Patologisk drægtighed hos produktionsdyr og heste Flashcards
Benævn tilstande, man hyppigt ser i stordyrpraksis
Børslyngning/uterustorsion (kvæg). Det er en almindeligt forekommende tilstand, hyppigst hos højdrægtige dyr. Det kan også ses hos eks. hest
Forlænget drægtighed (kvæg). Det er først og fremmest et problem hos køer
Børvattersot (kvæg)
Sygdomsstatus i DK (abortpatogener)
Abort
Misdannelser
Forklar om børslynge (hvad er det, ligament)
Det er en drejning af børen omkring sin egen længdeaksen. Det kan enten være med eller mod uret (når man står bag koen). Børen er bl.a. ophængt i det brede ligament, som hæfter kun på selve corpus af uterus. Det drejes ikke med rundt, men det har en betydning ved diagnostik, da det er dette ligament man skal palpere. Når man laver kejsersnit, kommer det bedre ligament ikke i vejen, da snittes laves i den store kurvatur af det drægtige horn.
Forklar om det brede ligament ift. diagnostik af børslynge
Man kan se hvad der sker med det brede ligament, som ligger som de to hvide streger.
Man bruger det diagnostisk, da man laver en rektalundersøgelse af koen og så vil man kunne mærke at det brede ligament er strukket ud stramt i den side og i den anden side er i stand til at føre sin hånd ned langs corpus luteum. Når den skal rulles tilbage skal det gøres den rigtige vej, så man ikke gør torsionen værre.
Forklar om børslynge hos kvæg (hvornår forekommer de? hvor kan de være? disponerende faktorer?)
Almindeligt forekommende hos kvæg. Det udgør 5-10% af dystokier hos kvæg
Denne torsion kan præ-eller postcervical. Det afhænger af hvor torsionsfuren ligger for cervix.
Langt de fleste optræder ved kælvning (især 1. stadie, især de postcervikale) men kan ses ned til 5-6 drægtighedsmåned (hyppigere præ-cervikal).
Præ-cervikale børslyngninger i 5-6 drægtighedsmåned er lidt svære at kende. Der vil være lidt kolikuro. Der vil også være ødem, fibrin og adhærence.
Racemæssig/kropsmæssig disponering. Relativt store dyr har større risiko for børslyngning. Der er ikke forhøjet risiko i næste drægtighed
Forklar om kliniske tegn på børslynge hos kvæg
Almene symptomer er generelt sparsomme: tachycardy, tachypnø, trængninger, ophørt ædelyst -senere evt. vaginal udflåd og feber. Ingen tegn på smerte eller kolik
Ingen progression i fødslen!
Ligamentforløb ved rektalpalpation
Furer i vagina ved postcervicaltorsion i stedet for det normale, glatte forløb, når man fører hånden ind i vagina.
Snæver fødselsvej
Fosterets tilstand afhængig af tid. Det kan være alt fra levende til dødt.
Fosterleje kan være abnormt. Når uterus drejer, drejer fosteret med. Man skal være opmærksom på hvilken vej fosterets fødder venner. Når man fødes forlæns skal sålefladen være nedad og omvendt hvis man fødes baglæns.
Forklar om behandling af børslyngning hos kvæg
- Rulning af koen – især tidligt
Koen lægges på samme side som uterus er drejet mod. Man skal rulle den over ryggen samtidig med at man har et tryk på abdomen, så uterus ikke følger med.
- Rotation gennem vagina ved greb i kalven efterfulgt af fremtrækning (om muligt)
At rotere kalven kræver at man kan få fat i kalven et godt stykke op ad bentøj, lave svingbevægelser og til sidst kan man få den til at dreje rundt. Det kræver at der er plads til at man kan gøre det
- Kejsersnit
Uterus reponeres og åbnes. Dette kan man være nødt til at gøre hvis man ikke kan rulle den på plads eller cervix ikke er udvidet.
Forklar om Schaffers metode til behandling af børslynge
Princippet er at rotere moderdyret i samme vinkel/grad og retning som uterus har roteret imens man fikserer fosteret ved at fiksere uterus med en planke. Det kan være en god idé at lægge noget mellem koens hud og planken. Den lægges så langt frem at man har en fornemmelse at den presser på børhornene.
Hvis det ikke lykkes første gang må man gøre det igen. Hver gang man har drejet den, skal man have hånden ind i vagina for at afgøre om det har virket.
Man kan give epidural analgesi når man skal rulle dyret, men det behøves ikke.
Forklar om forlænget drægtighed hos kvæg (normal længde, patologisk længde, typer)
Normal drægtighedslængde er 281 dage (med lidt individuel, race og paritets variation)
Patologisk drægtighed hvis den er over 290 dage, ofte 300-400 dage (eller mere)
Typer:
- Fejlregistrering eller manglende registrering, så den ikke er så langt henne
- Mumifikation(ikke forøget bugomfang (manglende fostervæske, palpation). Fosteret vil ikke være i stand til at sætte fødslen i gang.
- Defekt i fosterets endokrinologiske system: Hypofyse-hypothalamus-binyreaksen. Fosteret kan derfor ikke sætte fødslen i gang
Benævn eksempler på hvad der kan være galt med fosteret for at der kommer forlænget drægtighed og hvad ses ved fødslen
Eksempler:
- Aplasi/hypoplasi af adenohypofysen: Genetisk betinget i visse avlslinjer.
- Svære kranie-og hjernemisdannelser
- Medial ansigtsspalte og derved prosencephalon hypoplasi
Ved fødsel ses gigantisme eller hirsutisme.
Forklar om behandling af forlænget drægtighed
- Induktion af fødsel
Dette kan være vanskeligt at gøre, da der er defekter i mekanismen. Man giver 0,5 mg cloprostenol+ 20 mg dexamethason; kælvning inden for 51 timer. Man går bl.a. efter det gule legeme. Der er risiko for dystoki (gigantisme(kan ikke komme ud)), hvilket giver udspilet uterus (ophobning af væske, gør den mere tyndvægget, giver tyndere muskellag og nedsætter evnen til at kontrahere). De kælver som regel ikke normalt.
- Kejsersnit
- Slagtning: Obs. transportregler for højdrægtige dyr. Det er nok en bedre løsning af nødslagte.
Forklar om børvatersot (hvad og hvor er det)
Ophobning af væske i
- amnionshulen(hydramnios) (ex. 20-100 L; normal 4-8 L) 10%
og/eller
- allantoishulen(hydrallantois) (ex. 200 L; normalt 10 L) 90%
Det er tydelige volumen man har at gøre med.
Forklar om symptomer på børvattersot
Uterus (og derved koens abdomen) udspiles/dilateres voldsomt. Koen får en voldsomt dilateret abdomen og uterus begynder at trykke på de andre abdominale organer så den kan få ødem, problemer med at æde.
Koens almenbefindende påvirkes
Når den begynder at kælve fås vesvækkelse (primær) med efterfølgende komplikationer.
Der er et ganske tyndt lang af myometrieceller, så den ikke kan kontrahere sig. Den er strakt ud så dens evne til at kontrahere sig er nedsat.
Forklar om en patogenese til børvattersot
Ofte kender man ikke årsagen.
Der var en mutation i et gen i bestemte tyrefamilier, som gør at fosterets nyre ikke var i stand til at re-absorbere væsken. Dette gjorde at de ikke var i stand til at fortynde urinen. Urinen løber ud i blommesækken hvor væsken så ophobes og der udvikles hydrallantois.
Tilstanden kan udvikles af mange forskellige årsager.
Forklar om behandling af børvattersot hos kvæg
Det er en tilstand som det er vanskeligt at have med at gøre.
Inducer fødsel eller abort, eks. dexametason 20-40 mg + PGF, evt. + oxytocindrop; systemisk antibiotika. Afhængigt af hvor man er i drægtigheden kan man lave en kombinationsbehandling eller blot nøjes med prostaglandin.
Kejsersnit: Langsom drænage af uterus for at hindre hypovolæmisk shock ved massivt recidiv af blodflow til abdomen; væsketerapi iv.; systemisk antibiotika. Man sætter et trokar ind i den, så der ikke fosser en stor mængde ud, da karrene i abdomen vil få mulighed for at udvide sig og dyret kan gå i shock. Sandsynligheden for at udvikle metritis er stor. Næsten altid reserveret prognose på grund af udspilet uterus og almenpåvirkning
Slagtning: obs. transportegnethed. Tilstanden optræder typisk i de sidste 3 måneder af drægtigheden. Øget risiko for frakturer, luxationer mm på grund af øget vægt. De skal nok slagtes på øjendommen.
Fosteret er typisk dødt eller svækket (hydrallantois) eller misdannet (hydramnion)
Forklar om anasarca (hvad er det, følger, behandling)
Dette er også en misdannelse: Væskeophobning i fosterets væv og er ofte associeret med hydramnois
Anasarca forårsager dystoki: ofte dødeligt forløb for koen (eks. 50% mortalitet) på grund af overset fødsel. De er så opfyldt af væske at de ikke kan være i fødselsvejen. Ferguson’s refleks kan ikke aktiveres, så bugmuskulaturen trækkes ikke sammen og dyret kan ikke fødes
Der laves kejsersnit, hvis kalven ikke kan fremtrækkes vaginalt
Anasarca(væskeophobningen) er en del af et syndrom og ses ved flere forskellige defekter.
Forklar om Pulmonal hypoplasi og anasarca (PHA)
Defekt ved børvattersot
Pulmonal hypoplasi: forandret lunger
Anasarca: væskeophobning i væv
Fosteret skulle fødes til nogenlunde normal termin. Vævet er mere ødematøs som man opnår ikke så meget ved at skære hul i det. Man ville ikke lave fosteret småt nok til at det kan trækkes ud af koen.
Forklar om misdannelser af obstetrisk betydning (misdannelser af? Håndtering?)
Overvejende misdannelser i skelet-og nervesystemet
Håndtering afhænger af misdannelsens karakter
- Fremtrækning, hvis man vurderer at man kan trække den ud. Det kan være at der bare skal laves udretning af holdning.
- Delvis eller komplet føtotomi (død kalv). Føtomoti er hvor man saver fosteret i stykker i det drægtige uterus og kan trække stykkerne ud gennem vagina.
- Åbning af kraniet eller bughule ved hjælp af fingerkniv (død kalv) og så kan evakuere væske i eks. Hovedet ved hydrocephalus. Kraniet er typisk ikke ossificeret fuldstændig, men består af benplader og hud.
- Kejsersnit
Ultralyd er ingen hjælp når det gælder store dyr i fødsel. Man mærker sig frem.
Forklar om arthrogryposis (kontraktur)
Hvis der er misdannelser i skelet, især de ben der skal til fødes først, kommer man ikke rigtigt i fødselsvejen. Ved forkrøblede som disse ben vil den ikke komme rigtig til fødsel. Hvis ikke det kan manipuleres på plads må man lave kejsersnit eller føtotomi.
Hvis man har et dyr der er misdannet kan man aflive det ved at rive navlestrengen over. På dette tidspunkt er navlestrengen programmeret til at rumpere når kalven kommer ud. I løbet af et par minutter er kalven død.
Forklar om arthroqryposis multiplex congenita (AMC)
De er fuldstændig forkrøblede med CT skanning af hvordan skelettet ser ud. De kan være meget vanskelige at trække ud og kan evt. ikke trækkes ud da de ikke anatomisk passer ind i fødselsvejen
Forklar om schistosoma reflexum (bugløs kalv)
Dette er en vigtig misdannelse. Alle benene og hovedet peger i en retning, den er åbnet i bryst og bughulen og alle organerne er faldet ud. Det ender typisk med et kejsersnit, især hvis den er fuldbåren.
Man skal have fat i navlestrengen ellers ligger hjertet frit tilgængeligt og dyret kan afblødes den vej.
Forklar om misdannelser af den caudale del af rygsøjlen
De giver anledning til svære dystokier.
Denne type defekter er typisk forbundet med kontraktur af bagbenene (understillede).
De fødes ofte i øverste stilling, bagerste længdeleje, bagben i sædeholdning. De fødes ofte med bagbenene forrest. Dette vil ikke udløse Ferguson´s refleks.
95% af alle kalve fødes i forreste længdeleje, men næsten alle er i bagerste længdeleje mellem drægtighedsmåned 4 og 6½. De drejer sig altså. Men hvis der er en misdannelse i bagbenene kan man ikke vende sig i uterus og vil fødes i bagerste længdeleje.