Reproduktion og reproduktionslidelser hos kvæg Flashcards
Hvornår må kvæg ikke transporteres?
Hvad kan man så gøre
Man må ikke transportere kvæg 14 dage efter kælvning. De kan så nødslagtes. Sendes dyr til slagtning inden for de 14 dage efter kælvning kan man finde ud af det ved at se på uterus.
Tilskadekomne dyr og dyr, som har fysiologiske skavanker eller undergår en patologisk proces, betragtes som ikke egnede til transport, især hvis der er tale om:
dyr, som er ude af stand til at bevæge sig ved egen kraft uden smerter eller at gå uden støtte
dyr med et alvorligt åbent sår eller en prolaps
drægtige hundyr, som er mindst 90 % henne i drægtighedsperioden, eller hundyr, som har født inden for den forudgående uge (2 uger i Danmark)
nyfødte pattedyr, hvis navle ikke er fuldstændig helet.
Men obs. på kødkontrolvurdering:
De kan fejle forskellige ting, som gør at de ikke må slagtes til konsum. Hvilke og hvad kasseres da?
Akut endometritis, herunder fibrinøs, difteroid, nekrotiserende og septisk endometritis: Total kassation.
Ukompliceret kronisk endometritis, herunder pyometra, eller tilstedeværelse af macererede/putridt henflydende eller mumificerede fostre: Lokal kassation; ved komplikationer: Total kassation
Ukompliceret tilbageholdt efterbyrd: Lokal kassation
Puerperiet: Hvad er definitionen af dette?
Hvad sker der?
Definition: Perioden fra det sidste stadie af fødslen (dvs. 3. stadie) indtil kønsorganerne er returneret til deres normale ikke drægtige stadie. Længden varierer, eks. 26-52 dage. Længden påvirkes af mange forskellige ting.
Perioden efter kælvning er en kriseperiode i koens liv. De skal igennem meget stor omstilling. De skal omstille sig fra goldko til højtydende malkeko og de får pludseligt brug for meget mere energi end den kan optage. Dette gør at mange sygdomme optræder her og perioden har altså stor betydning for besætningsøkonomien.
Hvad sker der i 3. stadie af fødslen?
Kalven er lige blevet født (= starten af 3.). Placenta og fosterhinder (efterbyrden) skal udstødes. Dette gør de ved at separere kotyledonen fra karunklen.
Løsning og udstødning af efterbyrd: Hvornår sker dette ift. hest?
Hvordan sker dette?
Udstødning kommer på forskellige dyr på forskellige tidspunkter. Hos heste afgår efterbyrden hurtigere end ved små drøvtyggere.
I den periode for at den skal afstødes er der myometriekontraktion gennem uterus, som har effekten at placenta begynder at slippe. Hos drøvtyggere holder placentomerne bedre fast end hos heste. De sidder fast direkte i myometrie hos hest. I kvæg er der karukel og kotyledon, som sidder fast heri, hvor der ikke er muskelkontraktioner og derved slipper den langsommere.
Separationen af den føtale placenta del er blevet forberedt via cellulære og molekylære mekanismer i ugerne forud for kælvningen (modning).
Det er en timet proces. Sker det for tidligt, dør fosteret, men sker det for sent, bliver efterbyrden tilbageholdt.
Løsning og udstødning af efterbyrd: Hvad kan konskvensen være ved for tidlig kælvning?
Hvad sker der ved overrivning af navlestrengen og hvornår bliver efterbyrden normalt udstødt?
Kælver man for tidlig (aborter eller sætter fødsel igang) er drægtighedsprocessen ikke blevet ordentligt færdig og derved vil efterbyrden oftere være tilbage.
Ved overrivning af navlestrengen, vil føtale villi skrumpe grundet det nedsatte blodtryk. Der vil komme indkrængning af apex af allantochorion, hvilket stimulerer kontraktionr i bugmuskulaturen for at efterbyrden kan blive udstødt. Den er normalt udstødt indenfor 24 timer og oftest indenfor de første par timer.
Efterbyrden er udstødt (afgået) og vi er klar til puerperiet.
Hvad sker der med uterus?
Uterus skal tilbagedannes til sin præ drægtige størrelse. Dette sker dog ikke for kvier og hos køer forbliver den asymmetrisk.
Der sker atrofi, apoptose og nekrose af placenta og strukturer i uterusvæggen. Afstødte
vævskomponenter (debris) udgør hovedkomponenten af lochier
Uterusvæggen tilbagedannes til ikke drægtigt stadie.
Hvad sker der nu hvor koen skal til at i cyklus igen?
Nu skal koen til at blive cyklisk igen og gerne kunne blive drægtig igen. Igennem drægtighed har der i mange måneder været stabil hormonel påvirkning af hypofyse og hypothalamus. Hypothalamus kan være refraktært, hvilket giver stille brunst. Det er typisk 21 efter kælvning hos malkekøer og 31 dage hos kødkvæg. Der går noget tid inden næste brunst. Hvis det går som det skal, begynder koen på et tidspunkt at blive cyklisk, men tidspunktet varierer.
Der kommer også dekontaminering. Når uterus åbner sig, kommer der forskellige bakterier osv ind, som kan danne vaginal flora. Den skal dog gerne blive steril igen.
Puerperiet hos ko: Hvad sker der med uterus og cervix?
Hvordan ser det ud tidsmæssigt?
Hvordan kan dette bruges ved slagtning?
Efter 8-10 dage kan man palpere uterus rektalt og den kan hives op på bækkenbunden.
Cervix kontraheres og det kan være svært at komme ind og mærke endnu en kalv efter noget tid. Efter 10-12 timer kan en hånd passere, efter 4 døgn kan 2 fingre passere. Der sker et drastisk fald i vægten og størrelsen af uterus i de første 2 uger efter kælvning. Herefter flader kurven for vægten og størrelsen ud. Ud fra dette kan man lidt afgøre om den er kommet til slagtning før eller efter 14 dage efter kælvinng.
Lochier: Hvad er dette, hvornår ses det og hvordan ser det ud?
Lochia: nekrotiske afstødte rester af placentomer (især karunkler), blod og amnion allantois væsker.
Det optræder i de første 7-10 dage efter kælvning.
Rød-brunt eller gullig-brunt, <½-2 liter, uden putrid.
Beskriv tilbagedannelse af karunkler
Den øverste del af karunklerne nekrotiserer og afstødes og derved kommer det ud og ligge i uterus, hvorved det udstødes. Derved dannes der en masse små sår (80-120). Der er altså stor risiko for sekundære infektioner.
Bakteriel (de-)kontaminering: Hvordan sker hhv. kontaminering og dekontaminering?
Nævn bakterierne
Foregår i tiden efter kælvning. Der er faktisk bakterier, som er i uterusoverfladen normalt, så den er ikke steril normalt. Der er ikke nødvendigvis mange bakterier. Der er et uterint mikrobiom. De bakterier, som er derinde er også nogle af dem, som er opportunistiske patogener. Det gør at i postpartum perioden kan de lave infektioner.
Miljø/slimhinde opportunistisk patogene bakterier invaderer i løbet af få timer efter kælvning uterus gennem den nu åbnede cervix og afslappede vagina. Eksempler: Blandingsflora med især Trueperella pyogenes , Eschericia coli & Fusobacterium necrophorum har betydning.
Denne kontaminering (nogle gange infektion) er der hyppigt. Når køer er i balance, renser de sig i denne periode. Der kommer infektioner, men de er lavet til at klare disse. Prævalensen af bakteriel infektion i uterus aftager over tid. Ofte dyrkningsmæssig steril 6-8 uger efter kælvning.
Tilbageholdt efterbyrd: Hvor hyppigt forekommende er det og hvad er den kliniske betydning?
Hvornår skal den være afgået?
Almindeligt forekommende tilstand, især hos malkekøer (5-10%). Hvis den ikke er afgået inden for 24 timer (oftest få timer) efter kælvning, vil den typisk være tilbageholdt 7-10 dage.
Det har ofte ingen klinisk betydning (hos kvæg!), selvom den oftest ”behandles” nogle dyr med midlertidig nedsat appetit og mælkeydelse. Tilbageholdt efterbyrd er dog oftest kombineret med andre ting - tilbageholdt efterbyrd indgår i et kompleks af metritis og endometritis.
Tilbageholdt efterbyrd: Hvad er patogenesen?
Defekt i én eller flere af de mekanismer som medvirker til separation af den føtale og maternelle del af placenta.
Nævn risikofaktorer for tilbageholdt efterbyrd
Når modningen ikke er på plads, så betyder det ikke så meget for landmanden ved den enkelte ko, men hvis der på besætningsniveau er en højere prævalens, skal man se på risikofaktorer.
Risikofaktorer er abort, abnorm drægtighedslængde, dystoki.
Indgår i kompleks med fedtlever og ketose osv.
Kan også være ved vitamin e og selen-mangel. Separationen, som skal foregå, har noget at gøre med nedbrydning af stofferne og så vil placenta ikke løsnes
Tilbageholdt efterbyrd: Beskriv de kliniske aspekter(betydning og komplikationer)
Generelt ingen klinisk effekt bortset fra lugtgener.
Ingen betydning for fertiliteten ved ukompliceret forløb
Komplikation: Endometritism-metritis komplekset primær årsag er dystoki/fødselshjælp/stor slap uterus (atoni).
Hvordan behandles tilbageholdt efterbyrd?
Lad efterbyrden blive ”siddende” i uterus
Man kan forsigtigt forsøge at afløse placenta, hvis den er løst tilhæftet eller delvist løsnet. Obs. 80-120 placentomer, men afgår i givet fald nok spontant i mange tilfælde.
Klip dele, der hænger under hase højde, af.
Intrauterin antibiotikabehandling; ingen effekt eller sågar negativ effekt på reproduktion
Uteritorier (”børstave”)
Iod opløsning - dårligide da det er vævsirriterende og det skal direkte ind på slimhinden.
Behandle systemisk påvirkede dyr (metritis, feber)
Inflammation i uterus skyldes ?
Hvordan ved man hvor pus kommer fra post partum?
Tilbageholdt efterbyrd kan give inflammation i uterus. En grad af det er normalt - fysiologisk inflammation.
Postpartum: der kommer pus ud af vagina, som kan have forskellig farve alt efter hvad det er. Det kan være når de står eller når de lægger eller begge. Man kan lave vaginal eksploration, men det man finder i vagina kommer ikke nødvendigvis fra uterus. For at finde ud af hvor det kommer fra kan man lægge et skop ind
I en besætning vil nogle dyr have metritis, endometritis, subklinisk endometritis eller have normalt endometrium.
Hvornår ser man hvad(%-del post partum)
Beskriv og forklar udviklingen
I tid efter kælvning vil man have dyr, som er syge. De kan udvikle metritis (inflammation, som går dybere ned end endometriet, myometriet og på et tidspunkt gennem serosa og kan derved give peritonitis). Jo dybere, jo alvorligere.
Senere omkring dag 14-21 aftager metritis og det afløses af endometritis. Køerne begynder at komme i brunst igen og blive cyklisk og så renser de sig selv.
Der er også en stor gruppe, som er subkliniske. Det er dem, som man ser som normale når man laver almindelig klinisk undersøgelse. Hvis man laver cytologi vil der være forøget neutrofile. Det vil påvirke fertiliteten. Man undersøger ikke for det rutinemæssigt.
RFM-Endometritis-metritis-(pyometra): Hvad er dette?
Forklar sammenhængen med kælvningsperioden
Hvilke bakterier forekommer?
Dette er et kompleks mellem tilbageholdt efterbyrd, endometritis og metritis og et eller andet sted også pyometra, det er et multifaktorielt komplekst. Der er mange ting, som skal spille sammen for at det udvikler sig.
Det har ikke så meget at gøre med kælvningsperioden. Hvis der er periode, hvor mange kælver, så kan prævalensen selvfølgeligt stige.
Der er ikke så stor forskel i hvilke bakterier, man har som syg eller som rask. Der er specifikke coli-stammer, som har adapteret sig til uterus. De kan være synergister. T. pyogenes kan udskille stof, som gør endometriet utæt og så kan necrophorum komme ind og frigive stoffer, som nekrotiserer vævet og derved kan der komme flere bakterier til.
Hvad er definitionen på klinisk endometritis og subklinisk endometritis?
Klinisk endometritis:
Superficiel inflammation i uterus (endometriet)
Ingen systemiske tegn, dvs. normal temperatur og almen befindende
Vaginalt (purulent) flåd, evt. kun når koen ligger ned; typisk >21 dage pp.
Incidens 10-20%
Subklinisk endometritis: ikke makro patologisk flåd
Hvad er definitionen på metritis?
Dybtgående inflammation i uterus, evt. perimetritis, parametritis
Forstørre uterus med patologisk indhold
Typisk inden for 10 dage pp
Få milde/ingen systemiske tegn til alvorlig systemisk sygdom (puerperal metritis); 3 grader
Metritis: Der findes 3 grader. Hvad er hhv. fælles og forskel på dem?
Fælles: Abnorm stor uterus med purulent uterint flåd og desuden
Grad 1: uden systemisk påvirkning
Grad 2: med almen påvirkning reduceret mælkeydelse, nedstemt, feber
Grad 3: toksinæmi: ophørt ædelyst, kolde extremiteter, nedstemt og eller kollaps. Liggende, 40-41 C eller hypoterm , puls > 100, hurtig resp, forhøjet kapillær fyldningstid, dehydrering, diarré. Vulva og vagina med congestion og ødem; ofte mastitis, evt hypocalcæmi.
Hvordan behandles de tre grader af metritis?
Grad 1: Ofte ingen behandling; opdages ved pp tjek
Grad 2: Bredspektret antibiotika parenteralt (3-5 dage, smertestillende. Uterusskyldning med NaCl - CAVE: man skal sprøjte lille mængde ind, evakuere væsken, lille mængde ind igen osv for at undgå ruptur.
Grad 3: Aflivning eller behandling ? Bredspektret antibiotika parenteralt (3-5 dage), NSAID Finadyne), smertestillende. Væske bade IV og med sonde , evt . Glucose IV og Calcium IV