Virusriket Flashcards
Hur klassificeras virus?
- virusgenomet
- viruspartikelns struktur: strukturen kan ha påverkan på infektionförlopp.
- replikation: även typen av replikation kan man h nytta av när man klassificerar virus. Ffa har man nytta av detta när man utv antivirala lkm.
- Typ av sjukdom: t.ex. herpes simplexencefalit.
- Spridning: t.ex. arbovirus (arthopod borne virus) är ett virus som kan infektera t.ex. mygga eller fästning för att sedan smitta människor.
Virusgenomet?
Virusgenomet kan bestå av DNA. Viralt DNA kan dock vara enkelsträngat, linjärt, eller cirkulärt.
Virus kan även ha RNA som genomiskt material. Det är speciellt eftersom inga andra organismer har det. RNA-genomet kan vara enkelsträngad, dubbelsträngat och även vara uppdelat i flera segment. Tittar man på exempelvis influensaviruset har det ett segmenterat genom.
Viruspartikelns struktur?
Det finns olika typer av strukturer hos virus. Det finns höljebärande och icke-höljebärande virus. I ett elektronmikroskop ser man att kapsiden är det ljusa i mitten och innehåller mörkt genom. Utanför kapsiden finns mörkare delar som är tegumentet. Den ljusa linjen utanför det är höljet och längst ut ser man lite “fluffiga” mörka strukturer som är höljeproteinerna.
Kapsiden
Kapsiden som är en icosahedral byggs i grunden upp av proteiner som sätts ihop till en triangelformad subenhet/protomer. Protomererna sätts ihop till till en pentagonformad kapsomer och flera kapsomerer byggs ihop till en kapsid. I elektronmikroskop kan man se toppar och dalar. Kapsiden kan dock ganska ofta vara helikal och i dessa fall sätts proteinerna som bygger upp kapsiden direkt på RNA:t.
Prokapsider är kapsider som inte innehåller något genom än. En kapsid har alltså genom i sig, antingen genom att kapsiden bildades runt genomet eller genom att genomet har matats in i en prokapsid.
Höljet
Höljet är ett dubbelt lipidmembran som viruset stjäl från den infekterade cellen. Dock följer inga av värdens proteiner med höljet utan det är bara virala proteiner som uttrycks på höljet.
Höljeproteiner
Höljeproteiner är glykoproteiner och har därmed sockerarter som sitter på peptidkedjan. Proteinet är alltså täckt av en “sockerhuva” vilket ger det fluffiga utseendet.
Klassificering av virus utifrån virusgenom + viruspartikelns struktur
Man börjar med att klassificera utefter genomet. Det finns då två stora indelningar: RNA-virus och DNA-virus.
Ex klassificering?
Om man ser att ett virus har RNA undersöker man vad den har för kapsid. Är den icosahedral/helikal? Därefter går man vidare - har viruset ett membran? Vad har genomet för arkitektur? Man hamnar sedan på ett visst virus, exempelvis Piccorna. Det är samma princip för DNA-virus.
Vilka steg replikation av virus?
Replikation av virus går till genom 7 steg.
- Inbindning
- Penetration
- Avklädning
- Syntesfas
- Tidigt mRNA och icke-strukturella proteiner
- Replikation av genomet
- Sent mRNA och strukturella proteiner
- Posttranslationell modifiering av proteiner - Sammanfogningsfas
- Avknoppning av höljebärande virus
- Frigörelsefa
Vad behövs för inbindning?
Inbindningsdelen kräver receptorer hos viruset som den använder för att binda in till värdcellen. Receptorerna kan vara proteiner eller kolhydrater.
Vad styr vilka värdar som viruset infekterar?
Uttrycket av receptorn styr tropismen, alltså vilka värdar som viruset infekterar.
Tropism hos virus?
En del virus har en generell tropism och andra är väldigt specifika och detta beror alltså på receptorn.
Värdtropism?
Poliovirus kan endast binda till celler från människa och schimpanser som uttrycker CD155. Polioviruset har alltså en tydlig värdtropism.
Organtropism?
Det finns även en organtropism, exempelvis hepatit B och C som infekterar leverceller.
Celltropism?
Epstein-Barr-virus (EBV) binder primärt till C3d som finns på B-celler. Det är när den ska infektera och etablera en latent infektion. Här finns alltså en tydlig celltropism.
Som annat exempel finns HIV som binder CD4 som främst uttrycks på T-hjälparceller och även här finns en tydlig celltropism.