Nonifektiøse nedre luftvejslidelser hos hest Flashcards

1
Q

Hvad har astma heddet gennem tiden og hvad heder det nu?

Hvordan inddeles det?

A

Astma har heddet mange ting gennem tiden, men er nu samlet under betegnelsen astma. De har heddet; chronic obstructive pulmonary disease (COPD), heaves engbrystighed, bronkitis/ Bronkiolitis, RAO, IAD, small airway inflammatory disease, small airway disease. Astma kan så inddeles i mild til moderat eller svær.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan trækker hesten vejret?

Hvor mange indåndinger/min og hvor stort volumen har den i hhv. hvilke og arbejde?

A

Hesten kan kun trække vejret gennem næsen

I hvile:

8-12 indåndinger/min

5 L luft/indånding

Max arbejde:

150 indåndinger/min,

12-15 L Luft/indånding

Der er meget stor forskel på kapaciteten i hvile og i arbejde, hvilket betyder, at der ikke skal en så stor forsnævring til for at det skaber problemer under arbejde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan fjernes partikler af forskellige størrelse gennem luftvejssystemet.

Hvilke partikelstr. er værst ift. astma og hvorfor?

A

Partikler på under 0,01 mm fjernes ved hoste når de lander i svælget. Hvis de er under 0,004 mm fjernes ved ciliebevægelser længere nede. Dem, som er under 0,003 mm kommer helt ned i alveolerne og skal fjernes af immunforsvaret. De sidstenævnte er de værste ift. astma fordi der ikke er cilier dernede og de ikke kan fjernes ved hoste. Det er de neutrofile, som skal fjerne disse partikler og dem kan kroppen reagere imod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er definitionen på Svær equine astma?
Hvilke kliniske symptomer ses der?

A

Definition: Heste med reversibel luftvejsobstruktion induceret af organisk støv, hvor neutrofile granulocytter er den primære inflammatoriske celletype i bronkoalveolær lavage (BAL).

Dette er kronisk og det blev tidligere kaldt RAO/COPD. Der ses kronisk hoste og nedsat præstation, dobbeltsidig næseflåd og besværet vejrtrækning i hvile. Det skelnes fra mild astma i at den har besværet vejrtrækning i hvile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er ætiologien til svær equine astma?

A

Ætiologi: allergisk respons mod partikler i hø. Dette kan være aspergillus fumigatus (svampespore), thermoactinomyces vulgaris (bakteriespore), faenia retivirgula (bakteriespore).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Svær equine astma: Beskriv patogenesen

A

Patogenese: Overreaktion af lungernes naturlige forsvarsmekanismer, så det reagerer mod sig selv 4-6 timer efter inhalation hvis den i forvejen er følsom. Der kommer mucus og bronkokonstriktion og derved ses der ophobning af celler.

At der kommer flere celler i bronkieforgreningerne, vil vævet blive fortykket og når der samtidig er kontraktion ses der en voldsom forsnævring. Når der så samtidig er mucus, vil det blive endnu sværere.

Irritation, øget antal celler og ophobning af slim i de bagerste lungeafsnit → Aflukning af de bagerste lungeafsnit (ophobning af luft, overinflation) → Nedsat elasticitet → Forceret udånding → Engbrystighedsfuge → Respiratorisk krøbling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad gælder for hestes hosterefleks?

A

Heste har dårlig udviklet hosterefleks, så de hoster ikke så ofte og hvis de hoster er der noget i vejen. Der kan sagtens være lungesyge uden at hoste, men ikke hoste uden at være syg på en måde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er Definition af heste med mild til moderat Equine astma?

A

Heste med

Evt. hoste

Forøget mængde mucus i trachea (grad =/> 1/2. Toppræstationshesten må have en grad 1 mens andre må have 2)

Forhøjet antal af inflammatoriske celler i luftvejene

Ikke besværet respiration i hvile (når man ser dem, behøver man ikke at lægge mærke til noget - almindelig respirationsfrekvens. Nogle er normale under auskultation. Man ser det kun i arbejde)

Ingen synlige akutte respiratoriske problemer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mild til moderat Equine Astma: Hvad er ætiologien, patogenesen og varigheden?

A

Ætiologien er multifaktoriel - en blanding af miljø, allergener hvor infektiøse agens kan medvirke.

Patogenesen er en hypersensitivitetsreaktion baseret på forekomst af mastceller, neutrofile og/ eller eosinofile.

Varighed: 7 uger (4-22 uger)

3 typer: neutrofile, mastceller og eosinofile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er sommer astma?

Hvad reagerer dyret på og hvilke symptomer ses?

A

Dette er en kronisk form, som kun ses om sommeren når en normal kronisk astma-patient ville have bedste vilkår. Her vil disse blive dårlige. Det hjælper at tage dem på stald frem for fold. Det er varmen og fugten, som den reagerer på, men det skyldes stadig “støv”. De har symptomer som RAO, med hoste og nedsat præstation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan diagnosticeres astma?

A

Sygdomshistorie, klinisk undersøgelse, tracheal aspiration, mucus-score i trachea og bronchoalveolær lavage

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Diagnosticering af astma: Hvad er vigtigt at få med i sygdomshistorien?

A

Sygdomshistorie fra ejer er vigtig. Her vil man gerne vide om symptomer (hoste, nedsat præstation - start og hvornår (I hvile, ridning, fold)), vaccinationsstatus, symptomer fra staldkammerater, tidligere sygdom og opstaldning (boks, løsdrift, ude, type og kvalitet af strøelse, grovfoder og kraftfoder).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Diagnosticering af astma: Hvad indeholder den kliniske undersøgelse?

Hvad kan man supplere med og hvordan udføres denne?

A

undersøgelse af TPR, slimhinder, næsebor, mærke lymfeknuder, auskultation af lunger og luftrør, auskultation af lunger med plasticpose over næsebor (re breathing bag) samt respirationstype og frekvens. Med en re-breathing bag indånder de deres egen kuldioxid og så forstærkes lungelydene.

Herfra kan man lave en arbejdsprøve som et supplement. Denne foregår ved longering og kan være en riddeprøve eller en kikkert-endoskopi. Man laver auskultation af lunger og hjerte før, under og efter. Lav kan eventuelt lave udtagning af arteriel blodprøve før og efter arbejde, hvor man ser på laktat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Diagnosticering af astma: Hvordan aver man tracheal aspiration?

A

an skal bruge et kort endoskop. Man sederer hesten og aftørrer næsebor og påfører lokalbedøvelse på næseborene. Man skyller med 30 mL opvarmet fysiologisk saltvand. Når man sender det ind, dannes en lille tracheal pøl inden lungerne, hvorfra man kan udtage det, man skal bruge. Man kommer 10ml EDTA rør (lilla) til cytologi eller et plain rør til bakteriologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Diagnosticering af astma: Man kan mucus-score. Hvor mucus-scorer man, hvordan er skalaen og hvad er accepteret hos de forskellige typer af heste?

A

I trachea. Til og med 1 er tolereret hos væddeløbsheste og til og med 2 er tolereret hos andre heste. Man kan også snakke om viscusitet - jo ,mere purulent det er, jo mere sidder det rundt omkring (ikke kun ventralt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Diagnosticering af astma: Hvordan laves bronkoalveolær lavage?

A

her skal man bruge et endoskop på mindst 2 meter og en BAL kateterslange. Man kan ev. komme lidt lidokain over bifurcatio trachealis og så skyller man med 250 ml. opvarmet fysiologisk NaCl. Man udtager 10ml i et EDTA rør (lilla) til cytologi. Hvis man skal lave bakteriologi, bruges et plain rør. TA udføres altid før BAL hvis disse skal laves samtidig.

17
Q

Hvad ser man på i TA og BAL hos raske heste?

(Hvad er referenceværdierne?)

A
18
Q

TA og BAL kan hver især diagnosticere astma. Sandt eller falskt?

Hvorfor?

Hvornår bruges hhv. den ene og anden - og hvad fås ved disse to?

A

TA laves kun som supplement til BAL og aldrig alene.Man kan ikke diagnosticere astma udelukkende på TA. Det giver et udsnit af hvad der foregår i hele lungen. Ved BAL laver man en isoleret skylning. Anatomien er således indrettet at når man indånder så vil hovedparten af støvpartikler ende i højre caudodorsale lungeafsnit, og det er derfor her man skyller.

Man kan bruge TA til at undersøge om der er forbedringer i hestens miljø efter konstateret astma. TA-prøven ændrer sig hurtigere end BAL prøven, og giver et godt overblik over hestens faktiske opstaldningssituation.

Hvis man vil lave en dyrkning så skal man bruge sin TA. Hvis der er mistanke om noget infektiøst/bakterielt, så skal man kigge cranioventralt, og det kan man ikke med sit BAL-endoskop.

I TA prøven kan man være heldig at se lungeorm og æg. Man vil også kunne se mange eosinofile hvis det skulle være noget parasitært.

19
Q

Hvad siger litteraturen om sammenhæng mellem neutrofile og hoste, TA og BAL, TA og nedsat præstation?

A

Litteratur siger, at der er en god sammenhæng mellem antallet af neutrofile i trahcea og hoste, men der er ingen sammenhæng mellem ens TA og ens BAL, der er ingen sammenhæng mellem TA og nedsat præstation. Man kan udelade TA hvis man vil spare penge. Man kan slet ikke udelade BAL prøven.

20
Q

Hvor mange af de forskellige celler skal der være ved BAL, før man kan diagnosticere med mild til moderat astma (MEA) og svær astma (SEA)?

A

Referenceværdier: Der skal ikke skal være nogle mastceller og kun få eosinofile, men man har ikke nødvendigvis astma hvis disse er forhøjet

Skema viser hvor mange der skal være før man kan diagnosticere astma

21
Q

Hvilke farvninger bruger man til at differentiere celler i sin BAL?

A

Ved at farve med May-Grundwald Giemsa, kan man differentiere mastceller fra andre celler. Det er ikke super svært, men det er vigtigt at man er klar over begrænsningerne i forhold til at tolke på det her.

Hvis man laver en hæmacolour så mister man mastcellerne, men man kan bruge den til at kigge på antallet af neutrofile – har den svær astma eller ej?

22
Q

Hvad er forskellen på hvad TA og BAL viser os?

Hvornår bruger man hhv. det ene og det andet?

A

TA skyller et samlet udsnit af lungerne og man ser status her og nu. Man bruger det til bakteriologi og ved mistanke om Dictyocaulus arnfieldi.

BAL tager enkelte segmenter af lungerne og man bruger det til diagnosticering af MEA og SEA.

23
Q

Hvad er diff. diagnoser til hoste?

A

Nedre luftvejsproblemer

Svær Equine Astma

Mild til moderat Equine Astma

Summer pasture Associated RAO (SPA RAO)

Exercise induced pulmonary hemorrhage (EIPH)

Bronkopneumoni / pleuropneumoni

Virale infektioner

Neoplasi

Dictyocaulus arnfieldi

24
Q

Hvordan kan man differentiere mellem SEA og MEA?

A
25
Q

Hvordan kan man differentiere mellem SEA og MEA?

Hos hvem ses det, er der hoste, eksudat, lungelyde, forøget respiration, træningsintolerance, inflammation, ætiologi, luftvejsobstruktion, tilbagevendende, bronkitis?

A
26
Q

Hvordan behandles astma?

A

Behandlinger kan være medicinsk eller miljøforbedringer.

Medicinsk giver man antiinflammatoriske stoffer i form af steroider (coricosteroider til inhalation eller glykokortikoider til po) for at fjerne ødem ved at få reaktionen mod hesten selv til at dæmpes. Man bruger bronkodilator i form af glenbuterol til at åbne bronkierne og til sidst bruger man sekretolytika i form af dembrexine til at fjerne mucus.

27
Q

Behandling af astma - Betændelseshæmmende midler (Antiinflammatoriske).

Hvilke anvendes her og hvordan?

A

Der er Equisolon ® (prednisolon - nu registreret til hest), som man kan give i foderet eller glucokortikoider, som gives ved inhalation (nebulizer equine inhaler)

Ved inhalation kan være via en equin inhalator, hvor hesten kan inhalere dampe. En sådan maske koster mellem 4-8 tusinde. Svære astma heste kan starte op med maske mens de er indlagte, og så kan ejer vælge enten at p.o. behandle dem eller forsætte med maske. Denne er god, da man ved svære tilfælde kan bruge den med saltvand og på den måde fjerne slim.

28
Q

Hvilken risiko kan det have at behandle med steroider?

Hvilken betydning har det i behandlingen mod astma?

A

Man snakker om da steroider har den bivirkning at man kan udvikle laminitis, især ved overvægtige ponyer og heste med metaboliske lidelser. Man skal forsøge at teste sine luftvejsheste for metaboliske lidelser inden man begynder at behandle på dem.

Hvis man ikke er kraftig overvægtig eller har metaboliske lidelser, så er man ikke i større risiko for at udvikle forfangenhed. Der ligger meget forskning der viser, at der ikke er større risiko ved steroidbehandling med mindre man er meget overvægtig eller har metaboliske lidelser.

Hvis man har en overvægtig hest eller en hest med metaboliske lidelser så skal man passe meget på med steroid, og det er derfor at man kan prøve med inhalation.

29
Q

Hvordan anvendes allergitest i behandling mod astma?

A

Det gør man ikke.

Nogle tager en blodprøve og så se om de er allergiske ud fra blodprøven og overfor hvad. Når man snakker svær astma så er det de neutrofile celler der er hovedcelletypen. Allergi er baseret på mastceller eller eosinofile.

Allergitesten er gode til hund og kat. Til hest er nogle gode til nogle hudlidelser, men til luftvejslidelser virker de altså ikke.

30
Q

Beskriv behandlingen “respratorisk gene teknologi (RGT)”

Hvem anvendes den til?

A

Især væddeløbsheste vil man ikke steroid behandle, da man gerne vil have dem i sport så hurtigt så muligt og så er dette en alternativ behandling. Det kan også bruges til overvægtige ponyer eller heste med metaboliske lidelser. Det er meget anvendeligt til mild astma, men man er ikke klar over hvor anvendeligt det er til svær astma.

Man tager en blodprøve fra hesten selv om morgenen inden der kommer uro i stalden. Det inkuberes ved 37 grader i 72 timer. Herefter centrifugeres det og serummet bruges til im injektioner. Man giver 12 im injektioner over 6 uger.

Man kender ikke virkningen, men det undersøges.

31
Q

Hvad kan hesteejeren gøre ved astma?

A

Når der har været 4-6 ugers medicinsk behandling, har ejeren tid til at optimere opstaldningsmiljøet. Det perfekte opstaldningsmiljø: støvfrit, vind der blæser støvpartikler væk, læskur med frisk luft (uden dybstrøelse).

Hvordan behandles hesten?

Dybstrøelse giver øget antal af svampespore uanset type

Halm af god kvalitet er ok. Halm kan være et ganske udmærket produkt, hvis man ikke bor i DK hvor det får vand. I DK opbevares det også ofte hvor det er mulighed for at udvikle svamp.

Spåner svinger i kvalitet (mængde af støv)

Hele stalden skal stå på samme materiale

Grovfoder: Andet flashcard

32
Q

Behandling af astma: Hvad gør man for at grovfoderet er optimalt til disse heste?

A

Det bedste hvis man vil fodre med hø er haygain (kasse at lægge det i) – de er lavet således at der er en kernetemperatur (få alt bakterie og svampesporer neutrliseret). De er super dyre. Giver god tekstur på høet. Kan også bruges til opfodring af kolikheste. Folk forsøger at lave deres egne udgaver af haygain – men kernetemepraturen er ikke høj nok og høet ligger der for længe. Hvis man vander hø må man ikke lade det ligge i blød for længe, da der så kan komme bakterier.

Man kan ikke fjerne svampesporer fra wrap eller hø, men man kan sikre sig at de er bundne til materialet ved a tilsætte vand, så det ikke kommer i lungerne.

33
Q

I behandlingen af astma skal miljøforbedringen have højest prioritet. Hvad kan man gøre her?

A

Udskift hø med wrap

Evt. ”vande” hø

Bedre ventilation

Bedre udmugning (ammoniak)

Mere foldtid

Evt. løsdrift/ ude hele året

Stråfoder på marken

Krybbefoder uden støv

Management (feje/ ordne stald når hestene er ude)