HC 8.6 Kindergeneeskunde wat maakt het verschil? Flashcards
Wat zijn de verschillen tussen volwassenen en kinderen?
Anatomie, fysiologie, ontwikkeling, groei.
Wanneer kwam het eerste kinderziekenhuis?
In het begin van de 19e eeuw. Waarom dit pas zo laat kwam is omdat het onmenselijk werd gezien om je kind naar een ziekenhuis te brengen (vroeger was het liever thuis sterven dan dat je het in het ziekenhuis afgeeft aan wildvreemden). Dit is nu anders: mogelijkheden voor ouders om te overnachten.
Wat is de allergrootste verandering die je gedurende het leven meemaakt?
De geboorte. Je cardiovasculaire systeem veranderd (sluiten van de ductus arteriosus: verbinding a. pulmonalis met aorta, foramen ovale (shunt rechter en linker atrium) sluit en de ductus venosus (shunt v. cava inferior en v. umbilicalis): dit allen met als doel niet meer de placenta gebruiken als zuurstofvoorziening maar de longen), je milieu veranderd, je gaat je longen gebruiken voor de zuurstofvoorziening van je systeem.
Is het systeem na de geboorte dan af?
Na de geboorte is het systeem niet af. Alle organen blijven zich na de geboorte door ontwikkelen met als belangrijkste orgaan het brein. Dit geldt ook voor de longen die tot een leeftijd van 8 jaar nog alveoli blijven vormen. Dus naast dat er groei plaatsvindt vindt er ook ontwikkeling, proliferatie en migratie plaats.
Wat kun je zeggen over de snelheid waarmee het brein groeit?
Als we geboren worden hebben we 100 biljoen neuronen en op een leeftijd van 3 jaar hebben al die neuronen 15 duizend synapsen gevormd. De vraag is dus hoe vormt zich dat en hoe gebruik je dat? Want alles wat je niet gebruikt atrofieert. Tijdens deze periode is er nog heel veel mogelijk, want je ziet dat het jonge brein heel veel uitgroei nodig heeft om uiteindelijk een volwassen brein te worden.
Hoe komt het dat prematuren een glad brein hebben?
Als kinderen te vroeg geboren worden hebben ze nog helemaal geen gyri, het brein is nog glad. Rondom de ventrikels heb je alle neuronen zitten en die gaan uitgroeien naar de zijkant toe. Hoe jonger je brein hoe minder uitgroei er nog is en hoe minder gyrering. De laatste fase in de baarmoeder en de eerste fase na de geboorte is heel belangrijk voor de breinontwikkeling.
Wat zijn de fysiologische verschillen?
- Kinderen gebruiken ontzettend veel brandstoffen: ze gebruiken veel zuurstof, water en calorieën.
o Calorie intake is hoog omdat het kind groeit.
o Bij een baby geef je 150 ml per kilo (en zo’n 8 flesjes per dag). Dit is zo omdat de nieren minder goed kunnen concentreren en veel waterverlies via de huid. - Size en surface area is relatief groter bij kinderen dit komt met name door het grote hoofd. Dit moet bij de geboorte ook meteen worden afgedekt met een mutsje omdat er veel warmte wordt verloren via het hoofd.
Welk systeem verschilt het meest tussen kinderen en volwassenen?
Meest essentiële verschillen zitten in het respiratoire en circulatoire systeem. En het respiratoire systeem heeft een nogal wat ongunstige anatomie. Daarnaast is er een verschil in de cardiale spierfunctie (minder contractiel hartweefsel), tensie en hartfrequentie (dus als een kind stress heeft gaat de HF omhoog om de CO te verhogen). Kinderen hebben daarnaast ook een verhoogd metabolisme en zuurstofconsumptie.
Wat zijn de verschillen in de luchtwegen tussen volwassenen en kinderen?
- De diameter van de luchtwegen is veel kleiner, als je een infectie krijgt waardoor er een klein beetje oedeem ontstaat wordt het lumen nauwer en gaat de weerstand omhoog. (bij een neonaat is de diameter 5mm). Dit is ook de reden dat veel kinderen een gierende ademhaling hebben. Het nauwere lumen zorgt in het algemeen al voor meer weerstand.
- Neusademhaling, grote tong: als je neus dichtknijpt bij een baby dan is het klaar, dus snotneus goed schoonmaken.
- Bronchus wand structuur: meer kraakbeen (maakt dat het makkelijker expandeert, maar ook dat het makkelijker collabeert) / soft tissue, premature cilia, minder glad spier weefsel –> incidentie occlusie / collaps stijgt, sputum mobilisatie daalt.
- Lucht / weefsel oppervlakte: minder / onrijpe alveoli, kleinere luchtwegen –> oppervlakte gaswisseling is lager en risico atelectase hoger.
- Ribben: meer kraakbeen, horizontale positie –> compliantie hoger (gemakkelijk vervormbaar), en daarnaast leidt dit tot volledig afhankelijk zijn van het diaphragma bij ademhaling (de ribben kunnen namelijk niet zo veel meer uitzetten).
- Diaphragma: horizontale positie, minder type I vezels –> uitputting
Welke ademhalingsspieren hebben we?
Intercostaalspieren (zijn bij kinderen heel zwak), m. sternocleidomastoideus (bij kinderen is de nek heel zwak, gaan ze de hulpademhalingsspieren gebruiken dan gaan ze headbobben, dit zorgt daardoor ook niet voor het effectiever worden van de ademhaling) en het diaphragma.
Wat is het verschil in virale parameters tussen kinderen en volwassenen?
AF en HF liggen veel hogere omdat het metabolisme hoger is en vanwege de anatomie. De bloeddruk daarentegen ligt wel lager dan bij een volwassene.
Waar hangt het vanaf hoe een kind zich ontwikkeld?
- Genetisch: familiair of de novo, congenitale afwijkingen of syndromen.
- Biologisch: prematuriteit, geboortetrauma, infectie, chronische ziekten, hormonale afwijkingen.
- Omgeving:
o in utero:
maternale ziekten: diabetes, HT, infecties
intoxicaties: roken, medicatie, drugs
o voeding
o sociaal milieu
gezin/familie: socio-economische status, hechtingsproblematiek, emotionele deprivatie
overig: oppas, kinderdagverblijf, school, sociale contacten.
Wat is er verschillend in het opstellen van een DD bij kinderen?
- Leeftijdsspecifieke a-priori kans
- (familie) anamnese heel belangrijk
- Denk ook aan de zwangerschaps anamnese!
Wat maakt de communicatie en interactie met kinderen anders?
- Sterk leeftijdsafhankelijk : unieke eisen per leeftijdscategorie
- Familie / ouders
- Anamnese gericht op groei en ontwikkeling en op beïnvloedende factoren
- Non verbale communicatie
- Lichamelijk onderzoek
Je haalt veel kennis uit het gedrag dat je ziet, daarnaast doe je zelf ook aan veel non-verbale communicatie om het vertrouwen te winnen. Daarnaast moet je dus erg alert zijn op de non-verbale informatie die je van het kind krijgt.
Jongetje van 6 weken sinds 1 dag rhinitis. Verhoging tot 37.8 gr celcius sinds vanochtend matig drinken en kortademig.
Wat zijn hieruit de alarmsymptomen?
Matig drinken en kortademigheid