VO 5.1 Prenatale screening op foetale structurele afwijkingen Flashcards

1
Q

Hoeveel van de kinderen die geboren worden hebben een aangeboren afwijkingen en hoe kunnen deze tijdens de zwangerschap worden opgespoord?

A

Hoewel de meeste kinderen gezond geboren worden, heeft een klein deel een aangeboren afwijking. Ongeveer 2-3% heeft een ernstige en 7% een milde aangeboren afwijking. Structurele afwijkingen kunnen voor de geboorte worden opgespoord met behulp van echoscopie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke echoscopische onderzoeken doen we in Nederland rondom de zwangerschap?

A

Sinds 2007 worden in Nederland aan zwangere vrouwen standaard twee echoscopische onderzoeken aangeboden. Het eerste vindt plaats rond een zwangerschapsduur van tien weken en is bedoeld om de zwangerschapsduur te bepalen (termijnecho). Het tweede onderzoek wordt verricht rond een zwangerschapsduur van negentien weken en is bedoeld om aangeboren afwijkingen op te sporen (SEO: structureel echoscopisch onderzoek). Dit laatste onderzoek is geen vanzelfsprekend onderzoek van de prenatale zorg en betreft een optioneel screeningsonderzoek, waar patiënte van gebruik kan maken na een counselingsgesprek met een gecertificeerde counselor prenatale screening. Sinds 1 september 2021 wordt aan alle zwangeren daarnaast een eerste trimester SEO aangeboden bij een termijn van dertien weken. Dit echoscopisch onderzoek vindt plaats in onderzoeksverband met de vraagstelling of het toevoegen van een eerste trimester SEO aan het programma voor prenatale screening van meerwaarde is voor de Nederlandse zwangere vrouw en haar partner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke dingen worden nu onderzocht voor het vast implanteren van het eerste trimester SEO?

A

Het lijkt voor de hand te liggen dat zwangeren gebaat zijn bij een vroege diagnose van sommige ernstige aangeboren afwijkingen. Het is alleen onbekend of dit ook niet angst en onrust teweegbrengt door bijvoorbeeld bevindingen met een onduidelijke betekenis. Ook is het nog onbekend of aangeboren afwijkingen, waarvan de eerste tekenen al zichtbaar zijn rond 13 weken, al zo duidelijk zijn dat de prognose met zekerheid vastgesteld kan worden. Het onderzoek richt zich op de testeigenschappen van de echo, de uitkomsten van de zwangerschappen, maar ook op de ervaringen van zwangeren en zorgverleners; evenals de voorwaarden voor implementatie na de studie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waarvoor kan echoscopisch onderzoek tijdens de zwangerschap nog meer worden ingezet naast voor aangeboren afwijkingen?

A

Echoscopisch onderzoek kan tijdens de zwangerschap ook om andere redenen worden verricht. Enkele voorbeelden hiervan zijn: bepalen van de vitaliteit bij vaginaal bloedverlies en beoordelen van de groei en vruchtwaterhoeveelheid bij een negatieve of positieve dyscongruentie (verstoorde groei).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Voor welke patiënten verrichten we een GUO?

A

In gespecialiseerde centra als het Erasmus MC wordt naast bovengenoemde onderzoeken ook geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO) verricht voor twee verschillende groepen patiënten. De eerste groep (GUO type 1) betreft vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind met een aangeboren afwijking te krijgen. Bij de tweede groep (GUO type 2) ontstaat er tijdens de zwangerschap een verdenking op een afwijking bij de foetus. Naar aanleiding van een GUO type 2 kan besloten worden tot invasieve diagnostiek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kun je genetische afwijkingen zien op een echo?

A

Genetische afwijkingen zijn niet altijd goed zichtbaar op een echo, maar bepaalde echoscopische afwijkingen kunnen wel een verhoogd risico daarop geven. Zo is het syndroom van Down (trisomie 21) niet zichtbaar op een echo, maar een verdikte nekplooi of een groot atrioventriculair septumdefect (dat kan passen bij het syndroom van Down) wel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat kunnen de uitslagen van een echo betekenen?

A

De uitslagen kunnen reden zijn voor de vrouw om de zwangerschap te beëindigen. In Nederland is dat toegestaan tot 24 weken zwangerschapsduur ongeacht welke afwijking de foetus heeft; daarna kan dit alleen bij een aandoening die niet met het leven verenigbaar is. Ook kunnen de resultaten aanleiding geven om in een ziekenhuis te bevallen met gespecialiseerde kindergeneeskundige opvang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Is er een verschil in de aangeboren afwijkingen die je in de drie verschillende termijnen kunt aantonen?

A
  • Op de echo kun je in het eerste trimester (13 weken echo) met name grove structuren aantonen en dus eventueel grove afwijkingen zoals het missen van een extremiteit, een verdikte nekplooi, neurale buisdefect, anencefalie, microcefalie, asymmetrie en of het hartje van het kindje klopt.
  • De afwijkingen die je in het tweede trimester kunt aantonen (20 weken echo) zijn: afwijkingen aan het aangezicht (schisis), hart, hersenen, urineblaas (vulling en lediging), voeten en rug (spina bifida).
  • Afwijkingen van het brein, longen en het maagdarmstelsel zijn bij deze echo’s minder goed te zien omdat deze pas later in de zwangerschap zich beter ontwikkelen.
  • Vanaf week 28 werkt het darmstelsel dus die kan vanaf dan ook worden beoordeeld
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de verhouding foetus, vruchtwater en placenta bij de verschillende termijnen? Heeft deze invloed op de beeldvorming?

A

De hoeveelheid vruchtwater en placenta wordt steeds een beetje meer maar de foetus groeit exponentieel meer. De verhouding rond week 20 = 1:1:1 en bij week 10 ook. In week 30 zie je dat de foetus exponentieel groter is. Dus week 20 is het ideale window om naar het kindje te kijken: vruchtwater geleidt het geluid goed. Kinderen met een anhydramnion kun je slecht beoordelen met een echo. Ook zie je dat bij een echo in het derde trimester de botstructuren dichter zijn en het kind meer beweegt. Dit kan storend zijn voor beeldvormend onderzoek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Het vruchtwater wordt gebruikt als een ‘akoestisch raam’. Wat is de oorsprong van het vruchtwater?

A

De nieren van het kind produceren zelf urine en plassen dit uit. Tot de 16 weken is het niet door de nieren, dan wordt het deels gemaakt door het amnion en de placenta. Huid is ook nog permeabel tot 16 weken. We gebruiken dan ook het vruchtwater om de urineproductie van de nier vast te stellen. Dus na de 16 weken wordt het gemaakt door de placenta en nieren. De foetus drinkt het vruchtwater en plast het ook weer uit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de gevolgen van een oligohydramnion?

A

De foetus ademt vruchtwater in om de longen goed te laten rijpen. Bij een tekort gebeurt dat niet en daalt de overlevingskans van het kind bij de geboorte drastisch. Later in de zwangerschap kan een tekort aan vruchtwater de bewegingsruimte van het kind beperken, waardoor de gewrichten minder beweeglijk worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Op welke manieren kan een tekort aan vruchtwater ontstaan?

A

Nierinsufficiëntie (bilateraal), afwezigheid van de nieren, obstructie van de urineleiders of de urethra (bijv. door urethrakleppen, hierbij zie je ook hydronefrose), ondervulling van de moeder, insufficiëntie van de placenta (dan heb je geen anhydramnion, dit noem je dan een oligohydramnion (verminderd hoeveelheid vruchtwater)). Kan ook door gebroken vliezen ontstaan: dus vragen naar vochtverlies. Kan ook onopgemerkt voorkomen: varentest (druppel opvangen en laten drogen op een glaasje en dit patroon lijkt op een varen). Maternale aandoeningen: hypertensieve aandoening (zwangerschapsvergiftiging): dan kan de placenta minder goed werken dan ook minder vruchtwater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Is er een orgaansysteem waarbij de afwijkende aanleg pas na 30 weken aan het licht komt? Zo ja, waarom wel / zo nee, waarom niet?

A

Brein, maagdarmstelsel (omdat het voorheen nog niet werd belast, gedurende de zwangerschap gaat het kind meer drinken: obstructie zie je als uitgezette darmlissen), hart (meestal kan je bij 30 weken wat zeggen over de functie: lekkage, piekflow, etc.). In de 13e weken echo kun je grove afwijkingen opsporen zoals een hypoplastisch hart: dat de ene harthelft niet goed is ontwikkeld. In de 20e weken echo kun je ook al afwijkingen goed beoordelen. Maar bij de 30 weken echo zie je echt goed de functie van het hart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de functie van de dooierzak?

A

Onderhoudt de zwangerschap met voedingsstoffen totdat de placenta in staat is om de baby van voedingsstoffen te voorzien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke afwijkingen zijn al duidelijk afwijkend en detecteerbaar bij deze zwangerschapsduur (9 weken)?

A

Grove afwijkingen aan de ledematen. Anencefalie kan je ook detecteren (je kunt nog niet goed de hersenen beoordelen, maar je ziet wel al aanleg van het os occipitalis dus begin van schedelvorming, om te beschermen tegen het vruchtwater). Typisch beeld van anencefalie: uitgepuilde ogen en geen schedeldak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

De zwangerschapsduur kan bepaald worden aan de hand van de lengte van het embryo. Beredeneer tot wanneer dit mogelijk is. Welke metingen kunnen na deze termijn worden verricht om iets over de groei van het embryo te zeggen?

A
  • Kopstuitmeting: tot ongeveer twaalf weken (tussen de 10-12 weken). Als de foetus groter wordt, is dit niet meer mogelijk omdat de foetus te veel buigt en strekt. (CRL-meting). Rond die weken zijn alle kinderen even groot. Dus dan kan je iets zeggen over wanneer het kindje geboren gaat worden.
    o Het kind moet wel in neutrale stand liggen.
    Deze metingen heten biometrie metingen en deze doen we na de 12 weken. Als een van deze uit de pas loopt dan kun je de oorzaak achterhalen van wat de oorzaak is van groeivertraging.
  • Schedelomtrek en -diameter: HC-meting
  • Femurlengte: FL-meting
  • Buikomtrek (ter hoogte van de lever): AC-meting
17
Q

Wat is het beleid bij een GUO type 1?

A

Het betreft vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind met een aangeboren afwijking te krijgen. De GUO wordt dan gedaan in plaats van de SEO bij 20 weken. Hierbij wordt in 5% van de gevallen afwijkingen gevonden. Als er orgaanafwijkingen worden gevonden dan worden de vrouwen gevraagd terug te komen bij 32 weken.

18
Q

Wat is het beleid bij een GUO type 2?

A

Er ontstaat tijdens de zwangerschap een verdenking op een afwijking bij de foetus. Dit kan bijv. na een afwijkende SEO zijn. Hierbij wordt een afwijking gevonden bij een voorheen ongecompliceerde zwangerschap. Hierbij wordt in 50-60% van de gevallen een afwijking gevonden. Naar aanleiding van een GUO type 2 kan besloten worden om invasieve diagnostiek te doen. Genetische afwijkingen zijn niet altijd zichtbaar op een echo, maar bepaalde afwijkingen op de echo kunnen wel een verhoogd risico geven.

19
Q

Bij de navelstreng zie je een verdikking. Hoe ontstaat deze en wat zijn de gevolgen als deze verdikking niet verdwijnt?

A

Omphalocele: ot 11/12 weken kan er op een echo een verdikking bij de navel gezien worden. Deze dient na twaalf weken verdwenen te zijn. Deze verdikking is een fysiologische hernia umbilicalis. De darmen hebben in de buik te weinig ruimte om te ontwikkelen, dus ontwikkelen zij zich in de navel. Na deze periode moet de buik gesloten zijn. Blijft het buikwanddefect bestaan, dan is er sprake van een omfalocele. Deze dient na geboorte behandeld te worden. Veel kinderen met een omfalocele hebben chromosomale afwijkingen of een multipele congenitale afwijking. Als je denkt dat het geassocieerd is met een genetische afwijking is dit een reden om DNA-onderzoek te gaan doen.

20
Q

Een 30-jarige vrouw, G3 P1, is bekend met insuline afhankelijke diabetes mellitus. Zij heeft een afspraak voor een geavanceerd ultrageluidsonderzoek type 1. Je ziet een opname van dit onderzoek. Beredeneer welke groepen patiënten een verhoogd risico hebben op een aangeboren afwijking.

A
  • Iedere vrouw met DM krijgt een GUO aangeboden tijdens de zwangerschap: kinderen hebben een hoger risico op neurale buis defecten en hartafwijkingen. Met name slecht gereguleerde DM in week 1-8 (tijdens de embryogenese) of tijdens de conceptie heeft een groot risico op afwijkingen (maar ook goed gereguleerd DM geeft een groter risico op afwijkingen). Later in de zwangerschap kan de diabetes ook als gevolg van de zwangerschap zijn ontstaan: diabetes gravidarum. Aanwijzingen hiervoor zijn een groot kind (macrosomie) en veel vruchtwater. Slecht gereguleerde DM kan ook leiden tot macrosomie.
    o Bij een groot kind wil je niet te lang wachten met bevallen omdat het anders niet meer past en het veel complicaties geeft.
  • Het hebben van een ander kind met een aangeboren afwijking
  • Een familiaire aandoening
  • Gebruik van anti-epileptica
  • Teratogene medicijnen
  • Drugsgebruik –> specifiek gebruik van cocaïne (zorgt voor vasoconstrictie bij het kind)
  • Consanguiniteit
  • Excessief alcoholgebruik
  • Eeneiige tweelingen met een gedeelde placenta
21
Q

Valt een GUO type 1 onder screening of diagnostiek naar aangeboren afwijkingen? Motiveer je antwoord.

A

Diagnostiek: bevestigen van een afwijking, screening: risicobeoordeling. Maar een GUO 1 is niet perse afwijkend.

22
Q

Kun je altijd volstaan met één goed uitgevoerd echoscopisch onderzoek?

A

Nee, dat kan niet. Want het hangt af van wanneer je dat in de zwangerschap doet want de orgaanstructuren zijn nog niet altijd volledig volgroeit.

23
Q

Wat is een ventriculomegalie?

A

Cavum septum en aan de zijkant de laterale ventrikels. Om de laterale ventrikel zit vocht (liquor), kan dat niet goed aflopen dan kan dat uitgezet raken: plexus choridius produceert het liquor. Dit heet een ventriculomegalie. Je kan hierdoor wel een hydrocephalus krijgen, maar dat is alleen als de hoofdomtrek vergroot is.

24
Q

Wat zijn de oorzaken van een ventriculomegalie?

A

Bij een ventriculomegalie zijn de cerebrale ventrikels groter dan tien centimeter in diameter. Hierbij zit er te veel vocht in de ventrikels van de hersenen: er is een soort waterhoofd. Ventriculomegalie kent verschillende oorzaken:
- Infectie (kan voor cystevorming zorgen) → specifiek het cytomegalovirus, toxoplasmose en het zikavirus;
- Aquaductstenose (meest voorkomende oorzaak);
- Aquaductobstructie (door een bloeding of tumor);
- Spina bifida: de kleine hersenen zakken naar beneden en sluiten als het ware alles af waardoor het vocht niet meer kan afvloeien;
- Cysten in de hersenen;
- Chromosoomafwijkingen
Arnold chiari malformatie: tractie op de structuren in het ruggenmerg door een spina bifida, hierbij trek je het cerebellum naar beneden in de fossa posterior. Dit blokkeert de afvloed van de liquor naar het wervelkanaal.

25
Q

Kun je iets zeggen over de prognose van deze afwijking (je ziet een ventriculomegalie) en wat zou je hierover aan de patiënt vertellen?

A

Hangt er vanaf wat er uit aanvullend onderzoek komt, en hoe het kind groeit over de tijd (dus hoe de progressie is van de venticulomegalie). Daarnaast is asymmetrie slecht voor de prognose.

26
Q

Welke beleidsmogelijkheden ga je met de patiënt bespreken (je ziet een ventriculomegalie)?

A

Aanbieden van invasieve diagnostiek (genetisch materiaal), serologie, herhaal beeldvorming (extra-echo of MRI).

27
Q

Mevrouw T. is 39 jaar en zwanger van haar derde kind. Zij is gezond en in de familie van haar en haar partner komen geen afwijkingen voor. In het begin van de zwangerschap heeft zij afgezien van een 1e trimester screening. In de 36ste zwangerschapsweek constateert de gynaecoloog een polyhydramnion en verwijst mevrouw voor geavanceerd ultrageluidsonderzoek type 2.
Wat kunnen de oorzaken zijn van een overschot aan vruchtwater?

A

Een ander probleem wat kan ontstaan tijdens de zwangerschap, is het hebben van te veel vruchtwater (polyhydramnion). Dit is bijvoorbeeld bij een 30-wekenecho te zien doordat er, ten gevolge van het vele vruchtwater, nu wel goed onderscheid is tussen handen, gezicht en ledematen in tegenstelling tot een normale echo bij dertig weken. Een polyhydramnion kent verschillende oorzaken:
- Diabetes mellitus bij de moeder;
- Slikstoornissen van de foetus:
o Neurologisch:
 Spierdisfunctie;
o Structureel:
 Oesofagusatresie;
 Duodenumatresie;
 Naar achterstaande kin. Micrognatie: te kleine onderkaak, macroglossie: grootte tong, choanen: kanaaltjes in de neus niet goed doorgankelijk zijn (choanenatresie)

28
Q

Wat zijn de echoscopische kenmerken van een oesophagusatresie?

A

Oesophagusatresie: geen vulling van de maag en polyhydramnion. Valkuil trachea maakt een fistel naar de maag. Dus dit maakt dat je het nooit helemaal kan uitsluiten.

29
Q

Wat zijn de gevolgen van een polyhydramnion?

A

Gevolgen polyhydramnion: premature contracties, gebroken vliezen, discomfort.

30
Q

Welke aanvullende onderzoeken zou je verrichten om je differentiaaldiagnose te verkleinen voor polyhydramnion?

A

Glucose meten bij de moeder, genetisch onderzoek in de vorm van een vruchtwaterpunctie.

31
Q

Welke diagnose past bij een VSD + polyhydramnion?

A

Diagnose kan passen bij trisomie 21: VSD + polyhydramnion.

32
Q

Wat doe je om de suikers te verbeteren?

A

Dieet, medicatie.

33
Q

Wat voor meting doe je bij iemand die midden in de zwangerschap ontdekt dat ze zwanger is?

A

Aan het begin van de zwangerschap doen we een CRL meting, daarna biometrie. Op 24 weken kunnen ze ook opeens zwanger zijn: TCD-meting: meting van het cerebellum: cerebellum is dan even groot als die van foetussen in dezelfde week.