Antibiotika Flashcards
Principen för antibiotika?
Antibiotika attackerar strukturer som är unika för bakterier eller ser annorlunda ut hos bakteriecellen än hos våra celler. Man kan dock inte helt komma kring påverkan på humana celler, vilket märks med de biverkningar som kan uppstå.
Hur kan olika antibiotika skilja sig åt?
Det finns en rad olika typer av antibiotika. Det finns antibiotika med smalt eller brett spektrum, de har alltså olika selektivitet för olika typer av bakterier. Antibiotika kan ha effekt huvudsakligen mot grampositiva och gramnegativa bakterier eller effekt mot aeroba eller anaeroba bakterier. Inte sällan har antibiotika huvudsakligen effekt på en av gramtyperna och inte båda.
Hur kan bakterier vara naturligt resistenta mot vissa antibiotika?
Vissa bakterier är naturligt resistenta mot vissa antibiotika vilket innebär att de genom sin struktur inte påverkas av vissa antibiotika. Exempel är Mycoplasma som är naturligt resistent mot antibiotika som slår mot cellväggen då de saknar cellvägg. Ett annat exempel är vankomycin som inte kan tas upp över yttermembranet på gramnegativa bakterier.
Hur kan bakterier bli resistenta?
Bakterier kan även förvärva resistens, vilket sker genom mutationer eller genupptag, mot ett antibiotikum de normalt är känsliga för. De kan alltså undgå ett antibiotikum som borde verka på bakterierna.
Skillnad mellan grampositiva och gramnegativa bakt?
Grampositiva har ett tjockt peptidoglykanlager och gramnegativa har ett yttermembran, vilket de grampositiva saknar.
Hur man bestämmer grampositiva respektive gramnegativa är genom gramfärgning.
Ge exempel på grampositiva kocker?
Staphylococcus aureus Streptokocker Pneumokocker Enterokocker Koagulasnegativa stafylokocker (Peptrostreptokocker)
Ge ex på gramnegativa kocker
Neisseria meningitidis
Neisseria gonorrhoeae
Ge ex på grampositiva stavar
Listeria monocytogenes
Corynebacterium diphtheriae
Bacillus
(Clostridium)
Ge ex på gramnegativa stavar
Haemophilus influenzae
Enterobacteriaceae:
- E. coli
- Klebsiella
- Enterobacter
- Proteus
- Salmonella
- Shigella
Pseudomonas
- Lågvirulenta gramnegativa bakterier som ofta har resistens, vilket är ett kliniskt problem.
(Bacteroides)
(Fusobacterium)
Nämn några kliniskt viktiga anaeroba bakterier
Bacteroides (gramnegativa stavar) som t.ex. Bacteroides fragilis är viktiga vid inflammation.
Fusobacterium (gramnegativa stavar). T.ex. Fusobacterium necrophorum kan vara inblandade i septiska sviter då de kan ge tonsilliter och även sepsis.
Clostridium (grampositiva stavar). T.ex. Clostridium difficile är en bakterie som kan ge svår enterit i samband med antibiotikabehandling och den dysbios som kan uppstå.
Peptostreptococcus (grampositiva kocker) är vanliga vid anaeroba infektioner.
Vilka är antibiotikas viktigaste målstrukturer?
Cellväggssyntes
Proteinsyntes
Folsyrametabolism: Bakterier måste syntetisera folsyra för att kunna använda denna.
DNA/DNA-associerade strukturer
RNA-syntes: Det är enzymet RNA-polymeras i bakterierna som angrips med antibiotika. Bakteriellt RNA-polymeras ser tillräckligt annorlunda ut jämfört med det humana RNA-polymeraset
Beskriv cellväggen/peptioglykan
Cellväggen, framförallt peptidoglykan, är en unik angreppspunkt som vissa antibiotika riktar sig mot. Peptidoglykanet är tunt hos de gramnegativa bakterierna och tjockt hos de grampositiva, men det är lika livsviktigt för båda. Det innebär att antibiotika kan angripa peptidoglykanet hos både gramnegativa och grampositiva bakterier.
Peptidoglykanerna kommer ligga som långa kolhydratkedjor som korslänkas av korta peptidkedjor som ger bakterien möjlighet att kunna upprätthålla sin form och skydda mot miljön bakterien befinner sig i.
Det är främst betalaktamantibiotika som påverkar korsbindningen i peptidoglykanet. Glykopeptidantibiotika kan också påverka peptidoglykan, men genom en annan mekanism.
Vad i proteinsyntesen kan antibiotika angripa?
Proteinsyntesen är lik mellan pro- och eukaryota celler men bakteriernas ribosomer skiljer sig tillräckligt mycket från de vi hittar i humanceller vilket antibiotika som aminoglykosider och tetracykliner utnyttjar.
Hur fungerar DNA som målstruktur för antibiotika?
Förpackningen av DNA-skiljer sig mellan bakterier och eukaryota celler. Bakterier har oftast en kromosom som är cirkulär och det finns ingen cellkärna vilket innebär att kromosomen ligger fritt i cytoplasman. Kromosomen är supercoilad, vilket kommer regleras av enzymet DNA-gyras (topoisomeras) som kommer ge en mer kompakt DNA-molekyl som ändå tillåter transkription. DNA-gyraset ser till att placera DNA-kedjorna över varandra på en viss punkt och klipper sedan strängarna och för över strängen och sätter sedan ihop den på en annan punkt, detta innebär att vi har “1-supercoil”. DNA-gyras är en angreppspunkt för antibiotika som kinoloner.
Hur fungerar RNA-polymeras som målstruktur för antibiotika?
RNA-polymeras krävs för proteinsyntes. RNA-polymeras ser tillräckligt olika ut hos bakterier och eukaryota celler för att vi specifikt ska kunna angripa RNA-polymeras hos bakterier. Det finns antibiotika som selektivt binder RNA-polymeras och därigenom inhiberar RNA-polymeras vilket gör att bakterien dör.
Rifampicin är ett antibiotikum som används vid exempelvis tuberkulos och binder och hämmar det bakteriella RNA-polymeraset.
Hur fungerar folsyremetabolismen som ett mål för antibiotika?
Folsyrasyntesen hos bakterier genomförs av enzymer för att få korrekta intermediärer som slutligen leder till produktionen av tetrahydrofolsyra (THF) för RNA- och DNA-syntes.
I slutändan ska man från paraaminobensoensyra (PABA) och 2-amino-4-hydroxydihydropteroinhydrofosfat (en pteridin) genom enzymet dihydropteroatsyntetas (ett pteridinsyntas) få dihydropteroinsyra som är nödvändig för att bilda folsyra. Sulfa inhiberar dihydropteroatsyntetas som är ett unikt enzym för bakterier.
Dihydrofolatreduktas är viktig för att i sista steget omvandla DHF → THF. DHF → THF sker även i våra celler. Trimetoprim inhiberar dihydrofolatreduktas. Dihydrofolatreduktas finns även hos humana celler men det är annorlunda mellan humana celler och bakterier vilket gör trimetoprim selektivt.
Sulfa i kombination med trimetoprim är ett effektivt antibiotikum.
Vilka antibiotika påverkar cellvägssyntesen?
Betalaktamer: - penicilliner - cefalosporiner - karbapenemer Glykopeptider
Vilka antibiotika påverkar proteinsyntesen?
- Aminoglykosider
- Tetracykliner
- Makrolider
- Linkosamider
- Oxazolidinoner
Vilka antibiotika påverkar DNA eller DNA-funktioner?
- Konoloner
- Nitroimidazoler
- Nitrofurantoin
Vilka antibiotika påverkar RNA-syntesen?
Rifamyciner
Vilka antibiotika påverkar folsyrasyntesen?
- Sulfa
- trimetoprim
Första antibiotikumet?
Nya antibiotika?
Penicillinet var faktiskt inte det första antibiotikumet som många tror utan det fanns sulfonamider på 1930-talet.
Det fortsätter dock komma varianter av existerande antibiotika med vissa modifikationer. Man letar fortfarande efter nya antibiotika, dels genom att undersöka “äldre” bakterier och dels genom att försöka hitta alternativa läkemedel.
Hur beskrivs interaktioner mellan värd, mikroorganism och antibiotikum?
Mellan värden och mikroorganismen finns ett infektionsförsvar.
Mellan antibiotikumet och mikroorganismen finns en farmakodynamik.
Mellan värd och antibiotikum finns farmakokinetik.
Vad är farmakokinetik (PK)?
Farmakokinetik är de processer som påverkar läkemedlets väg genom kroppen, alltså vägen till och från målet. Målet är infektionshärden, exempelvis lungan vid en pneumoni.