VO 13.2 Huidmanifestaties door ectoparasieten Flashcards

1
Q

Wat zijn de kenmerken van ectoparasieten?

A

Ectoparasieten zijn bij uitstek veroorzakers van jeuk, papels en kwaddels (jeukende huiduitslag). Ze kunnen tijdelijk aanwezig zijn voor een bloedmaal of permanent op de huid zitten. De meeste ectoparasieten bezoeken de mens voor voedsel en/of onderdak. Van de geleedpotigen zijn het vooral insecten (vliegen, vlooien, luizen, wantsen) en spinachtigen (teken en mijten) die voor de mens een plaag kunnen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de bouw van insecten?

A

Insecten bestaan uit een kop, borststuk met zes poten en achterlijf. Er is sprake van een duidelijk gesegmenteerde bouw. Het borststuk bestaat uit een dek- en bodemplaat die onderling verbonden zijn met een membraan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat kun je zeggen over de gastheerspecificiteit van vlooien?

A

Vlooien hebben een duidelijke gastheerspecificiteit. Bij gebrek aan beter hebben ze soms een andere gastheer (een kattenvlo gaat dan bijvoorbeeld naar de mens). Pulex irritans (de mensenvlo) komt in Nederland bijna niet meer voor. Ctenocephalides felis (kattenvlo) bezorgt vooral overlast in de zomer en is algemener geworden bij honden. C. canis is de oorspronkelijke hondenvlo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waar zijn de eieren van vlooien te vinden?

A

Eieren van de vlo zijn te vinden op de grond, vooral naast de rustplaats van de gastheer. Zo zijn die van de mensenvlo te vinden in de omgeving van het bed en van de katten- en hondenvlo vooral in en rondom de slaapplaats (mand en dekentjes).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de cyclus van een vlooi en hoelang duurt deze?

A

De duur van de gehele cyclus varieert van twee weken tot een half jaar en is afhankelijk van de temperatuur. De larve leeft van huisstof en gaat op een gegeven moment verpoppen. De cocon is kleverig waardoor er zand en stof aan plakt, wat zorgt voor camouflage. Door trillingen (bijvoorbeeld wanneer de gastheer langsloopt) wordt de cocon gestimuleerd om uit te komen. Volwassen mannelijke en vrouwelijke vlooien bespringen vervolgens de gastheer om bloed te zuigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Waar bevindt de vlooi zich op het menselijk lichaam? Wat vormt er op de plaats van de bijtplek?

A

Ze veroorzaken op de bijtplek een papel of urticaria met een puntvormig hemorragisch centrum. De mensenvlo wordt op het gehele lichaam aangetroffen. Lokalisatie op de onderbenen wijst op dierlijke vlooien. Krabben zorgt voor verschillende secundaire effecten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de therapie tegen vlooien?

A

De therapie zal alleen symptomatisch zijn om de jeuk te verminderen. Eventuele secundair ontstane bacteriële infecties kunnen met antibiotica worden bestreden. Voor de bestrijding en preventie van de vlo is het van belang de soort vlo vast te stellen. Bij de mensenvlo moeten vooral de kleding en het beddengoed gedesinfecteerd worden. In combinatie met stofzuigen en het gebruik van insecticiden is dat meestal voldoende. Voor bestrijding van katten- en hondenvlooien dient de slaapplaats van het huisdier regelmatig schoongemaakt te worden. Verder kan ook het dier uit de buurt van de gastheer worden gehouden. Ontvlooien van het huisdier, het gebruik van insecticiden (antivlooienmiddelen) en stofzuigen zorgt ervoor dat de populatie klein blijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de algemene bouw van vlooien?

A

Een vlo is lateraal samengedrukt. Het heeft een kop met ogen en monddelen, drie segmenten van het borststuk en een paar poten. De laatste twee segmenten van het achterlijf horen bij het geslachtsorgaan. Het is tijdelijk of periodiek parasitair op de gastheer en is bloedzuigend.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hoe zijn de katten en hondenvlo opgebouwd? Hoe is de mensenvlo opgebouwd, en de tropische rattenvlo?

A

De honden- of kattenvlo (Ctenocephalides canis/felis) heeft een kin- en nekkam. De kattenvlo heeft een slankere kop dan de hondenvlo. De kattenvlo komt (ook bij de hond) meer voor dan de hondenvlo. De mensenvlo (Pulex irritans) heeft geen kammen, net zoals de tropische rattenvlo. De rattenvlo (Xenopsylla cheopis) is te onderscheiden van de mensenvlo door het hebben van een pleurale staaf op het borststuk. De rattenvlo is de gastheer van Yersinia pestis en kan de pest verspreiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de algemene bouw van luizen?

A

De luis is dorsoventraal samengedrukt. De afzonderlijke segmenten van het borststuk zijn niet zichtbaar. Er bestaan zuigende (met smalle kop) en bijtende (kop breder dan borststuk) luizen. De luizen van de mens behoren tot de (bloed-)zuigende luizen. Luizen zijn permanent parasitair.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de kenmerken van de hoofdluis?

A

De hoofdluis, Pediculus humanus variant capitis, komt algemeen voor in Nederland. Verspreiding vindt plaats door persoonlijk haar-haar contact (bijvoorbeeld kammen of mutsen) en is daardoor vooral bij schoolkinderen te zien. De hoofdluis prefereert de hoofdbeharing, maar is ook te zien in wenkbrauwen, wimpers en baard. Na één tot twee weken heeft sensibilisatie voor het speeksel van de luis plaatsgevonden en krijgt men jeuk. Bij een volgende infestatie treedt de jeuk al na een paar dagen op.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe zien volwassen luizen eruit?

A

Volwassen luizen (2,5-3 mm) zijn grauw-grijs van kleur. Er bestaat een zuigende (met smalle kop) en een bijtende kop (kop breder dan het borststuk). Ze zijn bloedzuigend en permanent parasitair. Op het achterlijf zit het cement apparaat. Dit maakt een soort kit om de eitjes vast te plakken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de levenscyclus van hoofdluizen?

A

Meestal zijn er maar vijf tot tien luizen op het hoofd te vinden. De neten (eieren) zitten vast op de haren en zijn witgeel. De larven komen na zeven tot negen dagen uit en lijken dan sterk op de volwassen luis. De hele cyclus duurt ongeveer zeventien dagen. De levensduur van een volwassen luis is één tot twee maanden. Ze kunnen slecht tegen uitdroging en moeten dus iedere vier uur bloed zuigen. Buiten het hoofd sterven de vlooien binnen 24 uur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat zijn de kenmerken van kleerluis?

A

Nauw verwant aan de hoofdluis is de kleerluis (Pediculus humanus corporis). Deze komt in Nederland enkel voor bij verwaarlozing. Er kunnen tot honderden op het lijf aanwezig zijn. De kleerluis kan langer zonder bloed dan de hoofdluis. Morfologisch zijn de kleerluis en hoofdluis nauwelijks te onderscheiden. Langdurige kleerluis kan (mede door secundaire infecties) een lichenificatie van de huid veroorzaken (vagabonds’ disease).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de behandeling van luizen?

A

Behandeling geschiedt met een insecticide middel zoals 0,5% malathion (lotion/crème) of 1% permetrine oplossing. Vanuit omringende landen is er een toename van resistentie tegen de organische fosfaatverbindingen malathion en permetrine. Nieuw is het gebruik van een silicone polymeer, wat de luis doodt. Een luizenkam kan ook helpen. Vaak komen luizen bij verschillende gezinsleden voor. Kleding en beddengoed dienen gewassen te worden boven de 60°C of chemisch te worden gereinigd. Kleding kan desnoods gedurende zeven dagen in een plastic zak worden opgeborgen. Eventueel dient de school/crèche geïnformeerd te worden bij diagnose.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe wordt de diagnose luizen gesteld?

A

De diagnose hoofdluis wordt gesteld door stofkammen van het haar op het hoofd. De kleerluis, Pediculus humanus variant corporis, wordt gezocht in op het lichaam gedragen kleding, de eieren (neten) bevinden zich in soms grote aantallen geconcentreerd in de naden van de kleding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wanneer is er indicatie voor luizen?

A

Voor de hoofdluis is er een indicatie bij jeuk op het hoofd, vooral occipitaal en post-auriculair, of preventief bij een melding van een infestatie in de (directe) omgeving. Voor de kleerluis is typisch jeuk verspreid over het lichaam met krabeffecten. Andere indicaties zijn verwaarlozing en vervuiling, met niet-frequent wassen van de kleding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Wat is de interpretatie van diagnostiek naar luizen?

A

Het vinden van luizen bewijst de infestatie. Het aantonen van neten geeft aan dat er luizen zijn geweest en niet noodzakelijk dat er een actuele infestatie is.

20
Q

Hoe verspreid een schaamluis zich?

A

De schaamluis (Phthirus pubis), platluis, of platje, komt over de gehele wereld voor bij de mens. Deze wordt vooral via seksueel contact overgedragen. De verspreiding kan ook via beddengoed of handdoeken plaatsvinden.

21
Q

Hoelang overleven schaamluizen? En wat is de gastheerspecificiteit?

A

Schaamluizen hebben een grote behoefte aan bloed en zijn uitermate gastheer gebonden. Eenmaal aan het lichaam overleven ze 12- 24 uur.

22
Q

Hoe ziet de schaamluis eruit?

A

De schaamluis is ongeveer even breed als lang (1,5-2 mm) en (donker)grijs van kleur. Het heeft drie paar poten, waarvan het voorste paar slanker is dan de andere. Het tweede en derde paar heeft grote klauwen waarmee de luis zich goed aan de beharing kan vastklemmen.

23
Q

Waar bevindt de schaamluis zich?

A

De schaamluis is vooral te vinden in de schaambeharing, maar ook in peri-anale gebied, dijen, borst, oksel, baard, wenkbrauwen, wimpers en uiterst zelden ook in de hoofdbeharing. Bij het ontbreken van pubisbeharing verhuizen de luizen vooral naar de nekharen of wimpers.

24
Q

Wat is de ontwikkeling van de schaamluis en hoe oud wordt een schaamluis?

A

De schaamluis wordt nog geen maand oud. De ontwikkeling van schaamluizen lijkt op die van de hoofdluis. Het vrouwtje legt 25-50 neten per dag. Neten komen uit na zes tot acht dagen en de larvale ontwikkeling duurt dertien tot zeventien dagen.

25
Q

Wat veroorzaken schaamluizen?

A

Ze veroorzaken maculae coerulae: lichtblauwe-blauwgrijze, pijnloze, niet-jeukende ronde vlekjes. Ze kunnen ook jeukende dermatitis van het anogenitale gebied veroorzaken. Ook bij pruritis van andere behaarde gebieden dient aan de schaamluis te worden gedacht.

26
Q

Hoe wordt de diagnose schaamluis gesteld?

A

De diagnose kan met zekerheid gesteld worden door het aantonen van luizen of neten. De neten worden net als bij de hoofdluis aan de basis van de haren gekit.

27
Q

Wat is de behandeling van schaamluis?

A

Behandeling van aangedane gebieden vindt plaats met een 0,5% malathion bevattende lotion. Kleding en beddengoed moet men hoger dan 60°C wassen of chemisch reinigen. Behandeling kan eventueel na een week herhaald worden.

28
Q

Waar komt de bedwants voor?

A

De bedwants of wandluis (Cimex lectularis) is een vleugelloos insect dat wereldwijd voorkomt. In Nederland is dat vooral in grote steden.

29
Q

Hoe ziet een bedwants eruit?

A

De volwassen wants is plat en ovaal en ongeveer zes millimeter lang. Het is een dorsoventraal afgeplat dier met korte kop en duidelijke ogen. Rudimentaire vleugels zijn zichtbaar over het tweede en derde segment van het borststuk.

30
Q

Waar leven de bedwantsen overdag en waar ’s nachts?

A

Overdag leeft het in kieren en spleten van muren en bedden in een meestal vervuilde omgeving. Ze komen alleen op het lichaam voor een bloedmaal en gaan daarna weer weg. Na het bloedmaal gaat de bedwants terug naar de rustplek waar ook eieren worden afgezet.

31
Q

Wat ontstaat er op de plek van de beet van een bedwants?

A

Het dier heeft een steeksnuit waarmee het zich vooral ‘s nachts binnen tien minuten aan geëxposeerde lichaamsdelen kan volzuigen. Er kunnen bullae op de beetplek ontstaan. Deze ontstaan door een
overgevoeligheidsreactie op het speeksel. Het heeft vaak meerdere bloedmalen na elkaar. Daarom is er ook vaak een groepje van beetplekken bij elkaar liggend te zien.

32
Q

Wat is karakteristiek aan bedwantsen?

A

Het dier deponeert feces op muren en beddengoed, wat een donkerbruin tot zwart gespikkeld aspect kan geven. Daarnaast verspreidt het een karakteristieke, zoete geur.

33
Q

Wat is de bestrijding van bedwantsen?

A

Bestrijding kan alleen door behandeling van alle verblijfplaatsen met insecticiden als pyrethrinen of dichlorvos.

34
Q

Hoe zien spinachtigen eruit?

A

Spinachtigen hebben een zakvormig lichaam. Ze bestaan uit een kopborststuk en een achterlijf die niet te onderscheiden zijn. Volwassen dieren hebben vier paar poten, de larven drie paar poten. Voorbeelden zijn de Ixodes ricinus (gewone of boneteek) en Sarcoptes scabiei (schurftmijt)

35
Q

Hoe zien teken eruit?

A

Teken zijn spinachtigen met een ovale vorm en steeksnuit. Ze zuigen bloed bij allerlei zoogdieren en vogels. Aan de steeksnuit zitten haken waarmee het zich in de huid verankert. Onvolwassen teken hebben drie paar poten, volwassen teken vier paar poten.

36
Q

Wat is de ontwikkelingscyclus van een teek?

A

De ontwikkeling gaat over meerdere jaren. De dieren zwellen erg op tijdens het bloedmaal. De duur van het bloedmaal neemt af bij gesensibiliseerde personen, waarbij een IgE-afhankelijke huidreactie een rol speelt. Na het bloedmaal laat de teek los en ontwikkelt verder. Wanneer het volgende ontwikkelstadium is bereikt, zoekt hij opnieuw een bloedbron.

37
Q

Welke typen teken zijn er?

A

Er zijn harde (Ixodidae) en zachte/lederteken (Argasidae), die verschillen in het wel of niet hebben van een harde rugplaat.

38
Q

Waarin spelen teken een rol?

A

Teken spelen een rol in de transmissie van infectieziekten. In Nederland is de harde teek verantwoordelijk voor de transmissie van Borrelia burgdorferi, de verwekker van de ziekte van Lyme.

39
Q

Waardoor wordt schurft veroorzaakt en hoe wordt het verspreid?

A

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabiei variant hominis. Het komt wereldwijd voor. Transmissie vindt plaats bij intiem contact (voor langere tijd, er moeten namelijk genoeg mijten van de ene naar de andere persoon kunnen).

40
Q

Hoe ziet schurftmijt eruit? Wat is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes?

A

De vrouwelijke mijt (0,3-0,4 mm) is klein en afgeplat en graaft gangetjes in het stratum corneum. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. De eieren worden in het gangetje gelegd en komen na drie dagen uit. Mannelijke mijten en larven leven meer aan de oppervlakte en zijn kleiner dan vrouwelijke. Ook hebben ze aan het achterste paar poten zuignapjes en niet aan de voorste paar poten. De mannetjes gaan dood na bevruchting van een vrouwtje.

41
Q

Waar bevindt schurftmijt zich?

A

Lokalisatie is vooral rondom de polsen, aan de voeten, enkels, ellebogen en bij mannen ook genitaal. Ze kunnen ook aangetroffen worden bij de okselplooien, areolae mammae, billen, dijen en de gordelstreek. Bij kinderen komen ze ook voor op de handpalmen, gelaat en voetzolen. Meestal is er bij een persoon niet meer dan een tiental mijten aanwezig.

42
Q

Hoe zien schurflaesies eruit?

A

Schurftlaesies worden gekarakteriseerd door roodheid, papels, vesikels, krabeffecten en secundaire infecties. Secundaire infecties kwamen vroeger veel vaker voor. Pas na ongeveer een maand treedt door sensibilisatie de eerste jeuk op welke ‘s nachts het hevigst is.

43
Q

Wat is een zeldzame vorm van schurft? Bij welke mensen treedt dit op?

A

Een zeldzame vorm van schurft is de scabies crustosa of scabies norvegica. Hierbij worden meer schurftmijten dan normaal aangetroffen en vindt uitgebreide korstvorming van de huid plaats. Dit wordt gezien bij mensen met perifere neuropathie en bij mensen die zich om welke reden dan ook niet krabben.

44
Q

Wat bevestigd de diagnose van schurft?

A

Het aantonen van de mijten of eieren bevestigt de diagnose. Men kan proberen de vrouwelijke bevruchte mijt uit het gangetje te verwijderen. Dit lukt echter niet altijd. Dan moet er voor de diagnose worden afgegaan op het klinisch beeld en de anamnese.

45
Q

Wat is de behandeling van schurftmijt?

A

Behandeling bestaat uit een eenmalig bad of douche met permethrine-crème. Deze dient op het gehele lichaam, behalve het hoofd, aangebracht te worden. Bij kleine kinderen wordt het ook op het hoofd aangebracht, met uitzondering van de ogen en de mond. Ook huisgenoten dienen behandeld te worden. De kleding en het beddengoed kunnen gewassen, gestreken en gelucht (48 uur) worden. Eenmaal van het lichaam af drogen mijten snel uit.

46
Q

Waarom kan na behandeling de jeuk nog lang aanwezig blijven?

A

Na behandeling kan de jeuk nog zes weken blijven. De jeuk wordt namelijk veroorzaakt door de eiwitten die de schurft produceert waarop een immuunreactie volgt. Deze eiwitten blijven dus nog even aanwezig, ook al is de schurftmijt verwijderd.