Følsygdomme Flashcards
Nævn de vigtigste neonatale sygdomme
Failure of passive transfer (FPT) / Mangel på antistoffer
Sepsis
Præmatur – dysmatur
Neonatal Isoerythrolyse
Perinatal Asphyxie Syndrom
Hvad er Failure of Passive Transfer (FPT)?
Dette skyldes, at føllet ikke har optaget nok kolostrum, hvilket ses som lavt IgG-niveau (<400 mg/dl) og derved nedsat immunitet. Det er et hyppigt problem, som ses i op til 25% af følpopulationen.
Årsager til, at føllene ikke har fået nok kolostrum kan inddeles i 3 grupper. Hvilke?
Manglende optagelse, kolostrum med manglende kvalitet, øget forbrug af føllet
Failure of Passive Transfer (FPT): Beskriv manglende optagelser(årager)
Ved et normalt varmblodsføl er omkring 1-1,5 liter kolostrum af god kvalitet nok. Dette kan skyldes, at hoppen ikke lader føllet drikke, at føllet ikke kan drikke eller stå eller at føllet ikke kan absorbere kolostrum. Det sidstnævnte kan f.eks. forekomme hvis føllet allerede har enteritis.
Failure of Passive Transfer (FPT): Beskriv kolostrum med manglende kvalitet.
Hvad kan årsager til dårlig kvalitet være?
Hvordan ser kolostrum af god kvalitet ud?
For at det er god kvalitet skal det være gult, klistres og >1060 mg/dl. Dårlig kvalitet kan skyldes stress og sygdom så hoppen ikke er i stand til at lave det i god nok kvalitet. Det kan også skyldes præmatur laktation, hvor hoppen så afgiver kolostrum inden føllet er født.
Failure of Passive Transfer (FPT): Beskriv øget forbug af føllet
Hvis føllet fra start har brug for antistoffer fra starten som ved sepsis eller infektion, har føllet brug for mere kolostrum end normalt og dette kan hoppen ikke producere.
Hvordan testes for Failure of Passive transfer?
Man kan lave en snap-test for at se om føllet har FPT. Man drypper blod på en plade og sammenligner med to andre plader. Den øverste cirkel til venstre på de 3 plader nedenfor viser farven når der er under 400 mg/dl. Den til venstre viser farven ved 800 mg/dl. Man kan så sammenligne farven i den tredje cirkel med farverne i de to andre og finde ud af hvor føllet ligger.
Den har relativt høj sensibilitet, så det er en fin test, og den er hurtig. Hvis man tror at føllet har en infektion, så skal man holde øje med det og dets antistofniveau. Hvis føllet taber plasmaproteiner over tarmen i forbindelse med sygdom, så kan man vælge at give plasma frem for kolostrum.
Hvordan er prognosen for failure of passive transfer?
Hvad gør man for at hjælpe føllet
Prognosen for FPT er god, men der er risiko for sepsis eller lokale infektioner. Det giver ingen mening at lave snaptest i de første 4 timer efter fødsel da føllet ikke har nået at absorbere antistofferne. Hvis man finder ud af, at føllet ikke har nok antistoffer inden for de første 12 levetimer, prøver man at rette op på det ved at give kolostrum. Hvis føllet er ældre end 12 timer, så siger man at den intestinale absorptionsbarriere er lukket og kolostrum vil nok ikek hjælpe. Hvis der er meget kolostrum så kan man give den det, og se om den resorberer det. Hvis føllet er ældre end 24 timer eller ikke kan resorbere antistoffer, kan man ellers give plasma transfusion, hvilket er dyrt. 1 liter plasma forøger IgG med 200-300 mg/dl. Det er vigtigt at kigge på IgG efter indgivelse af nogle af disse for at se om plasma-koncentrationen er blevet højere.
Hvordan kan Failure of Passive Transfer forebygges?
Af forebyggelse skal man bede ejeren om at måle IgG ved alle føl på over 24 timer samt kontrollere nøje om føllet drikker og om det er kolostrum, den drikker.
Nævn disponerende faktorer for sepsis
Af disponerende faktorer ses formindsket immunitet f.eks. grundet Failure of passive transfer (FPT) eller andre sygdomme såsom præmaturitet og PAS. Højt infektionstryk disponerer også. Dette er f.eks. dårlig staldmanagement og infektions- / sygdoms-tryk (hospital - undgå helst at hoppen foler på et hospital med mindre der er indikationer for dette).Det er vigtigt at gøre hoppen ren før og efter fødslen samt at tørre bagefter da det giver signifikant mindre risiko for infektion.
Nævn årsager til sepsis
Hvilke indgangsporte er mest udsatte?
oftest gram - / + / anaerobier såsom E.coli, Klebsiella, Actinobacillus equuli, Streptococcus, Staphylococcus. Af indgangsporte i føllet er de mest udsatte navlen, GI-kanalen og luftvejene. Infektion in-utero er også mulig f.eks. hvis hoppen er smittet med equin herpesvirus; det kan give abort eller videregivelse af denne virus til føllet, som så dør af det.
Hvilke kliniske symptomer og manifestationer ses ved sepsis?
Klinisk ses meget variable symptomer. Det er systemiske symptomer som hypovolæmi, dehydrering, septisk shock, depression, manglende dielyst, tachykardi, tachypnø, feber (ikke altid), hyperæmi og petechier.
Klinisk manifesterer sepsis sig i en eller flere lokale infektionslokalisationer: led (septisk arthritis), navle (omphalitis), GI (diarre), luftveje (bronchopneumoni), CNS (meningitis), knogler (osteomyelitis) eller øjne (uveitis).
Beskriv hvordan sepsis opstår og kan føre til død
Infektion af en eller anden slags kan føre til SIRS, som er et systemisk respons på inflammation. Dette kan føre til sepsis eller organsvigt og død. Fra sepsis kan der komme svær sepsis og videre til septisk shock. Dette giver dysfunktion af organer efterfulgt af organsving og død. Hos heste er det nyrerne der hurtigt giver problemer.
Diagnosen sepsis kan stilles ud fra sepsisscore, bloskultur, infektionssteder og evt. organ-dysfunktion.
Hvad er prognosen for sepsis og hvilke typer har dårlig prognose for sportsheste?
Ift. prognosen er der 80% successrate men artritis og osteomyelitits giver dårlig prognose på sportsheste. Fuldblodsstutterier vælger til tider at aflive inden for de første fem dage hvis hesten ikke kan blive sportshest, da de så kan få penge fra forsikringen.
Hvilken terapi kan anvendes ved sepsis?
Hvad skal man være særligt opmærksom på?
Af terapi kan der være antibiotika, kirurgisk eller understøttende terapi. Behandlingen skal gerne igang med hurtigst muligt og varer flere uger. I Danmark bliver man penicillin og aminoglykosid (gentamicin) indtil man har fået svar på dyrkningssvarene. Hvis der er nedsat nyrefunktion, så skal man vente med gentamicin indtil man har fået givet noget væske, da gentamicin er nyretoksisk. Hvis der er meget medtaget nyrefunktion eller nyresvigt, så kan man give noget andet end gentamicin. Kirurgisk kan man fjerne det septiske fokus hvis det f.eks. er navlen. Understøttende terapi er væske og antiinflammatorisk.
Hvad er drægtighedslængden hos hopper og hvornår induceres fødsel?
Drægtighedslængde hos hopper er i gennemsnit 340 dage. Hvis en hoppe har fået flere føl, kan man forudsige antallet af dage af drægtigheder for efterfølgende føl. 95% af hopper foler mellem dag 327 og 357. Man inducerer ikke fødsel hos hopper da de sidste to uger giver meget udvikling af føllet. Hvis man har en meget syg hoppe, kan det være den føder for tidligt.
Hvad betyder det hvis et føl er præmaturt? Hvordan ser det ud?
Hvis et føl er præmatur betyder det, at drægtigheden varede <320 dage. Disse føl vil være fysisk immature og være små, tynde med silkeagtig kort pels, hvælvet pande, laxicity, hængende ører, manglende muskeludvikling.
Hvornår er et føl dysmaturt og hvornår sker dette?
Dysmatur er når drægtigheden varede >320 dage, men føllet er alligevel fysik immatur. Dette kan være grundet intra-uterin væksthæmning (IUGR). Dette kan være hvis hoppen har en svær sygdom.
Hvad betyder det hvis føllet er post term?
Post term betyder, at drægtigheden varer >365 dage og føllet fødes med gennembrudt fortænder og lang pels.
Hvad ses klinisk ved præmature føl?
Klinik er meget variabel og varierer fra mild til meget alvorlig og kan involvere flere organsystemer. Det største problem er dog oftest en reduceret til manglende dierefleks og at de ikke kan opretholde temperatur eller blodglukose. Der kan også ses respiratorisk svigt da der først bliver dannet surfactant lige inden fødslen. Der ses også kardiovaskulære problemer og kollaps. Nogen har brug for øjeblikkelig genoplivning efter fødslen hvorefter de bliver bedre efter 1 dag og så forværres de igen efter en dag i forbedring - det kan gå meget op og ned.
Hvordan stilles diagnosen “præmatur”?
Diagnosen stilles ud fra anamnesen, den kliniske undersøgelse samt røntgen. Røntgen kan vise om der mangler knogler i tarsalled. Det kan inddeles i 3 grader, hvor grad 2 betyder at der er knogler, men de er ikke fuldt udviklet og grad 3 er når knoglerne helt mangler. De må ikke rejse sig da det kan give permanente skader på de ikke-eksisterende led, men man kan sætte skinner på så de ikke støtter på det.
Hvordan er prognosen for præmature føl og hvad afhænger den af?
Prognosen afhænger af drægtighedslængden (under 280 dage er dårlig prognose), induceret fødsel (man ved ikke hvor langt drægtigheden ville have varet og altså ikke om følelt er helt underudviklet), komplikationer ved fødslen (f.eks. ribbensfraktur), tilgængelige ressourcer (de skal have flaske hver time, så de kræver mange mandetimer) og økonpmiske begrænsninger. De bliver nok aldrig sportsheste.
Hvordan/hvorfor opstår Neonatal Iso-Erythrolyse (NIE)?
Føl kan udvikle dette hvis hoppen er uden specifikke RBC faktorer (mest Q eller A) og den så gentagne gange bliver udsat for faktoren. Dette er hvis hoppen bliver drægtig med et føl der arver hingstens blodgruppe (især Q eller A). Den vil så give antistofferne mod føllets blodtype med kolostrum til føllet. Føllet fordøjer og absorberer anti-ery antistoffer med kolostrum, hvilket giver hæmolyse, som giver andre problemer.
Hvad ses klinisk ved Neonatal Iso-Erythrolyse (NIE)?
Klinik ses efter 12-72 timer, men hastigheden og sværhedsgraden afhænger af effektiviteten af transfer af passiv immunitet og mængden af antistoffer. Som sagt giver det hæmolyse, så der frigives en masse bilirubin, som kan krydse blod-hjerne-barrieren og kan skade nervecellerne, hvilket giver neurologiske symptomer. Der kan også ses lethargi, ikterus, blege slimhinder, kollaps og død.