Diabetes typ 1 (inkl. behandling) Flashcards
Hur har epidemiologin sätt ut sen 80 talet för diabetes typ 1?
Runt 50 000 människor har typ 1-diabetes varav ca 7000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag (2011 insjuknade 801 barn upp till 18 år, på 80-talet ca 400 barn), men ökningen har avstannat och siffrorna är i dagsläget relativt stabila.
Är det bara barn som kan får typ 1 diabetes?
Det är inte bara barn som drabbas av T1D, utan det finns även latent autoimmune diabetes in adults (LADA) som liknar T1D som man kan få som äldre. Det finns även vuxna som får nydebuterad T1D, och det är således inte bara en barnsjukdom. Den vanligaste antikroppen hos vuxna är GAD-antikroppar (“Antikroppar mot Glutaminsyredekarboxylas”).
Om man kontrollerar GAD-antikroppar förkommer de hos:50-80 % vid typ 1
Vilka riskfaktorer finns för typ1 diabetes?
Ålder och diabetesduration HbA1c Hyperglykemi Lipidrubbningar, t-kolesterol, HDL Hypertoni, systoliskt blodtryck Rökning Tidigare kardiovaskulär sjukdom Mikroalbuminuri
OBS! Denna riskmotor är gjord på svenska patienter. Etnicitet kan påverka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Eftersom hypertoni är en riskfaktor har diabetespatienter en målblodtryck som måste hållas inom en referens, vilken och varför?
Blodtrycksmålet vid diabetes är 130/80 mmHg och om man kan komma lägre är det ingen nackdel hos yngre. Hos äldre >65 år bör man dock ha 130-140 mmHg som mål och det finns ingen anledning till att sträva <120 mmHg.
Hypertoni ihop med diabetes ger en ökad risk för olika mikro och markovaksulära komplikationer som t.ex. påverkad njurfunktion.
Vilka blodtrycksläkemedel ska en diabetespatient sättas på med mikroalbuminuri?
förstahandsvalet ACEi och ARB, men om patienten har både mikroalbuminuri och högt blodtryck ska man i första hand välja ACEi.
Vad är målnivån för LDL?
Målnivån för LDL är 2,5 mmol/l om man har hög riskprofil och 1,8 mmol/l om man har mycket hög riskprofil.
Vilka fördelar har man sett med statinbehandling?
När det kommer till LDL så har en metaanalys av 14 studier har visat en relativ riskminskning och sänkning av LDL med 1 mmol/l med statinbehandling. Den totala mortaliteten sjunker med 9% och död i hjärtkärlsjukdom sjunker med 21%. Det finns inget som talar för att det endast gäller vid T2D, utan statiner ska erbjudas till alla med T1D och hög kardiovaskulär risk oavsett LDL-nivå. Statiner kan bli aktuellt för asymtomatiska patienter >30 år.
Om patienten har >20% 5års risk för hjärt och kärlsjukdommed LDL nivå på över 4,9 vilken behandling ska sättas in?
Atorvastatin 80 mg 1x1
Om 5-årsrisken för hjärt och kärl är <8% hos en diabetiker vilka behandling sätts in?
Simvastatin 40 mg 1x1
Eva som har diabetes har sedan 3 veckor ett sår under metatarsale 1. Detta hade utvecklats till en mjukdelsinfektion under tån. Efter sårodling insattes Eva på antibiotika som täckte staphylococcus aureus och efter några dagar såg det mycket.Beskriv varför Eva kan löpa risk att få fotsår och sekundära mjukdelsinfektioner.
Hudinfektion är den vanligaste typen av infektion hos patienter med diabetes. Defekter i granulocyternas funktion har kunnat påvisats vid diabetes mellitus och i allmänhet föreligger en relation mellan metabolisk kontroll och grad av granulocytdysfunktion. Vid allt längre diabetesduration kan det uppstå komplikationer som diabetes neuropati, perifer kärlsjukdom, fotdeformitet
T1 är en autoimunsjukdom och man ser en viss genetisk bakgrund eftersom epidemiologiska studier, vilken gen handlar det om?
Man har identifierat flera genetiska mottaglighet loci för T1D.Av dessa är det viktigaste stället HLA-genklustret på kromosom 6.Flera icke-HLA-gener ger också känslighet för T1D som insulingenen,CTLA4 och PTPN22. Förhållandet mellan T1D och förändrad selektion och reglering av T-celler understryks också av den slående förekomsten av denna sjukdom hos individer med sällsynta könsfel-defekter i gener som kodar för immunregulatorer, såsom AIRE, vars mutationer orsakar APS-1
Vad försöker man efterlikna med insulinbehandling?
Med insulinbehandling försöker man efterlikna den fysiologiska insulin profilen. Dvs att socker stiger när man äter och sjunker däremellan.Måltidsinsulin ska försöka efterlikna insulin spikes som uppstår efter måltid, medan basinsulin täcker dalarna, framförallt i sliutet av dagen
Vilka två delar kan man dela in insulinbehandlingen i?
Konventionell terapi
1-2 injektioner per dag
Fixa doser
Återbesök var tredje månad
Intensiv terapi
≥ 3 injektioner/pump
Målstyrd insulindosering
Återbesök varje månad
Är en typ I alltid beroende av insulin?
En typ 1 diabetiker behöver alltid insulin, och det är inte bara för kolhydraterna utan även för att kunna bryta ner glykogen i levern och tillgodose kroppen med energi eftersom det ofta krävs insulin för att ta in glukos till cellerna. Om man inte har något insulin kommer glykogen inte kunna brytas ner.
Vilka två stora grupper kan insulin delas in i ? Dessa två kan i sin tur delas in i ytterligare 2 vilka?
Bas och måltid
Skillnaden mellan snabbverkande och direktverkande insulin är att det förstnämndas effekt kickar in efter ca 30 minuter, har en långsammare insättande insulineffekt och man får inte riktigt samma koncentration men den håller längre. Direktverkande insulin har istället snabbt insättande effekt och betydligt högre större effekt samt att koncentration är högre men håller inte lika länge.
Basinsulin kan vara:
Medellångverkande insulin
Långverkande insulinanaloger
Måltid kan vara:
Direktverkande insulinanaloger
Snabbverkande humaninsulin
Nämn 3 direktverkande insulinanaloger?
- Humalog
- NovoRapid
- Apidra
Snabbverkande humaninsulin? 3 stycken
- Actrapid
- Humulin Regular
- Insuman Rapid
Medellångverkande insulin (NPH)?3 stycken
- Humulin NPH
- Insulatard
- Insuman Basal
Långverkande insulinanaloger? Nämn några
- Abasaglar
- Lantus
- Toujeo
- Levemir
- Tresiba
Hur ska man dosera insulin, förklara hur man fördelar enheterna.
Man börjar med att räkna ut totala dygnsdosen. Börja med 0,25 E/kg kroppsvikt och fördela hälften till måltidsdoserna och hälften till basinsulinet. Ge ungefär lika mycket till varje måltid, eller något mer till frukosten. Mät blodsockret före frukost, lunch, kvällsmat samt före sänggående. Ofta kan postprandiella värden vara av värde.
Öka doserna med ca 10-20% tills målvärdena uppnås:
Preprandiellt målvärde: ca 4-6 mmol/L
Postprandiellt målvärde: 6-8 mmol/L
Hur mycket får man öka doserna med för att uppnå målvärden med socker? Man har två målvärden, vad kallas de för?
Öka doserna med ca 10-20% tills målvärdena uppnås:
Preprandiellt målvärde: ca 4-6 mmol/L
Postprandiellt målvärde: 6-8 mmol/L
Man mäter blodsockret före måltid och 1,5 timme efter.
Slutdosen blir ofta 0,5-0,7 E/kg kroppsvikt i total dygnsdos.
Exempel: patienten väger 70 kg. Hur fördelar man insulinet?
0,25 x 70 = 18 E. Om man delar det på hälften får man 9E till basinsulin (exempelvis lantus eller abasaglar) och 9 E till måltidsinsulin - detta fördelas på 3 E frukost, lunch och kvällsmat. Man mäter blodsockret före måltid och 1,5 timme efter samt precis innan man ska gå och lägga sig. Därefter ökar man lite i taget (10-20%) tills målvärdena har uppnåtts och slutdosen blir ofta 0,5-0,7 E/kg kroppsvikt i total dygnsdos.
När man ska dosera insulin börjar man med 0,25 enheter per kg men i slutändan landar man på cirka 0,5-0,7 varför behöver man ge ffa. mer till frukosten?
Anledningen till att man kan behöva ge mer insulin på morgonen är då man har GH-toppar och kortisoltoppar på som gör att man är mindre känslig för insulinet trots att frukosten inte innehåller mer kolhydrater än andra måltider och då uppnår man inte riktigt de posprandiella målvärden.