Lokal och systemisk immunitet Flashcards
Hur sker de flesta infektioner?
Vad avgör vilka infektioner som blir systemiska?
över slemhinnor!
- Kan bli systemiska infektioner beroende på egenskaper hos mikroben
- Tillväxer patogenen extracellulärt, intracellulärt (cytoplasma eller i fagosomer) avgör det vilka av immunsystemets effektorfunktioner som blir avgörande (intro till infektionsimmunologi)
Vad leder en lokal infektion till? Hur?
En lokal infektion leder till ett immunsvar som är riktat mot den plats där patogenen/immuniseringen skedde
Effektor-T-celler rekryteras till den lokala inflammationen
Perifera minnes-T-celler dirigeras sedan till samma plats
Mukosala vävnader (exempelvis tarmslemhinnan) är anpassade för att inte skapa “för kraftiga immunsvar”.
På vilket sätt?
- Tolerans mot föda och inte överreaktiv mot tarmfloran
- Induktion av regulatoriska T-celler och IgA
- APCs i tarmen är anpassade och mindre proinflammatoriska
Varför ges de flesta vaccin parenteralt och inte mukosalt?
Svårare att tillverka mukosala adjuvans
Lokal immunitet
Naiva T-celler
Dendritiska celler
Differentiering av naiva T-celler
Tarmens lymfoida vävnad
Naiva T-celler
Naiva T-celler vandrar från tymus, ut till blodcirkulationen och kommer leta efter något som ens T-cellsreceptor känner igen. Hittar den inte det blir det en recirkulering till en annan lymfknuta.
Om vi skulle få en infektion i perifer vävnad vill vi leda naiva-T-celler till området och aktivera dem för att potentiera immunförsvaret som håller på att bekämpa denna lokala infektionen.
Dendritiska celler
Dendritiska celler har förmågan att ta upp antigen från andra celler eller bakterier som har dött. De gör detta genom fagocytos eller pinocytos. På ytan sitter PRRs som binder till konserverade strukturer på patogener. Bindning till dessa receptorer leder till aktivering av DC vilket medför att de uttrycker co-stimuleringsmolekylerna CD80 och CD86.
Dendritceller kommer vid aktivering migrera från vävnaden via afferent lymfa till T-cellsområdet i lymfknutorna, till vilket de hittar med hjälp av CCR7 som kan binda till kemokiner som uttrycks av celler i lymfnoderna. Förutom att uppreglera costimulatoriska molekyler uppreglerar de alltså sina kemokinreceptorer vid aktivering av PRRs ute i vävnaden.
Det som händer vid en inflammationsprocess är bland annat att dendritiska celler kommer aktiveras och uppreglera CCR7. Om CCR7 uppregleras, hur kan DC:n komma till T-cellsområdet? Liganden som binder CCR7 finns alltid i perifer vävnad men är i en konformation som gör att den inte kan binda CCR7. Vid inflammation ändras dock konformationen vilket gör att CCR7 kan binda liganden och följa gradienten till lymfknutornas T-cellsområden. Man återanvänder alltså samma kemokin dels för att hitta till T-cellsområdet men också i perifer vävnad.
Differentiering av naiva T-celler
Inuti T-cellsområdet krävs två signaler för att aktivera naiva T-celler:
- Antigenspecifik signal (MHC-TCR)
- Costimulatorisk signal (Receptorn CD28 binder till CD80/CD86)
Cytokinsekretionen av IL-2 som uppstår vid aktivering från hjälpar T-celler driver proliferation/delning av T-celler, både CD4+ och CD8+. Man kan inducera olika Th-celler vilket beror på interaktioner mellan antigenpresenterande celler. Cytokiner från APC:s orsakar differentiering till viktiga klasser som Th1, Th2, Th17, TFH och inducerade Tregs.
Hur vandrar en T-cell mellan lymfknutor och perifer vävnad?
T-cellerna finns i blodet och kommer in till lymfknutorna via high endothelial venules (HEV) och går därefter via lymfan tillbaka till blodet. Så cirkulerar lymfocyterna.
Om en T-cell aktiverats kommer de komma till periferin genom att nedreglera CD62L (L-selektin) som gör att de lämnar lymfnoder och förlorar förmågan att gå till lymfnoder. De nedreglerar även CCR7 av samma anledning. De kommer istället kunna bege sig ut i perifer vävnad och fångas inte upp i lymfknutorna.
Lymfknutorna sitter som pärlor i ett pärlband. Alltså pumpas lymfocyterna normalt runt via efferenta och afferenta lymfkärl omväxlande mellan olika lymfnoder tills de via ductus thoracicus kommer ut i blodet.
Instruktioner fr dendritceller -> homing?
Genom instruktioner från dendritceller till T-cellerna blir T-cellerna perifera effektorcellerna. De kan då bege sig ut till perifer vävnad. För att veta vilken perifer vävnad T-cellerna ska ta sig till använder de sig av homing.
Tarmdendritiska cellers funktion?
Exempelvis tarmdendritiska celler har förmågan att berätta för T-celler var de ska. De gör detta genom att hos T-cellen inducera en uppreglering av både CCR9 och en homingreceptor som heter α4β7. Det gör att T-cellerna kan migrera ut till tarmen och bli effektor-T-celler i tarmen. α4β7 binder till MAdCAM-1 som finns på blodkärlsendotelet i tarmen. Det fungerar som en konstant adresslapp som gör att T-cellen kan ta sig ut i lamina propria.
Väl inne i lamina propria sker ytterligare förändringar hos T-cellerna som gör att T-cellerna kan binda till andra receptorer. T-cellerna har kemokinreceptorer som CCR9 som kan binda till kemokiner som CCL25 och CCL28, som finns basolateralt i tunntarm och tjocktarm, på epitelcellerna där. T-cellerna beger sig hela tiden mot kemokingradienten som alstras basolateralt vilket gör att T-cellerna hittar ut till tarmen från blodbanan.
Hudens dendritcellers funktion?
Hudens DC inducerar likt tarmens DC ett minskat uttryck av CCR7 och CD62L hos T-celler men även en uppreglering av CCR4 och CLA för att styra dessa nu perifera T-celler mot blodkärlsendotel i hud. Det är alltså i princip samma process i huden som i tarmen.
Hur inducerar dendritiska celler homing: tarm?
För att inducera homingreceptorerna hos T-cellerna som leder dem till tarmen drar DC nytta av vitamin A som kommer från föda. Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som förekommer i föda som karotenoid. Vid födointag sipprar vitamin A in förbi tarmepitelet och in i de dendritiska cellerna. De tarmdendritiska cellerna kommer liksom tarmepitelcellerna kunna konvertera vitamin A till retinolsyra (RA) genom enzymet RALDH2.
T-celler kommer uttrycka RA-receptorer (RAR) och bindning till retinolsyra leder till uttrycket av tidigare nämnda homingreceptor till tarmen, α4β7 . Man har kunnat se detta in vitro.
Hur inducerar dendritiska celler homing: hud och övriga organ?
I huden är det istället vitamin D3 som uppreglerar andra kemokinreceptorer som gör att T-celler kan hitta till huden.
Exakt hur man får perifer migration till andra organ är ännu inte känt. Tarmen och huden är dock de största organen och det kan vara här det är mest viktigt med instruktioner. I huden kommer en annan uppsättning av kemokinreceptorer och homingreceptorer uppregleras hos T-cellerna.
Tarmens lymfoida vävnad
Utöver de lymfoida celler som finns i lamina propria har vi i tarmen peyerska plack som ligger precis vid tunntarmen och som är en lymfoid ansamling. Samlingsnamnet för dessa celler är Gut Associated Lymphoid Tissues (GALT).