Dödendagen Flashcards
Vart dör äldre i Sverige?
Majoriteten av svenskar dör på särskilda boenden. 12% dör i specialiserad palliativ slutenvårdsplats
28% dör på sjukhus, exempelvis kirurgisk eller internmedicinsk avdelning
47% i särskilda boendeformer och på korttidsplats
10% hemsjukvård
Vad är medellivslängden och vad dör folk mest av?
Medellivslängd: män 80,1 år och kvinnor 84,0 år
Hjärt- kärlsjukdomar: 34%
Tumörer 26%
Drygt 70,000 går den “långsamma döden” till mötes, ofta flera diagnoser
Vad är LAH,PAH,SAH,ASIH?
Är det rättvist fördelat. landet?
Palliativ vård bedrivs ofta som hemsjukvård:
LAH (lasarettsansluten hemsjukvård)
SAH (sjukhusansluten hemsjukvård)
PAH (primärvårdsansluten hemsjukvård)
ASIH: avancerad sjukdom i hemmet
Palliativ slutenvård: en sjukhusavdelning där patienter kan vårdas palliativt, finns på några ställen i Sverige
Kan utgå från regionen, i vissa fall kommuner och även privata verksamheter/stiftelser. Palliativ vård i Sverige är ojämnt fördelad dels geografiskt, palliativa vården finns inte i hela landet, vissa regioner har god tillgång på palliativ vård medan andra regioner inte har alls mycket palliativ vård. Varierande mellan diagnoser, vanligt att cancer får palliativ vård och mindre vanligt att patienter med KOL eller hjärtsvikt har möjlighet att få det.
När patienten försämras passerar man brytpunkten till vård i livets slutskede, vilket inte är en punkt utan snarare en process. Då inriktas vården mot palliation, vad innebär det?
Då inriktas vården mot att förhöja patientens livskvalitet. Det är ett etiskt beslut om vårdinriktning. Bygger både på medicinsk bedömning med prognos och patientens egna vilja - uttrycker att man inte vill ha livsförlängande behandling längre.
En studie visade att sista tiden i livet varierade beroende på skadan eller sjukdomen, men man ser fyra typiska förlopp som kan kopplas till sjukdomen man är drabbad av, vilka?
- Första gruppen karaktäriseras av hög funktionsnivå och som sedan drabbas av plötslig sjukdom eller skada som leder till plötslig död t.ex. vid stroke, infarkt eller olycka.
- Den andra gruppen som kallas terminal sjukdom är typiskt vid cancer och karaktäriseras av hög funktionsnivå under kortare eller längre tid. I slutet sker en ganska drastisk avtackning som leder till döden
- Den tredje gruppen som kallas organsvikt karaktärisera av lite långsammare avtackling med skov av försämringar där det finns förbättringspotential men kanske inte riktigt i samma funktionsnivå som man hade innan skovet. Det kan vara svårt att prognostisera när skovet kommer och vilket skov som är det sista.
- Den fjärde gruppen är patientgrupp som är drabbad av skörhet (frailty), vilket är personer med många samtidiga sjukdomar och eventuellt i kombination med en hög kronisk ålder som tillsammans ger en långsam gradvis avtackling och som inte alltid behöver ge så svåra symtom inför döden.
Palliativ vård handlar mycket om att minska på lidandet. När man pratar om lidande så kan det ske i olika dimensioner, vilka och hur kan de påverka varandra?
- Fysisk: kroppsligt förorsakat lidande, ex smärta eller andnöd
- Psykiskt: sorg, oro, ångest, depression
- Socialt: relationsproblem, anhörigas situation, ensamhet (avsaknad eller upplevelse av avsaknad av relationer)
- Existentiella: tankar om vad som var meningen, skuld, hopplöshet
- Ibland är det svårt att hitta ursprunget till lidande - total pain. Dimensioner kan påverka varandra, dödsångest kan förstärka kroppsliga symtom som trötthet. Svår smärta kan också utlösa dödsångest. Existentiell ångest ökar smärtupplevelsen samt att ensamhet kan förstärka smärtupplevelsen.
Många fysiska symptom är gemensamma för olika sjukdomar som orsakar lidande, ge exempel.
All följande symptom finns hos cancersjuka,hjär-kärl, KOL, lungsvikt, frality mer eller mindre. Kraftig trötthet Smärta Andnöd Avmagring Periodisk förvirring Depression
När man inleder symptomlindring för en palliativ patient är det viktigt att följa tre viktiga steg, vilka?
1.Låt patienten berätta om sina besvär och önskemål
2.Försök förstå vad som förorsakat besvär
Anamnes
Kroppsundersökning
Annan undersökning eller utredning?
3.Åtgärder för att lindra symtom
Information
Stöttande bearbetande samtal
Farmakologisk behandling
Andra åtgärder, ex tappning av drän till buken eller pleura
Icke farmakologisk behandling, ex taktil massage eller hjälpmedel
Vad är vanliga tecken på en palliativ patient i sin sista timmar.
Kallare perifert
Marmorerad, ex på benen
Förändrad andningsmönster, kan komma och gå, oregelbunden andning som kallas Cheyne-Stoke (omväxlande snabba andetag och andningsuppehåll)
Palliativ kit är en kombination av läkemedelsordinationer som kan lindra vanligaste symtom hos en palliativ patient, vilka läkemedel är det?
Opioider mot smärta eller andnöd (Oxynorm 1/6 av dygnsdos)
Bensodiazepiner mot oro (Midazolam)
Neuroleptika (mot illamående, förvirring) (Haldol)
Antikolinergika mot rosslig andning (Robinul)
Vad är Oxynorm, midaolam, haldol och robinul?
Palliativ kit
Opioider mot smärta eller andnöd (Oxynorm 1/6 av dygnsdos)
Bensodiazepiner mot oro (Midazolam)
Neuroleptika (mot illamående, förvirring) (Haldol)
Antikolinergika mot rosslig andning (Robinul)
Två vanliga terminala symtom är förvirring och rosslig andning. Hur kan förvirringen te sig hos en döende patient? Hur ska man lindra förvirringen farmakologiskt?
Den terminala förvirringen har ingen koppling till förvirring tidigare i livet, utan uppstår vid trötthet, ger motorisk oro och ibland kan man hallucinera. Kan verka obehagligt men är inte alltid så, vissa patienter ser trevliga saker (hallucinationer)men tycks inte ha ett lidande över det. En översikt har visat att läkemedel med bäst effekt är haloperidol i låg dos. Man ska undvika att bara sätta in benso, kan kraftigt försämra tillståndet, men kan gärna ges i kombination med haldol.
(tänk halo- hallucination—> haloperdiol)
Två vanliga terminala symtom är förvirring och rosslig andning. Hur kan andningen te sig hos döende?
Består av att det är slem i luftvägarna som den svårt sjuka patienten inte längre harklar eller hosta upp. Ljudet orsakas av sekretets oscillerande rörelse i övre luftvägarna, är inte vätska i lungorna. Vid hjärtsvikt kan man kanske fundera över om det kan vara ett lungödem som uppstått, auskultera då lungorna för utredning. Rosslet behandlas med antikolinergika som kan minska produktionen av slem, ex robinul.
( Tänk RO-rosslig BI-biljud NUL)
Ska man ge dropp till döende patienter?
I livets slutskede ska man avstå från dropp om möjligt i enlighet med Cochrane översikt från 2009 om man ger iv vätskebehandling i livets slut ökar risken för lidande, ex ödembildning, mer pleuravätska, mer ascites. Man såg inga positiva effekter i de flesta fallen. Dock möjligen hos några med besvär relaterat till dehydrering, vilket ofta var i kombination med höga opioddoser. Då kunde man få lindring av ett långsamt dropp
Det finns flera lagar, föreskrifter och riktlinjer där man kan läsa om reglerar kring livsuppehållande behandling och när det är etiskt försvarbart att avstå från den. Ge exempel på relevanta lagar.
- Grundläggande lagar som HSL och patientlagen
- SOSFS 2011:7 Föreskrifter om livsuppehållande behandling
- Etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR) 2013, Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik, HLR-rådet samt Svensk sjuksköterskeförening
- “Etiska riktlinjer vid ställningstagande till att avstå från och /eller avbryta livsuppehållande behandling” 2018, Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik samt Svensk sjuksköterskeförening.