Seminarieföreläsning: Infektioner i mag-tarmkanalen Flashcards

1
Q

Diarréer

A

Infektioner i mag-tarmkanalen ger diarréer. Det är dock inte dödligt i vår del av världen utan är ofta ganska godartat. I andra ställen i världen är det fortfarande en vanlig orsak till dödsfall. Det kallas för en “common illness” och “global killer”. Man har räknat på att 2195 barn dör varje dag av diarréer. Det kan ses som oväntat att det är fler dödsfall än av andra infektioner som mässling, AIDS (HIV) och malaria.

Diarré-sjukdomar var på nionde plats av de totala dödsorsakerna 2016. Listan ändrar sig dock hela tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad sker vid diarréer?

A

Vid diarréer kommer för mycket vätska ut ur tarmarna. Tarmarna har många uppgifter, varav en av de viktigaste är vätskeupptag och vätskeomsättning. Det produceras i början av MTK olika vätskor, såsom saliv, pancreassekret och galla. Denna endogena sekretion blir cirka 7 L varje dag. Man får genom mat och dryck kanske 2 L och har alltså totalt 9 liter in. Nästan allt återabsorberas, cirka 7 L i tunntarmen och 1,9 L i kolon. Majoriteten av all reabsorption sker alltså i tunntarmen och bara lite vätska, 0,1 L, kommer ut med avföringen.

Diarrén och vätskeförlusternas omfattning beror på var i MTK infektionen hamnar. Får man en infektion i tunntarmen får man mycket vattnigare diarréer därför att återupptaget av vatten fungerar sämre samt att utsöndringen av vätska ökar. Det kallas för sekretorisk diarré.

Vid påverkan i kolon kommer vätskeförlusterna inte vara lika stora men det finns däremot större risk för slemmig och/eller blodig avföring. Koloninfektioner är mindre sett till volymer på diaréer de ger men inbegriper ofta knipsmärtor (tenesmer). Tenesmer innebär smärtsamma trängningar till avföring eller vid urinering. Man kan bli kallsvettig, illamående och känna ett starkt behov av att gå på toaletten och smärtan lättar innan hela cykeln börjar om på nytt. Dessa kolonsymptom kallas även för dysenteri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad gäller egenskaper hos bakterier som är sjukdomsalstrande är det:

A

Adhesion

  • Utan adhesion sker ingen infektion.
  • Utförs av flera olika adhesionsfaktorer.

Toxiner

  • Enterotoxiner - man kan räkna dessa i olika grupper men brukar avse de toxiner som påverkar vätskesekretion.
  • Cytotoxiner påverkar cellstrukturen.

Invasion

  • Upptag över epitel, antingen mellan celler eller över celler.
  • Olika typer av sekretionssystem används där T3SS är mest känt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tarmepitelet utgör en fysisk barriär mot normalfloran. Normalfloran är inte så virulent. Det finns dock även invasiva tarmpatogener, de mest centrala är då Shigella och Salmonella. För den initiala invasionen finns olika strategier:

A

Direkt invasion

  • Här används olika sekretionssystem.
  • Används framförallt av Salmonella.

Transport via M-celler
- Shigella är orörlig och måste ha hjälp med transporten. Den använder också sekretionssystem fast går bakvägen - den går mellan tight junctions och därefter basolateralt.

Transport via dendritceller
- Även DC kan fånga in och suga in bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur delas salmonella enterica in?

A

Salmonella delas in i serovar/serotyp utifrån:

  • O-antigen - somatiskt antigen/LPS/endotoxin
  • H-antigen - flagellantigen

På ytan har Salmonella ytantigen eller LPS som är O-antigen medan H-antigen finns på flagellerna. Det finns fler än 2500 serotyper beskrivna. Det man kallar för Salmonella Typhi är alltså egentligen Salmonella enterica serovar Typhi.

Det finns en stor variation i virulens mellan serotyper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Salmonella enterica: patogenes

A

Det finns två olika typ-III-injektionssystem (SPI1 och SPI2) hos humanpatogena Salmonella. SPI står för “salmonella pathogenicity island”. Många fler SPI har identifierats i olika stammar.

  • SPI1 lurar epitelcellen till upptag av salmonellabakterien. Det är en T3SS som kommer påverka cytoskelettet. Bakterien kommer då att dras in i cellen och är skyddad.
  • SPI2 är ett annat T3SS som gör att Salmonella kan överleva och föröka/replikera sig i fagocytiska celler genom att vesikeln bakterien befinner sig i undviker antimikrobiell avdödning och genom att modifiera cellulär trafik.

I både M-celler och epitelceller kan Salmonella komma in apikalt och Salmonella som tagit sig över epitelet kommer även kunna ta sig in basolateralt till epitelceller. Det sker en morfologisk förändring i form av “membrane ruffling” när epitelceller tar upp salmonellan. Det kan också vara en dendritcell som tar upp Salmonella vilket man tror leder till en systemisk spridning. Salmonella kan penetrera djupare i vävnaden än epitelet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Shigella - hur ?

A

Shigella tar sig över epitelet via M-celler i colon med ett T3SS och utnyttjar aktinfilament för att transportera sig mellan grannceller efter de tagit sig in basolateralt i en epitelcell. Detta är en mycket smart konstruktion som Shigella har som möjliggör lateral spridning. Shigella kan lysera sin vakuol i enterocyten och överleva i cellens cytoplasma.

Shigella stannar i epitelcellslagret då det är där den har sin nisch och tar sig inte djupare i vävnaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Campylobacter

  • var finns de?
  • patogenes?
  • utseende?
  • orsakar?
A

Bland Campylobacter finns C. jejuni och C. coli som humanpatogena arter. Patogenesen är dåligt klarlagd men flageller hos bakterierna tycks spela en avgörande roll för adhesion och invasion. Campylobacters flagellin kommer inte ge upphov till IL-8-svar vilket tillåter bakterien att “flyga under radarn” och undgå det medfödda immunförsvaret.

Campylobacter är den vanligaste orsaken till gastroenterit i Sverige. Troligen bildar den också ett toxin som gör att den kan förstöra cellskelettet. För att bli infekterad verkar värdfaktorer och sammansättningen av normalfloran spela roll. Det är svårt att kartlägga men det bedrivs ändå forskning på detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär icke-invasiva infektioner?

A

Icke-invasiva infektioner innebär att bakterien adhererar till tarmslemhinnan men passerar inte över epitelet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Det rör som om två typer av icke-invasiva infektionstyper:

Vilka?

A
  1. Utsöndrar toxiner som ger vätskeutflöde ur cellerna (t.ex. ETEC, kolera). Detta ger ingen eller en begränsad inflammation.
    - Kolera blockerar vätskeupptag och stimulerar sekretion ut från tunntarmsepitelet. Det är en av de mest diarréstimulerande bakterierna som finns och innebär att man kan förlora 20-30 L/dygn.
  2. Injicerar proteiner i cellen som påverkar funktionen (t.ex. EHEC). De ger mer inflammation än de som ger vätskeutflöde.
    - EHEC är en typisk bakterie som hämmar proteinsyntesen hos cellen vilket ger apoptos och nekros och man får därför en blodig diarré.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är EHEC för bakterie? Vad gör den?

A

EHEC är som sagt en typisk bakterie som hämmar proteinsyntesen hos cellen vilket ger apoptos och nekros och man får därför en blodig diarré. EHEC är en vanlig inhemsk patogen och står för enterohemorragisk E. coli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

EHEC kan producera två olika toxiner, vilka

A

EHEC kan producera två olika toxiner, Stx1 och Stx2 där “Stx” står för “shigatoxin”:

  1. Stx1 är samma eller i princip samma Stx som Shigella dysenteriae bildar. Ett annat namn är VT1 då det påverkar veroceller kraftigt.
  2. Stx2 har också ett annat namn, VT2. VT2 heter så för att det först visade sig påverka veroceller. Stx2 är den man är mest rädd för, då denna kan ge HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom) när toxinet kommer ut i blodbanan vilket oftast påverkar GI-kanalen och njurarna. I GI-kanalen kommer toxinet ge kärlskada och i njurarna påverkar toxinet genom skada på och upptag till endotelceller i njurarna för att sedan transporteras till tubulära epitelceller för att där ge skador. I HUS ingår njurinsufficiens + trombocytopeni + hemolytisk anemi.

Stx1 och Stx2 är exotoxin som kommer inhibera proteinsyntes hos den infekterade cellen. Man kan vid HUS få en svår njurskada som kräver dialys. Upp till 50% av patienter som drabbats av HUS kan få kvarstående njurfunktionsnedsättning. Mortaliteten är >5% där de flesta dödsfallen är hos barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är Clostridium difficile?

A

C. difficile är inte en tarminfektion på samma sätt som de andra infektionerna är. Det är en anaerob sporbildande grampositiv stav som kan förekomma i tarmfloran, främst hos barn.

Man blir inte sjuk momentant av denna bakterien som man kan bli med de andra bakterierna utan normalfloran måste vara rubbad på något sätt. En viss procent av befolkningen bär på denna bakterie. Det finns en stor utveckling framförallt hos barn och många patienter på sjukhus blir koloniserade därför att den är sporbildande och därför överlever länge i sjukhusmiljö.

Man har i studier sett att 4% av patienterna i Örebro hade C. difficile innan sjukhusvård och 25% hade det efteråt.

C. difficile kan bilda två exotoxiner, TcdA och TcdB. Alla stammar av C. difficile har TcdA och TcdB variabelt. Båda toxinerna binder till kolonepitelet och gör följande:

Skadar aktinskelettet ⇒ Bryter upp tight-junctions ⇒ Apoptos ⇒ Tillströmning av neutrofiler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nämn 4 gastroenteritvirus

A
  1. Calicivirus
  2. Rotavirus
  3. Adenovirus
  4. Astrovirus
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur detekteras gastroenteritvirusen?

A

Dessa virus detekteras med PCR-teknik. Astrovirus och adenovirus är relativt ovanliga att man ser rent kliniskt. Rotavirus och calicivirus är betydligt vanligare.

Rotavirus får man typiskt som barn, redan vid 3-8 års ålder har de flesta haft en rotavirusinfektion och seroprevalensen närmar sig 100% redan då. Calicivirus når aldrig upp till 100% seroprevalens vilket bilden ovan visar på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är rotavirus?

A

Rotavirus är ett dubbelsträngat RNA-virus som har ett segmenterat genom. Det identifierades 1973 och det är cirka 200 000 dödsfall årligen, främst i utvecklingsländer och, främst barn < 5 år (2013).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Rotavirus: vaccination

A

Sedan 2006 finns orala vaccin baserade på levande försvagade virus: Rotarix (2-dos) eller RotaTec (3-dos), oralt vaccin ges från 6 veckors ålder och då enligt 2 + 3 + 5 mån. 90 länder vaccinerar mot rotavirus och det har getts cirka 300 miljoner doser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Rotavirus: klinisk bild

A

Rotavirusen ger infektioner väldigt tidigt i livet. Man kan producera nästan 100 miljarder viruspartiklar per gram avföring och det är därför inte konstigt att det är så smittsamt. Rotavirus ger våldsamma diaréer och kräkningar med en hög feber. Inkubationstiden är 1-3 dagar och man har symtom i 3-8 dagar.

Efter infektion får man en långvarig immunitet vilket innebär att vårdpersonal sällan drabbas då de ofta redan är seropositiva. Vaccinen fungerar även bra av samma anledning - de ger långvarig immunitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Rotavirus: smittsamhet

A

Rotavirus är ett mycket smittsamt virus och handhygien, tvål och vatten, är därmed av relevans. Rotavirus saknar hölje och består bara av en kapsid. Handsprit brukar fungera bra för att lösa upp höljebärande virus men fungerar alltså inte bra här. Anledningen till varför hölje saknas kan kan ha att göra med att miljön i magsäcken inte är kompatibel med höljet. Höljevirus är dessutom känsliga för uttorkning.

Alla gastroenteritvirus vi kommer tala om saknar membran/hölje, de har endast ett proteinlager runt sitt genom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Rotavirus: patogenes

A
  1. Rotaviruspartiklar infekterar tarmepitelcellerna, enterocyterna. De infekterar bara differentierade enterocyter, alltså från ungefär halva villi och uppåt i tunntarmen. När virusen tar sig ut från den infekterade cellen kommer de lysera cellen och man får därför även en cellskadande effekt men det har nog inte så stor betydelse för symptomen. När rotavirus infekterar kommer jonkanalen/transportören SGLT-1 fortfarande fungera och det innebär att man kan ge vätskeersättning för att behandla infektionen.
  2. Genom NSP4, en sekretorisk komponent som är ett enterotoxin, kommer enterokromaffina celler (EC) stimuleras och serotonin (5-HT) uppregleras. Dessutom kommer prostaglandinsyntesen, VIP och cAMP öka vilket leder till att en anjonpump stimuleras vilket innebär utsöndring av NaCl, vatten och baser. Det är viktigt för de sekretoriska diarréerna att anjonpumpen går igång. Man kan även få en metabol acidos på grund av att baser utsöndras till tarmen.
  3. Genom prostaglandin och 5-HT kan även ENS stimuleras till att ge en ökad motilitet i tarmen.
    • –> Denna ökade motilitet kan hämmas med loperamid (som hämmar frisättningen av acetylkolin och prostaglandin)
  4. Den ökade mängden 5-HT kommer genom vagala afferenter signalera till emetiskt centrum (kräkcentrum) i CNS för att ge illamående och kräkningar.
  5. Utöver detta kommer den vagala stimuleringen från CNS tillsammans med lokala hormoner ge fördröjd ventrikeltömning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vad är calicivirus?

A

Calicivirus är ett enkelsträngat RNA-virus som identifierades 1972.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Calicivirus; Det finns två humanpatogena grupper:

A

Norovirus

  • Norovirus är i sin tur uppdelad i två humanpatogena genogrupper, genogrupp GI och GII. Av alla utbrott av calicivirus är:
    • –> 10% GI. GI dominerar vad gäller födosmitta och vattensmitta.
    • –> 5% GI + GII. GI + GII dominerar också vad gäller födosmitta och vattensmitta.
    • –> 70% GII. GII är vanligare i t.ex. sjukhem. Denna brukar variera sig efter något år och ger upphov till flest fall av smittor. Särskilt GII.4 sprids via kontakt och aerosoler.

Sapovirus

  • Sapovirus har 4 genogrupper. De utgör ca 15% av alla utbrott och sprids via föda och vatten.
  • Framförallt små barn får det och då via kontakt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Calicivirus: vad ger det för infektion? Smitta?

A

Calicivirus ger ofta en asymtomatisk infektion, särskilt i U-länder. Virusen saknar hölje och är därför relativt resistenta mot organiska lösningsmedel, alkohol, lågt pH och klor.

24
Q

Norovirus

  • hur smittsamt?
  • smittdos?
  • var problem?
  • när?
A

Norovirus är väldigt smittsamt och det krävs bara en låg smittdos på ca 20 viruspartiklar för att ge infektion. Virus släpps snabbt ut efter infektion och i höga mängder (105-1011 viruspartiklar/gram feces). Det är väldigt stabilt utanför värden och har flera smittvägar. Det sker en snabb spridning av norovirus på kryssningsfartyg, militärförläggningar, daghem och sjukhus. På kryssningsfartyg har det varit svårt att sanera båtarna och man har kunnat få utbrott av samma stam även efter sanering.

Norovirus är ett stort medicinskt problem på vårdinrättningar, då smittsamheten är hög via olika typer av föda som besprutas med norovirusinfekterat vatten. Ostron och skaldjur är smittvägar för norovirus. Norovirus binder väl till bland annat ostron.

Calicivirus ger allra flest fall under vinterhalvåret med en topp kring vecka 8. Det har inte varit någon säsong/något år med särskilt många fall men var tredje år ungefär bildas en ny variant av Calicivirus som kan ge fler insjuknanden.

25
Q

Norovirus kliniska förlopp?

A

Inkubationstiden är 12-18 timmar (12-48 timmar enligt Internetmedicin) varefter man har symtom i 12-48 timmar. Det krävs som tidigare nämnt en låg smittdos. Symptomen är våldsamma diarréer och kräkningar, samt eventuellt buksmärtor, ibland muskelvärk och huvudvärk. Man får sällan feber. Norovirus drabbar alla åldrar.

Immuniteten man får är genom korttidsimmunitet och hur det är gällande långtidsimmuniteten är oklar. När man försökte undersöka genom att ge samma stam av virus efter 2 år från initial infektion blev försökspersonerna sjuka ånyo. Det kan dock bero på dosen eller av variabilitet hos viruset.

GII.4-viruset utvecklas ungefär som en influensavirus. Immunitet finns därför i form av flockimmunitet men man ser ändå epidemiska stammar var 3-7 år. En immunitet utvecklas långsammare mot GI.

26
Q

Skydd genom FUT2-inaktivering

A

20% av befolkningen i nordeuropa saknar en viss fukosylering av blodantigen på grund av inaktivering av genen FUT2 som kodar för det fukosyltransferas som sätter på detta fukos. Det gör att dessa personer blir immuna mot de norovirus som använder denna glykan som bindande struktur för upptag. Många norovirusstammar binder nämligen till ABO-blodgruppsantigen som innehåller fukos. Personer som saknar eller har inaktivt FUT2 kallas för icke-sekretorer.

Det finns olika bindningsmönster och vissa norovirusstammar binder till exempelvis A, B och O medan vissa framförallt binder till A.

Observera att detta gäller för blodgruppsantigen i tarmen då de fukosyltransferas som sköter detta hos blodkroppar är andra proteiner.

27
Q

Norovirus: smittsamhet och risk för vilka?

A
  • 158 av 219 gäster och anställda (72%) blev sjuka på ett hotell i Sverige. Det skedde då en smitta via maten av GI.1.
  • 127/246 (52%) av patienter på ett ålderdomshem i USA och 84/181 (46%) av personalen blev sjuka. Det skedde en kontaktsmitta från person till person och via inredningen. Det rörde sig då om GII.4.

Immunsupprimerade utgör en riskgrupp för akut och kronisk norovirusinfektion med en intermittent diaré och utsöndring i månader eller år. Oftast är det många olika virusstammar samtidigt. Eventuellt kan det finns en reservoar för norovirus men det verkar inte vara så.

28
Q

Gastroenterit: handläggning av pat

A

En viktig sak att komma ihåg är att gastroenterit innebär diarré och att det för det mesta går över av sig självt. Ibland behöver man ge extra vätska. Oftast sker alltså en viss dehydrering som man korrigerar och när det gått över är allting klart.

Det svåra är att gastrointestinala symtom är vanliga vid alla möjliga sjukdomar. Vid bakteriella infektioner med sepsis får man ofta kräkningar, diarréer och då framförallt lösa avföringar. Kräkningar kan man däremot få av nästan vad som helst, t.ex. stroke, hjärtinfarkt eller alkohol. Det viktigaste kliniska budskapet är att patienter som har kräkningar inte har gastroenterit förrän man har tagit reda på precis vad som har hänt och utrett ordentligt för att kunna uttala sig om det. Om man inte utreder hamnar man i det läget där man missar viktiga fall där personer med sepsis kräks, man tror att det rör sig om Calicivirus och därför isolerar dem vilket kan leda till dödsfall då de behöver akut behandling av sin sepsis.

29
Q

Har man >3 lösa avföringar om dygnet i ett par dagar kan man börja säga att det rör sig om en gastroenterit. De viktigaste frågorna att ställa sig är därför:

A
  1. Har patient en gastroenterit?
    • Noggrann anamnes
    • Status
  2. Är patienten dehydrerad? En dehydrering utgör en fara för patienten.
    • Anamnes
    • Status
  3. Är patienten en riskpatient?
    • Tidigare sjukdomar: T.ex. immunsupprimerad, äldre eller mediciner som påverkar saltbalansen.
    • Läkemedel
    • Yrke: Gäller arbeten där smitta kan spridas, exempelvis hantering av livsmedel.

Efter att man tagit ställning till dessa frågor kan man fråga sig om det rör sig om en tunntarmspåverkan eller kolonpåverkan.

30
Q

Hur skilja åt: tunntarmspåverkan resp colonpåverkan

A

Tunntarmsengagemang:

  • sekretorisk diarré
  • vattnig diarré
  • möjligtvis ont i magen
  • lätt förhöjt/normalt CRP
  • ingen feber

Colonengagemang (dysenteri)

  • slemmig/blodig diarré
  • väldigt ont i magen
  • CRP 150-250
  • hög feber
31
Q

Vad ger dysenteri?

A

Virus kan aldrig ge dysenteri utan det är alltid bakterie eller protozo-orsakat. Många olika bakterier kan dock orsaka sekretorisk diarré.

32
Q

Vanligaste tarminfektionerna?

A

Anmälda fall av tarminfektioner visar att den allra vanligaste tarminfektionen i Sverige är Campylobacter. Näst vanligast är C. difficile med ungefär 6 000 fall/år. Salmonella är vanligare att få när man varit ute och rest.

33
Q

Smittspårningspliktiga och allmänfarliga infektioner är:

Då är det viktigt att ge:

A
  • Campylobacter
  • EHEC
  • (Kolera)
  • Salmonella
  • Shigella
  • Tyfoid/paratyfoid
  • Yersinia
  • Giardia
  • Entamoeba histolytica

Då är det viktigt att ge:

  • Noggrann information
  • Hygienråd
  • Smittspårning
  • Sjukskrivning, ibland avstängning enligt SML (smittskyddslagen) ==> Gäller exempelvis de som arbetar som kockar. Man måste ta reda på vad patienten är infekterad av för att patienten inte får jobba förrän de är bevisat friska.
34
Q

Vilka tarminfektioner behandlas m antibiotika?

A

Huvudregeln är att okomplicerade tarminfektioner inte behandlas med antibiotika. Undantaget är medicinska riskgrupper och vissa patogener av smittskyddskäl, t.ex. Shigella.

35
Q

Typ-patienter och patogener: campylobacter?

A

Campylobacter drabbar vanliga vuxna människor mitt i livet - man måste inte ha varit ute och rest även om det också kan vara så.

36
Q

Typ-patienter och patogener: calicivirus

A

Man får ingen långvarig immunitet av calicivirus. Detta innebär att småbarnsmammor och äldre kan drabbas av calicivirus. Det kan bli utbrott på sjukhus och äldreboenden. Små barn kan också drabbas, och därigenom smitta sina föräldrar. Det typiska för calicivirus är att det drabbar vuxna också.

37
Q

Typ-patienter och patogener: C. difficile

A

C. difficile drabbar ofta personer som varit mycket på sjukhus och som ätit mycket antibiotika.

38
Q

Typ-patienter och patogener: Giardia

A

Är en protozo som man kan drabbas av vid resa till endemiskt område som exempelvis Indien.

39
Q

Typ-patienter och patogener: Rotavirus

A

Skillnaden på rotavirus och calicivirus är att rotavirus drabbar små barn . Det smittar inte föräldrarna och inte de äldre, då man har långvarig immunitet. De som är riktigt gamla kan dock drabbas då immunförsvaret blir sämre med åldern.

40
Q

Typ-patienter och patogener: Shigella

A

Drabbar nästan bara utlandsresande, främst exotiska resmål.

41
Q

Helicobacter pylori-infektioner:

  • utseende?
  • orsakar?
A

Helicobacter pylori är en spiralformad gramnegativ bakterie (som är en stav, precis som alla -bacter) med polära flageller som orsakar kronisk infektion i magsäcken och duodenum. Orsakar gastrit och magsår, och då främst duodenalulcus. Majoriteten av alla sår sitter alltså i den proximala delen av duodenum snarare än ventrikeln.

Historiskt sett har det varit ett stort problem men man insåg inte att det var en infektion förr. Man kan behandla Helicobacter pylori med antibiotika vilket görs på vårdcentral och i princip ingen hamnar på infektionskliniken.

H. pylori är klassad som en carcinogen av WHO då H-pylori-infektion utgör en riskfaktor för ventrikelcancer (adenocarcinom).

42
Q

Kliniska konsekvenser av H. Pylori- infektion

A

I >80% av alla fallen är det ofta en ganska mild inflammation med en asymtomatisk infektion eller kronisk gastrit. Den ligger dock kvar där år efter år.

15-20% av alla infektioner leder till en atrofisk kronisk gastrit eller gastriska sår/duodenalsår. Vid atrofisk kronisk gastrit kommer körtlar i magsäcken destrueras och man kan även få intestinal metaplasi där ventrikeln blir mer och mer lik tunntarmens epitel. Det är ett förstadium till ventrikelcancer.

Man kan som sagt även få gastriska sår eller duodenalsår. Det sker oftast i tunntarmen när syra läcker ner och irriterar duodenum.

Vid den atrofiska gastriten finns det en “point of no return” där man inte kan reversera förloppet. Vid långvarig inflammation i samband med atrofisk gastrit kan man utveckla ventrikelcancer (adenocarcinom) eller MALT-lymfom vilket man ser hos färre än 1% av infekterade. Det är bara några enstaka fall som är lymfocytderiverade tumörer, alltså MALT-lymfom. Det är också bara MALT-lymfomen man kan behandla genom att ta bort bakterien och därigenom uppnå radikalitet.

Framförallt 65-80+ år gamla personer drabbas.

Man brukar drabbas av antingen magsår eller ventrikelcancer och det är ovanligt att att de som drabbas av ventrikelcancer tidigare har haft magsår.

43
Q

Helicobacter pylori: Prevalens i olika delar av världen

A

H. pylori är på nedgång, främst i I-länder. Man smittas som barn och det är väldigt korrelerat till socioekonomiska faktorer, såsom att man äter mat från samma tallrik, bor trångt och så vidare.

Ser man på åldersfördelningen ser man att personer i U-länder ofta infekteras redan som barn och att det finns en hög prevalens i alla åldrar. I I-länder ser man däremot att prevalensen är högre hos de äldre och unga är hyfsat förskonade. Det tänker man beror på att levnadsförhållanden har förbättrats så att unga inte blir kroniska bärare.

En okomplicerad H. pylori-infektion brukar man inte behandla. Det beror dels på att man inte upptäcker den. Notera att man kan bära infektionen hela livet utan att ha några som helst GI-symtom.

H. pylori är en mycket framgångsrik bakterie som stannar kvar och det sker aldrig någon spontan utläkning.

44
Q

Helocibacter Pylori: kolonisation

A

Gör man ett snitt i magslemhinnan (histopatologiskt snitt) ser man att de bruna prickarna är H. pylori som främst sitter i den nedre delen av magsäcksepitelet. Helicobacter pylori adhererar till epitelet. Det behövs adhesiner generellt för att stanna kvar i MTK. Väl vid epitelet produceras toxiner och immunmodulerande faktorer som driver på inflammationen.

45
Q

Helicobacter Pylori: virulensfaktorer

A

Ska man sammanfatta virulensfaktorerna finns:

  • Adhesiner
  • Flageller: Används för att kunna ta sig till epitelcellsytan.
  • PAMPs (peptidoglykan, LPS): Inducerar inflammation.
  • VacA
    • –> Är ett toxin som förstör tight-junctions.
    • –> Kan inducera apoptos av epitelcellerna.
  • Ureas
    • –> Bryter ner urea till NH3 + CO2. Ammoniak (NH3) används för att neutralisera syran i magsäcken. Man kan se det som att H. pylori omger sig med ett basiskt moln tills den når till epitelytan.
  • CagA (som injiceras med ett typ IV-sekretionssystem)
    • –> Förändrar signaleringen i cellerna, ändrar arrangemang av cytoskelettet vilket är en av anledningarna till att man får en omvandling till cancerceller genom den ökade cellproliferationen. Tight junctions kommer även påverkas av CagA.
46
Q

Varför gynnas H. pylori av att inducera inflammation?

A

Troligtvis är det för att den vill att det ska läcka ut näringsämnen, men inflammationen ska inte vara så kraftig att immunceller rekryteras. Den vill alltså uppnå “lagom” inflammation.

Epitelceller i tunntarmen kommer vid infektion kunna övergå till gastriskt epitel via metaplasi. Gastriskt epitel är mer anpassat till infektionen.

47
Q

Varför blir H. pylori-infektion kronisk?

A
  • Bakterien lever på utsidan av epitelet
  • Stor variation mellan och inom olika stammar. Det bildas antikroppar men bakterien varierar mycket.
  • Relativt mild inflammation
  • Immunmodulerande egenskaper hos H. pylori:
    • –> VacA reducerar/stör IL-2-signaleringen i T-celler vilket påverkar T-cellsproliferation.
    • –> G-glutamyltransferas inhiberar T-cellsproliferation
    • –> Treg induceras av infektionen, troligen på grund av den långvariga kroniska inflammationen ⇒ en hämning av immunförsvaret.
48
Q

Salmonella:

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • SPI1
  • SPI2

Inkubationstid:
- 1 till 3 dagar

Komplikationer:

  • dehydrering
  • invasiv salmonellos som kan ge septisk chock, meningit, septisk artrit, endokardit och osteomyelit

Behandling:

  • symtomatisk behandling och rehydrering vid okomplicerad salmonellos
  • vid invasiv salmonellos; ciprofloxacin
49
Q

Shigella?

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • Stx1
  • Stx2
  • T3SS

Inkubationstid:
- 1 till 3 dagar

Komplikationer:
- HUS (ovanligt)

Behandling:
- ciprofloxacin eller azitromycin för att förhindra spridning

50
Q

EHEC

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • Stx1
  • Stx2

Inkubationstid:
- 3 till 4 dagar

Komplikationer:
- HUS

Behandling:
- Symtomatisk

51
Q

Campylobacter

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • ofullständigt kända
  • flageller som ej ger upphov t IL-8-svar

Inkubationstid:
- 2 till 5 dagar

Komplikationer:

  • Guillain-Barrés syndrom
  • Reaktiv artrit (sällsynt)
  • Sepsis (sällsynt)

Behandling:
- Antibiotika marginell effekt. Övervägs endast vid svåra eller långvariga diarrétillstånd eller sepsis. OM ab: azitromycin eller erytromycin.

52
Q

H. Pylori

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • VacA
  • flageller
  • ureas
  • LPS
  • Adhesiner

Inkubationstid:
- kronisk bärarskap

Komplikationer:

  • ventrikel- och duodenalulcus
  • kronisk gastrit
  • ventrikelcancer
  • MALT-lymfom

Behandling:

  • vid indikation:
    1. PPI + amplicillin + klaritromycin
    2. PPI + metronizacol + klaritromycin (vid pc-allergi)
53
Q

C. difficile

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:

  • tcdA
  • tcdB

Inkubationstid:

  • svårt att säga
  • förusätter kolonisering och dysbios

Komplikationer:
- pseudomembranös kolit (PMC) där kolonslemhinnan nekrotiserar varvid det bildas pseudomembraner som ses vid koloskopi

Behandling:
- metronidazol (förstahandsval), vankomycin eller fidazomicin

54
Q

Rotavirus:

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:
- NSP4

Inkubationstid:
- 24-60 timmar

Komplikationer:

  • dehydrering
  • metabol acidos
  • elektrolytbalans

Behandling:

  • symtomatisk
  • ingen antiviral behandling finns
55
Q

Calicivirus (norovirus)

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:
- bindande till blodgruppsantigen

Inkubationstid:
- 12 till 48 timmar

Komplikationer:
- dehydrering och malnutrition och pot död

Behandling:
- symtomatisk

56
Q

Giardia lamblia

  • Virulensfaktorer?
  • Inkubationstid?
  • Komplikationer?
  • Behandling?
A

Virulensfaktorer:
- parasitens egenskap att gå mellan en cystform och en trofozoitform

Inkubationstid:
- 1 till 2 veckor

Komplikationer:

  • postinfektiös IBS
  • reaktiv artrit

Behandling:

  • metronidazol
  • imidazol