9.3 Confrontatiemix Flashcards
confrontatiemix
Deze matrix ligt in het verlengde van de SWOT. Er wordt gekeken of de sterkten en zwaktes of de kansen en bedreigingen uit de SWOT met elkaar in verband gebracht kunnen worden: hebben ze iets met elkaar te maken? Bestaat er een causaal verband? Werken ze op elkaar in en versterken ze elkaar?
De confrontatiematrix is bedoeld om de SWOT grafische manier weer te geven dat de interacties tussen de sterkte/zwakten en kansen/bedreigingen visueel duidelijk worden.
Binnen het proces van de situatieanalyse en strategieformulering is de confrontatiematrix te zien als het scharnierpunt:
De resultaten van de SWOT worden op relevantie getoetst door het
onderzoeken van mogelijke
onderlinge samenhang: factoren die elkaar versterken. Het aandachtsveld
wat ontstaat door een onderlinge samenhang van zwakke punten en bedreigingen is het centrale probleem.
De uit deze analyse naar voren gekomen aandachtsvelden zijn het startpunt voor het zoeken naar alternatieve wegen van strategisch beleid en het formuleren van opties.
Bij het invullen van de confrontatiematrix gelden de volgende stappen:
- Plaats de uit de SWOT-analyse verkregen meest belangrijke elementen in de matrix.
- Kijk welke factoren uit de SWOT het meest op elkaar ingrijpen (causaal verband). Het veld met de laagste lading vertegenwoordigt het centrale probleem.
- Laat velden die geen relatie hebben leeg, anders wordt de matrix erg onoverzichtelijk.
- Als zich een marktkans voordoet en de onderneming hiermee op dit moment geen sterke punten kan matchen maar die mogelijkheid wel heeft, dan kan dit als een potentieel aandachtsveld worden aangemerkt.
- Ook kunnen ontwikkelingen uit de markt een sterkte of zwakte neutraliseren. Bijv. stijgende inkomens neutraliseert de zwakte hoge kostprijs.
Uit de
belangrijkste aandachtsvelden. In deze velden moet de organisatie de komende jaren veel tijd en aandacht besteden. (in een strategisch marketingplan benoem je 2 van elk veld):
- Kansvelden: combinatie van kansen en sterkten.
2. Probleemvelden: combinatie van bedreigingen en zwakten.
GAP analyse
heeft tot doel de ontwikkelingen bij ongewijzigd beleid te vergelijken met de doelstellingen van de onderneming: wat is de prognose bij ongewijzigd beleid? Ontstaat er dan een gat? De strategische kloof die ontstaat moet gedicht worden. De doelstellingen moeten uiteraard in een eerder stadium al zijn geformuleerd wil je ze kunnen controleren. Deze analyse toont het gevolg van de trends bij een voortzetting van een beleid, maar niet de oorzaken van de kloof.