Medicinsk juridik och patientsäkerhet Flashcards
Hur kan man definiera patientsäkerhet?
Patientsäkerhet definieras som “skydd mot vårdskada” i patientsäkerhetslagen (2010:659) och handlar om att patienter inte ska skadas i samband med hälso- och sjukvårdande åtgärder. Att vården är säker är en grundsten i allt kvalitetsarbete i hälso- och sjukvården.
Lagen om patientsäkerhet innehåller följande begrepp: Patientsäkerhet Vårdskada Allvarlig vårdskada Vad betyder dessa?
Patientsäkerhet: skydd mot vårdskada.
Vårdskada: lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.
Allvarlig vårdskada: vårdskada som är bestående och inte ringa eller som har lett till patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.
Om en händelse har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska vårdgivaren anmäla det till…?Vad är det för instans?
Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Syftet är att IVO ska få vetskap om allvarliga risker i hälso- och sjukvården och sprida kunskap om dessa risker till vårdgivare och berörda myndigheter. IVO ska också använda informationen i sitt tillsynsarbete.
Vårdgivaren har också en skyldighet om att snarast anmäla till IVO om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.
Vad har vårgivaren för skyldigheter vad gäller pateintsäkerhet?
3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete
Allmänna bestämmelser
1 § Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) respektive tandvårdslagen (1985:125) upprätthålls. Lag (2017:62).
Om fallet äeallvarligt vart lämnas utredningen?
HSAN om fallet är allvarlig
Om en vårdskada har inträffat finns det en skyldighet att informera patient/anhörig om inträffade vårdskador, vad måste nämnas?
att det inträffat en händelse som har medfört en vårdskada om vårdskadan är allvarlig sker Lex Maria- anmälan
vilka åtgärder som vårdgivaren anser vidta för att en liknande händelse inte ska inträffa igen
möjligheten att anmäla klagomål till IVO
möjlighet att begära ersättning enligt patientskadelagen(1996:799) LÖF eller från läkemedelsförsäkringen
patientnämndernas verksamhet
Vad är HSAN
HSAN står för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och är en statlig, domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor beträffande legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, vilka väckts av IVO.Frågor som HSAN prövar är
prövotid
återkallelse av legitimation eller annan behörighet att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården
indragning eller begränsning av förskrivningsrätt
ny legitimation eller annan behörighet.
Frågorna prövas efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO,
Vart kan man överklara HSANsbeslut?
HSAN:s beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Vad får läkaren göra under prövotiden? Varför får man en prövotiden i första hand?
Under prövotiden får yrkesutövaren behålla sin legitimation men står under särskild tillsyn av IVO. Anledning till att HSAN kan besluta om prövotid på tre år kan vara att yrkesutövaren visat sig oskicklig på ett sätt som fått eller kunnat få betydelse för patientsäkerheten eller att han eller hon gjort sig skyldig till brott i eller i samband med yrkesverksamheten. Orsak kan också vara att yrkesutövaren uppsåtligt eller av oaktsamhet brutit mot en föreskrift av väsentlig betydelse för patientsäkerheten, visat sig olämplig att utöva yrket eller på grund av sjukdom kan befaras att inte utöva yrket tillfredsställande.
I grövre fall eller då yrkesutövaren brustit under prövotiden kan HSAN besluta om återkallelse av legitimationen.återkallelse sker pga 3 saker, vilka?
Grovt oskicklig
I eller utanför yrkesutövning gjort sig skyldig till brott
På annat sätt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket
Ge exempel på händelser som VO har ansvar att utreda .
Händelser där:
Patienten fått en skada eller sjukdom som är bestående och inte ringa eller lett till väsentlig ökat behov av vård eller har avlidit. Utreder även klagomål från patienter som varit föremål för vissa former av tvångsvård, enl. LPT, LRV, smittskyddslagen.
IVO tar emot ärende som hotar autonomi
IVO utreder alltid lex maria först och sedan enskilda ärendet
IVO tittar på vad patienten klagar på, här kan man rikta kritik, men blir man anmäld till IVO har man möjlighet att lämna yttrande, men det kan komma kritik. Dock inte varning. Går inte att överklaga IVOs beslut.
Vad är patientnämnden?
Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutvecklingen i hälso- och sjukvården.Fungerar som brygga mellan patienten och vården.
Vad gör INTE patientnämnden?
Tar ej ställning till hur vården har agerat i enskilda fall och gör inga medicinska bedömningar.
- Har ej tillgång till journaler
- Har tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen
En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient…?
… drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659).
Det kan t.ex. vara: Förväxling, feldosering Fördröjd diagnos Felaktig vård Självmord i anslutning till vård Fallskada Felaktig info till pat. Brister i rutiner
Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse. Uppgift om vårdskada ska antecknas i patientjournal och rapporteras i verksamhetens avvikelsesystem
Vilka möjligheter ska ges till patient/närstående vid en lex Mara anmälan?
Vid beslut om anmälan enligt lex Maria ska patient/närstående ges möjlighet att i anslutning till anmälan beskriva sin upplevelse av händelsen.