Anemi Flashcards

1
Q

Vad är anemi?

A

Anemi är en del av den benigna hematologin. Det är inte en sjukdom utan ett symtom som man alltid måste fastställa den bakomliggande orsaken till, men det definieras enligt WHO som ett Hb <130 g/l för män och <120 g/l för kvinnor. Nivån hemoglobin varierar med åldern, etnicitet, kost och kön, och det finns individer som definitionsmässigt har anemi men som varken upplever symtom eller har patologiska förändringar i hemoglobinsyntesen, erytrocytomsättningen eller erytrocytfunktionen.

Man har därför anpassat referensvärdena i Sverige till:
Hb 117-153 g/l för kvinnor
Hb 134-170 g/l för män

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

I benmärgen finns det pluripotenta hematopoetiska stamceller som delar sig i 2 cellinjer: myloida och lymfoida progenitorceller. Hur bildas erytrocytenvidare?

A

Det är de myloida som ger upphov till erytrocyter, trombocyter och leukocyter. De intermediära cellerna i denna divisionprocess liknar stamcellerna men skillnaden är att de är redan specificerade och därför benämns som committed stamcells och olika commited stamcells formar kolonier, den kolonin som producerar erytrocyter kallas colony-forming unit-erythrocyte och abbrevieras som CFU-E. Reproduktion och tillväxt av stamceller kontrolleras av growth inducers eller tillväxt inducerande proteiner. Det har identifierats flera sådana för erytrocyter exempelvis interleuin-3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Den första cellen i erytropoesen som har identifierats är proerytroblast och är det första steget i själva erytropoesen. När proetyrtoblaster har formats kommer de i en rad av delningar bilda mogna erytrocyter. Första generationen av celler kallas för…?

A

När proetyrtoblaster har formats kommer de i en rad av delningar bilda mogna erytrocyter. Första generationen av celler kallas för basofila erytroblaster eftersom de färgas in med basisk färgämne och dessa celler ackumulerar väldigt lite hemoglobin. I följande generationer kommer cellerna fyllas mer med hemoglobin till koncentrationen kring 34%. Retikulocyter innehåller fortfarande lite av det basofila materialet och i detta stadie lämnar celler benmärgen genom en process som benämn diapedes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Man kan även bedöma retikulocyter som släpps ut, mognar inom 1-2 dygn innan de blir erytrocyter och kan analyseras för sig självt. Varför är det bra och vad kollar man på

A

.Eftersom erytrocyter har lång livstid tittar man på medelvärde för 2-3 månader, medan om man tittar på retikulocyt tittar man på cirkulation senaste dygnet. Två viktiga mått är:

Antal; om det är många indikerar det ökad erytropoes och god benmärgsfunktion t.ex. vid hemolys eller blödning bör man få en kompensatorisk ökning av retikulocyter(retikulocytos). Om Ret är sänkt eller normal trots ökad behov innebär en otillräcklig erytropoes, hämmad benmärgsfunktion.

Retikulocyt hemoglobin Ekvivalens; mått på Hb i retikulocyter, det är ett mått på järntillgång de senaste dygnen. Därmed kan denna parameter utvärderas i tidigt stadie och vid utredning av funktionell järnbrist. Det är även en viktig uppföljningsmarkör när man ska utvärdera effekten av järnsubstitution inom några dagar eftersom MCH och MCHC tar tid innan effekt av substitution kommer synas för de parametrar. Tack vare ret-Hb kan man utvärdera redan efter några dagar om pat tagit upp järn per oralt .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hemolytiska anemier delar vissa egenskaper, vilka?

A

● En förkortad livslängd för röda blodkroppar under det normala 120 dagar
● Förhöjda erytropoietinnivåer och en kompenserande ökning av erytropoes
● Ackumulering av hemoglobinnedbrytningsprodukter som skapas som en del av processen för hemolys av röda blodkroppar

Hemolysen kan vara extravasal och intravasal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad sker vid extravasal hemolys?

A

Om ihållande, extravaskulär hemolys leder till en hyperplasi av fagocyter som manifesteras av varierande grad som splenomegali.Oavsett orsaken är de viktigaste kliniska särdragen vid extravaskulär hemolys anemi, splenomegali och gulsot. En del hemoglobin släpper oundvikligen från fagocyter, vilket leder till varierande minskningar av ​plasma haptoglobin​, ett a2-globulin som binder fritt hemoglobin och förhindrar utsöndring i urinen. Eftersom mycket av den för tidiga förstörelsen av röda blodkroppar inträffar i mjälten, har individer med extravaskulär hemolys ofta nytta av mjältlektomi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur manifesterar intravasal hemolys?

A

Oavsett mekanism manifesteras intravaskulär hemolys av anemi, hemoglobinemi, hemoglobinuri, hemosiderinuri och gulsot. Fritt hemoglobin frisatt från lyserade röda blodkroppar binds snabbt av haptoglobin, vilket ger ett komplex som snabbt rensas av mononukleära fagocyter. Eftersom serumhaptoglobin är utarmat oxiderar fritt hemoglobin till metemoglobin, som är brunt. De renala proximala tubulära cellerna absorberar och bryter ner mycket av det filtrerade hemoglobinet och metemoglobinet, men en del går ut i urinen och ger en rödbrun färg. Järn som frigörs från hemoglobin kan ackumuleras i tubulära celler, vilket ger upphov till njurhemosideros. Samtidigt metaboliseras hemgrupper härrörande från hemoglobin-haptoglobinkomplex till bilirubin i mononukleära fagocyter, vilket leder till gulsot. Till skillnad från extravaskulär hemolys ses splenomegali inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad består det av?

A

cytoskelett som både upprätthåller stabilitet, elasticitet och samtidigt tillgodoser nödvändig membrantransport. Om någon av de ingående komponenterna i cytoskelettet är defekt så ökar risken för förkortad erytrocytöverlevnad i cirkulationen. Några viktiga komponenter är:

  • Spektrin
  • Ankyrin
  • Protein 4.1 och 4.2
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mutationer i vilka proteiner kan påverka erytrocytens membranskelett?

A

oftast ankyrin, band 3, spektrin eller band 4.2, proteinerna involverade i en av de två bundna interaktionerna. De flesta mutationer orsakar ramförskjutningar eller introducerar för tidiga stoppkodon, så att den muterade allelen inte producerar något protein. Den resulterande bristen på det drabbade proteinet minskar sammansättningen av skelettet som helhet och destabiliserar det överliggande plasmamembranet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är eosinofila 5-maleimid?

A

Flödescytometri används för att bekräfta diagnosen ärftlig sfärocytos , och då ser man eosinofila 5-maleimid, ett fluorescerande ämne som binder till aminogruppen på Band-3. Utredningen får inte ett tillförlitligt resultat före 6 månaders ålder, och helst inte innan 2 års ålder, på grund av att barnet håller på att ersätta HbF med HbA. Generellt har flödescytometri hög sensitivitet och specificitet, men i sällsynta fall kan molekylärbiologiska tekniker som NGS behöva användas för specifika mutationer, men detta är kostsamt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Den generellt stabila kliniska bilden är ibland punkterad av aplastiska kriser, vad utlöser dessa?

A

Vanligtvis utlöst av en akut parvovirusinfektion. Parvovirus infekterar och dödar röda blodkroppsfäder vilket ger en seriös anemi tills immunsvaret har rensar viruset, vilket tar i allmänhet inom 1 till 2 veckor. Transfusioner kan vara nödvändiga för att stödja patienten under den akuta fasen av infektionen. Hemolytiska kriser produceras av sammanfallande händelser som leder till ökad mjältdestruktion av röda blodkroppar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är MAHA?

A
Mikroangiopatisk hemolys är ett livshotande tillstånd som har flera utlösande faktorer, och om man inte lyckas upphäva tillståndet resulterar det i multiorgansvikt och slutligen död. De viktigaste undergrupperna till MAHA är:
TTP
HUS
DIC
TAM
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Trombotisk Trombocytopen Purpura​ är en MAHA som beror på?

A

Trombotisk Trombocytopen Purpura​ orsakas av ​brist på ADAMTS13, ett enzym som normalt klyver von Willebrand faktor. Brist på ADAMTS13 kan antingen vara medfödd eller förvärvad (autoantikroppar) och leder till bildning av mikrotromboser i kapillärer i alla organ. Uppstår till synes spontant och oprovocerat men utlöses troligen av en endotelskada som triggar syndromet.Sällsynt koagulationssjukdom där trombocyterna spontant aggregerar och bildar tromber och aktiverar koagulation i små blodkärl. Detta skadar även erytrocyterna.

  • TTP kan vara idiopatisk eller sekundär.
  • Behandlas med plasmaferes, immunosuppressiva, steroider, mm.
  • Mortalitet 95% utan behandling, men med behandling överlever 80-90%
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är HUS?

A

Hemolytiskt Uremiskt Syndrom utlöses av bakterietoxin från vanligen EHEC (viss typ av E-coli) ​som ger en endotelskada som aktiverar koagulationssystemet och ger mikrotromboser i detta fall företrädesvis i tarm och njurar men senare även i andra organ. Till symptomen hör också blodiga diarréer och hematuri. Även en ärftlig form finns med genetiska defekter iför någon av komplementsystemets faktorer som resulterar i dysfunktionell komplementaktivering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är thalamssemi?

A

Thalassemia är en genetiskt heterogen sjukdom som orsakas av mutationer som minskar syntesen av antingen α-globin eller β-globin, vilket leder till anemi, vävnadshypoxi och hemolys av röda blodkroppar relaterade till obalansen i globinkedjesyntesen, den andra bildas i överskott.Kedjan som är i överskott kan lagras in i erytrocytmembranet och göra det mindre hållfast, kan ge hemolys och då bidrar det till anemi. Både alfa-thalassemi och beta-thalassemi nedärvs autosomalt recessivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka celler kan man se vid thalasemi?

A

I bilden ses en röd blodbild som kan ses vid svårare form av thalassemi med formförändrade erytrocyter – ​targetceller (er ut som måltavlor), echinocyter ​(ser ut som spikklubbor), ​tear drop celler ​(droppformade erytrocyter) enstaka ​schistocyter (triangulära erytrocytfragment) och mikrosfärocyter. Alla dessa former kan uppstå på grund av ​felaktig sammansättning av hemoglobinmolekylen som leder till ökad denaturering och en oförmåga för erytrocyten att behålla sin form. Den röda blodbilden kan vägleda och rikta diagnostiken men är inte karaktäristisk för någon av thalassemierna. Typisk pat är en person med mikrocytär anemi, dvs erytrocyter med liten volym, samt att personens geografiska ursprung stämmer och att pat har en känd ärftlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

De två a-kedjorna i HbA kodas av ett identiskt par av a-globingener på kromosom 16.Eftersom vi har två gener för alfa- globin från vardera föräldern kan fyra olika situationer uppstå. Vilka?

A

Vid en muterad gen från den ena föräldern blir barnet en symptomfri anlagsbärare med tillräcklig syntes av normalt alfa-globin. Om två gener från den ena föräldern är muterade (förälder med symptomgivande sjukdom) eller en gen från vardera föräldern är muterade (två anlagsbärande symptomfria föräldrar) får barnet s.k. alfa-thalassemia minor med milda till måttliga symptom. Om däremot tre av fyra gener är muterade uppstår är det allvarligt= HbHsjukdom.
Om 4 är muterade kallas det för Hb-Bats och ger inuterin fosterdöd.Hb Barts med fyra gammaglobinkedjor som är svårlösliga och ansamlas i fostrets erytrocyter och leder till s​ vår anemi och vätskeansamling i vävnaderna och intrauterin fosterdöd utan behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad är thalassemi minima, minor,HbH och HbBarts?

A

Det är olika “svårighetsgrader” på thalassemi.
ɑ-thalassemi minima
En muterad gen för regulatoriskt protein
Asymtomatisk anlagsbärare
ɑ-thalassemi minor
Två muterade gener för regulatoriskt protein
Milda till måttliga symtom
HbH-sjukdom
3 av 4 muterade gener för regulatoriskt protein
Allvarlig symtomgivande anemi
Hb-Barts
4 av 4 gener muterade för regulatoriskt protein
Svårlösliga ɣ-globinkedjor
Svår anemi med fosterdöd utan behandling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vilka symptom får man av thalassemi a?

A

Gallstensbesvär i ung ålder pga erytrocyter ansamlas
Mikrocytär anemi med benmärgshemolys
Förstoring av lever och mjälte
Ikterus pga hög erytrocytomsättning

20
Q

De två b-kedjorna kodas av en enda β-globingen på kromosom 11. Vilka mutationer kan förekomma vid thalasemi b?

A

Antingen ger ett defekt beta-globin (β+) eller frånvaro av funktionellt beta-globin (β0).

  • Vid endast en muterad gen med defekt beta-globin är individen symptomfri anlagsbärare.
  • Vid en muterad gen med frånvaro av funktionellt beta-globin får individen oftast milda symptom, beta-thalassemia minor, eftersom den andra genens uttryck kan förstärkas i viss utsträckning.
  • Vid två muterade gener med defekt beta-globin eller en muterad gen med defekt globin och en med frånvaro av funktionellt beta-globin får individen mer påtagliga symptom med måttlig till transfusionskrävande anemi.
  • Slutligen, om båda generna är muterade med frånvaro av funktionellt beta-globin uppstår i stort sett alltid transfusionskrävande grav anemi, thalassemia major.
21
Q

Vad menas med erytroid hyperplasi?

A

Erytropoietisk drivenhet i samband med svår okompenserad anemi leder till massiv erytroid hyperplasi i märgen och omfattande extramedullär hematopoies. Den expanderande massan av röda blodkroppsföregångare örsämrar bentillväxt och producerar skelettavvikelser i t.ex. skallben och ansiktsskelett dör man kan se en förtjockning av maxillarisregionen samt att skallbenets struktur är förändrad och duran förtjockad vilket kan resultera i bendeformiteter och osteoporos då den röda benärgen tar över där skelettet normalt skulle kalcifieras. Detta kan ses även i bröstben, revben och extremiteten.

22
Q

Vart finns thalassemi?

A

Beta-thalassemi är vanligast kring Medehavet, norra Afrika, Mellanöstern, Indien och Sydostasien medan alfa-thalassemi förekommer framför allt i Sydostasien men även i vissa delar av Afrika. Enligt WHO föds ca 25-30 000 barn med symptomgivande beta- thalassemi och ca 5000 barn med symptomgivande alfa-thalassemi årligen. I mång länder bedrivs screening för hemoglobinopati inför äktenskap för att minska risken att föra anlagen och sjukdomen vidare.

23
Q

Hur är utredesgången vid misstänkt thalassemi?

A

Uteslut eller påvisa och behandla järnbrist före specifik provtagning då HbA2-nivå har betydelse för vidare analys, screening på klinkem i Malmö har med HbA2, järnbrist kan påverka HbA2, lågt vid alfathalassemi och ofta förhöjt vid beta-thalassemi. Har patienten fortsatt lågt Hb och mikrocytär blodbild trots behandling av järnbrist kan man ha en samtidig thalassemi.
Hemoglobinfraktionering i BOS, berätta om patienten är transfunderad, då får man tänka på att det både finns friska erytrocyter från blodgivare och patientens friska erytrocyter, vill ha personnummer på släktingar om man ska göra släktutredning
HbA2 styr vilka analyser man gör först, DNA-analys för att hitta var felet sitter samt om patienten är homo eller heterozygot

24
Q

Vad är poikilocytos?

A

Fragmentocyter är ett tecken på hemolys, och formförändringen kan beskrivas med termen poikilocytos. De formförändrade erytrocyterna är egentligen alltid ett tecken på ökad cellomsättning. En ung patient med anemi bör föranleda misstankar om en ärftlig orsak, medan äldre patienter ofta drabbas av förvärvad anem. Något man kan se vid t.ex. thalasssemi.

25
Q

Tecken på thalassemi?

A
Histologiskt
Mikrocytär anemi med anisocytos 
Poikilocytosis med target cells
Tear drop cells 
Mikrosfärocyter

Övrigt
Tecken på hemolys med förhöjt LD och bilirubin
Tillväxthämning hos barn
Extramedullär hematopoetisk aktivitet
Platta ben
Ansiktsskelett
Bendeformiteter och osteoporos uppstår i områden där benmärg tar över istället för förkalkning av skelettet.

26
Q

Hur kan den kliniska bilden variera vid thalassemi?

A

Kliniken vid thalassemi är varierande beroende på hur mycket produktionen är minskad, allt från normalt Hb men mikrocytär blodbild, vissa har lätt anemi, andra har måttlig anemi (100-110 Hb) som kan behöva transfusion vid påtagliga situationer, ex graviditet som kvinna. Andra kan ha svår anemi med transfusionsbehov från tidig barndom. Variationer där man har fullständig avsaknad av alfa-kedjor och då dör fostret redan i magen.

27
Q

Hur kan barnets tillväxt påverkas om man har thalassemi?

A

Tillväxthämning, sammanhänger till stor del med anemi, men även en ineffektiv erytropoes, dvs erytrocyterna går sönder pga obalans mellan globinkedjor, då försöker kroppen kompensera genom att öka mängden erytrocyter, benmärgen finns i skelettet, för någon som samtidigt försöker växa men har snabb tillväxt i erytropoesen - hyperaktiv benmärg kan ge defekter i skelettet, man kan tappa ben och tillväxt i långa rörben, kan drabba tillväxt under barnet och ungdomens utveckling

28
Q

Vad kan vara farligt med transfusion vid äahalsemi speciellt hos barn?

A

Barn med thalassemi har ofta avvikande järnreabsorbering, reabsorberar mer järn men gör inte åt av allt järn till hemoglobin, får järnöverskott, får de även transfusion kan de få farligt höga halter järn som kan ge organskada. Behövs järnkelerare vid transfusion. Folsyra på grund av ökad erytropoes.

Ibland hydroxyurea för att öka produktionen av HbF.

29
Q

Hur behandlas minor?

A

Minor
Ge folsyratillskott vid alla tillstånd med kronisk hemolys, går åt mer byggstenar för erytropoesen.
Intermedia
Kontroll av tillväxt hos barn
Produktionen är minskad av alfa- eller betakedjan, kan delvist kompenseras med att öka produktionen av HbF med hydroxyurea

30
Q

Komplikationer hos transfunderade ™ major-patienter

är?

A

Obehandlade barn med TM dör innan 10 års ålder. Transfunderade patienter med TM drabbas ovillkorligen av sekundär hemokromatos (efter 25-30 enheter blod) och kräver kelatbehandling.

31
Q

Det första som inträffar vid negativ järnbalans är att…?

A

Järndepåerna successivt töms. Man konstaterar detta genom sänka ferritinnivåer (lagringsproteinet för järn) medan nivåerna av löslig transferrinreceptor ökar som ett försök att fånga upp mer järn. Men man ska ha i bakhuvudet att: ​ferritin är även ett akutfasprotein så ett normalt/förhöjt utesluter inte järnbrist. Man kan ha samtidigt infektion/inflammation i kroppen.

32
Q

Vad kan vara etiologin bakom järnbrist?

A

Negativ järnbalans uppstår hos kvinnor med kraftiga eller långdragna menstruationer eller även med relativt normala menstruationer hos kvinnor i nedre delen av normalfördelningen avseende järnabsorption eller med järnfattig kost. Gastrointestinala blödningar är också en vanlig orsak till järnbrist där den bakomliggande orsaken kan vara t.ex. ulcussjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, hemorrojder, diviertikulit och tumörsjukdom. Kroppen kommer försöka få tag på all järn som som det är möjligt vilket kommer speglas i stigande transferrinnivåer och sänkt transferrinmättnadsgrad.

33
Q

Hur påverkas MCV av järnbrist?

A

Att hemoglobinsyntesen i erytropoesen påvärkas kommer det leda till bildandet av mikrocyter och att MCV sjunker i takt med att normala erytrocyter i cirkulationen dör och mikrocyter släpps ut från benmärgen. Med tanke på att en normal erytrocyt överlever ca 120 dagar tar det minst 2 månader innan MCV sjunkit signifikant.

34
Q

Vilket utseende för erytrocyter vid järnbrist?

A

Järnbrist ger en hypokrom röd blodbild med anisosytos (dåligt fyllda erytrocyter av varierande storlek).

35
Q

Varför är det viktigt att bedöma löslig transferringreceptor?

A

Det är svårt att dra några direkta slutsatser av ferritinnivån d​ å konsekvensen av järnbrist och inflammation ger motsatt effekt på syntesen av proteinet.Detta gör att man kan missa en järnbrist eller underskatta en inflammatorisk aktivitet genom att endast notera analysresultatet. Här måste man ta hänsyn till den samlade bilden. Därför ska man bedöma ​löslig transferrinreceptor för att bedöma järnstatus hos patienter med inflammatorisk sjukdom. Däremot ska man komma ihåg att nivån av löslig transferrinreceptor ö​kar vid ökad erytropoetisk aktivitet t.ex. vid hemolytiska tillstånd. Hepcidin ​kan vara en bra markör för att skilja ut patienter med järnbrist och samtidig inflammation (i bilden benämnt sekundäranemi) då interleukin 6 stimulerar hepcidinsyntesen vilket i sin tur leder till en hämning av järntransporten över cellmembranvia ferroportin. Vid inflammation kommer därför järn retineras i makrofager och enterocyter. Järnmättnaden i serum minskar. Retentionen av järn i makrofager leder till stigande ferritinnivåer.

36
Q

Vad kan orsaka en folatbrist?

A

Folatbrist kan orsakas av minskad tillförsel (​malnutrition​) eller minskat upptag (​malabsorptio​n), ökat behov (​ökad erytrocytomsättning) eller ökade förluster (t.ex. ​hemodialys)​. Dietär folatbrist är vanligare hos äldre äldre och individer med missbruksproblem pga. felaktig tillagning i kombination med dålig kosthållning. I dessa grupper är det även vanligare med ​atrofisk gastrit och en viss grad av malabsorption. Malabsorption ses i övrigt hos individer med glutenintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar och Whipples sjukdom (en kronisk sjukdom i ffa tunntarmen orsakad av en grampositiv bakterie). Vid zinkbrist kan inte folat absorberas normalt då absorptionen föregås av en zinkberoende enzymatisk hydrolys i tarmlumen eller i mukosacellerna.

37
Q

Vad finns det för koppling mellan zink och folat?

A

Vid zinkbrist kan inte folat absorberas normalt då absorptionen föregås av en zinkberoende enzymatisk hydrolys i tarmlumen eller i mukosacellerna.

38
Q

En äldre patient med uttalad anemi och njursvikt. Hur kan man handlägga henne?

A

Berätta för Anna-Lisa att hon har svår blodbrist som orsak till fatigue. Informera om att
blodtransfusion är en bra symtomlindrande behandling men att man tyvärr inte i ett akutskede på ett
säkert sätt kan ge blod i hemmet, alternativt erbjuda blodtransfusion i hemmet med hjälp av
övervakning, t ex sjukhusansluten hemsjukvård om sådan är tillgänglig (om Anna-Lisa vägrar
sjukhusvård). Anna-Lisa får under loppet av tre dagar infusion med 4 enheter blod, 1 enhet järn, 1000 ml Ringer-
Man ge infusion under 3 dagar eftersom det finns risk med en blodtransfusion för snabbt att patientens cirkulation överbelastas. Det kan leda till lungödem

39
Q

Varför kan behandling med acetylsalicylsyra hos äldre ge anemi?

A

Acetylsalicylsyra kan ge skada på slemhinnan i magtarmkanalen och acetylsalicylsyra inaktiverar
cyklooxygenas-1 (COX-1) vilket irreversibelt hämmar trombocyters förmåga att klibba ihop sig under
hela deras livstid och på så sätt minskar deras blödningshämmande egenskaper.

40
Q

Folat syra eller dietär folat, två. Ingångsvägar, beskriv folatcykeln.

A

Folat syra eller dietär folat, två. Ingångsvägar. Folat görs om til metylenH4 folat för att då kan det skapa T(DNA syntes) → för att göras om finns cykeln. Homocystin tar emot metyl från metylH4 folat och blir metionin. Sakar vi folat då får man folatbrist. Saknar man B12 kan man inte omvandla folat för B12 hjälper till metyldonationen till homocytin .Utan B12 funkar inte cykeln.Homocystin ökar och används inte till, är det högt så har man folat B12 elelr bådeock brist. För att särkilja det här kan man titta på mitokondriet, saknar man B12 kommer MMA öka i mitokondien eftersom Succinyl-Coa kan inte bildas.

41
Q

Brist på vitamin B12 kan ge falskt normala värden ​eller till och med förhöjda nivåer av S-Folat , varför?

A

Då folatcykeln bromsas kraftigt vid B12-brist och även omvänt. Därför är det viktigt att följa upp effekten av både B12- och folatsubstitution inte bara kortsiktigt.

42
Q

Individer med genetiska defekter i kodningen för MTHFR (ca 8-10% va befolkningen) har ett behov av … tillskott?Varför?

A

Dessa individer behöver ofta extra folattillskott för att folat- och metionoincyklerna ska fungera optimalt

43
Q

Det finns även ​en rad läkemede…. som verkar som folatantagonister – de konkurrerar med folatreceptorn. Andra läkemedel kan på andra sätt störa folatmetabolismen…. vilka?

A

Det finns även ​en rad läkemedel ​(t.ex. metotrexat, trimetoprim och sulfasalazin) som verkar som folatantagonister – de konkurrerar med folatreceptorn. Andra läkemedel kan på andra sätt störa folatmetabolismen, t.ex. antiepileptika och barbiturater.

44
Q

Vid brist på vitamin B12 ses utöver makrocytär bild även….?

A

Hypersegmentering av neutrofila granulocyter. ​En normal neutrofil granulocyt har 2-5 segment i kärnan. Vid B12-brist ses → 5 segment som ett tecken på att cellen har åldrats redan i benmärgen (generellt kan man säga att ju fler segment desto äldre cell). Överlevnaden hos både makrocytära erytrocyter och de hypersegmenterade neutrofila granulocyterna är förlortad i cirkulationen jämfört med normala celler.

45
Q

Neurologiska symptom vid B12 brist?

A

Symptomutvecklingen vid brist på vitamin B12 är ofta låggradig och långsam vilket gör att patienterna ofta långsamt vänjer sig till symptomen och ​söker först vid neurologiska, dvs. irreversibla symptom. De neurologiska symptomen kan vara i form av ​polyneuropati och successiv demensutveckling som inte kan förklaras av annan sjukdom kommer av ​defekt i myelinsyntesen sekundärt till B12-brist.Tungsveda är egentligen ett neurologiskt symptom och munvinkelragader är en kombination av brist på faktorer för cellomsättningen och en störd mikroflora som leder till en slemhinneinflammation där nötningen är stor.Infertilitet kommer av brist på faktorer för DNA-syntes för normal spermatogenes.