DE GEMENTE
In plaats van ‘stad’ of ‘dorp’ gebruiken we soms het woord ‘gemeente’. Onder gemeente verstaan we in het algemeen de stad of het dorp (of meerdere dorpen) als organisatie. Aan het hoofd van een gemeente staat de burgermeester. De gemeente is voor iedere burger van belang.
Het gemeentehuis is het gebouw waar alle diensten van de gemeente zijn gevestigd. Daar bevinden zich de gegevens over de inwoners: in welke straat en op welk nummer iemand woont; of men al dan niet is getrouwd, of men kinderen heeft en wanneer ze zijn geboren, dat staat allemaal bij de gemeente beschreven.
Voor allerlei officiele zaden ga je daarheen. Bijvoorbeeld als je in een gemeente komt wonen. Ook als je wilt trouwen, meld je dat van tevoren bij het gemeentehuis. De gemeente beschikt over de informatie die daarvoor nodig is: ben je oud genoeg, be je misschien al getrouwd of getrouwd geweest. Misschien vragen ze een verklaring van de gemeente waar je bent geboren. Dit soort maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat mensen te jong trouwen of trouwen met meer dan een persoon tegelijk. Dat gebruik is in Nederland namelijk onbekend. Dat mag zelfs niet. Het is in strijd me de wet.
Als je een zoon of dochter hebt gekregen, moet je weer naar het gemeentehuis: je meldt officieel hoe je het kind zult noemen, of het een jongen of een meisje is, hoe de vader en de moeder heten, waar en wanneer het kind is geboren. Als een lid van je gezin of familie is gestorven, moet je dat ook laten weten.
De gemeente zorgt verder dat zowel de straten als de wegen in orde zijn. ‘s Avonds, wanneer het donker is, is er licht in de straat. Ook komt de gemeente elke week langs om vuil op te halen. Stel je voor dat iedereen het afval op straat zou gooien! Wat een idee! Flessen (zonder waarde) en gebroken glas gooi je in speciale bakken, evenals oude kleren die je niet meer draagt. Oud papier, zoals kranten en bladen, moet je dikwijls apart buiten zetten: die worden op speciale dagen opgehaald.
Heb je een paspoort of een rijbewijs nodig? Je gaat weer naar de gemeente, naar de afdeling die zich daarmee bezig houdt. Je moet voor deze diensten natuurlijk wel een bedrag betalen. Ik vraag me wel eens af: wat regelt de gemeente eigenlijk niet?
August 2014