Temadag: HIV/AIDS Flashcards
Beskriv HIV:s naturalförlopp
HIV infekterar CD4+ T-hjälparceller.
Hos friska ligger nivån på ca 1000 celler/mm3.
Efter 3 veckor: viruset tar part, pat får symtom på sin virusinfektion i ungefär hälften av fallen. Hälften asymtotiskt.
Symtom:
- hög feber
- ont i halsen
- ospecifika hudutslag
- tonsillit
- blåsor på tungan ibland.
- vissa har även svullna lymfkörtlar.
Vissa pat hamnar på virustal uppemot en miljon / ml blodplasma, medan andra kan hamna på 10 miljoner.
Inom ngra veckor kmr antikroppsproduktionen igång och de tar hand om viruset –> virustalen sjunker ganska kraftigt.
Virusnivån sätter sig då på en ganska stbil nivå.
Virusnivån är då på en setpoint i flera år – vissa har en högre setpoint än andra, och det varierar individuellt.
När åren går håller kroppen viruset i schack men det klarar inte längre efter ca 10 år och man får en acceleration av virustalen.
CD4+-cellerna börjar efter primärinfektionen av återhämta sig i antal men kommer aldrig upp i nivån som var innan primärinfektionen.
När virustalet ligger stabilt sjunker ändå CD4-talen successivt under många år men eftersom att man har så många är det först när man kommer under ett värde på 200 celler/mm3 som risken för de opportunistiska infektionerna ökar.
Dessa opportunistiska infektioner som uppträder i olika skeenden av immunbristen kan man se i utslagen som finns runt opportunistiska infektioner.
Det finns de patienter som rasar i CD4-nivåer efter bara 2-3 år medan andra klarar sig i 10-20 år. Sätter man in behandling ändras hela bilden dramatiskt.
Berätta om opportunistiska infektioner vid HIV?
Förr drabbades i princip alla HIV-patienter av opportunistiska infektioner i och med att behandling saknades.
Det kan dock fortfarande komma patienter med svåra opportunistiska infektioner.
När ökar risken för opportunistiska bakterier hos HIV-pat?
Man kan tappa ca 80% av CD4+-cellerna innan risken för opportunistiska bakterier ökar. Det är då cirka 200 CD4+ T-hjälparceller per mL.
Vilken infektion vanligast vid immunbrist (i Sverige)?
Den infektionen som är vanligast i Sverige vid immunbrist är pneumocystispneumoni (PCP).
Tecken på immunbrist ?
Redan innan patienten får en svår opportunistisk infektion kan det finnas tecken på immunbrist, t.ex. herpes zoster (bältros) och svamp i munnen (Candida albicans). Det är viktigt att man uppmärksamma tidiga tecken och försöker identifiera HIV-infektionen innan det gått för långt. Man ska vara frikostig med HIV-test, särskilt hos yngre patienter och hos patienter i en riskgrupp för HIV-infektion.
Vad är pneumocystis jirivecii? Var finns den och när dyker den upp?
Pneumocystis jirovecii är en mikroorganism som dyker upp när immunförsvaret är dåligt. Denna mikrob finns i omgivningen men man blir aldrig sjuk av den när man är immunfrisk. Patienter med låga CD4+-celler har risk att få Pneumocystis pneumoni (PCP).
Vad sker vid pneumocystis pneumoni?
Symtom? Diagnos? Behandling?
yttrar sig som feber, successiv andfåddhet och torrhosta. Det är ett långsamt insjuknande och tar 2-3 veckor.
På röntgen kan man se infiltrat på båda sidor av lungorna och en spridd bilateral pneumoni.
För att sätta diagnosen PCP behövs ett bra sputum och man behöver använda PCR eller immunofluorescens då den är svårodlad. Är det svårt att få bra sputum utför man BAL (bronkoalveolärt lavage).
Behandlingen är trimetoprim-sulfa i hög dos i 3 veckor ⇒ lunginflammationen går tillbaka. Man måste såklart också sätta in medel mot HIV-infektionen. Fram tills att immunförsvaret återhämtat sig måste man ta profylax med trimetoprim-sulfa dagligen.
Berätta om toxoplasma gondii?
En annan mikroorganism finns i vår omgivning och som många, kanske 15-20%, bär på utan symptom är Toxoplasma gondii som orsakar toxoplasmos. Toxoplasma finns i t.ex. rått kött och katter har ofta T. gondii och det kan spridas via katters avföring. Hos människan kan T. gondii, som är en protozo, växa till och ge tumörliknande förändringar.
Framförallt är det hjärnan som drabbas. Man kan i CT se en vit ringformad struktur som är toxoplasmos.
Behandlingen är också sulfaliknande medel vilket medför att infektionen går tillbaka. Naturligtvis ges även HIV-behandling.
Vad är AIDS-demens?
En annan komplikation hos immunsjuka är AIDS-demens. Det är egentligen ingen opportunistisk infektion utan det är själva viruset som drabbar hjärnan. Det drabbar egentligen alla HIV-patienter vid primärinfektionen men det är bara vissa som får symtom av det. Cirka 20-30% av obehandlade patienter får detta.
AIDS-demens blir som en klassisk demens. Det är mikroglia som blir mest infekterad i hjärnan.
TBC kan framträda även vid måttlig immunbrist. Berätta!
TBC kan framträda även vid måttlig immunbrist. TBC är den vanligaste opportunisten i låginkomstländer och TBC + HIV är en väldigt olycklig kombination att ha i ett låginkomstland. Tuberkulosen blir mycket mer aktiv vid ett nedsatt immunförsvar och tuberkulosen gör att HIV progredierar fortfarande. Kombinationen TBC + HIV är vanligare i södra Afrika och östra Afrika - uppemot hälften av alla nya tuberkulosfall där är HIV-infekterade.
Kombinationen TBC + HIV gör att en latent tuberkulos (som 1/3 av världens befolkning bär på) aktiveras den mycket mer om immunförsvaret sänks som vid HIV-infektion. Det är också mycket lättare att få en ny infektion, det är snabbare progress och dessutom ses ett atypiskt förlopp - det är inte alltid typiska granulom eller tuberkler bildas.
Vad är kaposis sarkom?
Man kan också få tumörer när immunförsvaret sänks drastiskt. En sådan tumör som kom när AIDS-epidemin upptäcktes på 80-talet i USA var att många unga kom med en tumörsjuka som heter Kaposis sarkom. Man hade aldrig sett Kaposis sarkom innan hos unga patienter. Kaposis sarkom är en hudtumör men den kan sprida sig på djupet också och leda till hudmanifestationer. Den kan även sitta i munslemhinnan.
Kaposis sarkom får man av ett herpesvirus, herpes typ 8.
Behandlingen är framförallt att stärka immunförsvaret med anti-HIV-medel vilket leder till att många tumörer försvinner men har tumörerna satt sig på djupet kan man även behöva ge cytostatika.
Vad är seborrisk dermatit?
En annan hudmanifestation som är vanlig vid låga CD4+-celler är att huden blir torr och fnasig - det är en seborroisk dermatit.
Vad är kryptokocker?
En annan opportunist är kryptokocker och det är vanligt i framförallt Afrika. Kryptokocker är svampar som finns i omgivningen men som inte ger sjukdom hos immunfriska. Den ger framförallt meningit med huvudvärk och feber. Kryptokocker kan ses i likvor.
Behandlingen är olika svampmedel.
Vad är CMV (cytomegalovirus) ?
Några infektioner som drabbar en HIV-patient när immunförsvaret i princip är i botten är CMV-infektion. CMV ger hos immunsupprimerade upphov till fokala processer, framförallt i ögat. I en bild på retina kan man se vita bomullsliknande tussar som är CMV-infektioner och som leder till blindhet. CMV drabbade många HIV-patienter innan bra antiviral behandling fanns.
CMV behandlas med CMV-aktiva medel som ganciclovir eller foscarnet.
Ytterligare en infektion som kan drabba de med sämst immunförsvar är atypiska mykobakterier.
Berätta
Tuberkulos är en mykobakterie som är virulent men det finns en rad olika avirulenta mykobakterier som är mindre virulenta. Hos dessa patienter kan man få en sepsisbild.
Behandlingen är olika tuberkulostatika beroende på vilket resistensmönster bakterien som patienten är drabbad av har.
Vad är de vanligaste opportunistiska infektionerna hos pat m låga CD4+ nivåer?
tuberkulos och pneumocystis.
Man ska vara uppmärksam på tecken på immunbrist som herpes zoster eller candidainfektion i munnen för att det är viktigt att upptäcka HIV-infektion så tidigt som möjligt.
Vad har antiretroviral behandling av HIV gjort för överlevnaden hos HIV-pat?
Det har funnits läkemedel för behandling av HIV sedan slutet på 80-talet. Först 1996 kunde preparaten kombineras med en ny grupp av preparat vilket gav en dramatisk förbättring och minskning av dödligheten hos patienterna. I vissa populationer lever man till och med idag lika länge med sjukdomen som kontrollpopulationen.
Hur används antiretroviral behandling av HIV?
Hur fungerar dem?
Det finns totalt ca 25 läkemedel man kan använda men en hel del har blivit gamla och har många biverkningar och man har därför tagit fram preparaten som är bäst. Preparaten fungerar på olika steg i virusets livscykel. Viruset fäster på cellen och går in i cellen och använder RT (reverse transcriptase) för att göra om RNA → DNA. Det finns flera läkemedel för att blockera RT, både nukleosidanaloger och icke nukleosidanaloger. De första medlen mot HIV blockerade RT. Viruset integreras därefter i DNA:t och där kan man använda integrashämmare som är bra och moderna preparat. 1996 kombinerade man RT-inhibitorer med en ny grupp som hette proteashämmare. Proteaserna gör att viruset byggs upp och hämmas dem får man en defekt viruspartikel. Det finns även läkemedel som förhindrar bindningen från gp120 till CD4-receptorer som används ibland. Dessutom finns möjligheten att blockera fusionen som sker när viruset kommer in men de används inte heller mycket. Framförallt är det nukleosidanalogerna, proteashämmarna och integrashämmarna som används.
Effekt av lkm på CD4+ nivåerna?
Efter primärinfektionen av HIV kommer nivån av CD4+-celler att sjunka successivt genom åren. Virusnivån blir hög vid primärinfektionen och lägger sig på en platå för att sedan i slutskedet av AIDS-död öka igen. Sätter man dock in behandling sjunker antalet viruspartiklar ganska snabbt på veckor/månader och efter ett halvår brukar den ha sjunkit under den detekterbara nivån. Har man en bra behandling håller det sig under flera år framöver.
Det som händer med CD4+-celler är att de också stiger successivt men det kan ta flera år innan CD4+-cellerna kommer upp i normalvärdet och det är därför bäst att upptäcka en HIV-infektion så tidigt som möjligt så att man får tidig behandling.
Genom tidigt insättande av läkemedel kan man förhindra insjuknande med de svåra opportunistiska infektionerna och död. Man ska tänka på det hos patienter med immunbrist med t.ex. herpes-zoster (bältros), svamp i munnen eller hos patienter med ett riskbeteende. Man ska vara generös med HIV-test för att fånga dessa patienter tidigt.
FALL 1:
Man född 1989, född och uppvuxen i Sverige. Haft kondylom för 2 år sedan, tidigare väsentligen frisk. Söker VC med 3 dagars feber, trötthet och värk.
Vad misstänker du i första hand?
Han vill ha ett HIV-test, vad gör ni?
Vad misstänker du i första hand?
Halsfluss är det vanligaste med dessa symtom och man är därför påväg att skicka hem patienten med kåvepenin när han säger “och så har jag dessa utslagen”.
Han vill ha ett HIV-test, vad gör ni?
Vi tar då ett HIV-test som skall finnas tillgängligt på alla vårdinrättningar.
Symtomen på primär HIV-infektion är ganska ospecifika. Drygt hälften får symtom på en primär HIV-infektion och de kommer cirka 2 veckor efter infektionen. Vilka som får symtom går inte att veta. Symtomen kan vara:
- Myalgi
- Förstorad lever och mjälte
- Utslag
- Serös meningit
- Huvudvärk
- Neuropati
- Faryngit
- Sår i munnen
- Lymfadenopati
Man kan även få allmänna symtom som:
- Feber
- Trötthet
- Aptitlöshet
- Illamående
- Kräkningar
- VIktnedgång
Man kan ha leverpåverkan, påverkan på trombocyter och andra parametrar. Detta är klassiskt för en infektion att dessa markörer påverkas.
Hur tas viruset upp i kroppen?
Virus kan behöva ta sig över ganska tjocka lager mukosa och sedan över det yttersta cellmembranet. HIV tar sig över mukosan genom att binda till ytan av DC, mer specifikt genom att binda till DC-SIGN som är ett ytprotein som bara finns på DC. DC-SIGN är en lektinreceptor som binder till sockerarter som mannos. På viruspartikeln finns glykoproteinet gp120 som kan binda till DC-SIGN. Viruspartikeln fastnar då på den dendritiska cellen men tar sig inte in i cellen utan åker “snålskjuts” med den dendritiska cellen in i det lymfatiska systemet. Det innebär alltså ingen infektion utan viruset tar sig till lymfnoder. Där infekterar HIV en T-cell och man får sedan en aktiv replikation där en T-cell beräknas producera 104-105 viruspartiklar under sin livslängd.
I mag-tarmkanalen kan man se lymfoid vävnad normalt från lumen. Vid en primär HIV-infektion försvinner den lymfatiska vävnaden i magtarmkanalen eftersom att den angrips av virusinfektionen.
HIV: ursprung och liknande virus ?
HIV är ett lentivirus och är en zoonos smittad från apor. HIV isolerades första gången 1983 från en lymfkörtel hos en patient med lymfadenopati i Paris. När man har gått tillbaka i tiden och isolerat prover är den tidigaste gången man hittat HIV från ett prov taget 1959. Det finns både HIV-1 och HIV-2 där HIV-1 är det som brukar orsaka HIV-infektioner. Det finns även andra lentivirus som HTLV-1 som tillhör retrovirusfamiljen.
Det dröjde fram till mars 1985 innan man hade det första kommersiella HIV-testet. Det dröjde även tills 1986 innan det kallades HIV - innan kallades det för HTLV-3.
Det finns som sagt HIV-1 och HIV-2. HIV-1 kan delas in i många olika grupper. Det finns ett annat lentivirus som heter SIV (simian immunodeficiency virus) som är väldigt nära besläktat. Virusen kommer från olika primater. När man studerat virusen i efterhand har man hittat många olika varianter. Det finns en gren, SIVsmm, som är närmare släkt med HIV-2 än vad HIV-1 är. SIVsmm är ett virus hos “sooty mangabey”-apan där smm står för just “sooty mangabey monkeys” och man menar att det är från den som HIV-2 kommer ifrån.
Det finns även en gren av SIVcpz (där cpz = chimpanzee) som kommer från schimpanser och som är närmare besläktad med HIV-1(M- och N-klasser). SIVcpz har överförts till människor och då blivit HIV-1. De allra flesta infektioner tillhör M-klassen av HIV-1.
HIV-1 O-klass har en annan närmare släkting som också är ett SIVcpz. Med andra ord har troligen HIV vid flera tillfällen övergått från att vara apvirus till att även infektera människor.
HIV:s klasser?
HIV-1 är den stora gruppen och kan som sagt delas upp i en O-grupp, N-grupp och M-grupp. HIV är ett variabelt virus som muterar mycket.
Inom just M-gruppen finns olika subtyper, se bild ovan. Man talar om subtyper A, B, C, D, F, G, H och J. Det är ofta M-gruppen av HIV-1 man tittar på vid spridning av HIV.
Tittar man på HIV-1 globalt kan man se att vissa subtyper förekommer oftare på vissa platser. I t.ex. södra Afrika är det nästan uteslutande HIV-1 subtyp C. Tittar man istället i Nordamerika och Sydamerika är det en stor majoritet av HIV-1 subtyp B.
Smittan beror därför på vilken subtyp som finns i det geografiska området vilket medför en variabilitet.
Global fördelning av HIV -subtyper?
Subtyp:
- C => 50 %
- B+A => 10-12%
- G => 6%
- CRF02_AG => 5%
- CRF01_AE => 5%
- D => 2,5%
Finns ytterligare varianter av HIV-1 M-gruppen som är rekombinanta former. Från början har det med andra ord funnits två typer av HIV-1 i samma cell och RT (reverse transcriptase) har “hoppat” lite mellan typerna.
Som exempel finns CRF12_BF* där BF står för att det skett en rekombination mellan subtyp B och subtyp F. Största delen av genomet är F men vissa regioner är B, vilket förklarar varför den kallas för BF. Hade man bara sekvenserat en viss del finns det då en chans att man bara hade sett subtyp F; det är viktigt att sekvensera hela genomet.
Det finns olika kombinationer som cirkulerar och sekvensen av dessa ser olika ut, exempelvis skiljer sig CRF02_AG från CRF01_AE. Alla dessa är dock inom M-gruppen av HIV-1.