TASTING Flashcards
GENERAL
αφή, όραση, όσφρηση, γεύση
για να αποτιμήσω αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Κοιτάζω το χρώμα, τις ανταύγειες, την ένταση του χρώματος καθώς και την πυκνότητα των «δακρύων».
Μυρίζω μια φορά χωρίς ανακίνηση αρχικά, ανακινώ & ξαναμυρίζω προκείμενου να ελέγξω την ποιότητα του αρώματος, την ένταση και την διάρκεια που αυτό έχει, και να περιγράψω τα αρώματα αυτά. Εδώ να τονίσουμε ότι η μυρωδιά του κρασιού καθορίζεται από τους παρακάτω παράγοντες όπως η ποικιλία σταφυλιού, οι κλιματολογικές συνθήκες, το έδαφος, η τοποθεσία αμπελιού, η ωρίμανση σταφυλιού, (αυτά αποτελούν και αυτό που ονομάζουμε terroir), η οινοποίηση, η τυχόν παλαίωση του σε βαρέλι και η εξέλιξη του στη φιάλη.
Παίρνω μια γουλιά για να αναγνωρίσω το είδος της γεύσης (ξηρό, γλυκό, πικρό), καθώς και την αίσθηση «αφής» του (υδαρές, παχύ).
Επίσης διακρίνω την οξύτητα ένταση αυτής, του αλκοόλ & των τανινών (στυφό).
Εκτιμώ την γευστική ισορροπία (αλκοόλ = οξύτητα + τανίνες) και αποσαφηνίζω τα αρώματα στόματος, την ένταση και την διάρκεια αυτών καθώς και το τι μου αφήνει το κρασί μόλις το πιώ (επίγευση), και το συγκρίνω με το άρωμα μύτης. Φυσικά περιγράφω & αποτυπώνω τη γεύση στη μνήμη μου οδηγούμενος σε ένα ευρύτερο γευστικό συμπέρασμα, κάνοντας εκτίμηση και για επιπλέον στοιχεία, πχ για την τυχόν παλαίωση του κρασιού.
Καλό θα ήταν κλείνοντας τη γευστική δοκιμή να γίνονται κάποιες προτάσεις αρμονικού συνδυασμού του κρασιού που μόλις δοκιμάσαμε με φαγητό, την θερμοκρασία σερβιρίσματος, αν χρήζει μετάγγισης ή όχι και τον τύπο ποτηριού που θα το σερβίραμε.
Οπτική Αξιολόγηση
ΟΨΗ
Διαύγεια /καθαρότητα (αδιαφάνεια / opaque για ερυθρά)
Λαμπερότητα (φωτεινό, λαμπερό, πολύ λαμπερό, κρυστάλλινο, Αρνητική περιγραφή: αμβλύ, θαμπό).
Χρώμα (Απόχρωση/ Ανταύγειες/ Ένταση/ Πυκνότητα).
Αφρισμός (Μέγεθος Φυσαλίδας/ σχηματισμός κορδονιών).
Φυσαλίδα: λεπτή, μέτρια, μεγάλη
Μεγάλες φυσαλίδες & σύντομη διάρκεια: Χαμηλή ποιότητα
Πέρλες: αυξανόμενος, γρήγορος, πολύ γρήγορος
Διάρκεια: σύντομη, μέτρια μεγάλη
Ρευστότητα- Πυκνότητα (επίσης πιθανά συμπεράσματα με τα δάκρυα και τα τόξα για σώμα, εκχύλισμα, αλκοόλ, σάκχαρα).
Για αφρώδη κρασιά χρησιμοποιούμε ποτήρι flute, το οποίο γεμίζεται στα 3⁄4. Όσο πιο μικρές και λεπτές είναι οι φυσαλίδες (μέγεθος καρφίτσας), και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του αφρισμού τόσο καλύτερη η ποιότητα του αφρώδους.
Παρατηρούμε επίσης πως ανεβαίνουν από κάτω προς τα πάνω, αν γίνεται άτακτα τότε είναι ένα σημάδι μέτριας ποιότητας αφρώδους. Αν ανεβαίνουν σχηματίζοντας ουρές (κορδόνια), τότε δείχνει καλύτερη οινοποίηση και ποιότητα.
Δάκρυα: Ανακινώντας το ποτήρι παρατηρούμε περιμετρικά του ποτηριού σταγόνες του κρασιού να κυλάνε άλλοτε γρήγορα και άλλοτε σχετικά αργά, εμφανίζοντας μάλιστα και κάποιες «καμάρες». Αν οι σταγόνες ρέουν αργά και εμφανίζουν κοντινές καμάρες, αυτό μας δίνει μια ένδειξη για πιθανή (και τονίζουμε το πιθανή) ύπαρξη σχετικά υψηλής αλκοόλης. Αν ρέουν αργά αλλά οι κάμαρες είναι μακριά, είναι μια ένδειξη για πιθανά υπολειμματικά σάκχαρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα και ο τρόπος πλυσίματος του ποτηριού, το απορρυπαντικό πλυσίματος ή ακόμα και το υλικό του ποτηριού, μπορεί να μας παραπλανήσει, σχετικά με το αποτέλεσμα που παίρνουμε, κοιτάζοντας τα δάκρυα.
ΣΥΝΟΧΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΙΞΩΔΕΣ Υδαρές Αρκετά υδαρές Αρκετά παχύρρευστο Πολύ παχύρρευστο Σε μια δεκαδική κλίμακα απο το 1 που αντιπροσωπεύει το πιο υδαρές υγρό (νερό) έως 10 για το πιο γεμάτο σε σώμα υγρό (λάδι). Τα καλά κρασιά φτάνουν στο 7-8 Τα γλυκά κρασιά φτάνουν στο 9-10
Οσφρητική Αξιολόγηση
Οσφρητική Αξιολόγηση
Κατάσταση: Παρουσία ή όχι ελαττωμάτων (πχ οξείδωση, φελλός, αναγωγικά) Ένταση: Κλειστή, αδύναμη, μέτρια, αρκετά έντονη, ισχυρή (πολύ έντονη) Διάρκεια: Σύντομη, αρκετά διαρκές, διαρκές, μεγάλης διάρκειας
Ποιότητα: Ξεκάθαρο ή τυπικό, φίνο/λεπτό, πυκνό
Πολυπλοκότητα: Μονοδιάστατο, μέτριας πολυπλοκότητας, αρκετά πολύπλοκο, πολύπλοκο
Εξέλιξη αρωμάτων: Νεανικό, εξελισσόμενο, εξελιγμένο
Περιγραφή αρωμάτων: Ομάδες / συγκεκριμένα αρώματα πχ φρουτώδη
Ας μιλήσουμε όμως για τα αρώματα. Όλα τα αρώματα προέρχονται από πτητικές ενώσεις. Άρα στο κρασί αναγνωρίζοντας αρώματα όπως αυτό της μπανάνας ουσιαστικά ο εγκέφαλος μας αποκωδικοποίησε την χημική ένωση που είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην μπανάνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η χημική ένωση δεν μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στο κρασί μας. Τώρα ανάλογα με την «πηγή – προέλευση» των αρωμάτων του κρασιού, έχουμε 3 κατηγορίες αυτών:
Πρωτογενή αρώματα:Υπάρχουν μέσα στα σταφύλια. Σε λίγες ποικιλίες είναι έντονα πχ Μοσχάτο.
Δευτερογενή αρώματα: Δημιουργούνται πριν και μετά οινοποίηση. Όταν ο μούστος μετατρέπεται σε κρασί, σχηματίζονται χημικές ενώσεις που απελευθερώνουν αρωματικές ουσίες.
Τριτογενή αρώματα: Δημιουργούνται κατά την ωρίμανση και παλαίωση του κρασιού.
Σ ́ ένα κρασί, μπορούν να συνυπάρξουν και τα 3 αρώματα, αλλά κάποιο από τα 3 υπερέχει.
Τα περισσότερα κρασιά έχουν δευτερογενή αρώματα (φρουτώδη κ.α.) και τριτογενή (καραμέλα, μπαχαρικά κ.α.).
Με όλα τα παραπάνω είναι δυσδιάκριτα τα πρωτογενή, εκτός και αν είναι αρωματική ποικιλία.
Κρασιά που παράγονται από σταφύλια που αναπτύσσονται σε ψυχρά κλίματα έχουν ένα «πράσινο» άρωμα (μήλο, βοτανικά, άγριων μούρων), από αυτά που μεγαλώνουν σε πιο ζεστά κλίματα (τροπικά φρούτα, δαμάσκηνο, σταφίδα). Επιπλέον, ο χρόνος τρυγητού μπορεί να επιδρά με παρόμοιο τρόπο: πρώιμα για ψυχρά κλίματα & όψιμα για ζεστά.
Αρώματα που παράγονται κατά την οινοποίηση & την παλαίωση εμφανίζονται κυρίως σε κρασιά που προέρχονται από λιγότερο αρωματικά σταφύλια και όπου η διαδικασία της οινοποίησης έχει ισχυρή επιρροή στο άρωμα των κρασιών.
Κατά την ωρίμανση & ανάπτυξη, τα αρώματα παίρνουν μέρος σε ένα διαφορετικό αρωματικό group και μετά από μια συγκεκριμένη περίοδο, παρόλο που είναι ακόμα θολά, σε μερικά κρασιά λαμβάνει χώρα μετά από μόνο 5 χρόνια, και σε άλλα όχι πριν από 10 & παραπάνω.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός κρασιών ωφελούνται από την εξέλιξη.
Τέτοια κρασιά κατηγοριοποιούνται σε δυο διαφορετικές οικογένειες: στα αναγωγικά & στα οξειδωτικά.
Αναγωγικά
Σχετίζονται με τα περισσότερα κλασικά ήσυχα κόκκινα ή λευκά κρασιά. Συνήθως αυτά τα κρασιά εμφιαλώνονται είτε κατευθείαν μετά την παραγωγή τους, είτε μέχρι 1-2 χρόνια μετά την οινοποίηση, που σημαίνει ότι αν καταναλωθούν μετά την εμφιάλωση, μετά από 10, 20 και επιπλέον χρόνια, αυτό σημαίνει ότι το κρασί έχει ωριμάσει στη φιάλη μακριά από το οξυγόνο. Κατά αυτές τις συνθήκες τα κρασιά αναπτύσσουν μερικά εξαιρετικά αρώματα, που συχνά θυμίζουν ζωικά (κυνήγι, δέρμα), φυτικά (βρύα, τρούφα), ξυλώδη (κέδρο) κα., πιο σπάνια σοκολάτα, tabacco.
Οξειδωτικά
Κρασιά που μπορούν να αποκτήσουν οξειδωτικά αρώματα συχνά αναπτύσσονται σε περιβάλλον με έντονη την παρουσία οξυγόνου.
Συνήθως ωριμάζουν για 5 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο σε ξύλινα βαρέλια, μια διαδικασία αργής και ελεγχόμενης πρόσληψης οξυγόνου.
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται κυρίως σε ενισχυμένα κρασιά (sherry- Porto- Madeira κτλ.), στα όποια προσδοκούμε αρώματα ξηρών καρπών toffee (καραμέλα βουτύρου), καραμέλα, μοσχοκάρυδο, και ξύλο.
Αρώματα Φρούτων
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, κίτρο, lime, grapefruit, περγαμόντο, κ.α.)
Λευκόσαρκα (αχλάδι, μήλο κ.α.) Κίτρινα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο, κ.α.)
Εξωτικά/ τροπικά φρούτα
(ανανάς, μάνγκο, φρούτα του
πάθους, lychee, papaya, καρύδα,
ακτινίδιο, μπανάνα, guava)
Κόκκινα φρούτα (φράουλα,
σμέουρο, κεράσι, ρόδι κ. α.)
Μαύρα φρούτα (μούρα,
δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλο κα. )
Αποξηραμένα, γλασέ, μαρμελάδα, baked (ψημένα), toasted, αλκοολούχα, preserved (διατηρημένα).
Αρώματα Λουλουδιών
Φρέσκα: Τριαντάφυλλο, βιολέτα, Γιασεμί, νυχτολούλουδο, αγιόκλημα, άνθη πορτοκαλιάς, λεβάντα, κα.
Αποξηραμένα λουλούδια και φυτά: τριαντάφυλλα, λεβάντα, μαντζουράνα, λυκίσκος κα.
Αρώματα Μπαχαρικών
Μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, saffron, ginger, γλυκόριζα, καραμελέ, βανίλια, φρέσκο βούτυρο, καφές, μόκα, σοκολάτα, κακάο, πραλίνα, μέλι, μέντα, μελόψωμο, κρέμα, σερμπέτι, γλυκάνισο, σιρόπι σφενδάμου, καβουρδισμένα δημητριακά, μπισκότα, ψωμί, τσουρέκι, κρουασάν, tarte tattin, Kirsch.
Ξυλώδη Αρώματα
Vanilla, Toast, Πεύκο, Croissant, Κέδρο, Cigar box, Το ξύλο του μολυβιού.
Φυτικά Αρώματα
Χόρτο, Σανό, Βότανα, Τσουκνίδα, Πράσινη Πιπεριά, Τρούφα, Βρύα, Ευκάλυπτος, Δυόσμος, Μάραθος, Σπαράγγια, Μανιτάρια, Θυμάρι, Δάφνη, Φλαμουριά, Φτέρη κα.
Χημικά
Petrol / κηροζίνη / πετρέλαιο / λανολίνη / βερνίκι νυχιών, πίσσα, καουτσούκ, λάστιχο, γομολάστιχα, βερνίκι ξύλου.
Ζωικά
Κυνήγι, φασιανός, ελάφι, όρνιθα, δέρμα, σέλλα αλόγου, δέρμα λαγού, μπέικον.
Διάφορα
Καπνός, βύνη, κερί, μαγιά, μεταλλικά στοιχεία, πυριτόλιθο, σκόνη.
Διοξείδιο του άνθρακα: (νεανικό, δροσιστικό, τραγανό, πράσινο, ελαφρύ, κρεμώδης, αρκετά κρεμώδης, πολύ κρεμώδης)
Γευστική αξιολόγηση / Στόμα
Κατάσταση σακχάρων: [ξηρό (μέχρι 4 gr/lt), ημίξηρο (4 έως 12 gr/lt), ημίγλυκο (12 έως 45 gr/lt), γλυκό (πάνω από 45 gr/lt)]
Αλκοόλ: (χαμηλό, μέτριο, τονισμένο, ζεστό, θερμό, πολύ θερμό)
Οξύτητα: (χαμηλή, μέτρια, φυσιολογική, τονισμένη, υψηλή)
Τανίνες: [για τα κόκκινα] (αδύναμες, μαλακές, λείες, βελούδινες, σφιχτές, ακατέργαστες κ.α.)
Διοξείδιο του άνθρακα: (νεανικό, δροσιστικό, τραγανό, πράσινο, ελαφρύ, κρεμώδης, αρκετά κρεμώδης, πολύ κρεμώδης)
Σώμα: (λεπτό, ελαφρύ, μέτριο, αρκετά γεμάτο, γεμάτο, βαρύ)
Δομή / Υφή: (τραχύ, συμπαγή, σφικτό, ζουμερό, ευλύγιστο, στρογγυλό, επίπεδο κ.α.)
Ένταση / Διάρκεια
Αρώματα στόματος: (περιγραφή τους)
Επιβεβαίωση πολυπλοκότητας και ποιότητας
Επίγευση: (κοντή, μέτρια, αρκετά μεγάλη, μεγάλη, επίμονη)
Ισορροπία
Συμπεράσματα
Σάκχαρα
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό των υπολειμματικών σακχάρων στο κρασί, τόσο πιο γλυκό είναι. Ωστόσο η αίσθηση της γλυκύτητας μπορεί να μειώνεται με την παρουσία υψηλής οξύτητας και αντιστρόφως.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Bone Dry / Πολύ Ξηρό Dry / Ξηρό (μέχρι 4 gr/lt) Off-dry / Ξηρό Με Υπολειμματικά Σάκχαρα Medium Dry / Ημίξηρο (4 έως 12 gr/lt) Medium Sweet / Ημίγλυκο (12 έως 45 gr/lt) Sweet / Γλυκό (πάνω από 45 gr/lt) Very Sweet / Πολύ Γλυκό
Αλκοόλ
Η γεύση του αλκοόλ είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια, αλλά προσδίδει μια ελαφριά γλυκύτητα και σε μεγάλα επίπεδα, μια θερμή αίσθηση.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Low/ Χαμηλό Moderate/ Μέτριο Noticeable/ Τονισμένο Ζεστό
Θερμό
High/ Πολύ θερμό
Οξύτητα
Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο οξύτητας και χαμηλότερο το ποσό των υπολειμματικών σακχάρων που απομένουν στο κρασί , τόσο πιο έντονη και δυνατή είναι η αίσθηση της οξύτητας.
Η οξύτητα προσδίδει φρεσκάδα, τραγανή αίσθηση στην γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που κάποιες φορές μπερδεύουν την οξύτητα με την αίσθηση του πικρού (bitter).
Μπορεί να γίνει κατανοητή η οξύτητα δοκιμάζοντας ένα φρέσκο λεμόνι ή grapefruit και η αίσθηση του πικρού ένα δυνατό σκέτο καφέ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Low/ Χαμηλή Moderate/ Μέτρια Reasonable/ Φυσιολογική Marked/ Τονισμένη High/ Mεγάλη Επιθετική
Τανίνες
Αφού οι τανίνες υπάρχουν στο φλοιό των σταφυλιών, τότε είναι κατανοητό ότι τις αισθανόμαστε μόνο στα κόκκινα κρασιά.
Επίσης τανίνες προσδίδει και το βαρέλι στο κρασί (προερχόμενες από το ξύλο). Οπότε και τα λευκά που ωριμάζουν σε βαρέλι έχουν περισσότερες τανίνες σε σχέση με αυτά που ωριμάζουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Η τανίνη δίνει μια αίσθηση στυφού καθώς και μίας «ξήρανσης» του ουρανίσκου. Δεν πρέπει να την μπερδέψουμε σε καμία περίπτωση με την αίσθηση του πικρού.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Weak/ Αδύναμες (αρνητικό) Soft/ Μαλακές Smooth/ Λείες Βελούδινες Firm/ Σφιχτές Rough/ Ακατέργαστες, τραχιές (αρνητικό)
Διοξείδιο του άνθρακα CO2
Κάποια ήπια κρασιά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα CO2, αλλά τις περισσότερες φορές το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό που δεν ενοχλεί τον ουρανίσκο. Παρόλα αυτά αν το αφαιρεθεί από το κρασί, θα έχει flat γεύση (μονότονη). Για την ακρίβεια, μια μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα CO2, προστίθεται σε μερικά φρέσκα, νέα κρασιά για να ενισχύσουν τη δομή τους. Η αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο δεν είναι και τόσο διαφορετική από αυτήν της οξύτητας.
Γευστική Αίσθηση Αφρωδών Κρασιών Νεαρά αφρώδη:
Youthful/ Νεανικός
Refreshing/Δροσιστικό Τραγανό
Green/ Πράσινο (αρνητικό) Παλαιωμένα αφρώδη: slightly/ ελαφρύ
creamy/ κρεμώδες
quite creamy/αρκετά κρεμώδες very creamy/ πολύ κρεμώδες
Σώμα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Thin/ Λεπτό Light/ Ελαφρύ Μετρίου βάρους Meddle- weight/ αρκετά γεμάτο Full- bodied/ γεμάτο Heavy/ βαρύ
Δομή/Υφή
Δομή/Υφή
Τραχύ (Coarse): μια αρνητική περιγραφή για οίνους που έχουν κακή δομή, οι οποίοι κυριαρχούνται είτε από έντονη οξύτητα είτε από έντονη τανίνη.
Αφορά οίνους που έχουν χάσει το γευστικό δυναμικό τους και έχουν απομείνει μόνο η οξύτητα ή η τανίνη (έχουν στεγνώσει).
Συμπαγή (solid): μια θετική περιγραφή για κρασιά με γεμάτο σώμα, τα οποία έχουν εξαιρετική δομή αλλά με υπερισχύουσα την οξύτητα.
Λευκά κρασιά (σκληρά) ή Κόκκινα με ώριμες σφικτές τανίνες (robust: ρωμαλέα).
Σφικτό (Tight): Θετική περιγραφή για ελαφριά κρασιά, με εξαιρετική δομή, τα οποία επίσης έχουν είτε δεσπόζουσα αλλά όχι ενοχλητικά έντονη την οξύτητα (τραγανό) είτε για κόκκινα με σφιχτές/ ώριμες τανίνες (κλειστό).
Χυμώδη/ ζουμερό (Juicy): Θετική περιγραφή για κρασιά που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την οξύτητα, ούτε από τις τανίνες, αλλά με μια αίσθηση σφρίγους (δύναμης). Κυρίως νεανικά κρασιά, με αφθονία γεύσεων φρούτων {και για τα λευκά (φρέσκα) και για τα κόκκινα (ζωντανά)}. Ευλύγιστο, εύκαμπτο, εύπλαστο (Supple): Θετική περιγραφή για ελαφριά ή μετρίου βάρους κρασιά με ευγενική αίσθηση στο στόμα, λόγω της στρογγυλής λεπτής οξύτητας (delicate) τους, με επαρκής την αίσθηση επίπεδο των τανινών (βελούδινες).
Στρογγυλό (Round): Θετική περιγραφή για κρασιά με γεμάτο σώμα, καλοδομημένα, χωρίς αιχμηρές άκρες (ισχύει τόσο για τα παχιά λευκά όσο και για τα βελούδινα κόκκινα).
Επίπεδο (Flat): Αρνητική περιγραφή για κρασιά με φτωχή δομή, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς οξύτητας (πλαδαρό),μερικές φορές επιτείνεται πολύ περισσότερο όταν τα υπολειμματικά σάκχαρα υπερισχύουν σε σχέση με την οξύτητα.
O όρος flat μπορεί επίσης να εφαρμόζεται σε αφρώδη κρασιά (καθώς και σε σπάνιες περιπτώσεις σε ήρεμα κρασιά) με ανεπαρκές CO2.
Γευστική ένταση / διάρκεια
Γευστική ένταση / διάρκεια
Η ένταση και η διάρκεια των γεύσεων και των αρωμάτων στόματος είναι σημαντική στον καθορισμό της συνολικής ποιότητας του οίνου.
Αρωμάτων στόματος
Χαρακτήρας και περιγραφή αρωμάτων στόματος (flavors).
Αρώματα στόματος είναι τα αρώματα τα οποία αντιλαμβανόμαστε
καθώς διαχέονται μεσω της στοματικής κοιλότητας στην ρινική περιοχή. Μάλιστα αποτελούν το 80% των αρωμάτων που αντιλαμβανόμαστε, μιας και τα αρώματα μεσω της μύτης φιλτράρονται και ως εκ τούτου δεν τα αντιλαμβανόμαστε στην ολότητα τους.
Επιβεβαίωση πολυπλοκότητας και ποιότητας.
Επίγευση
Είναι η διάρκεια της γευστικής εντύπωσης που προκαλεί ένα κρασί στον ουρανίσκο , αφού το έχουμε ήδη καταπιεί . Όσο πιο «μακριά» είναι η επίγευση, τόσο πιο καλό είναι το κρασί, μετριέται μάλιστα σε δευτερόλεπτα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κοντή
Μέτρια Αρκετά μεγάλη Μεγάλη Επίμονη
Ισορροπία
Ισορροπία Ένα κρασί είναι ισορροπημένο εφόσον μπορεί να μας δώσει την αίσθηση της αρμονίας, δηλαδή όταν όλα τα στοιχεία του ταιριάζουν μεταξύ τους. Κλείνοντας την διαδικασία γευσιγνωσίας γίνεται μια γενική αποτίμηση του κρασιού, εκφράζοντας τις δυνατότητες παλαίωσης του στο χρόνο και αν τυχόν η γευσιγνωσία είναι «τυφλή», δηλαδή δεν έχουμε λάβει καμία γνώση πάνω στο κρασί που πίνουμε, κάνουμε μια εκτίμηση για την ποικιλία του σταφυλιού από το οποίο παράχθηκε, την περιοχή, το κλίμα, όσο πιο ακριβής γίνεται, καθώς και την χρονιά παραγωγής του. Καλό επίσης θα ήταν να κάνουμε κάποιες προτάσεις συνοδείας και ταιριάσματος του συγκεκριμένου κρασιού. Αναλυτικότερα: Πίνετε τώρα και παλιώνει για πόσο Χρήζει μετάγγισης ή όχι Θερμοκρασία σερβιρίσματος Ποτήρι σερβιρίσματος Delicatessen και πιάτο που θα συστήναμε και γιατί (πολύ σύντομα) Παλαιός ή Νέος Κόσμος Κλίμα Χώρα