Szúfizmus Flashcards

1
Q

Mi a szúfizmus?

A

A szúfizmus az iszlám misztika, vagyis A VÉGSŐ VALÓSÁG KERESÉSÉNEK GYAKORLATI ÖSVÉNYE (!) az iszlámon belül.

Amikor az univerzális tudatot elkezdik önmagukban keresni belső önismeret és közvetlen megtapasztalás útján, amelynek eszköze a MEDITÁCIÓ és a MÓDOSULT TUDATÁLLAPOT.

Az elnevezés a “szúfi” szóból ered, ami arab nyelven GYAPJÚT, gyapjúruhát jelent.
A korai szúfik egyszerű, natúrszínű gyapjúruhát hordtak, innen ered a szúfizmus kifejezés.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hogyan kapcsolódik a szúfizmus eredete Mohamedhez?

A

A szúfizmust MOHAMEDTŐL eredeztetik és az unokatestvérétől, ALITÓL.
Mohamed prófétának volt egy belső tanítványi köre, akik közül a legfőbb tanítvány Ali, az unokatestvére volt. Mohamed ezoterikus, meditatív tant adott át ennek a körnek. A szúfi rendek általában hozzá vezetik vissza a HAGYOMÁNYVONALUKAT. Mohammed és Ali azoknak adta át az ezoterikus, misztikus tanításokat, akik elég ERŐSEK, FEJLETTEK ÉS NYITOTTAK voltak ezen valóságtanok felfogására, és az élmények átélésére.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Történelmileg mikor volt a szúfizmus aranykora?

A

A szúfizmus aranykora : 1200 - 1500

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hol van ma szúfizmus a Földön? Sorolj fel minimum három országot vagy nagyobb térséget!

A

Törökország, Balkán, Közel-Kelet, Irak

A VIII-X. században a szúfizmus széles körben elterjedt az egész iszlám világban, nem csak az arab országokban, hanem Indiától Észak-Afrika nyugati részéig mindenütt. Később még a Balkánon is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sorold fel a szúfi meditáció, a muraqaba szintjeit!

A

A muraqaba technikája a KONCENTRÁCIÓ FEJLESZTÉSE, amely lehet teljesen befelé irányuló, egyhegyű figyelem, vagy egy külső tárgyban, Istenben stb. való meditatív elmélyülés.

  1. Az ÉN MEGISMERÉSE szakasz
    (ébrenlét és alvás határán, tudatalattiból feláramló tartalmakkal ismerkedünk, majd spirituális víziók jönnek).
  2. Az UNIVERZUM MEGISMERÉSE szakasz (természetfeletti képességek, olyan ismeretek tudatába kerülünk, amelyek hétköznapi ember számára nem elérhetők.)
  3. TEREMTŐ MEGISMERÉSE szakasz
    (a személyes én eljut a teljes megszűnésig, beleolvad Istenbe).
  4. ISTENNEL ÖRÖK EGYSÉGBEN ÉLÉS szakasza.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Pár mondatban jellemezd a mevlevi szúfi rendet!

A
  • Dzsalál ad-Dín Muhammad Rúmit (más néven Mevlana Rúmi) nevéhez fűződik a mevlevi rend.
  • Ő volt a szúfi világ nemzetközileg legismertebb szentje, az általa alapított rend és az ott kialakult kerengő dervistánc szintén a szúfizmus “védjegye”.
    Rúmi a törökországi Konyában alapította a mevlevi rendet 1273-ban.
  • Jellemző gyakorlata, a zikr nem más, mint a kerengő dervsitánc, amit az élőzenével kísért táncos ceremónia, a szema keretében adnak elő és gyakorolnak.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mi az a szema? Mi ennek a szúfi gyakorlatnak a lényege, hogyan végzik?

A

Kerengő dervistánc. Közös mozgás és légzés, szent extázis.
A szema a mevlevi dervisrend hagyományai alapján a ney nádfuvolával kísért extatikus kerengés. Tehát van egy nagyon kötött szertartása. Rituális, szimbolikus és extatikus transzmozgásról van szó, ami hat a tudatállapotra, és egy bizonyos módon kifejez valamit.
- Fekete ruhában érkeznek, amit levetnek, alatta fehér öltözet van, ezzel az egó levételét szimolizálják. Egyrészt, hogy megtisztultan érkezzenek a szertartásra, másrészt, hogy elérjék ezt a megtisztulást.
- A fejükön a SÜVEG Dzsalál ad-Dín Rúmi, szúfi mesternek és költőóriásnak az emlékére van; ez az ő sírkövének a jelképe, egyúttal a saját egónk halálának a keresése. Rituálisan kifejezik a tiszteletüket a mester, és a mester által jelképezett isteni minőség felé. Elkezdenek egy körmozgással mozogni. Kitárt karokkal forognak a szívük és testük tengelye körül a bal lábukon, miközben testüket a jobb lábukkal hajtják. Közben extatikus állapotba kerülnek; felemelik a lelküket és a szívüket a végső valósághoz.
- A kerengő tánc képviseli a szúfi útját az egóból a megvilágosodásba, illetve az azutáni életét. A belső utazás során a kereső szimbolikusan az Igazság felé fordul, s növekszik a szereteten keresztül, hátrahagyva az egót, egészen addig, amíg megleli az igazságot, és elérkezik a Tökéleteshez. Majd visszatér a spirituális utazásból éretten, hogy szeresse és szolgája az egész teremtést – megkülönböztetés nélkül.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Technikailag hogy végzik hagyományosan a forgást?

A
  • A dervis kitárt karokkal forog szíve és teste
    tengelye körül a bal lábán, miközben testét a jobb lábával hajtja. A bal láb a tengely, az egy helyben áll, és csak forog a tengelye körül. Ha a dervis szédül, erre a lábára figyel, ez stabilizálja.
  • Az óra járásával ellentétes irányban forog, de aki a szédülés miatt nem bírja, foroghat fordítva is. A jobb kar fent, a tenyér felfelé nyitva, amely fogadja Isten energiáit.
  • A testét lazán tartja, ettől kecses, lágy az egész, ugyanakkor légies és dinamikus.
  • A szem nyitva van, de fókuszálatlan, így a látvány egy sebesen száguldó, elmosódott, homályos világ lesz, ahol megszűnik a téri orientáció.
  • A forgás lassan kezdődik, 15 percig lassú, majd fokozatosan felgyorsul, s 30 percig gyorsan megy, és 45 perc után van vége. Van, hogy a forgó elesik, s ha lágy a teste, a talaj felfogja, s nincs baj.
    Ha elesett, hasra fordul, vagy hátra (ha nem jó neki amúgy). 15 percig mozdulatlanul kell így feküdni. Ha nem esik el, akkor is csendes szakasz jön, megállva. A végén ima következik.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mi a dikr vagy zikr?

A
  • Egy szúfi gyakorlat, szertartás, amely maga az istenre emlékezés, rituális imával, Allah neveinek ismétlésével; ezért nevezhetjük szúfi „mantra jógának” is.
  • A dhikr (ejtsd: dzikr; jelentése: „ÖNEMLÉKEZTETÉS”, „említés”) vagy zikr (török, urdu), vagy zekr (perzsa) szó azt jelenti: emlékezni, felidézni, megidézni, invokálni.
  • A Koránban számtalanszor előfordul a dhikr, és a Korán arra szólít fel minden muszlimot (nemcsak a szúfikat), hogy gyakorolja a dhikrt: „Emlékeztesd tenmagadat a te Istenedre, amikor elfelejtenéd”.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mi a qawwali?

A
  • Zenés, énekes, himnikus istenimádat, ami egy transztechnika. Az ebben résztvevők MÓDOSULT TUDATÁLLAPOTBAN vannak, NYITOTT A SZÍVÜK. Akik velük együtt énekelnek, szintén ennek a hatása alá kerülnek.
  • Ezeket a zenészeket és énekelve istenimádókat nagy tisztelet övezi. A szúfik körében mestereknek nevezik őket; tehát vannak olyan szúfi mesterek vagy sejkek, akik a zenének is a mesterei, így egyszerre adják át a szellemi illetve a zenei tudásukat.
  • Elsősorban DÉL-ÁZSIÁBAN, PAKISZTÁN és INDIA területén népszerű, de megtalálható AFGANISZTÁN, IRÁNBAN és TÖRÖKORSZÁGBAN is. Eksztatikus, szívvel-lélekkel teli zenekari zenélés, SPIRITUÁLIS KONCERT, ahol szent szövegeket – Korán idézeteket – énekelnek a lélek rétegeiről, a lelki fejlődésről szóló tanításokat, szúfi mantrákat, Isten (Allah) neveit, tulajdonságait, a próféta dicsőítéseit, stb.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mit látsz az ábrán? Magyarázd el az ábrát az alábbi kérdések segítségével!
Mit jelent a Saría, Taríqa, Haqiqa hármas és a Marifa?
Írd le ezeket a fogalmakat magyarul, illetve azt, hogy hogyan függnek ezek össze egymással! Melyik tartozik ezek közül az iszlám hagyomány exoterikus és melyik az ezoterikus részéhez?

A

– Saría (Törvény) - Minden muszlim törvénye
– Taríka (Ösvény) - A szúfi ezoterikus ösvény
– Hakika (Igazság, az Isteni Valóság) - ezoterikus

hármas egymásra épül.

  • A szúfi rend, a szúfi iskola a TARÍKA, jelentése: „út, ösvény, módszer, szúfi rend”, amely a
  • HAKIKA, az igazság megvalósításához vezet el.
  • Ezt megelőzi a SARÍA, a törvény (az iszlám vallási és erkölcsi előírásai a Korán szerint).
    A saría az iszlám exoterikus, világi követése, azaz a törvények és az előírások betartása, amely a misztikus útra, a taríkára lépés előfeltétele.
  • MARIFA: Az ábra közepén lévő igazság, a hakika közepén van a negyedik, láthatatlan rész - a marifa, a BELÜLRŐL FAKADÓ, MISZTIKUS, INTUITÍV TUDÁS, a gnózis, a bölcsesség.

Eredetileg a saría keretein belül működik a szúfi ezoterikus ösvény, a taríka, amely elvezet ahhoz az igazsághoz (hakika), amelyből a saría is fakad, s amely körül az egész rendszer rotál.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mi a saría, taríqa, hakika hármas, és a marifa?
Hogyan függnek ezek össze?

A
  • Saría: az exotéria, az iszlám erkölcsi rendszere, a Korán, a törvény, világi parancsokkal.
  • Taríqa: a szúfi rend, azaz ösvény
  • Hakika: az Igazság
  • Marifa: belülről fakadó intuitív tudás, bölcsesség

A Saríán belül működik a szúfi ezoterikus ösvény, hiszen a Korán alapja a szúfi életmódnak, létminőségnek. A taríqa vezet el az egyetemes igazsághoz, amelyen belül a végső tudás van.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Min munkálkodnak a szúfik, mi a céljuk?

A

A szúfi tudja, hogy Allah nem rajta kívül van fenn az egekben, hanem ő Maga az, a saját mögöttes, belső valósága, amely Egy minden más ember és lény végső valóságával. Tehát belül is van, és kívül is.
A szúfi célja - mint bármely más misztikus célja - az ego meghaladása és az istentudat elérése.
A szúfiknál:
- NAFSZ - az egó, az egyéni én
- FANÁ - az ego megsemmisülése
- BAQÁ - az univerzális isteni tudatba való beleolvadás, az Isteni állapotban való megmaradás, az Istennel való örök együttlét.

A szúfi ösvény célja tehát a végső egységállapotnak (Tauhíd) az elérése.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hány hagyományos szúfi rend van?

A

49 fő hagyományos szúfi rend van.

Léteznek hagyományos szúfi rendek, és léteznek a XX. sz-ban létrejött, nem hagyományos csoportok is.
Jelenleg kb. 300 taríka, szúfi rend létezik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Sorolj fel legalább 5 szúfi rendet!

A

Mevlevi, Bektasi, Kadiríja, Csisztíja, Kalendaríja, Naksbandíja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Jellemezd a Bektasi szúfi rendet!
a) Ki volt Bektás, s hol jött létre a bektasi szúfizmus? Mely régióban elterjedt ma ez a rend?

A

Törökországban alapította HÁDDZSÍ BEKTÁS VALI, aki perzsiai sámán volt. Törökországban és a Balkánon a legelterjedtebb.
A bektasi szúfiknál van – a szokásos meditatív, zenés, énekes, mantrázós “istentisztelet”, a
zikr mellett – a BEKTASI PÁROS TÁNC, ami a szúfi forgótánc egyik fajtája.
A bektasi páros táncot egy férfi és egy nő végzi, megszemélyesítve a két fő princípiumot.
A nő egy pontig egy helyben áll, és lábujjával a földet markolgatja, hogy felhúzza a földenergiákat, a férfi pedig kitárt karral, féltérdelve áll előtte, majd a nő kirobbanó gyors pörgésbe kezd a tengelye körül, s a végén leáll.
(Míg a mevlevi kerengő táncot egyedül végzik, és a befelé forduló misztikus-filozofikus-meditáló hozzáállást képviseli, addig a bektasi a nyersebb formájú néptánchoz esik közelebb.)

17
Q

Hogyan végzik NEM hagyományosan a forgást?

A

Eredetileg bárhogy szabad volt , dervisek a maguk módján végezték a mozgást Csak később szabályozták.

18
Q

Mitől spirituális gyakorlat ez a forgó tánc, és hogyan van meg benne a transzállapot lehetősége?

A

A kerengő tánc képviseli a szúfi útját az egóból a megvilágosodásba és az az utáni életbe. A belső utazás során a kereső szimbolikusan az igazság felé fordul, s növekszik a szereteten keresztül, hátrahagyva az egót, egészen addig, amíg megleli az igazságot és elérkezik a tökéleteshez. Majd visszatér a spirituális utazásból éretten hogy szeresse és szolgálja az egész teremtést, megkülönböztetés nélkül.