Hy: Proktologi Flashcards
sätt diagnos
Blod på pappret och:
* smärta vid defektation
* svidande
- Smärta vid defekation → Analfissur
- Kliande, svidande → Hemorrojder (alltid klädda med slemhinna)
sätt diagnos
kontinerulig smärta med:
- feber
- ömande blåröd resistens
- Feber → Analabscess
- Ömmande blå/röd resistens → Analhematom
sätt diangos
Illaluktande vätska eller oöm böld:
- vid ryggslutet
- vid analöppningen
- Vid ryggslutet → Pilonidalcysta
- Nära analöppningen → Anorektal fistel
vad är anal och rektal prolaps och hur behandlas det?
Analprolaps innebär ett framfall av endast analkanalens slemhinna via anus medan rektalprolaps innebär ett framfall av analkanalens samtliga lager. Bägge diagnoserna ger ofta symtom i form av slemläckage och klåda samt ökad blödningsbenägenhet vid defekation. Vid rektalprolaps har patienterna dessutom ofta besvär med analinkontinens. Vid undersökning kan man märka nedsatt analtonus vid per rectum. Analprolaps behandlas i första hand med gummibandsligatur eller injektionsbehandling medan rektalprolaps behandlas operativt med rektopexi eller resektion.
vad är en analfissur?
uppkomst?
symtom?
En analfissur innebär ett sår i övergången mellan den anala slemhinnan och huden. Analfissuren är ofta lokaliserad dorsalt i analkanalens distala 2–3 cm och såret följer analkanalens längdriktning. Tillståndet är vanligt och uppkommer till följd av en bristning i analslemhinnan, oftast i samband med en uttänjning av slemhinnan. Tillståndet kan vara väldigt smärtsamt, framför allt i samband med defekation vilket kan leda till att man drar sig för att tömma tarmen, vilket i sin tur kan ge förstoppning och förvärrad problematik.
behandling analfissur?
- bulkmedel
- smärtlindrande salva
- nitroslava
- ev op
vad är ett analhematom?
Analhematom uppstår oftast till följd av kraftig krystning, t.ex. vid tunga lyft. Den kraftiga krystningen leder till att yttre venösa hemorrojdalplexus brister vilket resulterar i ett hematom. Tillståndet känns igen som en buktande, hudbeklädd, blåskimrande koagelstruktur som känns fast vid palpation. Patienten är generellt sett väldigt öm och koaglet kan behöva tömmas med en incision under lokalbedövning.
vad är en analabcess och vilka symtom ger de?
En analabscess innebär en infektion i analkörtlarna eller de apokrina svettkörtlarna i analregionen med lokal ansamling av pus. Tillståndet drabbar framför allt män och ger symtom i form av molande värk kring ändtarmsöppningen som ökar vid tarmtömning, rodnad, ömhet och svullnad vid ändtarmsöppningen samt feber.
vilka två typer av analabcesser finns?
- Perianala abscesser – Börjar som infektion i en analkörtel vid linea dentata, vandrar mellan muskellager.
- Ischiorektala abscesser – Vid spridning till fossa ischiorectalis.
behandling analabcesser?
op under narkos med dränering
endast ab vid större infektion
vad menas med anorekal fistel och hur uppstår de?
behadnling?
En anorektal fistel innebär en epitelklädd gång mellan ytterhud och anus eller mellan rektum och annat organ (t.ex. vagina). Fistlarna uppstår oftast efter en infektion i analkörtlarna, orsakad av tarmbakterier, som utvecklats till en analabscess. Abscessen i sin tur kan växa nedåt i muskellagret och bilda gångar. Fistlar utvecklas i regel inte av abcesser som är orsakade av hudbakterier. Typiska symtom är gulgröna flytningar från fistelöppningen samt i vissa fall gasläckage från fisteln (kan i vissa fall beskrivas som att man “pruttar med snoppen” vid fistel till urinblåsa). Tillståndet behandlas med operation.
hur gradera man hemorrogder?
- Grad I – Syns vid proktoskopi. Symtomet är vanligen sparsam blödning.
- Grad II – Prolaberar i samband med defekation. Återgår spontant.
- Grad III – Som ovan men återgår inte spontant utan kräver att den trycks tillbaka.
- Grad IV – Förblir prolaberade och går inte att reponera.
behadnling hemmorider?
grad 1 och 2 med kostbehadnling och salva
grad två med ev injektion eller gummibandsligtur
vad menas med trombotiserande hemorrojder?
behadnling?
- Symtom: Smärta och svullnad av hemorrojder. Ger en blålila färg av slemhinnan och hemorrojden går inte att reponera.
- Behandling: Behandlas konservativt men i det akuta skedet lindras patienten av smärtstillande (lokal och systemisk) och avsvällande behandling med alsolsprit. I svåra fall (hemorrojder grad III–IV) kan hemorrojdoperation utföras.