5.3 Organisatie Flashcards
organisatie
Het koopproces van een organisatie kan gekend worden door een analyse van 5 op elkaar inwerkende groepen stimuli,
5 op elkaar inwerkende groepen
Ondernemingsactiviteiten: Inkoopsituatie: Interne structuur: Bedrijfscultuur: Inkooptechnologie:
ondernemingsactiviteiten
De basis behoeften van een organisatie zijn de ondernemingsactiviteit. Zo heeft een dienstverlenend bedrijf relatief sterke behoefte en goed personeel en een productiebedrijf aan goede machines
Er zijn drie typen partijen op de industriele markt:
- Original Equipment Manufacturers (OEM) – producenten van eindproducten, bijv. schepen.
- Original equipment Suppliers (OES) – leveren onderdelen of samengestelde systemen.
- Maintance, Repair and Operations / Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) – aanbieders
van onderhouds- en reparatiecontracten.
kraljic matrix vier soorten producten
- hefboomproducten
- routine (standaard) producten
- strategische producten
- knelpuntproducten
leveranciersrisico
wordt bepaald door de transparantie van het aanbod, de mate van heterogeniteit, de uniekheid en complexiteit, de beschikbaarheid van producten, het aantal aanbieders, de switchdrempels en de technische risico’s.
financieel risico
wordt bepaald door de aanschafprijs, de afschrijvingsperiode, voorraadkosten onderhoudes- en repariekosten, verzekeringkosten en uiteindelijk de hoogte van de total cost of ownership (TCO) per eenheid.
total cost of ownership (TCO)
het volledig inzichtelijk maken van alle kosten gerelateerd aan de aanschaf en gebruik gedurende de levenscyclus van ingekochte goederen en diensten.
hefboomproducten
maken het verschil voor een onderneming vanwege een laag toeleveranciers risico en een hoge invloed op het financiële resultaat. Er zijn meerder leveranciers, voldoende aanbod en er zijn wellicht substituten. De inkoper heeft een sterke onderhandelingspositie. Concurrentiestelling is aanbevolen strategie
routineproducten
eenvoudige producten waarmee de ondernemer een klein financieel risico aangaat en weinig financieel resultaat haalt. Product is makkelijks verkrijgbaar.
knelpuntproducten
producten waarin de meeste potentie zit voor problemen, kunnen bij één leverancier worden ingekocht, kosten zijn niet hoog, product is ingewikkeld, leveranciers heeft veel macht en het is zaak voor de organisatie om hier een routineproduct van te maken. Substituten moeten gezocht worden.
strategische producten
complexe producten of geïntegreerde oplossingen, waarmee de ondernemer een groot financieel risico aangaat en heeft een hoge invloed op financieel resultaat. Klant zoekt naar een partnerrelatie en er wordt gestreefd naar een strategische samenwerking met de leverancier, vaak door lange contracten af te sluiten. Bijvoorbeeld een productierobot.
commodization
aanbieder van strategische producten blijven niet uniek, zij degraderen na verloop van tijd tot aanbieders van routine producten, tenzij de aanbieder continu klantwaarde weten te ontwikkelen en dat voor een goede prijs en kwaliteit doen.
wat zijn de belangrijkste motieven om zelf te produceren>
lagere kosten en betere uitbestedingsbeheersbaarheid
motieven om te kopen/productie uitbesteden?
flexibiliteit, kosten voordelen en efficiencyvoordelen door gebruikmaking van de schaalvoordelen bij de leverancier, focus op core competences en vrijmaken van managementtijd.
outsourcing
uitbesteden van productie of diensten die normaal door het bedrijf zelf gedaan worden.
voordelen outsourcing
flexibiliteit, kosten voordelen en efficiencyvoordelen door gebruikmaking van de schaalvoordelen bij de leverancier, focus op core competences en vrijmaken van managementtijd.
nadelen outsourcing
kwetsbaarheid neemt toe, wegvloeien van kennis en mogelijk van core competence en zijn andere managementkwaliteiten nodig voor outscourcing.
systems buying
de inkoper kiest voor het aankopen van een complete oplossing bij één leverancier. De gecontracteerde aanbieder biedt een turn-key oplossing: de inkoper hoeft voor de oplossing van zijn probleem slechts een keer aan de sleutel te draaien om het probleem op te lossen.
co-makership
combinatie van make-and-buy. Leverancier en afnemers werken intensief samen aan het te leveren product/dienst. Hiervoor is nodig dat de toeleverancier sterk is in development, engineering en/of technologie. Het moet leiden tot synergie. Een nadeel is dat je wederzijds afhankelijk bent.
turn key
de gecontracteerde aanbieder van een compleet systeem biedt een turn key als oplossing. hierin ligt het grote voordeel voor de inkopende partij: hij hoeft de oplossing van zijn problemen slechts aan een sleutel te draaien
single sourcing
inzet van een leverancier
double sourcing
inzet van twee leveranciers
multiple sourcing
meerdere leveranciers. Hoofdmotief is het vermijden van afhankelijkheid van een leverancier en het min of meer kunstmatig bewaken van de prijs en kwaliteit.