HC 15.4 Afwijkende hartkleppen deel 2 Flashcards
Op welke niveaus kan MI ontstaan?
Mitralisklepinsufficiëntie kan op verschillende niveaus ontstaan, de spierwand kan dilateren of niet goed meer knijpen, de chordae kunnen hierdoor uit elkaar gaan staan waardoor de klep niet meer goed sluit. De papillairspier kan kapot gaan door een ontsteking of na een hartinfarct. De klepring die kan verwijden (bijv. bij mensen bij atriumfibrilleren).
Wat is primaire mitralisklepinsufficiëntie?
Er is dan een prolaps: één van de bladen komt hoger uit dan de ander. Dit kan komen doordat het steunweefsel slap is (chordae kunnen zelfs rupturen) of omdat er ophoping is van mucopolysachariden (ziekte van Barlow): dat zijn suikers waardoor het weefsel heel dik wordt.
Wat is secundaire mitralisklepinsufficiëntie?
Secundair betekent dat de klep zelf eigenlijk perfect is, maar er is iets mis in het apparaat. Twee vormen:
- Ventriculair = LV dilatatie en/of dysfunctie –> de klep kan niet goed meer sluiten, doordat de chordae eraan trekken, je krijgt tenting en de klep gaat dan lekken omdat die niet goed meer coacteert.
- Atriaal = annulus dilatatie meestal door boezemfibrilleren
Wat is een belangrijk verschil tussen een stenose en een insufficiëntie?
Een stenose is altijd chronisch. Een insufficiëntie kan ook plots ontstaan.
Wat zijn de oorzaken van een acute mitralisklepinsufficiëntie?
- Chordae tendineae ruptuur bij een prolapspatiënt (steunweefsel te slap) of bij een endocarditis (door de ontsteking kunnen de chordae ook afbreken)
- Papillairspier ruptuur bij infarct (lokaal!)
Wat zijn de symptomen van acute mitralisklepinsufficiëntie?
Hartfalen symptomen: bij een acute MI kan het hart een klein beetje dilateren waardoor het EDV iets kan toenemen, maar er wordt enorm gelekt naar de boezem. Het slagvolume dat eerst in de normale situatie 100 was in nu gedaald naar 70 ml omdat maar de helft naar de aorta gaat. Deze mensen kunnen hierdoor in shock raken omdat er veel minder bloed door het lichaam stroomt.
Omdat er ook opeens zo veel bloed terugstroomt in de boezem vindt er wel een beetje dilatatie plaats maar niet voldoende, de drukken in het atrium nemen enorm toe, waardoor je stuwing krijgt in de longvenen, met als gevolg kortademigheid, orthopneu en longoedeem, met ook aanwezig roze schuimend sputum.
Wat zijn de symptomen van chronische mitralisklepinsufficiëntie?
- Hartfalen symptomen: je ziet dat het hart veel groter is geworden het EDV is gestegen van 150 naar 240. Doordat de kamer zo veel groter is geworden komt er toch nog voldoende bloed in de lichaamscirculatie. Er treedt natuurlijk nog steeds lekkage op, die zelfs nog een beetje groter is geworden omdat het kamervolume is toegenomen. Maar het grote verschil is dat het LA ook de tijd heeft gehad om groter te worden, hierdoor kan die het volume en de druk voor een groot deel opvangen. Deze mensen behouden wel de klachten van kortademigheid.
- Palpitaties: doordat de linkerboezem groter wordt kan je atriumfibrilleren ontwikkelen.
- Thrombo-embolie: de kans hierop is in vergelijking met de MS veel kleiner want er is geen stase maar juist volop flow ondanks het AF.
Wat hoor je bij het luisteren naar het hart bij een secundaire MI?
Je hoort in systole een geruis die bandvormig is en soms hoor je ook een derde harttoon. Dit komt omdat de kamer zich volledig leeg knijpt, hierdoor heeft die ook enorme vulling nodig en dit hoor je doordat het bloed tegen de hartwand botst. Het geruis treedt op bij de apex en straalt uit naar de oksel. Vanaf het begin tot aan het einde van de systole lekt de klep.
Wat hoor je bij het luisteren naar het hart bij een primaire MI?
Eerst sluit de klep en dan pas prolabereert die, dus de klep lekt alleen laat systolisch, je hoort pas laat systolisch het geruis.
Wat is de auscultatie bij een MI?
Het geruis bij een mitralisklepinsufficiëntie is hoorbaar maar zacht of makkelijk hoorbaar (2-3). Het geruis begint bij de apex en straalt uit naar de axilla. Je hoort hem in de systole (gehele systole of laat systolisch), de vorm is bandvormig en het is een hoogfrequent geluid en je kunt mogelijk een S3 horen.
Wanneer interveniëren we bij een ernstige MI?
- Klachten (subjectief vs objectief)
- Echocardiografische aanwijzingen voor (naderende) LA decompensatie (boezemfibrilleren, groot linker atrium), tekenen dat je boezem het gaat opgeven.
- Echocardiografische aanwijzingen voor (naderende) LV decompensatie (ejectiefractie is verminderd, eind-systolische diameter is vergroot)
Wat kunnen we doen voor een ernstig MI?
Wat kunnen we doen: een prolaps repareren we: we halen een deel eruit, hechten het weer vast en plaatsen een ring ter stevigheid. Als je een secundaire MI hebt opereren we eigenlijk zelden, de hartspier is al slecht en dan komen de mensen na de grote operatie meestal niet van de pomp af. Wat we nu kunnen doen voor secundaire MI is een percutane interventie met een mitraklip, die vangt de klepblaadjes, grijpt ze vast, trekt ze in het midden naar elkaar toe om de lekkage te verminderen (twee holtes ontstaan er waar het bloed nog doorheen kan stromen). Er groeit netjes endotheel over de klip heen.
Hoe kan acute aortaklepinsufficiëntie ontstaan en wat zijn de symptomen?
Kan komen door een acute dissectie van de aorta (de binnenbekleding van de wand is losgeraakt), die dissectie kan ook doorgaan naar de aortaklep en dan krijg je een acute aortaklepinsufficiëntie. En door een acute endocarditis.
1. Hartfalen symptomen door volume en druk overbelasting: Deze mensen hebben te maken met forward failure (verminderde CO) en met shock. Daarnaast loopt de druk in de LV op, en in de LA en in de longvenen en daardoor naar de longen en dan krijg je benauwdheid, orthopneu en longoedeem.
Hoe kan chronische aortaklepinsufficiëntie ontstaan en wat zijn de symptomen?
Chronische aortaklepinsufficiëntie, komt door aorta dilatatie, dan gaat de klep meer uit elkaar en kun je lekkage krijgen. Je kan ook een aortaklep prolaps krijgen, maar dat is een stuk zeldzamer.
1. Hartfalen symptomen (dyspnoe)
Wat is de auscultatie bij AoI? En wat voor lichamelijk onderzoek kun je doen?
Je hoort de ruis in diastole, de ruis is decrescendo (afnemend). In het begin kan er veel lekken, maar dan neemt de LV druk weer toe en neemt het lekken af. Je kan ook een ruisje horen in systole, omdat het hart zijn slagvolume gaat verhogen zodat er voldoende bloed de circulatie ingaat, maar dan klinkt de aortaklep als een stenose.
Je kunt bij lichamelijk onderzoek een verhoogde polsdruk meten en een lage diastolische druk. Omdat er in diastole veel bloed terugstroomt naar het hart.