DE KONINGIN
Nederland heeft een koningin. Past dat wel in een democratie? Ze wordt immers niet gekozen door de bevolking.
Inderdaad, dat is wel vreemd. Maar vergeet niet dat in een democratisch land een koning noch een koningin echte macht uitoefent.
Wat is dan de rol of de functie van jullie koningin?
Ze bepaalt het gezicht van ons land. Wanneer Nederland op bezoek gaat bij een ander land, dan gaat onze koningin als hoofd van de staat naar dat land. Als er in Nederland iets belangrijks gebeurt, is de kans groot dat onze koningin aanwezig is. Ook sport en kunst vormen een goede gelegenheid voor de koningin om haar belangstelling te tonen.
Bij een belangrijke votbalwedstrijd stuurt ze nu en dan haar oudste zoon. Nu is hij nog prins, maar in de toekomst wordt hij onze koning. Hij vindt sport trouwens ook leuk.
Maar in politiek opzicht speelt de koningin toch ook een rol?
Haar aandeel in de politiek is beperkt. Als er een nieuwe regering moet komen, treedt zij op als een soort voorzitter van het parlement. Zij onderzoekt op welke manier een nieuwe regering tot stand kan worden gebracht. Allerlei politieke figuren geven haar daarin raad. Vervolgens geeft zij een of twee personen de opdracht een nieuwe regering te vormen. Bij voorkeur een regering die steunt op een meerderheid in het parlment. Je ziet het: ondanks haar beperkte macht, voert de koningin een hoop taken uit. Ze heeft een druk bestaan.
Weet je wat ze ook nog doet? Ze opent altijd het parlementaire jaar. Dat gebeurt, om precies te zijn, op de derde dinsdag van september.
Dan heeft Nederland zeker vrij?
Nee, was dat maar waar. We krijgen wel vrij op Koninginnedag, op 30 april. Dat is de verjaardag van de moeder van de huidige koningin. Is dat ook niet merkwaardig?
August 2014