OENOLOGIA Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Αλκοολική Ζύμωση.

A

Η αλκοολική ζύμωση είναι η βιοχημική διαδικασία κατά την οποία τα σάκχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη) του χυμού των σταφυλιών (μούστος ή γλεύκος) με τη βοήθεια ζυμομυκήτων και πιο συγκεκριμένα τη βοήθεια των ενζύμων των σακχαρομυκήτων μετατρέπονται σε αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
C6H12O6 →ζύμες→ 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Σάκχαρα→ζύμες→Αιθυλική αλκοόλη + διοξειδίου του άνθρακα + θερμότητα

Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης εκλύεται θερμότητα καθώς επίσης παράγονται και αρκετά άλλα στοιχεία όπως γλυκερίνη, ζυμέλαια, ανώτερες αλκοόλες, οξικό οξύ, εστέρες, κα.

Η αιθανόλη (οινόπνευμα ή αλκοόλ) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, με χημικό τύπο CH3CH2OH.

κρασί είναι το αλκοολούχο ποτό ζύμωσης σταφυλιών ή του χυμού αυτών (μούστος ή γλεύκος). Συχνά όμως, αν και αυτό μπορεί να ξενίζει αρκετούς, θα δούμε τον όρο κρασί (wine) να χρησιμοποιείται για να περιγράψει ποτά ζύμωσης άλλων φρούτων ή ακόμα και αμύλου.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Σταφύλι

A
σταφύλι αποτελείται από τη ρώγα (περίπου 95%) και τους βοστρυγους ή κοτσάνια (περίπου 5%) οι οποίοι συγκρατούν τη ρώγα, ενώ επίσης είναι και οι αγωγοί που την εφοδιάζουν με θρεπτικά συστατικά. Αποτελείται απο το φλοιό, τη σάρκα και τα κουκούτσια.
Σύσταση της ρώγας είναι:
 Φλοιός : 10 - 20% i) Νερό : 75 - 80%
ii) Τανίνες: 1- 2%
iii) Οξέα: 1- 2%
iv) Ανόργανες ενώσεις: 1.5 - 2%
v) Αζωτούχες ενώσεις: 1.5 - 2%
vi) Διάφορες ουσίες: 10 - 15%
 Σάρκα: 80 - 90%
i) Νερό: 65 - 80%
ii) Σάκχαρα : 10 - 30%
iii) Οξέα: 0.8 - 1.5%
 Κουκούτσι (γίγαρτα): 3 - 6%

χυμός του σταφυλιού ή μούστος ή γλεύκος είναι αυτός που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή κρασιού. Όμως ο φλοιός της ρώγας του σταφυλιού περιλαμβάνει στοιχεία κομβικής σημασίας κυρίως για την παραγωγή κόκκινων σταφυλιών όπως χρωστικές τανίνες, οξέα, αρωματικές ενώσεις και αλλά. Επίσης στην επιφάνεια του φλοιού μέσα σε ένα κηρώδες γουδί υπάρχουν ανάμεσα σε άλλους μικροοργανισμούς οι ζυμομύκητες, οι οποίοι όπως θα δούμε παρακάτω είναι απαραίτητη για την παραγωγή κρασιού. Υπάρχουν διάφορα είδη ζυμομυκήτων, κάποια από αυτά επιθυμητά για την παραγωγή κρασιών και άλλα όχι, και αρκετά απο αυτά δεν έχουν αντοχές ούτε στην αλκοόλη (το πολύ 16%) ούτε στην παρουσία θειώδους ανυδρίτη.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Saccharomyces

A

μύκητας με πολλά είδη, τα οποία πολλά απο αυτά είναι σημαντικά στην παραγωγή τροφίμων. Ένα απο τα είδη του είναι ο Saccharomyces cerevisiae, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιού, ψωμιού αλλά και μπύρας. Άλλα είδη είναι: Saccharomyces bayanus (μπορεί να ανεχθεί επίπεδα αλκοόλης 17-20%) που χρησιμοποιείται και αυτός στην οινοποίηση (κυρίως ενισχυμένων οίνων), αλλά και ο Saccharomyces boulardii , που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ιατρική. Οι ζυμομύκητες λειτουργούν σε περιβάλλον έλλειψης οξυγόνου μετατρέποντας τα σάκχαρα των σταφυλιών κρασιού σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης.

Saccharomyces cerevisiae, ο οποίος προτιμάται λόγω των υψηλών δυνατοτήτων ζύμωση που έχει, καθώς και της σχετικής αντοχής του στα υψηλά επίπεδα αλκοόλ και του διοξειδίου του θείου και της ικανότητάς του να λειτουργεί σε περιβάλλον με pΗ μεταξύ 2,8 και 4. Οι ζυμομύκητες όπως είπαμε υπάρχουν αδρανοποιημένοι στο φλοιό των σταφυλιών (στα σύγχρονα πλέον οινοποιεία προστίθεται εργαστηριακή καλλιέργεια ζυμομυκήτων για να ελέγχεται καλύτερα η διαδικασία της ζύμωσης) και καθώς έρχονται σε επαφή με το μούστο, πολλαπλασιάζονται και επιτελούν τη ζύμωση.

ζυμομύκητες αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-45% και με βέλτιστη λειτουργία στους 30-40οC, όμως μια ζύμωση σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάει στην ανάπτυξη αρωματικών ενώσεων ανώτερων εστέρων, καιγενικότερα βοηθούν στο να παραχθεί ένα κρασί με βάθος και πολυπλοκότητα, βέβαια με απαραίτητη προϋπόθεση ότι η πρώτη ύλη, δηλαδή το ίδιο το σταφύλι, είναι υψηλής ποιότητας.
Το βέλτιστο pH για μια ομαλή αλκοολική ζύμωση κυμαίνεται μεταξύ 4 με 6 προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν προσβολή από βακτήρια.
Το κρασί όπως και ο μούστος είναι όξινο χάρις την παρουσία οξέων που του προσδίδουν μια δροσιστική και φρέσκια αίσθηση αλλά λειτουργούν ταυτόχρονα ως συντηρητικό και προστατευτικό μέσο κατά τον προσβολών του απο μικροοργανισμούς.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Brettanomyces (βρετανομύκητας).

A

Μύκητας του γένους Candida. Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζυθοποιία και δεν είναι τόσο επιθυμητή η παρουσία του κατά την οινοποίηση καθώς με τη δράση του αποδομεί φαινολικά οξέα σχηματίζοντας ενώσεις όπως οξικός αιθυλεστέρας και ακεταμίδιο που δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιθυμητά ιδίως σε μεγάλες ποσότητες. Προσδίδει στο κρασί μυρωδιές ζωικές ή φαρμακευτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις οσμές μούχλας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Φαινολικές
ΑΝΘΟΚΥΑΝΕΣ
Τανίνες:

A

Φαινολικές ενώσεις: Συστατικά με πολύτιμο ρόλο στην παραγωγή κρασιού. Σημαντικότερες αυτών είναι οι τανίνες και ανθυκυάνες (στα κόκκινα σταφύλια) Ανθοκυάνες: ερυθρές χρωστικές που βρίσκονται στο φλοιό της ρώγας και συμβάλλουν μαζί με τις τανίνες στο χρωματισμό των κόκκινων κρασιών. Τανίνες: Φυτικές προέλευσης, με βασική ιδιότητα την ένωσή τους με τις πρωτεΐνες. Έτσι η ένωση τους με τι πρωτεΐνες του σάλιου οδηγεί σε ένα στέγνωμα του στόματος και σε μια αίσθηση στυφάδας.
Η τανίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Με την παλαίωση τα συνολικά φαινολικά στοιχεία δεν αλλάζουν, παρά μόνο κάποιες ανθοκυάνες δημιουργούν δεσμούς και καθιζάνουν στον πάτο της φιάλης δημιουργώντας ίζημα.
Εστέρες είναι οι χημικές ενώσεις που προέρχονται από αντίδραση μεταξύ οξέος και αλκοόλης με ταυτόχρονο σχηματισμό νερού. Οι εστέρες συμβάλουν στο αρωματικό «μπουκέτο» ενός κρασιού.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Τρυγικό οξύ:

Μηλικό οξύ:

Οξικό οξύ:

Κιτρικό οξύ:

A

Τρυγικό οξύ: Απο τα πιο γνωστά οξέα των φρούτων, κυρίως το βρίσκουμε στα σταφύλια αρκετές φορές με την μορφή αλάτων ασβεστίου, μαγνησίου ή καλίου. Αυτά τα άλατα αρκετές φορές λόγω της μη διαλυτότητας τους στο αλκοόλ παρατηρούνται ως ίζημα στο κρασί δημιουργώντας κυρίως αισθητικό και κάποιες φορές γευστικό πρόβλημα.
Μηλικό οξύ: Το μηλικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που απαντάται σε διάφορα λαχανικά και φρούτα, κυρίως όμως, όπως προδίδει και το όνομά, στα μήλα και ειδικά στα πράσινα μήλα. Υπάρχει όμως, σε κάποια αναλογία, και στα σταφύλια (0-4g/l) (βλέπε μηλογαλακτικη ζύμωση).
Οξικό οξύ: Ένα όχι και τόσο ευχάριστο οξύ στην παραγωγή κρασιού αν και σε μικρές ποσότητες είναι αποδεκτό. Ουσιαστικά αποτελεί παράγωγο της αλκοολικής ζύμωσης όταν μετατρέπεται το αλκοόλ σε οξικό οξύ. Ιδιαίτερα πτητικό και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κιτρικό οξύ: Το πιο «διαδεδομένο» οξύ σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, το ακτινίδιο, και άλλα φρούτα. Σε πολύ μικρές αναλογίες βρίσκεται και στο σταφύλι, αν και κυρίως το βρίσκουμε σε ορισμένες περιπτώσεις στο κρασί ως προσθετό στοιχείο. Είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτητας και αρωματικό συστατικό.
Το pH (προφορά: πεχά) είναι η έκφραση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (κατιόντων υδροξωνίου H3O+) σε ένα υδατικό διάλυμα. Το pH αποτελεί δείκτη οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας, εξ ου και αναφέρεται ως ενεργός οξύτητα. Το pH των ξηρών κρασιών κυμαίνεται μεταξύ 3 -4. Με τιμή pH μικρότερη από 7 ένα διάλυμα χαρακτηρίζεται ως όξινο, ενώ pH μεγαλύτερο από 7 ως αλκαλικό.

Παρόλο που οι ζυμομύκητες «τρέφονται» με σάκχαρα, υψηλά επίπεδα σακχάρων μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης. Συνήθως για την παραγωγή κρασιών κατά την διάρκεια ζύμωση δεν συμμετέχει μόνο ένα στέλεχος ζυμομυκήτων. Οι πιο κοινά διαδεδομένοι είναι οι Saccharomyces cerevisiae και ο Saccharomyces bayanus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

LEUKI OINOPOIISI

A
 Παραλαβή σταφυλιών
  Έκθλιψη
 Απολάσπωση
 Ζύμωση
 Μετάγγιση
 Σταθεροποίηση
  Ωρίμανση
εν έχουμε αποβοστρύγωση
στη λευκή οινοποίηση μιας
και τα κοτσάνια έχουν
αντιοξειδωτικές ιδιότητες
και βοηθάνε στο να
αποφευχθεί ένα θόλωμα που μπορεί να παρουσιάσει ο μούστος των λευκών σταφυλιών. Μετά την έκθλιψη τα στέμφυλα και τα κοτσάνια διαχωρίζονται από τον μούστο. Ο εκραγισμός των σταφυλιών χωρίς πίεση μας δίνει μια ποσότητα γλεύκους (περί τα 50%-60% του συνολικού μούστου) που ονομάζεται πρόρρωγος και προορίζεται για την παραγωγή κρασιών ανώτερης ποιότητας. Ακολουθούν κάποιες περαιτέρω πιέσεις όπου κάθε μία από αυτές δίνει κάθε φορά όλο λιγότερο ποιοτικό γλεύκος. Σε αυτή τη φάση έχουμε προσθήκη θειώδους ανυδρίτη, απαραίτητου, μιας και στην λευκή οινοποίηση δεν έχουμε τόσα φαινολικά στοιχεία όπου θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά και αντιοξειδωτικά. Επίσης η παρουσία του θειώδους ανυδρίτη καθυστερεί την αλκοολική ζύμωση, δίνοντας το περιθώριο για μια ικανοποιητική απολάσπωση του γλεύκους.
Το γλεύκος από λευκά σταφύλια περιέχει 10 φορές λιγότερες τανίνες από αυτές των κόκκινων.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Προζυμωτική εκχύλιση ή skin contact

A

είναι η εκχύλιση στοιχείων από τη φλούδα των σταφυλιών στο γλεύκος προτού προσθέσουμε τη μαγιά και συνήθως σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την αποφυγή ανεπιθύμητων ζυμώσεων ώστε να εμπλουτισθεί μεν με αρωματικά συστατικά των φλοιών, χωρίς όμως να λάβει ιδιαίτερα φαινολικές ενώσεις και χωρίς να οξειδωθεί. Πρέπει τα σταφύλια να είναι υγιή και στο καλύτερο σημείο ωριμότητας τους, και να υπάρχει απουσία οξυγόνου το οποίο θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το γλεύκος. Έτσι κλειστές δεξαμενές καθώς και χρήση αδρανούς αερίου είναι απαραίτητα στοιχεία για μια επιτυχημένη προζυμωτική εκχύλιση.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ζύμωση

A

Το γλεύκος ύστερα από την απολάσπωση οδηγείται στις δεξαμενές ζύμωσης όπου προστίθεται η καλλιέργεια των ζυμών και ξεκινάει η ζύμωση. Μια αργή ζύμωση οδηγεί σε πιο ποιοτικά και αρωματικά κρασιά. Μόνιμος εχθρός των λευκών κρασιών είναι το οξυγόνο. Μετά τη ζύμωση ακολουθεί η διαύγαση, φιλτράρισμα και σταθεροποίηση του λευκού κρασιού.

Σε κάποιες περιπτώσεις το λευκό κρασί περνάει κάποιο διάστημα στο δρύινο βαρέλι.
Η μηλογαλακτική ζύμωση δεν είναι τις περισσότερες φορές αποδεκτή γιατί η ύπαρξη του μηλικού οξέως βοηθάει στο να αποκτήσει μια ισορροπημένη οξύτητα και κυρίως φρεσκάδα το κρασί.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Απολάσπωση

A

Είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των στέρεων στοιχείων του σταφυλιού τα οποία καθιζάνουν στον πυθμένα της δεξαμενής.
Αυτά τα στέρεα στοιχεία είναι γνωστά και ως οινολασπη που αποτελείται απο μέρη της σάρκας της ρώγας αλλά και απο ξένα σώματα. Μάλιστα για καλύτερα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις η απολάσπωση εκτελείται σε χαμηλές θερμοκρασίες μιας και έτσι και οι οινολάσπες καθιζάνουν πιο εύκολα και επιπλέον καθυστερείται η έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Γίνεται κάποιες φορές και χρήση πηκτινολυτικών ενζύμων για την καλύτερη απολάσπωση. Πέραν αυτού του τύπου που είναι γνωστή και ως στατική απολάσπωση, υπάρχει και η απολάσπωση με φυγοκέντρηση ή μέσου φιλτραρίσματος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Sur lie:

A

Μετά τη ζύμωση σε κάποιες περιπτώσεις δεν ακολουθεί διαύγαση αλλά υπάρχει παραμονή της οινολάσπης. Κατά αυτό το διάστημα τα κύτταρα των ζυμομυκήτων διασπόνται δημιουργώντας σύνθετα και πολύπλοκα δευτερογενή αρώματα. Συχνά κατά το χρονικό διάστημα αυτό γίνεται ανάδευση του κρασιού και αυτή η διαδικασία συχνά αναφέρεται με τη λέξη batonnage. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται τόσο σε ανοξείδωτες δεξαμενές όσο και σε βαρέλια.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ερυθρή οινοποίηση

A

 Παραλαβή σταφυλιών
 Αποβοστρύγωση
 Έκθλιψη
 Εκχύλιση
 Πίεση σταφυλιών
 Ζύμωση
 Απολάσπωση
 Ωρίμανση
 Φιλτράρισμα
 Εμφιάλωση
Στην ερυθρή οινοποίηση ο μούστος (γλεύκος) παραμένει για ένα διάστημα σε επαφή με τα στέμφυλα για να αποκτήσει το χρώμα αλλά και για να εμπλουτιστεί επίσης με αρώματα και γεύσεις . Ο σταφυλοπολτός που παράγεται μετά την αποβοστρύγωση και την έκθλιψη των σταφυλιών οδηγείται στη δεξαμενή εκχύλισης, όπου θα αρχίσει η ζύμωση. Όταν περάσει ο σταφυλοπολτός από το εκραγιστήριο στις δεξαμενές ζύμωσης αρχίζει να ζυμώνει σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 26 έως 30οC.
Με την έναρξη της ζύμωσης, τα στέμφυλα (φλούδες και κουκούτσια) ανεβαίνουν στο επάνω μέρος της δεξαμενής σπρωγμένα από το παραγόμενο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα). Σχηματίζουν το λεγόμενο «καπέλο». Με τη βοήθεια αντλίας το γλεύκος αντλείται από το κάτω μέρος της δεξαμενής και οδηγείται ξανά στην κορυφή. Εκεί αφήνεται να πέσει και να διαβρέξει τα στέμφυλα (διαβροχή). Η εκχύλιση για ένα κρασί που θα καταναλωθεί νέο διαρκεί 2-3 μέρες περίπου, αλλά για ένα κρασί παλαίωσης η εκχύλιση μπορεί να διαρκέσει 8-15 μέρες ή και περισσότερο.
Το γλεύκος σε ζύμωση (ή το κρασί, ανάλογα με τη διάρκεια εκχύλισης) διαχωρίζεται με τη βοήθεια της βαρύτητας για να μεταφερθεί σε μια άλλη δεξαμενή όπου θα ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση.
Εκεί, πιθανόν θα ακολουθήσει η μηλογαλακτική ζύμωση που είναι η μετατροπή του μηλικού οξέος από τα γαλακτικά βακτήρια σε γαλακτικό οξύ και βοηθάει στη μείωση της οξύτητας. Αυτό είναι «κρασί χωρίς πίεση».
Τα υπόλοιπα στέμφυλα απαλλαγμένα από το υγρό οδηγούνται στο πιεστήριο για να δώσουν μια άλλη ποσότητα κρασιού που ονομάζεται «κρασί πίεσης».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Παραλαβή
Αποβοστρύγωση
Έκθλιψη

A

Παραλαβή, ζύγισμα, διαλογή και ποιοτικός έλεγχος των σταφυλιών.

Αποβοστρύγωση
Είναι η διαδικασία κατά την οποία διαχωρίζονται τα κοτσάνια από τις ρώγες του σταφυλιού. Αυτό επιτυγχάνεται από ένα μηχάνημα που λειτουργεί βάση της αρχής της φυγόκεντρου και ειδικών απολήξεων (πτερύγια) τα οποία βοηθούν στο να αποκολληθούν οι ρώγες από τα τσαμπιά. Αν δεν απομακρυνθούν οι βόστρυγοι και παραμείνουν για κάποιο διάστημα μαζί με τον σταφυλοπολτό το κρασί θα αποκτήσει κάπως δυσάρεστα και χορτώδη χαρακτηριστικά.

Είναι το μερικό και ήπιο σπάσιμο της ρώγας. Αυτό επιτυγχάνεται περνώντας οι ρώγες από ένα μηχάνημα που περιλαμβάνει δύο κυλίνδρους που γυρίζουν σε αντίθετη φορά και έχουν μεταξύ τους ένα μικρό κενό τόσο ώστε να προκαλούν μια μικρή έκθλιψη στη ρώγα. Σε αυτό το στάδιο γίνεται προσθήκη (συνήθως) θειώδους ανυδρίτη καθώς και της καλλιέργειας των ζυμομυκήτων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Θειώδης ανυδρίτης (SO3) ή διοξείδιο του θείου.

A

Χρησιμοποιείται σε διάφορες φάσεις της οινοποίησης χάρη στις αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διαθέτει, οι οποίες ιδιότητες βοηθούν και στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών αλλά επίσης με την παρουσία του θειώδους ανυδρίτη γίνεται και μια επιλογή των ζυμομυκήτων που θέλουμε να συμμετέχουν στη ζύμωση μιας και αρκετοί από αυτούς είναι ευαίσθητοι σε αυτόν. Η ποσότητα θειώδους ανυδρίτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όμως κατά βάση όσο πιο υγιής και σε πιο άριστη κατάσταση είναι η πρώτη ύλη, δηλαδή τα σταφύλια, τόσο λιγότερο θειώδη ανυδρίτη χρειαζόμαστε.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Εκχύλιση

A

Ο σταφυλοπολτός (ο χυμός σταφυλιών με τους φλοιούς της ρώγας) μεταφέρεται σε δεξαμενές (συνήθως ανοξείδωτες) όπου παραμένει και επανέρχεται μια εκχύλιση στοιχείων όπως αρωματικές και άλλες φαινολικές ενώσεις καθώς και ανόργανα συστατικά. Μάλιστα η αλκοόλη που σχηματίζεται κατά την διαδικασία ζύμωσης ενισχύει περαιτέρω την εκχύλιση αυτή.
Στο διάστημα της παραμονής του σταφυλοπολτού στην δεξαμενή ξεκινάει και η ζύμωση μιας και έχουν προστεθεί και η καλλιέργεια των ζυμομυκήτων, έτσι επιτυγχάνεται η εκχύλιση των φαινολικών στοιχείων.
Το διάστημα παραμονής των στεμφύλων εξαρτάται απο το τι κρασί θέλουμε να παράγουμε αλλά και τις δυνατότητες που έχει η ποιότητα του ίδιου του σταφυλιού που χρησιμοποιούμε.
Σίγουρα αν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν μια μακρά εκχύλιση ενισχύει τα φαινολικά στοιχεία καθώς και το «σώμα» του παραγόμενου κρασιού.
Οι ανθοκυάνες δίνουν συνήθως το μέγιστο της δυνατότητας τους για χρωματισμό του κρασιού περί τις 6 – 8 ημέρες.
Καθ’ όλη την περίοδο της εκχύλισης και μιας και τα στέμφυλα λόγω διαφοράς ειδικού βάρους ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μούστου, υπάρχει ανακύκλωση του μούστου. Ο μούστος αντλείται από τα κάτω της δεξαμενής και διαβρέχονται με αυτόν τα στέμφυλα, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη εκχύλιση και αερισμός των ζυμών. Διαχωρισμός των στέμφυλων είτε γίνεται πριν το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης για κρασιά που δεν προορίζονται συνήθως για παλαίωση, είτε γίνεται μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, σε μερικές περιπτώσεις και μετά απο μέρες από την λήξη της όταν θέλουμε και μπορούμε (αυτό το καθορίζει η ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή των σταφυλιών) για να παράγουμε κρασιά που προορίζονται για παλαίωση.
Τα εναπομείναντα στέμφυλα έχοντας αρκετή σάρκα (μιας και έχουν περάσει μόνο απο τον σπαστήρα οδηγούνται στο πιεστήριο όπου μπορούν δώσουν κρασιά που ονομάζονται «κρασιά πίεσης».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Μηλογαλακτική ζύμωση

A

είναι η μετατροπή, με την βοήθεια γαλακτικών βακτηριών, του μηλικού οξέως σε γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα. Συνήθως τα γαλακτικά βακτήρια έχουν χαμηλή αντοχή στο αλκοολικό περιβάλλον όποτε όσα απο αυτά αντέξουν πραγματοποιούν προς το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης τη μηλογαλακτική ζύμωση.
Για κρασιά κυρίως κόκκινα που έχουν δυνατότητες παλαίωσης η μηλογαλακτικη ζύμωση κρίνεται σχεδόν απαραίτητη προσδίδοντας τους σώμα αλλά και σταθερότητα (βακτηριακή σταθεροποίηση) .

17
Q

Maceration carbonic

A
Maceration carbonic ή αλλιώς Μέθοδος
ανθρακικής αναεροβίωσης είναι μια μέθοδος
κατά την οποία δεν έχουμε ούτε
απορραγισμό ούτε έκθλιψη απλά τα
τσαμπιά μπαίνουν ως έχουν στη δεξαμενή
ζύμωσης. Από το βάρος στα τσαμπιά που
είναι στο κάτω μέρος της δεξαμενής
επέρχεται έκθλιψη ενώ τα τσαμπιά στο άνω
μέρος της δεξαμενής παραμένουν άθικτα.
Έτσι ξεκινάει η ζύμωση στο γλεύκος και στα
σταφύλια, στον πάτο της δεξαμενής, ενώ το
διοξείδιο του άνθρακα που σχηματίζεται
εμποτίζει τις άθικτες ρώγες. Αυτές
οδηγούνται σε μια ενδοκυτταρική ζύμωση
με τη δραστηριότητα των γλυκολυτικών
ενζύμων που βρίσκονται μέσα τους και
εκχύλιση στοιχείων από το φλοιό προς τη
σάρκα της ρώγας. Μετά από συγκεκριμένο
χρονικό διάστημα, συνήθως μία με δύο
εβδομάδες, τα σταφύλια πιέζονται, και ο χυμός που προκύπτει εμβολιάζεται με επιλεγμένες ζύμες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ιδιαίτερων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών.
Η μέθοδος αυτή οινοποίησης είναι αυτή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των περίφημων Beaujolais nouveau.
18
Q

Ροζέ οινοποίηση

A

Η τεχνική παραγωγής ροζέ κρασιών δεν διαφέρει ιδιαίτερα απο αυτήν της λευκής οινοποίησης και χρησιμοποιούνται ερυθρές και ερυθρωπές (γκρι) ποικιλίες. Μετά την έκθλιψη και θείωση του μούστου έχουμε ένα διάστημα εκχύλισης που αναλόγως την ποικιλία και το χρώμα του κρασιού που θέλουμε να παραξουμε διαρκεί 10 με 24 ώρες. Ακολουθεί η απολασπωση και στη συνεχεία η ζύμωση του γλεύκους.
Μπορεί να παραχθεί ροζέ κρασί και απο την ανάμειξη κόκκινου με λευκό κρασί. Όμως κατά κανόνα δεν αποτελούν τα καλύτερα δείγμα του είδους, ίσως με εξαίρεση κάποιες ροζέ σαμπάνιες.

19
Q
Βιολογική γεωργία
Βιοδυναμική γεωργία
NATURAL 
ORANGE WINES
Αμφορείς
A

, θέτοντας όρια των χημικών ουσιών που μπορούν οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν.

Βιοδυναμική γεωργία
Πρόκειται ουσιαστικά για υποκατηγορία της βιολογικής γεωργίας η οποία ιδρύθηκε από τον Γερμανό-Αυστριακό Dr. Rudolf Steiner. Σε γενικές γραμμές στη βιοδυναμική γεωργία λαμβάνονται υπόψιν οι επιδράσεις των διάφορων ουράνιων σωμάτων, και θεωρεί ότι υπάρχουν ευνοϊκές και μη μέρες για τις διάφορες εργασίες.

Natural Wines
Κρασιά τα οποία παράγονται σε μικρή κλίμακα από στέμφυλα τα οποία καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές, βιολογικής ή βιοδυναμικής καλλιέργειας, χωρίς χημικές παρεμβάσεις πριν αλλά και κατά την διάρκεια της οινοποίησης.

Orange Wines
Αν και γενικά θεωρείτε νέα τάση, τα πορτοκάλι κρασιά έχουν πολύ μεγάλη ιστορία και παράγονται εδώ και αιώνες. Αρκετά ξηρά κρασιά τα οποία πολλές φορές έχουν τανίνες και ουσιαστικά παράγονται με παραπλήσιο τρόπο όπως της ερυθρής οινοποίησης. Η ζύμωση δηλαδή του μούστου γίνεται με την παρουσία ολόκληρων των στέμφυλων (πολλές φορές και με τα κουκούτσια) και μπορεί να παραμείνει σε επαφή μέχρι και ένα χρόνο. Η παρατεταμένη αυτή επαφή με τις σάρκες των στέμφυλων έχει ως αποτέλεσμα τον χρωματισμό του κρασιού σε αποχρώσεις βαθύ κίτρινου, πορτοκαλί και χρυσό.

Κεραμικά δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά αγαθών, υγρών και μη, κατά την αρχαιότητα. Τέτοιου είδους αγγεία τα συναντάμε εδώ και αιώνες στη οινοποιία της Γεωργίας, με την ονομασία qvevri, αλλά και σε άλλες χώρες με άλλες ονομασίες, όπως tinaja κτλ. Στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή σκηνή χρησιμοποιήθηκε από τον Gravner ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Friuli, στην Ιταλία.

Τσιμεντένια Αυγά
Αρχίσαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή από τις αρχές του 2000 σε όλο τον κόσμο για διάφορους λόγους. Πρώτον, το σχήμα τους προσφέρει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του κρασιού και της οινολάσπης και δεύτερον, φαίνεται ότι τα ρεύματα τα οποία δημιουργούνται κατά την ζύμωση μειώνουν την ανάγκη bâtonnage. Τα μεγέθη τα οποία συναντάμε κυμαίνονται από 500 έως και 1500 λίτρα και μερικοί παραγωγοί που τα χρησιμοποιούν είναι ο Chapoutier, το Chateau Pontet-Canet, ο Eben Sadie κ.α.

20
Q

Αφρώδη ή Ημιαφρώδη

A

Αφρώδης ή Ημιαφρώδης οίνος είναι το κρασί που ενσωματώνει με φυσικό ή τεχνητό τρόπο διοξείδιο του άνθρακα CO2 καθιστώντας το ανθρακούχο. Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκύψει είτε από φυσική δεύτερη ζύμωση μέσα σε φιάλη (βλέπε σαμπάνια) , ή μέσα σε δεξαμενή(Μέθοδος Charmat) είτε ως αποτέλεσμα παροχετεύσεις διοξειδίου του άνθρακα στο κρασί (συνήθως όχι και τόσο ποιοτικά κρασιά).
Οι Αφρώδεις οίνοι είναι συνήθως λευκοί ή ροζέ , αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα κόκκινων αφρωδών κρασιών.
Το πιο γνωστό αφρώδες κρασί είναι η σαμπάνια , ένα κρασί που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας απο συγκεκριμένες ποικιλίες (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay) με συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής (Δεύτερη ζύμωση σε φιάλη). Θα γίνει εκτενής αναφορά στην παραγωγή της σαμπάνιας στο παρακάτω κεφάλαιο.

21
Q

Παραγωγή Γλυκών κρασιών

A

Γλυκά κρασιά θεωρούνται τα κρασιά με περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα πάνω απο 45g στο λίτρο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παραγωγής γλυκών κρασιών τους οποίους θα μπορούσαμε να τους χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγόριες:
 Φυσικός γλυκύς οίνος: Σε κάποιο στάδιο της ζύμωσης προστίθεται αλκοόλ όταν τα υπολειπόμενα σάκχαρα είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε.
 Φυσικώς γλυκύς οίνος: Δεν γίνεται καμία προσθήκη αλκοόλ. Μέθοδοι συμπύκνωση (δηλ. μείωση της περιεκτικότητας σε νερό της ρώγας) για υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα:
α) Λιάσιμο σταφυλιών: «Αφαίρεση» του νερού από την ρώγα με τη βοήθεια του ήλιου. Παράδειγμα τέτοιων κρασιών είναι τα Vinsanto από τη Σαντορίνη.
β) Ξήρανση σταφυλιών: Παρόμοια με την προηγούμενη μέθοδο, μόνο που η παρουσία του ήλιου δεν είναι απαραίτητη πχ σε κλειστούς χώρους με απαραίτητα καλό αερισμό. Έτσι η αποβολή του νερού απο τις ρώγες γίνεται σαφώς πιο αργά. Γνωστά παραδείγματα τέτοιων γλυκών κρασιών είναι απο την περιοχή Jura της Γαλλίας.
γ) Όψιμος τρύγος: Υπερώριμα σταφύλια με την μεγαλύτερη δυνατή συμπύκνωση.
δ) Ice Wine: Όψιμος τρύγος σταφυλιών που έχουν παγώσει λόγω των καιρικών συνθηκών (Καναδάς, Αυστρία , Γερμανία). Έτσι στο στάδιο της επεξεργασίας τους ο υψηλής συμπύκνωσης σε σάκχαρα χυμός θα λιώσει πρώτος σε σχέση με το νερό που η ρώγα περιέχει.

ε) Ευγενής σήψη: Η προσβολή των σταφυλιών απο τον μύκητα Botrytis cinerea (βοτρυτης), ο οποίος τρυπά τις ρώγες, οδηγεί σε απώλεια νερού άρα και συμπυκνώσεις αυτών. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι κατά πρώτον οι καιρικές συνθήκες να ευνοήσουν την προσβολή των σταφυλιών απο βοτρύτη και τα σταφύλια να είναι υγιή και σε καλή κατά τα άλλα κατάσταση, δίνοντας όμως έτσι την δυνατότητα για την παραγωγή μερικών απο τα πιο εξαιρετικά (και ακριβά ) κρασιά στο κόσμο όπως τα
περίφημα Sauternes απο την Γαλλια ή τα επίσης διάσημα και πιο παλιά στην κατηγόρια αυτή, Tokaji Aszu απο την Ουγγαρία.
 Vin de liqueur: Με προσθήκη αλκοόλης στο μούστο πριν ξεκινήσει καν η ζύμωση (Μιστέλια).

22
Q

Βαρέλια – Παλαίωση

A

Μετά το πέρας της παραγωγής ενός κρασιού σε αρκετές περιπτώσεις οδηγείται σε ξύλινα (ως επί το πλείστον δρύινα) βαρέλια όπου θα ωριμάσει κυρίως το κόκκινο αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και το λευκό.
Με τη λέξη ωρίμανση (οξειδωτική ωρίμανση) εννοούμε όλες εκείνες τις αλλαγές που υφίσταται το κρασί κατά τη διάρκεια παραμονής του στο βαρέλι. Αυτές οι αλλαγές είναι τόσο αρωματικές όσο και γευστικές. Στη διαδικασία αυτή ωρίμανσης του κρασιού γίνονται μια σειρά από χημικές αντιδράσεις με βάση την αλληλεπίδραση κρασιού-βαρελιού με τη παρουσία του οξυγόνου που εισέρχεται από τους πόρους του ξύλου. Έτσι το βαρέλι προσθέτει τις δικές του αρωματικές ουσίες (π.χ. βανιλλίνη) αλλά και τις δικές του τανίνες. Το κρασί από την άλλη χάνει ένα μικρό ποσοστό αλκοόλης και έχουμε και μικρή πτώση της οξύτητάς του (με πιθανό τον κίνδυνο αύξησης του οξικού οξέος). Με την παρουσία του οξυγόνου επίσης μειώνονται οι τανίνες, δημιουργείται ένα σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων (τριτογενών) καθώς επίσης το κρασί «στρογγυλεύει» και αποκτά μια αρωματική και γευστική ισορροπία.
Τα λευκά κρασιά που περνάνε από βαρέλι, μην έχοντας ούτε τανίνες ούτε ανθοκυάνες χρειάζονται μια πιο ήπια και διακριτική επίδραση του ξύλου αλλά και του οξυγόνου, γιατί μια υπερβολική παραμονή του λευκού κρασιού στο βαρέλι μπορεί να οδηγήσει σε έντονη και μονοδιάστατη παρουσία των αρωμάτων του ξύλου

Βαρέλια:Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση των κρασιών κατασκευάζονται από διάφορα είδη ξυλείας (ακακία, κερασιά, καστανιά) αλλά το πιο ευρέως διαδεδομένο είναι αυτό της δρυός. Κατά τη φάση «δεσίματος» γίνεται ένα εσωτερικό κάψιμο του βαρελιού που κυμαίνεται από ελαφρύ-ήπιο, μέτριο έως και έντονο κάψιμο. Αυτό θα προσδώσει ξεχωριστά στοιχεία στο κρασί – ένα από αυτά είναι η εντονότερη ή ηπιότερη, αναλόγως, παρουσία της βανιλλίνης στο αρωματικό μπουκέτο του κρασιού. Από τους πόρους του βαρελιού θα περάσει το οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο όπως είπαμε για την ωρίμανση του κρασιού, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας το μέγεθος αυτών των πόρων. Δρυς από διαφορετικά μέρη με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες έχουν και διαφορετικό μέγεθος πόρων.
Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του κρασιού είναι διαφόρων μεγεθών, πιο συχνά όμως απαντάμε τα barrique με χωρητικότητα 225lt

Κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και της παλαίωσης (στη φιάλη) πρέπει να επικρατούν συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας σε χώρο απαλλαγμένο απο οσμές, έντονο φως και κραδασμούς.
Η αναγωγική παλαίωση πραγματοποιείται στη φιάλη, όταν με απουσία του οξυγόνου αναπτύσσονται το αρωματικό και γευστικό δυναμικό του κρασιού.