Antibiotikaresistens Flashcards

1
Q

Skillnad mellan naturlig och förvärvad resistens?

A

Det är viktigt att skilja på naturlig och förvärvad resistens, där den naturliga beror på speciella egenskaper hos bakterien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är naturlig resistens?

A

Naturlig resistens innebär att alla bakterier inom en art är resistent mot ett antibiotikum på grund av egenskaper. Ett exempel är att Mycoplasma saknar cellvägg och därför är okänslig för β-laktamantibiotika. Även det yttre cellmembranet hos gramnegativer förhindrar penetration av t.ex. vankomycin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är förvärvad resistens?

A

Förvärvad resistens är när en art genom mutationer av sitt genom eller upptag av genetiskt material från andra bakterier får en resistens mot ett eller flera antibiotika. Exempelvis kan man se att många bakterier utvecklat resistens mot trimetoprim.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara access och excess

A

Det finns ett globalt problem i och med att miljoner människor saknar antibiotika medan miljoner människor lite paradoxalt får antibiotika i onödan, dessa två aspekter är ett stort problem. Det handlar om access i förhållande till excess.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Konsekvenser av antibiotikaresistens

A

Ökad dödlighet hos svårt sjuka

Ökad sjuklighet: Ses inte särskilt mycket i Sverige men däremot globalt, framförallt i fattiga länder. Man kan även se det i södra Europa där man ser betydande dödlighet i infektioner som inte hade samma höga dödlighet för några år sedan.

Ökade kostnader: Man får recidiv och längre behandlingstid på grund av antibiotikaresistens vilket leder till ökade kostnader för sjukvården.

Hotar all behandling som kräver antibiotikaprofylax: Antibiotika används på alla möjliga sätt som profylax vid t.ex. prostataoperationer och vid cytostatika. Cystitprofylax är inte heller helt ovanligt. Blir antibiotika verkningslöst blir därför även dessa ingrepp svåra att sätta in.

Sammantaget kan man säga att förutsättningarna för modern sjukvård blir hotade och den globala ojämlikheten ökar som följd av antibiotikaresistens. Fattiga länder har en hög infektionsbörda och har inte heller tillräckligt med olika typer av antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uppskattade hälsoeffekter i Europa 2015

A

Det finns många studier med syfte att utreda hur hälsan har påverkats av antibiotikaresistens. I en studie från The Lancet år 2018 om hälsoeffekterna i Europa 2015 uppskattade man 33 000 dödsfall på grund av resistenta infektioner. Man kan i diagrammet ovan även se skillnader mellan olika länder där t.ex. Italien, Grekland, Rumänien och Portugal har mycket större problem än exempelvis Sverige.

Man har även mätt hälsoeffekterna i form av funktionsnedsättning där man 2015 uppnådde 875 000 funktionsnedsatta år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dödsfall som kan härledas till antimikrobiell resistens år 2050

A

Man beräknar att år 2050 kommer 10 miljoner dö på grund av antimikrobiell resistens. Begreppet antimikrobiell resistens inbegriper dock även resistens hos svampar, parasiter och virus förutom bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Resistensproblem i världen

A

En typ av bakterier, Klebsiella pneumoniae, som bär på resistensgener, är mycket mer förekommande i södra Europa. I andra delar av världen har man ännu större problem, inte minst i Asien.

Resistenta bakterier respekterar inte gränser. NDM-1 (New Delhi Metallo-beta-lactamase 1) är en gen som upptäcktes för några år sedan och som ger antibiotikaresistens mot många betalaktamer inklusive karbapenemer. NDM-1 upptäcktes hos en svenskt behandlad patient för några år sedan. Man märkte sedan att den fanns över stora delar i världen och det anses nu vara ett stort problem världen över.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara selektionstryck

A

Selektionstryck är ett begrepp som innebär att resistenta bakterier anrikas och sprids i närvaro av antibiotika, i alla miljöer. Det finns olika “arenor” för selektion.

Om en bakterie genom en mutation eller genom genupptag utvecklat resistens och bakteriepopulationen utsätts för ett antibiotika som dödar de känsliga kommer just den resistenta bakterien överleva och få utrymme att växa på vilket leder till att den anrikas och sprids. Man har då fått en resistent bakteriestam.

Sådana mutationer/förändringar gör faktiskt en bakterie lite mindre välanpassad. Om bakterien utvecklat resistens men inte får användning för det kommer därför bakterien försvinna. Om man dock har ett selektionstryck med antibiotika kommer det eventuellt utvecklas en bakterie som är resistent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kommer man undan resistens med låga koncentrationer antibiotika?

A

Man kan selektera fram resistens även med ganska låga koncentrationer antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Irreversibel antibiotikaresistens

A

Antibiotikaresistens kan vara irreversibel. Antibiotikaresistensen kan persistera även i avsaknad av selektionstryck från antibiotika.

Exempel: Man såg en 85% minskning av trimetoprim-behandling vid UVI mellan 2004-2006 i Kronoberg men såg ändå ingen minskning av andelen E. coli som var resistent mot trimetoprim.

Talar man om uppkomsten av en resistens för första gången i samhället finns det inte ett enda exempel där resistensen försvunnit. Med andra ord kommer t.ex. MRSA inte bara försvinna men nivåerna och spridningen av bakterien kan minska. Man kan fortfarande minska risken för infektion av en resistent bakterie.

Resistensgenen selekteras tillsammans med andra gener som bakterien har fördel av. Mutationer hos bakterier som blivit resistenta kan förbättra deras konkurrensförmåga och “stabilisera” resistensen. I början när en bakterie selekteras kostar det som sagt ofta en hel del. Därefter följer det dock ofta en evolution. Bakterien ändrar på sig och många förändringar sker och vissa av förändringarna kompenserar för “kostnaden” som det innebär att bära på resistensgenen. Det blir då svårare att eliminera bakterien. Det kan finnas ekologiska fördelar för resistenta bakterier - en gen som ger antibiotikaresistens kan t.ex. göra att bakterien samtidigt blir mindre känslig för andra toxiner. Ett exempel är uppkomsten av effluxpumpar som pumpar ut antibiotika men som samtidigt kan användas för att pumpa ut andra toxiner/molekyler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Korsresistens och koresistens: förklara !

A

En resistensmekanism som utgår från en genprodukt, t.ex. en pump, kan alltså ge både resistens mot en eller flera antibiotika men också resistens mot en biocid eller en metall - det kallas för en korsresistens när samma mekanism ger resistens mot flera saker samtidigt. Det innebär också att metallen kan gynna antibiotikaresistenta bakterier.

I vissa fall sker en koresistens där en gen ger upphov till en metallresistens och en annan gen ger upphov till en antibiotikaresistens.

Vi använder många antibakteriella biocider, t.ex. sprit och klorhexidin. Det finns faktiskt vissa exempel på resistensutveckling med klorhexidin men fördelarna utväger riskerna. Det finns dock många produkter i samhället där man börjat använda antibakteriella biocider, t.ex. silver på allt möjligt. Det speglar många människors rädsla för bakterier men det är oftast onödigt att ha dessa biocider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Det finns olika arenor där selektion sker:

vilka

A
Sjukvård
Veterinärmedicin
Djuruppfödning
Jordbruk
Kommunala reningsverk
Antibiotikaindustrin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Selektion: sjukvård

A

Man har sett att mer användning av kinoloner, t.ex. ciprofloxacin och moxifloxacin, ger upphov till fler kinolonresistenta E. coli.

Man har även korrelerat samhällsförvärvad infektion med E. coli med den platsen man är på och sett ett samband. Även om man själv aldrig tagit antibiotika får man ändå i sig kinoloner bara via omgivningen.

Kollar man inom familjen har man också sett att mammor som behandlats med kinoloner har barn med ökad risk för att få kinolonresistent bakteriuri.

I många länder är antibiotika inte reglerad utan kan köpas “over the counter”, det innebär att man inte behöver något recept eller någon medicinsk bedömning för att köpa antibiotika. Man kan handla antibiotika online.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Antibiotikaanvändningen i världen

A

Antibiotikaanvändningen ökade med 65% i världen mellan 2000 och 2015. Den största ökningen skedde i låg-medelinkomstländer. Det kan ses som något positivt men det medför även konsekvenser.

Vad gäller DDD (daily defined dose) har man kunnat se att höginkomstländer fortfarande använder högst DDD även om låg- och medelinkomstländer har ökat mest. Vissa länder ökar sin användning av framförallt resistensdrivande antibiotika som cefalosporiner och kinoloner. Man använder dessa eftersom de är billiga och har ett brett spektrum vilket gör att läkaren inte behöver tänka för mycket. Det är dock väldigt resistensdrivande och patienterna har mycket högre risk för C. difficile-infektion. Om patienterna hade känt till detta hade det ställts högre krav på läkarna.

I öppenvård har man också kunnat se en hög användning av antibiotika i framförallt södra Europa.

De som förskriver antibiotikarecept är framförallt vårdcentraler och jourcentraler med 60%. Sjukhusen står för 21%. Dock påverkar sjukhusens val av antibiotika mycket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Resistent E. coli i Göteborg

A

Vad gäller resistensen av E. coli i blod har man i Göteborgsregionen sett stora problem. Nästan 20% av personer har E. coli med resistens mot ciprofloxacin. De flesta behandlingar av antibiotika är empiriska och om man har en resistens uppemot 20% är det tveksamt att använda det medlet för empirisk behandling. Även om det föreskrivs mycket antibiotika i primärvården är resistensproblemet framförallt inom sjukhusen.

Svårt sjuka patienter med hög infektionsbörda innebär ett högt antibiotikatryck och det medför vårdhygienska utmaningar (exempelvis att patienter flyttas runt till olika avdelningar).

Tittar man på hematologen (där svårt sjuka och infektionskänsliga patienter vårdas) har man sett ännu större problem med resistens. 50% hade ciprofloxacinresistent E. coli där medan 65% hade E. coli resistent för trim-sulfa. Dessa siffror kommer från en undersökning från 2015 (n=30).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Selektion: Veterinärmedicin och djuruppfödning

A

Många tror att vi använder mer antibiotika till djur än till människor i Sverige, detta stämmer inte, mer används till människor. Den stora mängden av den antibiotika som används hos djur går till stora djur. Mest används till kossor och resten till mindre djur. Globalt sett är dock djuranvändningen större än människoanvändningen.

När det gäller Europa och Sverige är det dock ganska goda siffror. Man har sett att om man ger djur låga koncentrationer antibiotika växer de bättre och det är omdiskuterat varför. Det har i vilket fall lett till att man använt antibiotika i tillväxtsyften snarare än antibakteriella syften hos djur. Sverige var då från 1986 och framåt först med att förbjuda antibiotika som tillväxtstimulering. Från 1986 och framåt kan man se att djur har fått mindre tillväxtstimulering. Det dröjde fram till 2006 innan även EU bestämde sig att man ska sluta använda antibiotika som tillväxtstimulerande medel.

Gruppbehandling innebär att om ett djur är sjukt så behandlas alla djuren med antibiotika. Man kan se att gruppbehandlingen är mycket mindre idag och man istället försökt arbeta med smittspridning och satsat mycket på hygien.

I Norge har man vaccinerat fiskar mot vanliga sjukdomar och behöver därför inte använda antibiotika till fisk.

Olika sorters läkemedel dominerar vid användning av antibiotika inom veterinärmedicin och inom djuruppfödning. I Sverige dominerar penicilliner som ges till infektioner som kor får. Kina är den globalt största hantören av antibiotika och ger det då till kinesiska grisar (i tillväxtstimulerande syfte i kombination med zink och andra ämnen).

På ett globalt plan måste man därför titta på var konsumtionen är som högst. Vi får in nya former av resistens från djurbesättningar i Asien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Selektion: jordbruk

A

Inom jordbruket sprider man gödsel som innehåller bakterier och antibiotikarester. När man försöker återföra näring till jordbruksmarken följer det med antibiotika. Det tar tid för antibiotika att brytas ner och när man mätte hur länge det stannade kvar kunde man se att efter 150 dagar fanns fortfarande mycket kvar i marken.

I en studie där man undersökt resistensgener mot olika antibiotika i holländska jordprover har man sett att det kommit fler och fler resistensgener mot antibiotika i våra jordar. Det beror troligen på att djuren man får gödslet från bär på fler och fler resistenta bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Selektion: kommunala reningsverk

A

I reningsverk finner man en blandning av patogener, miljöbakterier, metaller, antibakteriella ämnen och antibiotika. Halterna i reningsverk anser vissa studier kunna selektera fram resistenta bakterier men det finns studier som inte har lyckats påvisa detta.

Det pågår fortfarande mycket forskning på detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Selektion: Antibiotikaindustrin

A

Utsläpp från läkemedelstillverkning kan resultera i exceptionellt hög och långvarig antibiotikaexponering. Det gäller t.ex. i Indien där en stor del av antibiotikaproduktionen sker.

Om man jämför hur det ser ut på resistenssidan är dessa miljöer extrema vad gäller hur mycket resistens som selekteras fram. I tillverkningsmiljön är doserna mycket höga, högre än doserna en antibiotikabehandlad patient har i blodbanan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hur kan resistensutvecklingen gå så fort?

A

Det är bara 70 år drygt som man har använt antibiotika som läkemedel. Resistensutvecklingen har att göra med en fantastisk anpassningsförmåga hos bakterier. De har en kort generationstid som går 500 000 gånger snabbare än människans.

Bakterier har en relativt hög mutationsfrekvens, dock inte särskilt mycket högre än hos oss. Deras mutationsbenägenhet kan dock öka under vissa omständigheter, t.ex. under antibiotikaanvändning. Det finns även hypermuterande bakterier som fått mutationer i DNA-reglerande element som gör att de muterar mycket mer.

Utöver dessa inneboende egenskaper finns det även ett frekvent utbyte av genetiskt material mellan bakterier vilket är det viktigaste för att driva antibiotikaresistens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Mobila DNA-sekvenser

A

Plasmider bär ofta på resistensgener och andra gener som är bra att ha i vissa sammanhang. Plasmider är i vissa fall konjugerbara (överförbara mellan bakterier).

I plasmider och kromosomer finns transposoner som är regioner som kan klippas ut och förflyttas mellan plasmider och mellan plasmid och kromosomer.

Det ger en väldigt bra förmåga till rörlighet för genen. Det kan göra att generna kan anrikas ytterligare hos plasmiden och sedan överföras.
Integroner är viktiga för resistensutveckling då de kan klippa ut eller klistra in resistensgener genom genkassetter som känns igen av integronets enzymer och som då klipps in och ut ur integronen.

Det innebär att resistensgener har anrikats till plasmider som kan spridas mellan bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Överföringen av genetiskt material mellan bakterier kan ske med:

A

Konjugation

  • Här överförs plasmider och transposoner.
  • Leder till att båda bakterier som är inblandade har en komplett plasmid.

Transformation
- Detta innebär att bakterier har förmågan att ta upp DNA som kan finnas fritt i omgivningen från exempelvis döda bakterier. Om DNA:t tillhör en närbesläktad bakterie kan denna snutt DNA inkorporeras i bakteriens komplementära kedja och därigenom ge upphov till resistens. Resistens kan även uppkomma genom att målstrukturen förändras.

Transduktion
- Transduktion utförs med bakteriofager, virus som endast infekterar bakterier. Bakteriofager kan i vissa fall råka ta med sig bakteriellt DNA från den bakterien de infekterat och det kan då integreras och på så sätt överföras till en ny bakterie när bakteriofagerna sprider sig till en ny bakterie.

24
Q

Resistensgener och deras uppkomst

A

Antibiotikaresistens är inte ett nytt fenomen utan har alltid funnit. När man isolerade DNA från permafrost hittades gener som gav resistens mot vankomycin och tetracykliner med flera. Varför finns detta? Det beror på att bakterier alltid har levt i konkurrens med varandra och med svampar. Många av de antibiotika vi har idag har ursprungligen kommit från just svampar.

Liknande antibiotikaresistensgener finns hos antibiotikaproducerande mikroorganismer - detta är en endogen skyddsmekanism. Möjligtvis har det skett en genöverföring till andra mikroorganismer.

Resistensgener kan även ha utvecklats hos mikroorganismer i samma ekosystem som antibiotikaproducerande mikroorganismer.

Resistensgener kan ha utvecklats genom mutationer i gener med ursprungligen annan funktion. Går man tillbaka tillräckligt många år kan man finna att en resistensgen ursprungligen kommit från en gen som varit inblandad i t.ex. cellväggen.

Det kan hända att uppkomsten av en resistens bara uppkommer en gång på jorden på en plats därför att resistensen inte kan försvinna. Det är viktigt att man förstår att det är viktigt att man förhindrar uppkomsten av antibiotikaresistens globalt sett och inte bara kan se det till regional eller nationell nivå.

Om man jämför resistenser mellan jordbakterier och patogener ser man att de till stor del delar resistensgener och det kan ha spridits åt båda håll.

25
Q

Vilka är de principiella resistensmekanismer som bakt utv?

A
  1. Inaktiverande enzymer
  2. Minskat upptag av antibiotika
  3. Utpumpning (efflux)
  4. Förändrade målstrukturer
  5. Skydd av målstrukturer
26
Q

Förklara: inaktiverande enzymer

A

En väldigt viktig mekanism är att bakterierna erhåller gener för enzymer som direkt kan inaktivera antibiotikamolekyler. Typexemplet är betalaktamaser, vilket alltså är enzym som katalyserar nedbrytningen av betalaktamer.

27
Q

Förklara minskat upptag av antibiotika

A

Bakterier kan minska upptaget av antibiotika vilket skyddar bakterien - många antibiotika kräver upptag för att vara verksamma.

Vad gäller gramnegativa bakterier finns ofta poriner i yttermembranet. Det kan ske förändringar som gör att vissa poriner helt enkelt stängs av eller så att genomsläppligheten blir sämre.

Hos grampositiva bakterier kan det vara förändringar i cellväggen som minskar genomsläppligheten.

28
Q

Förklara: utpumpningen (efflux)

A

Bakterier kan få helt nya gener för pumpar som har förmågan att pumpa ut antibiotika ur bakterien.

Det kan även vara pumpar som redan finns, men som regleras så att den utpumpande effekten av antibiotika ökar.

29
Q

Förklara: förändrade målstrukturer

A

Förändring av målstrukturer är viktigt och det kan ske dels genom mutationer men även genom att en del bakterier, exempelvis MRSA, kan erhålla gener för en helt förändrad målstruktur som antibiotikumet inte fungerar på. Vad gäller MRSA är de resistenta då de kodar för ett PBP (mecA) som är okänsligt för betalaktamantibiotika.

30
Q

Resistens mot betalaktamer (β-laktamer) är relativt vanligt. Betalaktamer fungerar genom att binda till PBP-transpeptidaser och gör att de inte kan utföra sitt jobb i att korsbinda glykopeptidkedjor för att stabilisera cellväggen. Antibiotikaresistens mot betalaktamer sker på framförallt två olika sätt:

A

Betalaktamaser: Är enzymer som inaktiverar betalaktamantibiotika

Förändrade PBP (penicillinbindande proteiner): PBP förändrar sig så att penicillinet inte kan störa dess funktion.

31
Q

Vad är betalaktamaser?

A

Betalaktamaser är enzymer med förmågan att hydrolysera betalaktamringen hos betalaktamer. Det finns de betalaktamaser som ger sig på enbart penicilliner och det finns de som även kan ge sig på cefalosporiner och karbapenemer.

Betalaktamaser förekommer främst hos gramnegativa bakterier (men även vissa grampositiva) och det finns hundratals olika betalaktamaser. Exempel på problematiska bakterier är:

Gramnegativa:

  • E.Coli
  • Klebsiella
  • Andra enterobakterier
  • Pseudomonas
  • Acinetobacter
  • Bacteroides
  • H-influenzae
  • N. gonorrhoeae

Grampositiva:

  • S. aureus
  • KNS
  • bacillus cereus

E.coli + klebsiella + andra enterobacterier är extra problematiska.

32
Q

Hur överförs gener för betalaktamaser?

A

Gener för betalaktamaser överförs i hög utsträckning med plasmider och transposoner. Nya betalaktamaser uppstår dessutom via mutationer, t.ex. mutationer i generna för betalaktamaserna som finns, så att de blir bättre på att bryta ned betalaktamer.

33
Q

Vad är ESBL

A

Av betalaktamaser finns det ESBL (extended spectrum betalactamases) som är särskilt problematiska. Av ESBL finns det:

ESBLA (klassiskt ESBL)

  • Förekommer hos E. coli, Klebsiella och andra Enterobacteriaceae.
  • Kan påverka alla cefalosporiner (även ceftazidim, cefotaxim).
  • Vissa har uppkommit genom mutationer i gener för “smalare” betalaktamaser (TEM, SHV), andra har inte uppkommit på detta sätt (CTX-M)
  • Det finns hundratals olika och de sprids snabbt vid plasmider och transposoner.

ESBLM (plasmidburen AmpC)
- Förekommer hos E. coli, Klebsiella och andra Enterobacteriaceae.
- Kan påverka alla cefalosporiner (även ceftazidim, cefotaxim).
Ursprung ur kromosomalt betalaktamas som spridits till plasmider.
- 50-tal olika. Sprids via plasmider, transposoner.

ESBLKARBA (karbapenemaser)

  • De har en ökande förekomst hos E. coli, Klebsiella och andra Enterobacteriaceae och Pseudomonas och Acinetobacter.
  • Kan bryta ned karbapenemer (meropenem, imipenem) och oftast även cefalosporiner och penicilliner.
  • Ett ökande antal olika karbapenemaser identifieras:
    • -> KPC (K. pneumoniae carbapenemase), 20
    • -> NDM (New Delhi metallobetalaktamas), 3
    • -> OXA-48-lika, 7
    • -> VIM, 41
  • Sprids via plasmider, transposoner.
34
Q

De multiresistenta bakterier (MRB) som är anmälningspliktiga i Sverige är:

A
  • PNSP (Pneumokocker med nedsatt penicillinkänslighet)
  • MRSA (Meticillinresistenta S. aureus)
  • VRE (Vankomycinresistenta enterokocker)
  • ESBL

Kontentan är att ESBL är det största problemet, där man ser en stor ökning och en dominans av ESBL. MRSA ökar förvisso, men dess ökning är under kontroll. Hur många MRB man hittar beror på hur man screenar efter dem dock.

35
Q

ESBL-bildande E. coli i urin

A

ESBL-bildande E. coli i urin har ofta co-resistens utöver att de är ESBL-bildande. De har då inte bara ESBL som medför resistens mot penicilliner och cefalosporiner utan är även ofta resistenta mot ciprofloxacin, trimetoprim och tobramycin.

Mecillinam och nitrofurantoin (som används för cystiter i Sverige) har dock klarat sig bra undan ESBL-bildande E. coli. Detta innebär att man i vissa länder (såsom Norge och Danmark) använder mecillinam även vid febrila UVI, men det gör man inte i Sverige.

36
Q

ESBL-bärarskap

A

30% riskerar att bära på resistenta bakterier efter utlandsresa till Sydostasien, Egypten, Turkiet eller Mellanöstern. Det är intressant att man ser att de som har haft turistdiarré, blivit smittade av tarmpatogener, och fått antibiotika har högst risk (80%) för dessa bärarskap. Det är alltså en kombination av smitta och antibiotikabehandling när man reser som ger störst riskökning.

Ingen vet hur länge man är bärare efter ESBL-kolonisation. Man har sett att 24% fortfarande varit positiva efter 6 månader. Bland sjukhusvårdade patienter har man sett att 48% varit positiva efter 1 år. Det är oklart varifrån patienter får dessa resistenta bakterier.

Infektionens allvarlighetsgrad är den allra viktigaste faktorn när man bestämmer sig för hur bred antibiotika man ska ge. Det vanligaste är att standardterapi räcker för att behandla multidrogresistenta (MDR) gramnegativa bakterier - standardterapi ges vid låg allvarlighet och låg risk för MDR. Om infektionens allvarlighet är hög och risken för en multiresistent gramnegativ bakterie är hög måste man överväga att ge ett brett preparat som även täcker MDR gramnegativa bakterier.

37
Q

Behandling av ESBL-bärande patogener

A

Meropenem (karbapenem) funkar alltid vid vanlig ESBL, men man ska alltid behandla enligt resistensmönster om man har ett odlingssvar. Det finns ett karbapenemsparande behandlingsmönster som innebär att man kan använda andra alternativ efter resistensbestämning. Det är omdiskuterat vilka man bör använda istället för karbapenemer då. Det finns olika åsikter kring aminoglykosider. Det finns vissa som tycker att det är ett bra alternativ medan andra tycker att det är för toxiskt då aminoglykosider kan vara nefrotoxiska och ototoxiska.

Kycklingar bär ibland på ESBL vilket inte beror på det svenska användandet av antibiotika utan beror på att deras förfäder burit på ESBL-producerande bakterier som spridits till deras avkomma.

38
Q

MRSA (meticillinresistenta S. aureus)

A

Normalt S. aureus har ett betalaktamas som ger dem resistens mot vanligt penicillin. Det finns dock S. aureus som har resistens mot penicillinasstabilt penicillin genom en mecA-gen. MecA-genen kodar för ett nytt PBP som ej binder oxacillin/meticillin eller andra betalaktamer. Dessa bakterier kallas MRSA. MRSA är anmälningspliktigt.

Genen ger resistens mot samtliga betalaktamantibiotika med ceftaroline som enda undantag även om dess användning är begränsad. Denna resistens är inte plasmidburen utan är belägen i kromosomen och kommer troligen från en annan stafylokockart via horisontell överföring.

Det har kommit ett par cefalosporiner som också ska ha effekt mot MRSA men de används inte särskilt mycket och verkar ha låg effektivitet. De används inte i Sverige.

Det kommer ibland kloner men inte alls på samma sätt som vid spridning av ESBL.

Det har blivit en ökning av MRSA och ESBL i Sverige på grund av att många personer har migrerat till Sverige från andra länder med dessa resistenta bakterier.

Har man olika riskfaktorer kan man vid MRSA-bärarskap göra eradikeringsbehandlingar, där man ger en trippelbehandling av antibiotika i syfte att MRSA ska försvinna. Denna eradikering lyckas ibland och ibland inte.

2017 har man kartlagt prevalensen av MRSA i blod. Jämför man med 2007 såg man att framförallt England och Frankrike hade enorma problem med MRSA 2007 men att dessa problem har minskat 2017 genom omfattande och dyra lösningar. Dessa länder har haft koll på vilka stammar av MRSA som finns, hur mycket som finns och man har även haft noggrann koll på sjukhusen för att förhindra spridningen av MRSA.

39
Q

MRSA hos djur

A

MRSA förekommer inte sällan hos djur och då särskilt grisar. Det gör att man i vissa områden har behandlat just bönder för att förhindra MRSA-spridning. Det har att göra med den täta kontakten de har med djur.

40
Q

Pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin (PNSP)

A

Vad gäller PNSP har de förändrade PBPs med lägre affinitet för betalaktamantibiotika än de pneumokocker med vanligt PBP. De har troligen plockat upp genfragment från alfastreptokocker i normalfloran (genom transformation).

Det har lett till att små fragment av en gen byts ut vilket höjer en bakteriens MIC-värde. Det leder plötsligt till att bakterierna får en gradvis resistens. Dessa gener brukar kallas för mosaikgener. Desto fler upptag av gener, desto mindre känslighet för antibiotika.

41
Q

Penicillinresistens hos pneumokocker

A

Nedsatt känslighet (I) = MIC 0,1-2 mg/L

Resistens (R) = MIC > 2mg/L

Om man hittar pneumokocker med MIC > 1 mg/L är det anmälningspliktigt.

När det gäller betalaktamantibiotika är det bästa att dosera flera gånger om dygnet för att nå upp MIC-värdet.

42
Q

Behandling av PNSP

A

Doseringsförslag för bensylpenicillin vid behandling av PNSP:

S

  • MIC ≤ 0.06 mg/L :
  • 1 g × 3 i.v.

I

  • MIC > 0.06-0.5 mg/L
  • 1.5 g × 4

I

  • MIC = 1 mg/L
  • 3 g × 4 eller
    1. 5 g x 6

I

  • MIC 2 mg/L
  • Anmälningspliktig. Tveksam PC-behandling.

R

  • MIC > 2 mg/L
  • ska också anmälas

För MIC över 1 mg/L är det inte bara anmälningspliktigt utan även tveksamt att administrera en behandling med bensylpenicillin.

43
Q

Antibiotikaresistens: Glykopeptider (vankomycin)

A

Vad gäller vankomycinresistens talar man om vankomycinresistenta enterokocker (VRE). Vankomycin binder till terminala D-alanin på peptidkedjor i cellväggen, vilket hindrar korsbindning därför att PBP nu inte kan binda in till det terminala D-alaninet och korsbinda. Hos VRE har dock det terminala alaninet bytts ut mot laktat vilket gör att vankomycin inte kan komma åt.

Det är ganska komplex mekanism där VRE tagit upp ett genkluster med många gener som tillsammans leder till ovan nämnda förändring i cellväggen. I vanA-genklustret kommer VanA ligera ihop laktatet till änden på peptidkedjan medan vanH producerar laktatet och vanX bryter ner peptidkedjor med terminalt alanin. I början på genklustret finns reglerande gener, vanS och vanR, som tillsammans bygger upp ett regulatoriskt system. vanS kan känna igen ifall det finns vankomycin/teikoplanin i närheten och då signalera till vanR som då aktiverar syntesen av proteiner (t.ex. vanA, vanH och vanX) som är involverade i resistens.

44
Q

Glykopeptider resistens: Vad gäller den överförbara resistensen är det för följande arter:

A

vanA

  • E. faecium
  • E. faecalis

vanB

  • E. faecium
  • E. faecalis

vanC

  • E. gallinarum
  • E. casseliflavus
  • E. flavescens

E. faecium och E. faecalis kan överföra vanA- och vanB-gener mellan varandra. Vissa enterokocker är naturligt resistenta mot vankomycin genom vanC-genen, såsom E. gallinarum, E. casseliflavus och E. flavescens. Det är ett stort problem då enterokocker är svårbehandlade som de är och är därför anmälningspliktiga. Vankomycinresistenta E. faecium, E. faecalis är anmälningspliktiga.

E. faecium och E. faecalis kan överföra vanA- och vanB-gener mellan varandra. Vissa enterokocker är naturligt resistenta mot vankomycin genom vanC-genen, såsom E. gallinarum, E. casseliflavus och E. flavescens. Det är ett stort problem då enterokocker är svårbehandlade som de är och är därför anmälningspliktiga. Vankomycinresistenta E. faecium, E. faecalis är anmälningspliktiga.

Vankomycin kan ses som ett bra antibiotika men vankomycin är inte snabbt på att avdöda och är alltså inte ett optimalt preparat även om det har ett eftersträvansvärt spektrum. Man vill därför begränsa användandet av vankomycin.

45
Q

Korsresistens

A

Vankomycin är snarlik ett annat antibiotikum, avoparcin, som användes som ett tillväxtstimulerande medel hos djur. Det man upptäckte var att bakterier då samtidigt fick resistens mot avoparcin och vankomycin. Man har därför förbjudit användning av avoparcin överhuvudtaget för att förhindra resistens mot vankomycin.

46
Q

Antibiotikaresistens finns även hos: aminoglykosider, tetracykliner, fluorokinoloner.

Berätta om aminoglykosider

A

Aminoglykosider binder till 16S-rRNA i 30S och interagerar med ribosomala proteiner. De kommer påverkar precisionen i avläsningen av mRNA så att felaktiga aminosyrasekvenser bildas.

Den vanligaste resistensmekanismen är att bakterien erhåller enzymer som modifierar aminoglykosider och förhindrar deras inbindning till ribosomer. Det finns >50 olika gener för aminoglykosidmodifierande enzymer på transposoner, plasmider och kromosomer för:

  • Aminoglykosidnukleotidyltransferaser (ANTs)
  • Aminoglykosidacetyltransferaser (AAC)
  • Aminoglykosidfosfotransferaser (APHs)

ESBL-bärande E. coli har i 45% av fallen en koresistens mot aminoglykosiden tobramycin som tidigare nämnt. Dock kan amikacin, en annan aminoglykosid, ofta användas.

47
Q

Aminoglykosidresistens hos enterokocker

A

Enterokocker är i allmänhet ganska resistenta för aminoglykosider genom låg permeabilitet för dem och har ofta höga MIC-värden där MIC för gentamicin ligger mellan 62-500 mg/L. Om man dock ska behandla en endokardit brukar en aminoglykosid + penicillin vara en bra kombination. Betalaktamen kommer nämligen luckra upp cellväggen och göra att aminoglykosiden får en ökad permeabilitet och därmed en bättre effekt.

Enterokocker kan dock förvärva en höggradig resistens mot aminoglykosider som leder till MIC > 500 mg/L. Vid höggradig resistens fungerar inte ovanstående kombinationsbehandling.

48
Q

Tetracykliner: funktion och använding

A

Tetracykliner binder peptidstrukturer och 16S-rRNA i 30S. De hindrar inbindning av aminoacyl-tRNA till A-site. De inhiberar på så sätt proteinsyntesen.

Tetracykliner har använts mycket inom behandling av djur. Det har varit en mycket stor användning av tetracykliner i fiskodling och köttodling globalt.

49
Q

Tetracykliner: resistensgener

A

Resistensgener:

  • Effluxgener kodar för membranbundna proteiner som pumpar ut tetracyklin ut ur cellen. Detta är effektivt för att pumpa ut antibiotikumet och därigenom har tetracyklinet ingen verkan.
    • -> Vad gäller tetracykliner är en viktig källa till resistens just effluxpumpar.
  • Ribosomal protektion: Många gener för tetracyklinresistens innebär att protein bildas som skyddar ribosomen. Proteinerna gör att bindning av tetracyklin till ribosomen minskar.

Resistensgener sitter på på plasmider och transposoner och sprids brett hos:

  • Campylobacter - 20%
  • N. gonorrhoeae - >50%
  • E. coli - 20%

Kliniskt ser man inte så mycket resistensproblem. Det finns några indikationsområden där man inte får några odlingar. Det kan även gälla Mycoplasma. Tetracykliner har en viss fototoxicitet.

Tetracykliner har dessutom en viss antiinflammatorisk effekt vilket kan göra dess användning uppskattad av patienter då denna effekt kan vara symtomdämpande.

50
Q

Kinoloner

A

Man använder idag fluorokinoloner som är deriverade från kinoloner. Kinoloner verkar genom att påverka DNA-gyras som har hand om supercoilingen som sker av de bakteriella kromosomerna. När kinolonerna binder in kommer DNA-gyraset fortfarande kunna klippa upp DNA:t men förseglingen/ligeringen hämmas vilket leder till avklippta DNA-strängar.

Det har varit en mycket utbredd användning av kinoloner med en snabb resistensutveckling. I första hand uppstår resistens mot kinoloner genom punktmutationer i DNA-gyras. Man får genom gradvisa punktmutationer ökade MIC-värden för kinoloner.

Det finns även plasmid/transposon-överförd resistens. Man såg redan på 80-talet Qnr-proteiner (quinolone resistance protein) som skyddar gyraset från kinoloner. Qnr-proteiner försämrar kinoloners inbindning genom att själva binda till gyraset. Man tror att Qnr-proteiner ursprungligen har haft en annan funktion. Qnr-proteiner har nästan samma struktur som en DNA-molekyl med samma storlek och vridning och troligen tar de DNA:ts plats och skyddar DNA:t på detta sätt. Qnr-proteinerna ger inte heller så hög resistens som punktmutationerna kan ge men kan göra att bakterierna kan överleva lite längre.

Kinoloner kan även ge svåra biverkningar i muskler och senor och kan predisponera för hälseneruptur.

Behandling med kinoloner kan främja spridning av betalaktamasresistens. Man säger därför att kinoloner är resistensdrivande därför att de leder till att bakterierna ökar sin mutationsbenägenhet genom att inducera ett polymeras som oftare gör fel.

Plasmider med Qnr-gener finns hos E. coli, Klebsiella och andra Enterobacteriaceae. Det beror på att samma plasmider som bär på Qnr-gener ofta även bär på gener för ESBL.

51
Q

Antibiotikaresistens i framtiden

A

“Without urgent, coordinated action by many stakeholders, the world is headed for a post-antibiotic era, in which common infections and minor injuries which have been treatable for decades can once again kill.”

Man kan inte arbeta endast i Sverige eller endast på den kliniska sidan. Man måste ta hänsyn till djur och miljö också samt göra så på en global nivå. Vad gäller antibiotikaresistens menas att man måste ta hänsyn till flödet av människor och djur.

I Göteborg finns ett centrum för antibiotikaresistensforskning, CARe, där många olika fakulteter samarbetar med varandra för att analysera antibiotikaresistensen globalt. De samarbetar även med Strama och Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Man försöker att organisera arbetet kring antibiotikaresistens globalt. Det finns en global aktionsplan som utvecklats av WHO. Där skriver man att det ska finnas nationella planer och fler än 100 länder har faktiskt det.

Strama verkar för en rationell antibiotikabehandling. Som exempel började Strama 2012 i Sverige. Man har lyckats reducera antibiotikaförskrivningen till under nivån på 250 recept/1000 invånare och per år. Det finns dock risk för att dessa interventioner kan drabba utsatta människor. Man ska inte bara verka för att minska mängden antibiotika som används utan vill påverka följsamheten till det empiriska stödet för att motverka resistensproblematiken.

52
Q

Utmaningar på sjukhus

A

Sverige har lägst andel sjukhusplatser bland OECD-länder och samtidigt många patienter med:

  • Hög ålder: Man gör mer med äldre patienter idag än förr. Exempelvis hjärtopereras 85-åringar.
  • Multipla riskfaktorer
  • Immunosuppression: En ständigt ökande grupp.
  • Infarter och katetrar

Man anser att någonstans mellan 20-50% av all antibiotikaanvändning på sjukhus är onödig. Man sätter in för mycket och för länge utan att utvärdera användningen.

Vad gäller programmet för rationell antibiotikaanvändning har man ASP (antimicrobial stewardship program).

53
Q

Åtgärder i vården

A

Åtgärder i vården man kan göra för att komma till rätta med överanvändning av antibiotika är:

Övervakning av antibiotikaresistens

Övervakning av antibiotikaförbrukning

Förbättrad diagnostik och antibiotikaanvändning
- Vid bakteriella pneumonier kan man säga vilket agens det är i 50% av fallen.

Infektionsförebyggande åtgärder, vaccination m.m.
- Gäller t.ex. influensa. Gravida kan dö i influensa.

Vårdhygien

Kunskapsuppbyggnad

Samverkansformer och internationellt arbete (Strama, REACT)

54
Q

Åtgärder vid djurhållning

A

I Sverige kan man göra åtgärder liknande de åtgärder man kan göra i humanvården, se ovan.

På den internationella arenan:

  • Förbättrad hygien ger mindre behov av antibiotika
  • Individbehandling snarare än gruppbehandling
  • Ej behandling utan diagnos
  • Ej antibiotika för tillväxtsyfte
  • Använda så smalt spektrum som möjligt
55
Q

Åtgärder för den yttre miljön

A

Arbeta för att väga in produktionsutsläpp och risker för resistensutveckling i miljörisk-bedömningen.

Ställa miljökrav vid upphandling: Det gäller att ställa krav på produktionen för att ge ett incitament till att det sker förbättring även på detta håll.

Reviderad generikamodell som tar hänsyn till miljörisk: Som situationen är idag kommer företag som investerar i utsläppskontroll inte “vinna” i prisracet.

Införa bättre avloppsvattenrening

Införa gränsvärden för utsläpp: Det finns inga lagar om utsläppsgränser av antibiotika än men Indien är på väg.

56
Q

Hur ser framtiden ut?

A

Få nya antibiotika i sikte
- Även om flera kandidater genomgår kliniska prövningar är det få antibiotika som faktiskt tillkommer som alternativ.

Antibiotikaresistens är inte reversibel
- Vaccin mot bakterier kan vara ett steg på vägen i bekämpande.

Vi kan förhindra spridningen av resistenta bakterier i vård och omsorg

Minskad användning av antibiotika

Kvalitativt förbättrad användning av antibiotika

Nya ekonomiska modeller för industrin?
- Industrins viktigaste drivkraft är pengar. Hittar man ett nytt medel vill man från vårdens håll spara på det medlet så mycket som möjligt för att kunna ha det som en reserv. Läkemedelsindustrin tjänar då ingenting på det för att det knappt används. Man skulle kunna tänka sig att åtgärda detta genom att göra en upphandling för en viss summa innan läkemedlet faktiskt behöver produceras eller skickas ut i större mån för att kunna ha det som en reserv mot relevanta resistenta bakterier. Detta kräver dock att alla potentiella uppköpare använder det som en reserv.