Svampar Flashcards

1
Q

Vad för organism är svampar?

A

Bakterier är prokaryoter. Eukaryoter har cellkärna och där ingår djur, växter och svampar. Hur mikroorganismerna växer påverkar hur man diagnostiserar dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Svampar: utvecklingsstadier

A

Svampar har komplicerade utvecklingsstadier som har helt olika morfologi beroende på vilken svampart de tillhör. Bakterier är alltid encelliga och virus är inga riktiga organismer medan svampar kan vara encelliga eller multicellulära. Svampar kan ha olika typer av utveckling beroende på temperatur och miljö. Svampar har både sexuell och asexuell förökning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Antal svamparter? Hur många är humanpatogena? Vad betyder humanpatogena?

A

Det finns mer än 1 miljon svamparter varav ca 200 är humanpatogena. Med “humanpatogena” syftar man inte på den toxicitet som vissa svamparter (t.ex. flugsvamp) kan ha utan menar de mikroorganismer som kan växa i människokroppen, på samma sätt som bakterier kan göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur brukar de humanpatogena svamparna indelas?

A

De humanpatogena svamparna brukar delas in utifrån metoden för tillväxt och det finns då två viktiga indelningar:

  • -> Jästsvampar
  • -> Mögelsvampar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är jästsvampar?

A

Jästsvampar är primärt encelliga men vissa arter kan bilda multicellulära komponenter i samband med invasiv växt. Den viktigaste svampen man stöter på inom vården är Candida-arter. Jästceller förökar sig med avknoppning, så kallad “budding yeast”, vilket är en asexuell förökning.

Vid gramfärgning kommer man ibland kunna hitta t.ex. Candida albicans i blododling. Svampceller är betydligt större än bakterie där Candida är ca 10-12 μm medan Staphylococcus aureus är ca 1 μm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är dimorfa svampar?

A

Candida albicans är dimorf och kan skifta mellan att vara i jästform (encellig) då den växer på slemhinna och att vara i mögelform (då den bildar hyfer) vilket den är då den växer invasivt i ett organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är mögelsvampar?
Utseende?
Vanligaste exemplet?

A

Mögel är avlånga trådlika flercelliga organismer. Det är samma typ av mögel som kan finnas i t.ex. kompost och alla ger inte sjukdom hos människa även om vissa kan göra det. En tråd kallas för en hyf. Många hyfer bildas tillsammans mycel. Mycel är det man kan se med ögat.

Det viktigaste exemplet på humanpatogen mögelsvamp är Aspergillus-arter men Penicillium är också en mögelsvamp som dock sällan orsakar sjukdom hos människa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur byggs svampceller upp?

A

Hur byggs svampceller upp? En svampcell är ganska lik en human cell i sin uppbyggnad. En skillnad är att svampar har en cellvägg, precis som växter. Cellmembranet är också ganska likt de humana cellerna men hos mänskliga celler finns kolesterol medan svampar har ergosterol. Det spelar roll för när man ska behandla en svampinfektion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Svampceller: cellväggens utseende

A

Först finns cellmembranet med ergosterol bland fosfolipidbilagret. Därefter finns ett lager med kitin. Därefter finns ett lager med betaglukan i cellväggen. Betaglukan kan användas för att påvisa att det finns svampceller i blodet. Ytterst finns glykoproteiner med olika kolhydratkedjor beroende på svampart, olika mannoproteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka typer av lkm mot svampinfektioner finns de och hur verkar de?

A

Azoler har använts som läkemedel mot svamp väldigt länge. Azoler verkar genom att hämma bildningen av ergosterol i cellmembranet och gör att cellmembranet blir instabilt.

Echinocandiner hämmar bildningen av betaglukan (β1,3-glukan) i cellväggen.

Polyener har funnits längst och verkar mot cellmembranet genom att binda till ergosterol och bilda porer i cellmembranet så att intracellulära katjoner läcker över vilket gör att svampen dör.

Svampläkemedel har funnits länge. I början var de toxiska och hade mycket biverkningar på grund av bredare måltavlor. Idag är de snällare och har färre biverkningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilken är den vanligaste jästsvampen som man stöter på inom vården? Vilka håller på att bli vanligare och varför?

A

Candida albicans.
Det finns andra “icke-albicans”-arter (t.ex. Candida glabrata, Candida tropicalis) som blir vanligare och vanligare. Anledningen till att man ser en ökning av icke-albicansarter är att patienter får profylax mot C. albicans; när man ger ett läkemedel, t.ex. azol som är effektiv mot Candida albicans kan andra Candida-arter som är resistenta mot azol öka i utbredning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Var finns candidasvampen normalt? Vid sjukdom?

A

Candidasvampen finns normalt sett på slemhinnor i tarmen men kan även återfinnas i munnens slemhinna. C. albicans finns i mun och tarm hos 50% och i vagina hos 20% av friska kvinnor.

Vid sjukdom får vi en endogen smitta - det är normalfloran av Candida som smittar och inget utifrån. Smittan orsakas ofta av ett stimuli som en immunosuppression. Man kan se att det blir en ökad mängd jästsvampar om man trycker ner bakterier i tarmen med bredspektrumantibiotika - man får då en högre andel Candida istället och en ökad risk för att bli sjuk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad betyder nosokomial smitta?

A

Nosokomial smitta (en smitta som uppkommit på sjukhus) av C. albicans förekommer men är inte så vanligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Man kan få lokala infektioner av jästsvamp. Ex…

A

Mun och svalg, kallas “torsk” ibland
- Det typiska för svampinfektioner på slemhinnor är vita beläggningar. Särskilt utsatta är nyfödda, gamla och personer som får cytostatika. Man kan se en mukosit vid cytostatika, där kan Candida tillväxa.

Slidkatarr/vaginit är också en lokal manifestation av candida
- Candidavaginit: Man kan se typiska svampbeläggningar som liknar keso om man tittar in i en vagina med candidavaginit. Symptom är sveda och klåda.

Hudinfektion
- Kutan candidos: Man ser inte samma typ av vita beläggningar vid kutan candidos. Man ser beläggningarna i varma, fuktiga områden som ljumskar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur behandlas lokala infektioner?

A

Med lokala krämer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Man kan få invasiva infektioner av jästsvamp. Hur farliga? Hur smittar de?

A

Invasiva infektioner har mycket hög mortalitet och är väldigt allvarliga. Candida från tarmen translokerar över slemhinnan vilket är hur man kan få en invasiv infektion. Det krävs särskilda riskfaktorer för att detta ska ske.

17
Q

Vad är candidemi?

A

Man kan få en sepsis som är orsakad av Candida vilket kallas candidemi. Det kan leda till septisk chock vilket är ett livshotande tillstånd.

18
Q

Vilka organ drabbas vid organengagemang (jästsvamp)?

Hur orsakas detta?

A

Lungor
Lever/mjälte
Ögonbotten - Man kan då se “bollar” av candida på ögonbotten.
Endokardit (ovanligt)

Organengagemanget orsakas av candidaceller i blodbanan. Det finns alltså ett samspel mellan candidemi och organengagemang. Man brukar faktiskt alltid undersöka ögonbotten hos alla patienter som haft en candidemi.

19
Q

Vilka riskfaktorer för invasiva jästsvampsinfektioner?

A

Invasiva infektioner drabbar inte friska patienter utan det krävs som sagt riskfaktorer som:

  • Neutropeni (t.ex. patienter med hematologiska maligniteter)
  • Upprepad bukkirurgi. Ökar risken för candidemi.
  • Långvarig sjukhusvård (främst IVA-vård). Bredspektrumantibiotika, njursvikt, CVK, TPN etc.
20
Q

Hepatosplenisk candidiasis är?

A

Hos leukemipatienter kan man ibland se en inblandning av candida i lever och mjälte. Det ses hos patienter som haft väldigt låga nivåer neutrofiler under en lång tid.

21
Q

Infektionssvaret: jästsvamp

A

De neutrofila granulocyterna har en nyckelroll i infektionssvaret. Även makrofager och T-celler har en viktig roll.

Det börjar med att en fagocyt med t.ex. en mannanreceptor binder till mannan på jästsvampen. Då kommer olika cytokiner och inflammatoriska mediatorer att produceras och aktivera T-celler som drar igång ett immunsvar där neutrofiler rekryteras för avdödning av svampen.

22
Q

Diagnostik: jästsvampsinfektion

A
  • Odling
  • Mikroskopi: På biopsi eller sputumprov.
  • Serumprover: Man mäter betaglukaner i blodbanan som frisatts från svampcellerna. Det kan tyda på en svampinfektion.
23
Q

Odling av candidainfektion

A

Hur upptäcker man en candidainfektion? Man börjar med att göra en odling genom att ta en tops och odla ut det på särskilda plattor. Man gör utstryk på plattorna och när man väl fått den att växa så kan man typa den med krom-agar. Det innebär att man tar reda på vilken sorts Candida det är och man kan utifrån det göra en resistensbestämning.

Provtagning:
Vid systemisk infektion kommer man göra blododling som är en förlängd odling. Svampar är lite komplexa mikroorganismer som kräver extra tid för att växa. Misstänker man candidainfektion ska man meddela labbet det därför att de är växer långsamt.

Vid infektionsnedslag på organ kan en biopsi på organet utföras som man kan göra odling och mikroskopi på.

24
Q

Behandling vid lokala infektioner av candida

A

Azoler:

  • ofta kombinationspreparat m kortison
  • ofta beredningar: mixtur, kapslar, slidpiller, krämer
25
Q

Behandling vid systemisk candidainfektion

A

Azoler (flukonazol, vorikonazol, posakonazol) intravenöst eller tabletter

Echinocandin (caspofungin, micafungin, anidulafungin) bara intravenöst

Polyen (liposomalt amfotericin B) bara intravenöst

26
Q

Vad kallas mögelsvamp?

A

Aspergillus

27
Q

Var finns mögelsvamp?

A

Vi kommer dagligen andas in sporer av Aspergillus - det är en exogen smitta. En skillnad mellan jästinfektioner och mögelinfektioner är att man inte går runt och bär på mögelinfektioner, de finns alltså i omgivningen.

28
Q

Hur kan aspergillus göra en sjuk? Hos vilka typer av pat?

A

Vid lungskador eller nedsatt immunförsvar gror Aspergillus i luftvägarna. Neutrofila granulocyter rekryteras vilket leder till inflammation och nekroser.

Sporerna tar sig ner i alveolerna. Har man ett normalt lokalt immunförsvar så märker man inte av det då immunförsvaret tar hand om sporerna. Har man nedsatt immunitet kan mögelsvampen som kommer ner i alveolerna stanna kvar och gro.

Det första som händer när sporen kommer ner till alveolen är att alveolära makrofager rekryteras men om dessa är nedsatta i sin funktion (av olika sjukdomar och läkemedel exempelvis) kan sporerna börja gro och bilda hyfer. Om det är väldigt låga nivåer av neutrofiler/dåligt svar hos neutrofilerna kommer hyfer växa genom blodkärlsväggen vilket leder till en dissemination till lunga, bihålor, hjärna m.fl. Detta sker i princip endast hos patienter som saknar neutrofila granulocyter (leukemipatienter och immunsupprimerade).

29
Q

Hur ter sig en aspergillosinfektion hos pat m T-cellsdefekt men fungerande neutrofiler?

A

Patienter som har T-cellsdefekt men fungerande neutrofiler är patienter med immunsuppression, t.ex. genom kortisonbehandling, eller patienter som har blivit organtransplanterande.

Man kan då få en en kronisk nekrotiserande aspergilluspneumoni som kännetecknas av stora infektionshärdar och nekrotiska områden.

30
Q

Hur ter sig en aspergillosinfektion hos pat m T-cellsdefekt utan neutrofiler?

A

Den andra gruppen är patienter med T-cellsdefekt och som saknar neutrofila granulocyter (på grund av akuta leukemier eller på grund av stamcellstransplantation).

Man kommer då kunna få en angioinvasiv aspergillusinfektion i lunga och andra organ. Man kan få en invasiv pulmonell aspergillos där man ser blödningar runt infektionshärden. Man kan även få aspergillus i hjärnan.

Det skall anmärkas att dessa sjukdomar, särskilt angioinvasiv aspergillusinfektion, har en hög mortalitet.

31
Q

Vad är lokal aspergillos? Var? Mortalitet?

A

Man kan få mer lokala aspergillusinfektioner utan att ha svåra typer av immunosuppression som ovan.

Man kan till exempel få mögel i lungan som växer till en svampboll - det kallas aspergillom. Vid aspergillom ses svampbollarna i håligheterna som kan uppstå i skadade lungor vid t.ex. tuberkulos. Man kan få aspergillom om det finns ett lokalt nedsatt försvar. Man kan gå från att inte ha några besvär till att gå ned i vikt och få kronisk hosta samt blodig hosta.

Det kan även bli en allergisk bronkopulmonell aspergillos, det ser man framförallt hos patienter med en historia av astma eller cystisk fibros. Detta tillstånd är en allergisk reaktion mot sporer. Man ser då att eosinofiler vandrar in i lungan vilket medför en inflammation och fibros.

Det är inte hög mortalitet på dessa lokala aspergilloser.

32
Q

Aspergillos: provtagning?

A

Man utför provtagning på olika sätt och med olika material som:

  • Upphostning, sputum
  • Bronkoskopi med bronkoalveolärt lavage (BAL)
  • Punktion bihåla och ursköljning
  • Biopsi, t.ex. lunga och hjärna

Till skillnad från Candida så gillar inte mögel att växa i blododling då de är känsliga för lösningen på vilken man odlar. Alltså gör man inte blododlingar vid aspergillusinfektioner.

33
Q

Aspergillos: analyser

A

Direktmikroskopi på vätskor eller biopsier för att se hyferna.

Odling där man odlar fram mögel men det tar tid, ibland flera veckor, och kräver inkubation i särskilda temperaturer och på särskilt odlingsmedium. Man gör då en typning och resistensbestämning. Det görs inte alltid.

Antigenbestämning
Galaktomannan (aspergillus-antigen) kan identifieras i blod eller BAL
β1-3D-glukan finns i blod (finns dock även hos andra svampar)

PCR

34
Q

Aspergillos: behandling

A

Antimykotika:

Azoler:

  • Voriconazole
  • Posaconazole
  • Isavukonazol

Polyen
- Liposomalt amfotericin B

Kirurgi:
Operera bort svampbollar
Dränera bihålor
Vid allergisk aspergillos används steroider.