Fejlődésvonalak Flashcards

1
Q

Mi az intelligencia? (!)

A

Intelligencia = egy-egy fejlődési terület, ami más-más fejlettségi fokon állhat minden embernél; és egy emberen belül is a különböző intelligenciák.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mit jelent a fejlődésvonal? (!)

A

Fejlődésvonal: egy Wilber által használt fogalom (angolul: line), EGY-EGY INTELLIGENCIAFAJTA, téma, lelki fejlődési terület, amiben valamilyen fejlettségi szinten áll egy személy. Egy személy több fejlődésvonallal jellemezhető. A teljes embert a különböző (mérhető) fejlődésvonalak összessége jellemzi. (A táj nem egyenlő a térképpel!
A típustanok nem mutatják meg az egyedi embert.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mit jelent a pszichográf? :) (!)

A

(Integrál) pszichográf: az egyénre jellemző, AZ EGYES témákban, INTELLIGENCIÁKBAN vagy fejlődésvonalakban KÜLÖNBÖZŐ FEJLETTSÉGI SZINTEKEN ÁLLÓ EMBER EGYEDI TÉRKÉPE.(!)

Egy olyan táblázat, amiben felrajzoljuk egymás mellé a személy fejlődésvonalait, ábrázolva azt, hogy melyikben hol áll a fejlettsége.

A 10 szint három nagy zónára van osztva, amit a három eltérő színű sáv jelez, és az egyes fejlődésvonalak ezekbe nyúlnak bele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A fejlettségi szintek erősen környezetfüggők. Mi következik ebből? (!)

A

A közeg meghatároz, amiben vagy, van olyan környezet, közeg, ami emel, a fejlődést serkenti, és van, amiben nem tudunk fejlődni, az adott szinten tart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mit jelent a vonal-abszolutizmus? (!)

A

Amikor a fejlődést egy fejlődésvonallal próbálják leírni, jellemezni, azt állítva, hogy a lelki élet egy fejlődésvonalra redukálható.

Olyan, mint a kvadránsoknál a kvadránsredukció.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vajon fejlődésvonalnak tekinthető-e a tudat, vagy sem? (!)

A

A tudat nem egy fejlődésvonal, hanem A TÉR, AMIBEN A FEJLŐDÉSVONALAK MEGJELENNEK, a jelenségek (szamszkárák) felbukkannak, alakulnak, fejlődnek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mit jelent a többszörös intelligencia? (!)
Kinek a nevéhez köthető? (!)

A

A többszörös intelligencia *Howard Gardner (!) elmélete, miszerint AZ EMBERT NEM EGY ÁLTALÁNOS ÉRTELMI KÉPESSÉG JELLEMZI, HANEM EGYSZERRE TÖBB INTELLIGENCIA JELLEMZŐ RÁ.

Ez a többszörös intelligencia elmélete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi az ÁLTALÁNOS intelligencia elmélet?

A

Az intelligencia egy velünk született általános képesség, alig változó, mérhető adottság, intelligenciatesztek segítségével százalékra átszámítva, IQ-hányadosban, állapítják meg, hogy egy gyerek mennyire érett vagy okos, milyen iskolába való, és mekkora teljesítmény várható el tőle a jövőben.

A legismertebb intelligenciateszt a Stanford-Binet-féle IQ teszt, ami a a nyelvi, matematikai-logikai és a képi-térbeli képességeket méri.

A magas IQ pontszámmal rendelkezők a teszt szerint intelligensek, okosak, a kevesebb ponttal rendelkezők gyengébb képességűek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mit jelent a kognitív fejlődésvonal?

A

Az ember kognitív, vagyis ÉRTELMI, MEGISMERŐ működése egy “szál”, egy “vonal” a lényünk szerkezetében, ez a kognitív fejlődésvonal.

Piaget és a kognitív vonalat kutató tudósok közül sokan úgy vélték, és úgy vélik, hogy a kognitív fejlődés a fő meghatározó mindenben az ember lényében.

Ez mára, a többszörös intelligencia-felfogás óta már kevésbé tűnik helytállónak. Az viszont bizonyosnak látszik, hogy a kognitív fejlődés szükséges, de nem elégséges viszonyban áll sok másikkal.

Ez azt jelenti, hogy számos fejlődésvonal mibenléte a kognitívtól függ, viszont többet is tartalmaz annál.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mit jelent az Intelligencia:
a) általánosan,
b) tágan értelmezve
c) Wilber szóhasználatában?

A

a) Általánosan véve: a fejlettségi fokot intelligenciának nevezzük.

b) Tágan értelmezve: Bármibe fogunk az életben, ha azt újra és újra műveljük, elkerülhetetlenül fejlődünk benne, hiszen tapasztalataink halmozódnak fel az adott tevékenységben, amelyektől egyre ügyesebbekké válunk. Más szóval, EGYSZERRE SOK SZÁLON FEJLŐDÜNK, és A KÜLÖNFÉLE TERÜLETEKEN ELTÉRŐ FEJLETTSÉGI FOKOKON VAGYUNK. Pl. fogápolás, főzés, lakberendezés fejlődésvonala, és BÁRMIÉ AMIT AZ ÉLETÜNK SORÁN VÉGZÜNK.

c) Wilber szóhasználatában: az intelligencia Gardner többszörös intelligencia elméletén alapul. Gardner szerint 10 intelligencia jellemzi az embert. Wilber szerint is “körülbelül egy tucat” van, és azok nagyrészt fedik a gardneri felsorolást. WILBER SZINONIMAKÉNT HASZNÁLJA AZT, HOGY “INTELLIGENCIÁK” ÉS “FEJLŐDÉSVONALAK”, az intelligencia fogalmat a tág értelmében véve – miszerint az intelligencia az akármelyik dolgunknak a fejlettségi foka. Az integrál pszichológia képzésen az alábbi 10 fejlődésvonalat vesszük át részletesen:

  1. kognitív
  2. erkölcsi
  3. világnézeti
  4. identitásbeli (szelf)
  5. értékrendszerbeli
  6. interperszonális
  7. pszichoszexuális
  8. spirituális
  9. szükségleti
  10. elhárító mechanizmusok
    érzelmi
    kinesztetikus
    esztétikai.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mit jelent az integrált személyiség?

A

A SZÍV ÉS A FEJ HÁZASSÁGÁT, a szeretetnek és a megkülönböztető valóságlátásnak a szintézisét nevezzük integrált személyiségnek, vagy (szimbolikusan) KENTAURNAK.
Ha a fejlődésben ötről a hatra kívánunk lépni, akkor az a dolgunk, hogy KIFEJLESSZÜK az ÉRZELMI, SZERETETBELI, EMPÁTIÁS (jobb féltekés) oldalunkat, és MEGTALÁLJUK A CSENDES KÖZÉPPONTUNKAT.

Amikor ez működik, akkor pedig időszerű INTEGRÁLNI HOZZÁ AZ ÉSZT (!), és felfényesíteni az értelem, az intellektus pontos, tiszta, megkülönböztető látását, hogy megvalósítsuk a kentaur állapotot, az integrált személyiséget, amelyet a szív és az ész házassága, együttes, egyszerre történő működése jellemez.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mit jelent az IQ?

A

Az intelligencia fogalma a pszichológiában korábban kizárólag az értelmi képességekre utalt, az IQ és az emberi fejlődésnek a kizárólagos azonosítása a mentális racionális tevékenységgel tipikusan a W5-ös szintű ember, korszak és kultúra, a modern XX. századi nyugati társadalom terméke – amelyben az ember az elméjével azonosul.

Az első igazi intelligenciateszt *BINET nevéhez köthető, aki ezt az 1900-as évek elején alkotta meg a GYERMEKEK ISKOLAÉRETTSÉGÉNEK vizsgálatára. Különbséget tett a mentális életkor és a tényleges életkor között, és ezeknek a mutatóknak a hányadosa később az INTELLIGENCIAHÁNYADOS (IQ – intelligence quotiens) számítás alapját képezte.

Később a FELNŐTTEK INTELLIGENCIA-MÉRÉSÉRE dolgozta ki *WECHSLER (ejtsd: Vekszler) a WAIS tesztet (Wechsler Adult Intelligence Scale), amelyet 1955-ben kezdtek el
használni. Ennek a hazai adaptációja a híres MAWI teszt (Magyar Wechsler Intelligencia teszt), amely a magyar szakmai közéletben máig „a” hivatalos intelligencia teszt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mit jelent az EQ?

A

Az EQ az ÉREZELMI INTELLIGENCIÁT jelöli (Emotional Quotiens). A tudományban az EQ nem is EQ, hanem EI (Emotional Intelligence) néven fut.

Az EQ (EI) kérdésével Gardner óta számos kutató foglalkozott, és a témát DANIEL GOLEMAN népszerűsítette a kilencvenes években az Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ? (Érzelmi intelligencia – Miért számít jobban, mint az IQ?) c. könyvében (ugyanaz a Goleman, aki a buddhista dzsánákról és a Dalai Lámáról írt könyveket). Magyarul is kapható Érzelmi intelligencia címen. Az EQ-ra több tesztet is kidolgoztak (nem Goleman, hanem más kutatók és egyetemek), és több teória állt fel azóta, hogy mi alapján definiáljuk az érzelmi intelligenciát.

Ezek egyelőre a tudomány egységessége szempontjából homályosak, nem olyan jól körülírtak, és szakmailag elfogadottak, mint a jó öreg IQ, tehát NINCS EGY EGYSÉGESEN ELFOGADOTT TESZT, amit, ha kitöltünk, kijön az EQ-nk, de vannak különféle csoportok, akik kidolgozták a saját tesztjeiket, EQ mérőeszközüket, és ott kaphatunk egy EQ számot az ő elképzelésük szerint.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mit jelent az SQ?

A

Bár az SQ (SI), a SPIRITUÁLIS INTELLIGENCIA, mindannyiunk számára, akik hiszünk a spiritualitásban, fontos és izgalmas koncepció, tudományos szinten még gyenge lábakon áll. Van néhány könyv erről a piacon, amelyekből az egyik fő könyvet itthon is kiadták DANAH ZOHAR - IAN MARSHALL tollából, SQ-Spirituális intelligencia címen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mit jelent az ILP?

A

ILP = Integral Life Practice – Integrál Életmód Gyakorlat.

A saját életmódunkban is alkalmazhatók a fejlődésvonalak. Az Amerikai Integrál Intézet első önismereti tréningje, az ILP a fejlődésvonalakra épít. Meghatározza, hogy mely vonalak kötelezők, ha fejleszteni akarjuk magunkat, vagyis melyek képezik a belső fejlődés magját („core modules” alapmodulok), amelyeket rendszeresen és párhuzamosan gyakoroljunk, illetve melyek a kiegészítők, amelyekből néhányat kiválasztva időszakosan gyakorlunk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mit jelent a strukturalizmus?

A

A szubjektív én kívülről nézve az, amelyet a nyugati fejlődéslélektan írt le, ezt nevezzük STRUKTURALIZMUSNAK, mivel A TUDAT STRUKTÚRÁIT ÍRJA LE.

(!) *A WILBERI LÉTRAMODELL IS egy ilyen strukturalista modell. Azt, hogy a tudat fejlődésének milyen szintjei vannak, és ezek hogyan követik egymást, azt egy ember sohasem éli meg úgy, ahogy a tankönyvben van leírva a strukturalista nézőpont szerint. Vagyis nem azt éljük meg, hogy „most 6-os szinten vagyok”, hanem azt, hogy most empatikusan érzem azt, amit te érzel, máskor pedig azt, hogy „most haragszom rád, és nem érdekelsz” (3-as szint).

Az egyéni belső (BF) kvadráns belső megélése tehát nem szintekben gondolkodik, hanem szubjektíven leírja, amiben van, viszont A KÜLSŐ SZEMLÉLŐ FELSMERHETI, HOGY AZ ADOTT SZEMÉLY BELSŐ EGYÉNI ÉLMÉNYE MELYIK SZINTET KÉPVISELI, és felismerhető az is, hogy a szubjektív élmények egy evolúciós fejlődési sorrendet követnek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Mit jelent a fenomenológia?

A

Míg strukturalizmus kívülről nézi az egyén szubjektív élményét, és annak meghatározott sorrendben történő evolúcióját, A FENOMENOLÓGIA “BELÜLRŐL MEGÉLT STRUKTURALIZMUS”. (!)

A BF kvadránst tehát tovább bontjuk strukturalizmusra és fenomenológiára. A FENOMENOLÓGIA “JELENSÉGTANT” JELENT (phenomenon – jelenség), vagyis egy jelenség elfogadását és leírását pontosan úgy, ahogyan önmagában van, ahogyan azt az átélő szubjektíven átéli.

A fenomenológia nyugati elfogadása – vagyis, hogy AZ EMBEREK SZUBJEKTÍV BESZÁMOLÓI ÖNMAGUKBAN ÉRVÉNYESEK, “SZENTEK”, és a tudományban is adatként kezelendők a külső megfigyelések mellett – a HUMANISZTIKUS PSZICHOLÓGIÁVAL jelent meg az 1960-as években.

18
Q

Kinek a nevéhez köthető a kognitív fejlődésvonal?

A

Piaget – Kognitív fejlődésvonal

Piaget, a fejlődéslélektan legnevesebb korai kutatója a kognitív, értelmi fejlődést vizsgálta, úgy vélte, hogy ez az egyetlen és fő területe az emberi lélek fejlődésének, és MINDEN MÁS LELKI DOLOG ETTŐL FÜGG.

19
Q

Kinek a nevéhez köthető az értékrendszerbeli fejlődésvonal?

A

Graves – Értékrendszerbeli fejlődésvonal

Graves, a spiráldinamika eredeti vázának megalkotója úgy vélte, hogy az értékrendszerek fejlődési szintjei, amelyeket sikerült kimutatnia, minden más témakört felölelnek.

20
Q

Kinek a nevéhez köthető a többszörös intelligencia?

Példaként említs néhány intelligenciát, és magyarázd meg őket!

A

HOWARD GARDNER - Többszörös intelligencia

Korábban csak a kognitív intelligenciát mérték, de az embernek sokkal több intelligenciája van. A többszörös inelligencia elméletét Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológia és pedagógia professzora dolgozta ki az 1980-as években (Erik Erikson tanítványa volt).

Elmélete szerint az intelligencia nem egységes értelmi képesség, hanem EGYSZERRE TÖBB INTELLIGANCIA JELLEMZI AZ EMBERT.
Az intelligenciát meghatározott modalitásokra osztja, és nem egy domináns általános képességként tekint rá.

Példák:
*ZENEI-RITMIKUS INTELLIGENCIA – ami
a hangokra, zenére, ritmusokra, hangmagasságra, hangszínre, hanglejtésre, dallamokra, ütemekre való érzékenységet jelenti. Ez a ritmus, hangmagasság érzékelése, a zene és a ritmus létrehozása, fenntartása és értékelése, az „abszolút hallás” és muzikalitás képessége.
Az ilyen intelligenciával rendelkezőknek nagyon jó a hallásuk, kiváló a ritmusérzékük, a dallamokat első hallásra megjegyzik, és hibátlanul vissza is tudják adni. Nem csak a hangok relatív magasságát ismerik fel, hanem önmagában is ki tudnak énekelni bizonyos hangokat. Nagyon jól képesek megjegyezni különböző mondókákat, rigmusokat, szeretik a zenét, gyakran játszanak is valamilyen hangszeren.

*TESTI-KINESZTETIKUS (FIZIKAI) INTELLIGENCIA – amely a test hatékony és ügyes irányítása a különböző fizikai képességeket használva. A testmozgások kontrollja, a testtel való bánásmód és testi ügyesség.
Az ilyen intelligenciával rendelkezők kiemelkedő képességekkel rendelkeznek a mozgás kontrollja, időzítése és koordinációja terén – mind a durva mozgások, mind a finommotoros ügyesség terén, illetve a test használatában, ügyesen bánnak a tárgyakkal, a tárgyakkal jól céloznak, nagyon jó a mozgáskoordinációjuk. Ennél az intelligenciánál hatalmas jelentősége van az időzítésnek és a szem-kéz koordinációnak, jellemző náluk a harmonikus mozgás a tánc és a sport terén, és jók a szerelésben, a javításban, a dolgok összerakásában. Szeretik a tárgyakat megérinteni, megfogni, így szereznek róluk mélyebb benyomást. Kiváló a kézügyességük, könnyen építenek dolgokat, amolyan „ezermesterek” a ház körüli munkákban. Szabadidőben lehet, hogy összerak vagy összeszerel dolgokat, legózik, homokvárat épít, vagy süt-főz, díszít, köt, horgol, barkácsol, autót vagy valamilyen elektromos szerkezetet bütyköl, órát javít.
Ezek az emberek a mozgáson keresztül tanulnak, kinesztetikusan, tapintás alapján.

*INTRAPERSZONÁLIS INTELLIGENCIA – Azt írja le, hogy valaki mennyire képes az introspekcióra, befelé fordulásra, önmegfigyelésre, pontos önreflexióra. Az ilyen személyek leginkább egyedül szeretnek dolgozni, gyakran ilyenek a pszichológusok, filozófusok, teológusok, írók, tudósok.

21
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Minek vagyok tudatában?”

A

Kognitív – Jean Piaget

22
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Mire van szükségem?”

A

Szükségletek – Abraham Maslow

23
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Ki vagyok én?”

A

Szelf (identitás) – Otto Kernberg
– Daniel Stern
– Susanne Cook-Greuter

24
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Miket értékelek a leginkább?”

A

Értékrend (Spiráldinamika) – Don Beck
– Christopher Cowan

25
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Mit helyes tennem, és mit nem helyes tennem?”

A

Erkölcs – Lawrence Kohlberg (!)
– Jean Piaget (!)

26
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Hogyan látom a világot?”

A

Világnézet – Jean Gebser
– Ken Wilber

27
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Hogyan viszonyulok a többi emberhez?”

A

Interperszonális – Honti László

28
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Milyen a szexuális életem és a párkapcsolatom?”

A

Pszichoszexuális – Sigmund Freud
– David Deida
– Jenny Wade

29
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Mit gondolok a végső dolgokról?”

A

Spirituális – Ken Wilber
– Christopher Cowan
– Don Beck
– spirituális hagyományok

30
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Miben hiszek?”

A

Hit – James W. Fowler

31
Q

A fejlődésvonalak táblázatához tartozó kérdésre melyik FEJLŐDÉSVONAL a válasz? (!)
És ki A KUTATÓJA?

“Mit tartok a legszebbnek, a legvonzóbbnak?”

A

Esztétika – Abigail Housen

32
Q

Hogy helyezkednek el a fejlődésvonalak a négy kvadránsban?

  • kinesztetikus,
  • táplálkozás,
  • identitás,
  • elhárító mechanizmusok,
  • pszichoszexuális,
  • kognitív,
  • világnézet,
  • politikai,
  • ökológiai,
  • társadalmi,
  • interperszonális
A

BAL FELSŐ:
- elhárító mechanizmusok
- identitás
- pszichoszexuális
- kognitív

JOBB FELSŐ:
- kinesztetikus
- táplálkozás

BAL ALSÓ:
- Interperszonális
- világnézet

JOBB ALSÓ:
- politikai
- ökológiai
- társadalmi

33
Q

Igaz vagy hamis?

“Az, hogy egy ember milyen fejlődési szinten működik, függ a környezetétől. “

A

Igaz – mert lényegében emberi kapcsolatokban változunk. Ha támogató közeg vesz körül, akkor pozitív a változás, és valóban fejlődünk; ha pedig visszahúzó energiájú emberek között vagyunk, akkor stagnálunk, vagy rosszabb esetben „visszafejlődünk.” Ugyanakkor a bal alsó kvadránson kívül a jobb alsó kvadránsbeli gazdasági, politikai környezet, az oktatási rendszer, a földrajzi elhelyezkedés, a lakáskörülmények stb. is hatással van a fejlődésünkre.

34
Q

Igaz vagy hamis?

“Ha valakit jól ismerek, el tudom dönteni, hogy melyik szinten van. (Pl. Gábor 5-ös szintű ember.)”

A

Hamis – mert lehet, hogy csak egy vagy két fejlődésvonal mentén dönteném el. Azonban több intelligenciánk van egyszerre, és még ha 5-ös szinten is van néhány intelligenciaterületen, lehet, hogy más modalitásokban magasabb vagy alacsonyabb szinten áll. Tehát sokkal komplexebb lény az ember, mintsem alapos elemzés nélkül „eldönteni”, melyik szinten van.

35
Q

Igaz vagy hamis?

“Ahhoz, hogy a világ fejlődését elősegítsük, magunkat és másokat is egyre magasabb szintre kell feltornáznunk.”

A

Igaz – mert a világ fejlődését önmagunkkal kell kezdenünk. Ahogy Mahatma Gandhi írja: „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!” S ha mi fejlődünk, óhatatlanul fejlődnek a körülöttünk lévő emberek is, és ők is emelő hatással lesznek a környezetükben élő emberekre. (A környezetünk pedig az internet adta lehetőséggel is kibővül, pl. közösségi oldalak.)

36
Q

Igaz vagy hamis?

“A szintek önmagukban létező fix valóságok.”

A

Hamis – mert a modellek csak térképül szolgálnak, és a térkép soha nem azonos a tájjal.
Ha a tudatfejlődési létramodell szintjeit nézzük, nincs közöttük éles elhatároltság, illetve az ember eleve fejlődésen megy át az életében (sőt életeiben). Lényegében a szintek a személyiségstruktúránk súlypontját jelölik, egy változó valóságban folyamatosan evolváló holon aktuálisan hangsúlyos elhelyezkedését.
Ha pl. az integrál pszichográfban a fejlődésvonalaink szintjeit nézzük, „fejlődésünk szálait”, akkor is a különféle intelligenciaterületek eltérő szintet mutatnak, és a csekélyebben fejlett intelligenciáinkat folyamatosan fejleszthetjük, a magasabb intelligenciáinkat úgyszintén. Tehát lehet, hogy tegnap még egy bizonyos képet mutatott rólunk a diagram, de mivel folyamatosan érnek a hatások, lehet, hogy akár már másnap fejlettebbek vagyunk, mert pl. megugrottunk bizonyos akadályokat (akár kívül, akár önmagunkban).

37
Q

Mire használhatjuk a fejlődésvonalakat, és mire ne használjuk?

A

Mire használhatjuk a fejlődésvonalakat?

*INTEGRÁL PSZICHOTERÁPIA ÉS AZ INTEGRÁL COACHING terén –
a kliensnél felmérjük, hogy mely fejlődésvonalon hol tart, és - ismerve a fejlődésvonalak szintjeit - meg tudjuk állapítani, hogy mi jelenti az előrelépést az adott témában a számára, illetve mely fejlődésvonal mentén dolgozzunk egy szint stabilizálásával, és melynél egy szint transzformálásával, amikor a következő szintre lépésen dolgozunk.

*MUNKACSOPORTOK, SZERVEZETEK KIALAKÍTÁSÁNÁL – tudatosan válogatunk olyan embereket adott munkákban, ahol az ő fejlődésük a legelőrehaladottabb az adott témában.

*SAJÁT ÉLETÜNK FEJLESZTÉSÉBEN – pl. az amerikai Integrál Intézet első gyakorlati, önismereti tréningje, az ILP, a fejlődésvonalakra épít.

Meghatározza, hogy:
- mely vonalak „KÖTELEZŐK”, ha fejleszteni akarjuk
magunkat, vagyis melyek képezik a belső fejlődés magját,
amelyeket rendszeresen és párhuzamosan gyakoroljunk,
és
- melyek a KIEGÉSZÍTŐK, amelyekből az egyes területekből
jó, ha választunk néhányat, és azokat időszakosan
gyakoroljuk.

Mire NE használjuk a fejlődésvonalakat?

Senkit nem lehet csupán egyetlen területet vizsgálva megismerni vagy megítélni, ezért ne jellemezzük a fejlődést pusztán egyetlen fejlődésvonallal!

38
Q

Mit láthatunk az INTEGRÁL PSZICHOGRÁF ábráján?

A

Az integrál pszichográf ábráján a személy fejlődásvonalai láthatók egymás mellé rajzolva, és megmutatja, hogy melyik fejlődésvonalon milyen fejlettségi szinten áll. A 10 szint három nagy zónára van osztva – első szint, második szint és harmadik szint – ezt három eltérő színű sáv jelzi.

39
Q

Mit láthatunk a NÉHÁNY FŐ FEJLŐDÉSVONAL ábráján?

A

Az ábra Ken Wilber „GIGATÁBLÁZATÁNAK” egy KISEBB MEGFELELTETÉSE. Az ábra forrása Wilber Integrál szemlélet című könyve (2008.). A táblázat bal oldalán a szivárvány színskálájával jelöli a szintek vertikális magasságát, vagyis a fejlődési fokát (a tudatosságnak vagy komplexitásnak egy meghatározott szintjét). Láthatjuk Maslow (szükségletek); Gebser (világnézetek); Commons and Richards, Piaget / Aurobindo; Graves (spiráldinamika), Wade; Kegan (tudatosság); végül Loevinger és Susanne Cook-Greuter által meghatározott fejlődésvonalakat.
A fejlődési szintek itt is tartalmazzák a három emeletre bontást – első emelet (az infravöröstől a zöldig), a második emelet (a zöld és a kékeszöld közötti félúttól kezdődően a türkizkék és az indigókék közötti félútig), a harmadik emelet pedig a türkiz és az indigókék közötti félúttól a tiszta fényig tart.

(Wilber leghíresebb „gigatáblázata” egy olyan kolosszális táblázat, ahol 110 (!) tudományos rendszernek, kutatónak, spirituális-meditatív hagyománynak és egyéb tudósnak (szociológusok, filozófusok, stb.) a rendszereit felelteti meg a wilberi tíz szint mentén, egy kockás papíron, ahol egy szinten 2-3 alszintnyi pontosságig helyezi el a 110 modell kulcsfogalmait és a fejlődést jelölő elnevezéseit. A táblázat 15 oldalon át sorjázik a 2000-ben megjelent Integral Psychology c. könyvének a végén.)

40
Q

Mit ábrázol a TELJES SPEKTRUMÚ (INTEGRÁL) FEJLŐDÉSVONALAK diagramja?

A

Minden (!) vizsgált fejlődésvonal TUDOMÁNYOS ÉS SPIRITUÁLIS vetületét felöleli. A fejlődésvonalak kibontakozása egymást követő szinteken halad, mindegyik intelligenciaterület növekszik, és fejlődése 3 fő szakaszon – preperszonális, perszonális és transzperszonális – és 10 szinten – kognitív, erkölcsi, világnézet, identitás, értékrendszer, interperszonális, pszichoszexuális, spirituális, szükségletek és elhárító mechanizmusok – mehet keresztül. A 7-es szinttől már a transzperszonális tartomány következik.