Radiologie in de kindergeneeskunde (kind met diarree en braken) Flashcards
Wat kan radioloog aanbieden
- BOZ buikoverzicht
- Echografie
- Contrastmiddelonderzoek: oraal of rectaal inspuiten/opdrinken
- MRI
- (CT): minder vaak, CT bevat röntgenstraling die zich kunnen opstapelen in het lichaam. Als je hier al vroeg en regelmatig mee begint kan je maligniteit induceren. CT is goed bij veel vet, maar bij kinderen is er veel minder vet waardoor CT moeilijker beoordelen is.
Klinische informatie die radioloog kan geven
- Pathologie en leeftijd
- Type braaksel: gallig (groen, geel: hoog uit tr. Digestivus), niet-gallig, bloederig, projectiel
- Enkel braken: bovenste deel van GE tractus
- Braken geassocieerd met abdominale problematiek onderste deel GE tractus
Prematuur kindje, 26 weken en 2 dagen oud. Heeft sinds 2 uur maagretenties, eenmaal bloederige ontlasting en toenemende bolle buik. Waar aan denk je?
NEC
NEC verloop
- Bolle buik met meteorisme Darmwandverdikking Pneumatosis inestinalis: lucht in de darmwand. Ontstaat doordat er ischemie is waardoor scheurtjes in slijmvlies ontstaan. Lucht uit lumen komt in de darmwand. Dit gaat uiteindelijk via v. porta naar de lever Pneumoportogram
- Vrije of gelocaliseerde lucht (afgedekte perforatie) Acites volgt hierop Er is een verstoorde luchtpassage waardoor lucht in het rectum ontbreekt
Beeldvorming NEC
Je gebruikt een verticale stralengang bij voorachterwaartsprojectie (routine): je ziet zo de luchtdistributie en het patroon van dilatatie. Bij zieke kinderen waar je op zoek bent naar lucht dan gebruik je horizontale stralengang bij zijdelingse projectie.
- Lucht-vloeistof spiegels: obstructie
- Vrije lucht: perforatie
- Onderscheid dunne vs dikke darm
Wat zie je op X-buik bij NEC?
in de lever zie je iets meer lucht, lumen is breed, lissen breed en veel lucht in darmen, donkere bolletjes is lucht
o Normaal lumen is smaller dan wervelcorpus
Baby 3 weken oud, goede start. Acuut ziek met gallig braken. Sinds braken snelle achteruitgang en nu minder alert. Waar denk je aan?
Gallig braken obstructie. Als je denkt aan een buikprobleem met obstructie wil je geen contrast doen.
DD
- Ileus
- Malrotatie en volvulus
Volvulus
Is een van de weinige urgenties in de pediatrische GE: uitstel van diagnose kan leiden tot diffuse darmwandnecrose en zelfs dood. Er is een aangeboren verkeerde ligging van de darm (malrotatie). Je vaten draaien vaak ook mee. Volvulus is een gevolg van een malrotatie
Dit is een chirurgische indicatie.
- Bemoeilijkt door lucht in de proximale darmlissen
- (meestal) abnormale liggen en verloop van de a. en v. mesenterica superior
Onderzoek volvulus
rontgenfotos
- Dilatatie en spiegels is kenmerkend voor obstructie.
Baby 3 weken, goede start. 1,5 uur geleden acuut ziek met gallig braken. Nu weer rustig.
Darm is weer teruggedraaid mogelijk. je doet een pap onderzoek.
Malrotatie/volvulus en contrastonderzoek
Je test de maagdarm passage met een paponderzoek (laten drinken of sonde naar de maag met contrast). Abnormale positie van de duodenojejunale junctie (lig. Van Treitz). Dunne darmlissen liggen in de rechterbovenbuik. Je gebruikt rontgenstraling. Dit is gouden standaard voor malrotatie
Waar ligt bij malrotatie lig. van Treitz?
aan de rechterkant ipv links
Jongetje van 4 weken, sinds 3 weken excessief projectiel braken. Blijft hongerig en geen bijzonderheden in ontlasting.
Dit kan een pylorusstenose zijn. Dit zorgt ervoor dat de lucht niet makkelijk uit de maag kan en de maag uitzet. Je zou in theorie een contrastonderzoek of buikoverzicht kunnen doen. Dit doe je tegenwoordig niet meer, je maakt nu een echo.
- Typisch jongetje, tussen 4-6 weken, vader vaak ook gehad.
Jongen van 2 jaar. Sinds een halve dag intermitterend buikpijn in aanvallen van 10 min. Tijdens aanvallen bewegingsdrang en vorige week 2 dagen diarree gehad.
Dit is heel typisch voor 0,5 - 5 jaar (die hebben vaak buikgriep waardoor opgezette klieren. Daarna altijd reden voor aanvullende diagnostiek.
Beeld van darmen dat koliekpijn geeft: invaginatie. Het is medisch urgent want kan darminfarct veroorzaken als niet gereduceerd. De dunne darm schuift in de dikke darm, dit gaat niet vanzelf over. Echo geeft een heel goed beeld. Je doet de transducer aan de zijkant van de buik (rechteronderbuik). Je ziet dan dunne darm die in dikke darm zit. Een lymfeklier duwt waardoor het in elkaar schuift.
Repositie invaginatie
met contrastonderzoek. Je doet een coloninloop met wateroplosbaar contrastmiddel als therapeuticum. Er wordt een sonde geplaatst in het rectum en vanuit daar wordt het contrast ingelopen. Je duwt de invaginatie verder met druk. Kritieke punt is vaak de ileocecaal klep.
Meisje 14 jaar. Sinds 1 dag toenemend buikpijn, vannacht enkele keren wakker van de pijn. Braakt ook en koorts. Pijn zat eerst midden in de buik, nu rechtsonder. Autorit was zeer pijnlijk.
Typisch beeld van appendicitis. Bij appendicitis zit vaak een verkalkte rest aan de uitgang van de appendix waardoor de inhoud niet in colon terecht komt waardoor ie kan ontsteken.
Onderzoek appendicitis kind
Je kan een echo doen, je ziet een te dikke wand en witte structuur (steen = appendicoliek). Het vet ontsteekt en dat ziet wit. Appendix die niet ontstoken is kan je eigenlijk niet goed zien.
Voor appendicitis bij kinderen doe je geen CT omdat het vet ontbreekt, je kan wel een MRI doen.