryo zich na de implantatie?
De embryonale ontwikkeling in de eerste 8 weken na conceptie verloopt bij lage zuurstofconcentraties. Voedingsstoffen bereiken het embryo via diffusie vanuit het endometrium naar de chorionholte, ook wel het extra-embryonale coeloom genoemd, en de intervilleuze ruimte. Er zijn aanwijzingen dat ook de dooierzak een rol speelt in het transport van de voedingsstoffen vanuit de chorionholte naar het embryo.