Voksen Psyk: Psykiatriloven Flashcards
Hvad er vigtigt med loven om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien?
Tvang må kun udøves i henhold til loven. Der skal altid anvendes mindste middels princip. Enhver læge kan komme ud for at skulle tvangsindlægge en patient. Alle læger skal kunne reglerne for tvangsindlæggelse.
Hvad er lovens område stk. 1?
Indlæggelse, ophold og behandling på psykiatrisk afdeling sker på baggrund af informeret samtykke efter reglerne i kapitel 5 i sundhedsloven, medmindre andet følger af denne lov.
Hvad er lovens område stk. 2?
Frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med indlæggelse, ophold og behandling på psykiatrisk afdeling må kun finde sted efter reglerne i denne lov.
Hvad er lovens område stk. 3?
Ved tvang forstår at der ikke ligger et informeret samtykke
Hvad er lovens område stk. 5 i kapitel 3 om frihedsberøvelse?
Tvangsindlæggelse eller tvangstilbageholdelse må kun finde sted, såfremt patienten
- er sindssyg eller befinder sig i en tilstand, der ganske må ligestille hermed
- det vil være uforsvarligt ikke at frihedsberøve den pågældende med henblik på behandling fordi:
1. udsigten til helbredelse eller en betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers vil blive væsentlig forringet (gule papirer)
ELLER
2. Den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre (røde papirer)
Hvad er lovens område 6 i kapitel 3 om tvangsindlæggelse?
Pårørende eller politiet skal tilkalde en læge. På grundlag af sin undersøgelse og de modtagne oplysninger skønner lægen, om indlæggelse er nødvendig. Lægen afgør om tvangsindlæggelse er nødvendig.
Hvad er lovens område 7 i kapitel 3 om tvangsindlæggelse?
Politiet træffer bestemmelse om tvangsindlæggelsens iværksættelse og yder bistand hertil. Lægeerklæringen hvilket på lægens egen undersøgelse foretaget mhp. indlæggelsen. Lægen må ikke være ansat på afdelinge, der skal modtage patienten. Lægen må ikke være inhabil. Lægens undersøgelse skal være taget inden for det seneste døgn ved indlæggelse på farekriteriet (røde papirer) og inden for de seneste 7 dage forud ved indlæggelse på helbredskriteriet (gule papirer)
Hvad er lovens område 8 i kapitel 3 om tvangsindlæggelse?
Indlæggende læge skal være til stede indtil politiet forlader stedet sammen med den, der skal tvangsindlægges. Ved indlæggelse på helbredsindikation underretter politiet lægen om tidspunktet.
Hvad er eksempler på tilstande ligestillet med sindssygdom?
-Affekteksplosive tilstande
-Abnorme enkeltreaktioner med bevidsthedsforstyrrels; dissociativ fugue, stupor eller trance.
- Patalogiske reaktioner på alkohol eller medicin
-Epileptiske tågetilstand
-Hypoglykæmi med bevidsthedsforstyrrelse
-Anorexia nervosa
Hvad er lovens område 10 i kapitel 3 om tvangstilbageholdelse?
Tvangstilbageholdelse skal ske hvis overlægen finder at en patient indlagt på psykiatrisk afdeling opfylder betingelserne i 5.
Hvad er lovens område 12 i kapitel 4 om tvangsbehandling?
Tvangsbehandling må kun anvendes hvis patienten opfylder betingelserne for tvangstilbageholdelse. Anvendelse af afprøvede lægemidler i sædvanlig dosering og med færrest bivirkninger.
Tvangsbehandling med ECT må kun finde sted hvis patienten befinder sig i en aktuel eller potentiel livstruende tilstand.
Hvad er lovens område 14 i kapitel 5 om tvangsfiksering?
Bælte, hånd- og fodremme. Må kun anvendes kortvarig og i det omfang, det er nødvendigt for at afværge at en patient:
- udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare
- Forfølger eller groft forulemper medpatienter
- øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang.
En patient kan tvangsfikseres i længere tid end nogle få timer, når hensynet til patientens eller andres liv, førlighed eller sikkerhed tilsiger dette.
Hvad er lovens område 15 i kapitel 5 om tvangsfiksering?
Beslutning om tvangsfiksering træffes af overlægen efter at denne har tilset patienten. Beslutning om hånd- eller fodremme træffes af overlægen. Af hensyn til patientens eller andres sikkerhed kan sygeplejepersonalet fiksere patienten før lægen ankommer. Lægen skal træffe afgørelsen vedr. bæltefiksering. En patient, der er fikseret med bælte skal have fast vagt.
Hvad er lovens område 17 i kapitel 5 om anvendelse af fysisk magt?
Patienten kan fastholdes og må med magt føres til et andet opholdssted, hvis pt. forfølger eller groft forulemper medpatienter. Der kan anvendes den magt for at sikre at frihedsberøvede fortsat er på afdelingen. Lægen kan beslutte at en urolig patient med magt skal have beroligende medicin.
Hvad er psykiatriloven overordnet?
Den fastlægger vilkår og klagemuligheder for en række tvangsindgreb som tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse og tvangsbehandling af både psykiske og somatiske sygdomme. Forudsætning for tvangsindgreb er, at patienten er sindssyg (psykotisk) eller i en tilstand, der kan ligestilles hermed, fx svær suicidalfare.