Neurointensiv behandling - K-bogen Flashcards
Den hyppigste problematik for neurointensive patienter?
De største problematikker er perfusions- og ilt-tilbud.
De hyppigste årsager til nedsat perfusions- og ilt-tilbud er forhøjet intrakranielt tryk, systemisk hypotension, hypokapni, hypoksi, cerebrale vasospasmer og anæmi.
Tilstande med øget iltforbrug i hjernen?
Øget oxygenforbrug ses ved feber og epileptiske anfald.
Generelle retningslinjer efter GCS-score systemet?
GCS 3-8: intubation hurtigst muligt, respirationsstøtte. Monitorering af ICP og CPP. Der måles evt. laktat og O2 i v. jugularis blod
GCS 3-13: CT-C (eller MR scanning ved børn) for at afdække evt. årsag til bevidsthedspåvirkningen.
Kritiske grænseværdier for ICP og CPP?
Ved ICP > 20-25 mmHg eller CPP < 60-70 (CPP = MAP – ICP mmHg)
mmHg er der øget risiko for cerebral iskæmi og
infarkter (sekundær hjerneskade).
Behandlingstiltag ved kritisk øget ICP og lav CPP?
Terapien omfatter sedation og analgesi, hy-
perventilation, liquordrænage, mannitol/hyperton
NaCl og kraniektomi.
Behandling af neurointensive patienter med sedation og analgesi?
Sedation giver en reduktion i det cerebrale stofskifte og/eller reduktion af det cerebrale blod-
volumen
Analgesien blokerer den smertebetingede stigning i ICP, der kan opstå ved patientmanipulation, fx i forbindelse med pleje eller forflytninger. Sedationsniveauet monitoreres ved hjælp pupilvurdering, hyppig GCS og test af hosterefleks.
Behandling af neurointensive patienter med hyperventilation?
Ved hyperventilation kontraheres de cerebrale kar, hvorved både den globale cerebrale blodgennemstrømning og det cerebrale blod-
volumen reduceres. Kan kun bruges i korte perioder, akut, da lang hyperventilation giver iskæmi og forværring. Bruges derfor mest for at vinde tid til transport til definitiv behandling på en neurokirurgisk afdeling.
Behandling af neurointensive patienter med liquordranage?
Anlæggelse af et kateter i ventrikelsystemet, hyppigst i et forhorn, giver mulighed for monitorering af ICP og samtidig drænage af liquor, hvorved ICP kan reduceres.
Behandling af neurointensive patienter med mannitol/hyperton NaCl?
Intra- og ekstracellulær væske i hjernen, både i den normale hjerne, men også ved ødem, kan reduceres osmotisk med mannitol eller hyperton NaCl. Der ser ikke ud til at være nogen betydende forskel i effekt på ICP-reduktion for de to præparater og heller ikke i bivirkninger. Princippet bygger på at hyperton væske i blodbanen vil trække overskydende væske væk fra det ekstracellulære rum, og derved mindske ødem.
Behandling af neurointensive patienter med kraniektomi?
Ødem/hyperæmi, typisk efter svære hoved-
traumer eller infarkter kan man fjerne en del af kraniet, og aflaste trykket på den måde. Det vælges typisk, hvis andre mindre invasive metoder slår fejl. Kranielappen fjernes og gemmes ofte ved at sy det ind i abdominalfedtet, hvor det efter hævelsen af hjernen er bedret, kan transplanteres tilbage på plads igen.
Vigtige pointer om genoptræningsfasen med neurointensive patienter?
Vigtigst af alt er at begynde genoptræningen så hurtigt som muligt. Derfor skal der kontaktes terapeuter og pårørende informeres og forsøges at inddrages i forløbet.
Terapeuter har fokus på posttraumatisk amnesi (hukommelsestab efter sedation og traumer), spise/synketræning, fysisk træning (for at afhjælpe stivhed og genvinde førlighed bedst muligt), samt psykisk støtte i patientens coping med den nye livssituation (mistet førlighed, evner og selvværd).