Reproduktion hos svin Flashcards

1
Q

Beskriv søers reproduktion(cyklus, længde, ovulation, drætighedslængde)

A

polyøstrale med sæson- og ornepåvirkning - når soen går sammen med orner viser de tydeligt om de er i brunst. De bliver kønsmodne ca. 6 mdr gamle

Østralcyclus er 21 dage, brunstlængde er 40-60 timer (gennemsnitligt 53 timer) og så er der spontan ovulation efter 38-42 timer.

Laktation undertrykker østralcyclus, hvilket man kan bruge til at planlægge hvornår man vil have dem i brunst igen. Dog kan der ses anovulatorisk østrus 2 dage efter faring. Østrus ses 4-6 dage efter fravænning.

Drægtighedslængden er 116-118 dage hvorefter faringslængde er 3-12 timer.

Kuldstørrelsen i 2017 var 18,7.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sub- og infertilitet hos gylte og søer kan skyldes ?

A

Mykotoksiner

Sæsonbetinget subfertilitet

Cystisk ovariesygdom

Porcint parvovirus , Circovirus og PRRS virus

Bakterielle infektioner, herunder brucellose og leptospirose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad betyder sub/in-fertilitet?

Hvad afhænger brunst af?

A

Subfertilitet og infertilitet betyder nedsat eller ophørt frugtbarhed. Brunst afhænger af fravænning, så for at de ikke skal være subfertile eller infertile, skal søer have vist stående brunst senest 7 dage efter fravænning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan indtages mykotoksiner, hvilke er der tale om og hvilken betydning har de for svins reproduktion?

A

Mycotoksiner indtages via foder grundet vækst af toksinproducerende svampe. Det er f.eks Zearalenon , deoxynivanil (DON), nivalenol m.fl. Det har størst betydning for hundyr. Mycotoksinerne har en østrogen-lignende effekt, hvilket giver anledning til varierende grader af forstyrret reproduktion i form af omløbning, østrustegn vulvovaginitis hos juvenile dyr, østrus tegn under drægtighed. Der er ingen påviselig sammenhæng mellem toksin niveau og symptomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er sæson-betinget subfertilitet og hvad gøres ved det?

A

Svin har fra naturens side sæsonbetinget fertilitet, så de ikke farer om vinteren. Effekten minimeres dog gennem avl samt lys og fodringsprogrammer, så det har især af betydning hos udegående søer samt ”kælegrise”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er cystisk ovariesygdom og hvilke risikofaktorer er der?

A

Dette kommer der mere om hos køer. Det optræder efter kælving når de skal være cykliske. Man finder cysterne ved skanning eller tilbagemelding fra slagterier.

Der er multiple cyster i begge ovarier med diameter på mindst 10 mm. Der ses forstyrret cyclicitet (forlænget eller forkortet).

Prognosen er dårlig da behandlingen ikke er veludviklet. Man vil helst heller ikke behandle på enkeltdyrsniveau.

Cysterne har noget at gøre med at der er forstyrrelse af det hormonelle system, så det nytter ikke at rumpere dem. De kommer bare igen. Det er en dynamisk population - de kommer og går.

Risikofaktorer inkluderer tidlig fravænning (mindre end 14 dage - hormonelt) eller abnorm kort tid mellem fravænning og østrus (mindre end 3 dage).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er betydning af porcint parvovirus?

A

vigtig infektion, som man vaccinerer imod. De forekommer vidt udbredt og der findes også parvovirus hos mange andre dyrearter. Hvis sygdommen ses skyldes det vaccine svigt eller ikke-vaccinerede dyr.

Hos andre dyrearter kan det give diarre, men hos svin er det udelukkende reproduktion, men effekten afhænger af infektionstidspunktet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Effekten af porcint parvovirus afhænger af infektionstidspunktet. Beskriv dette

A

Hvis infektionen sker mellem dag 0 og 35 i drægtigheden ses reabsorption af fosteret og svinet skal insemineres igen. Hvis infektionen sker mellem dag 35 og 70 mumificeres fosteret. Forudsætningen for mumificering er at man er så stort et foster at man ikke hensmelter. Man tørrer ind og er dækket af hud. Drægtigheden skal samtidig varer langt nok til til at fosteret kan nå at mumificeres. Der skal ikke være bakterier til stede. Efter dag 70 er grisefostrene bleve immun-kompetente. I den tidlige del af drægtighed er der intet specifikt immunrespons. Når de kan producere antistoffer, kan de også eliminerer en viral infektion. De kan stadig få skade af dette da der er en periode fra man møder virus til man kan nå at eliminere dem. Man får født et kuld af grise, hvor nogle er mumificeret, nogle er autolyseret og andre er bare svagfødte. Der er forskellige udseender af fostre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad er er betydningen af Porcint circovirus i forbindelse med reproduktion?

A

Her er to typer; PCV1 og PCV2. De kan inficere fostrene under hele drægtigheden førende til embryonal eller fosterdød.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er betydningen af porcint reprodutive and respiratory syndrome virus (PRRSV) i forbindelse med reproduktion?

A

bronchopneumoni og pleuritis hos postnatale dyr. Man ser sene aborter, mumificerede, dødfødte og svagfødte grise. Det sidstnævnte er en ret normal ting at se ved de sygdomme, som gennemgås her, så man indsender fostre for at finde ud af årsagen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvor stammer vulvo-vaginalt flåd fra og hvad skyldes det?

A

Flåd kan hidrøre fra uterus, cervix , vagina eller urinblære og kan være mere eller mindre purulent. Det skyldes opportunistisk patogene bakterier. Det er typisk et management problem med dårlig velfærd, kontaminering af perineum , manglende stråmateriale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvilke bakterielle infektioner har betydning for reproduktion hos svin?

A

Abort: Sporadisk forekommende, opprotunistisk patogene bakterier, eks. E. coli, streptokokker, E. rhusiopathiae

Brucella suis , biotype 2: udegående svin; reservoir i harer. Hvis man har mistanke om denne undersøger man om ornerne har orchitis - ser om testikler er hævet.

Leptospira pomona m.fl.:svin på dybstrøelse; reservoir: gnavere ex. brandmus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly