ZO 13.1 Een patiënt met huiduitslag na het zonnen Flashcards
Waaruit bestaat het zonlicht? En wat hiervan is belangrijk voor de huid?
Zonlicht bestaat in principe uit licht van verschillende golflengtes. Voor de huid zijn met name ultraviolet B (280-320 nanometer) en ultraviolet A (320-400 nanometer) belangrijk. Deze zijn grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van verschillende lichtgevoelige huidaandoeningen en spelen een voorname rol bij het ontstaan van huidmaligniteiten.
Waarvoor kan ultraviolet B worden ingezet?
Daarentegen wordt bij chronische inflammatoire dermatosen, zoals psoriasis UVB-lichttherapie ingezet als een zeer effectieve fysische behandelingsmethode.
Hoe kan roodheid van de huid ontstaan door zonlicht?
Door zonlicht geïnduceerde roodheid kan berusten op excessieve expositie of overgevoeligheidsreactie. Bij deze laatste groep is het belangrijk diagnostische testen te verrichten ter bepaling voor welk deel van het zonlichtspectrum de huid daadwerkelijk overgevoelig is. Dit onderzoek wordt verricht aan de hand van de bepaling van de minimale erytheemdosis (MED).
Hoe kan zonlichtovergevoeligheid worden behandeld?
Chronische polymorfe lichtdermatose (‘zonlichtovergevoeligheid’) kan jaarlijks in het voorjaar preventief adequaat worden behandeld middels UVB- of UVA-harding.
Welke huidaandoening kan verergerd worden door zonlicht? En wat kan je doen om dit te voorkomen?
Verscheidene huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld lupus erythematodes of eczeem kunnen verergerd worden door zonlichtexpositie. Het gebruik van een antizonnebrandcrème met een adequate zonprotectiefactor (SPF) is dan zeer belangrijk.
Door welke geneesmiddelen kan zonlicht minder goed te verdragen zijn?
Door het gebruik van sommige geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld het antibioticum minocycline kan zonlicht minder goed worden verdragen.
Aan welke laag van de huid treedt er vrijwel altijd schade op na zonlichtexpositie? En hoe wordt deze schade hersteld? Welk ziektebeeld kan dit niet en wat is hiervan het gevolg?
Bij zonlichtexpositie treedt er vrijwel altijd schade op ter plaatse van de epidermis. Deze schade wordt doorgaans gerepareerd door cellulaire DNA-herstelmechanismen. Zo wordt het ziektebeeld xeroderma pigmentosum gekenmerkt door een deficiëntie van deze DNA-herstelmechanismen. Hierdoor kunnen zeer gemakkelijk huidmaligniteiten optreden. Bij deze patiënten is het absoluut van belang totale zonprotectie aan te bieden.
Welk UV-licht dringt dieper in de huid?
UVA, hoe langgolviger het licht, hoe dieper het UV licht de huid binnendringt.
Welke deel van het zonlichtspectrum kan roodheid van de huid veroorzaken?
Ultraviolet licht geeft roodheid. Zichtbaar en infrarood licht geven warmte.
Een gat in de ozonlaag is ‘slecht’ voor de huid. Waarom?
Een gat in de ozonlaag is ‘slecht’ voor de huid, aangezien minder UV-licht wordt gefilterd. Hierdoor ontstaat er meer UV-gemedieerde immuunsuppressie, leidend tot meer infecties en huidkanker.
Op welke twee belangrijke manieren kan warmteafgifte via de huid gerealiseerd worden?
- Vasodilatatie van de bloedvaten in de dermale papillen.
- Toename zweetproductie via de eccriene zweetklier.
Wat zie je op dit plaatje?
Je ziet een EM-opname van een melanocyt met hierin multipele donkergekleurde melanosomen.
Welke diagnose hoort bij dit ziektebeeld?
De diagnose is psoriasis guttata (‘druppelvormig’). Deze reageert goed op UVB-lichttherapie. Het werkingsmechanisme van deze behandeling berust op de immuunsuppressieve effecten.
Welke diagnose hoort bij deze dermatose?
Dit is rosacea. Rosacea en acne vulgaris zijn beide primaire talgklier- aandoeningen. In tegenstelling tot acne zijn er bij rosacea geen comedonen zichtbaar.
Wat zie je bij contactallergisch eczeem en bij dermatomyositis?
Contactallergisch eczeem is vuurrood en heftig jeukend en niet follikel-gebonden. Bij systeemaandoening dermatomyositis is in het gelaat zgn. halvemaan vormig (=heliotroop) erytheem aanwezig.