Temadag: Tuberkulos Flashcards
Hur många % av jordens befolkning smittade och har latent tuberkulos?
23 %
Dessa är alltså smittade, men inte sjuka. Tidigare har siffran sagts vara en tredjedel.
Tuberkulos: epidemiologi
10 miljoner beräknas ha insjuknat i aktiv tuberkulos år 2018.
2018 dog nära 1,5 miljoner i tuberkulos där 250 000 hade en dubbelinfektion med HIV.
Incidensen minskar med 2% per år. Dödligheten globalt minskade med 11% från 2015 till 2018. Tuberkulos kvarstår dock som en av de tio vanligaste dödsorsakerna i världen.
WHO försöker eliminera tuberkulos. Man behöver göra ganska mycket mer för att få bukt med sjukdomen, men det är inte omöjligt med tillräckliga insatser.
Tuberkulos var en väldigt stor sjukdom i Sverige förr men har minskat påtagligt. Incidensen hade man inte väldigt precis koll på förr, men man kan med säkerhet säga att idag är den väldigt låg i förhållande till 1940 (där de svenska incidenssiffrorna 1940 speglar de siffror som gäller för högendemiska TB-länder idag). 1940 kom det första verksamma läkemedlet mot tuberkulos.
Samma fallande trend gäller för mortaliteten. Tuberkulosfallen som rapporterades i Sverige minskade fram till år 2000 men har sedan ökat i och med en migration av folk från områden där TB är endemiskt.
I länder med hög förekomst av tuberkulos är de flesta fallen hos de i yngre åldrar. I Sverige är det mest de i högre åldrar som drabbas där deras sviktande immunförsvar innebär att tuberkulos kan reaktiveras.
Ursprungsländerna för tuberkulosfallen i Sverige varierar med flyktingströmmarna. 2015 kom de flesta från afrikanska länder men nu är det mest från Asien, i takt med att fler kommer från Asien.
Vad är mykobakterier?
Mykobakterier är aeroba stavar som därmed trivs i syrerika miljöer, varför den hamnar i lungspetsarna hos TB-patienter.
Mykobakterier växer långsamt och delar sig var 18-20 timme jämfört med E. coli som delar sig var 20:e minut och det kan därmed ta flera veckor innan man ser kolonier vid odling.
De är syrafasta, vilket innebär att de tål alkohol och syror bättre än andra bakterier och att de inte avfärgas av syra (HCl) och alkohol.
Mykobakterier kan inte gramfärgas och istället får man använda syrafast färgning i form av Ziehl Neelsen-färgning, Hallberg-färgning eller auramin-rhodamin-färgning. Med Hallberg-färgning färgas mykobakterierna blå. Auramin-rhodamin-färgning är en fluorescent färgning som färgar in mykobakterier bättre i röd-gult.
Mykobakterier: cellvägg?
Mykobakteriens cellvägg är unik. På mykobakteriens peptidoglykan kommer det sitta mykolsyror med olika mönster beroende på art. Den har även extraherbara fetter som är olika sorter och som också har artspecifika mönster.
Mykobakterier har en väldigt tjock cellvägg som gör dem mer resistenta än andra bakterier.
Mykobakterier: virulensfaktorer
Mykobakterier saknar exotoxiner och har inga specifika virulensfaktorer som man känner till. De kan dock överleva inuti och växa i makrofager. De kan påverka makrofagerna så att de inte kan döda tuberkelbakterierna genom de normala intracellulära vägarna.
Man tror att antikroppar har liten eller ingen betydelse mot tuberkulos. Däremot är den cellulära immuniteten viktig där makrofager och T-lymfocyter är viktiga för att bekämpa mykobakterier.
Granulombildning
I bekämpningen av mykobakterier kommer det bildas granulom. På detta sätt försvaras kroppen mot bakterierna genom att de är inkapslade och avgränsade.
Förloppet börjar med att man har en makrofag i en lunga som fagocyterat en mykobakterie. Mykobakterierna dör dock inte, utan de lever i de flesta fall kvar i makrofagen genom att som innan nämnt påverka makrofagens funktioner. Makrofagen utsöndrar cytokiner för att få fler makrofager till platsen, dock funkar inte detta då även dessa rekryterade makrofager kan infekteras och det attraheras även T-lymfocyter, B-lymfocyter och granulocyter till infektionsfokus som medverkar till att kapsla in makrofagerna som infekterats genom att stimulera dem med cytokiner. Man får då ett granulom med nekros som eventuellt kan bli en kavern.
Dessa granulom kan ligga kvar ett helt liv utan att ge symtom om patienten har ett bra immunförsvar och granulomet är intakt. Det kan dock hända något som gör att granulomet spricker vilket ger en spridning.
Vid vissa sjukdomstillstånd kommer inte immunförsvaret kunna producera granulom överhuvudtaget.
Mycobacterium tuberculosis-komplexet: Vad är det?
Man har vid aktiv sjukdom levande bakterier i granulom, inne i makrofager och i vävnaden. De bakterier som kan ge tuberkulos är egentligen ett komplex av bakterier, där Mycobacterium tuberculosis är den allra vanligaste. Detta kallas Mycobacterium tuberculosis-komplexet och vid initial mikrobiologisk diagnostik kommer man först få besked om att det rör sig om detta komplex innan närmare bestämning görs. När Mycobacterium växer fram ser man egentligen bara komplexet först. För att artbestämma behöver man göra ytterligare analyser vilket sällan görs utan man agerar utifrån komplexet. De ser ut som blomkålsaktiga kolonier som dyker upp på medier efter 2-3 veckor - de har alltså långsam tillväxt.
Mycobacterium tuberculosis-komplexet består av:
M. tuberculosis
- Är absolut vanligast i komplexet.
M. bovis
M. bovis BCG
- BCG-stammen kan sprutas in i urinblåsan för att orsaka inflammation och stimulera immunsystemet för att en eventuell blåscancer ska dö. Det kan dock leda till tuberkulos i urinblåsan.
M. africanum
- Kanske ger ett fall per år - är ovanlig.
- M. africanum är nära besläktad med M. tuberculosis och kan sällsynt dyka upp vid tuberkulos.
Oftast är det bara en art som orsakar sjukdom hos en individ men infektioner med flera förekommer.
Tuberkulos: smittvägar
Tuberkulos smittar främst via upphostningar, den är dock inte extremt smittsam. Det bildas först droppar med kärnor av tuberkelbakterier som kan sväva i luften och är precis lagom stort för att ta sig in i lungan hos den mottagande personen.
Riskfaktorer för smitta av tuberkulos
Riskfaktorer för smitta beror på hur stor exponering som patienten utgör. Här menas alltså bara riskfaktorer för spridning av smittan:
- Om patienten hostar ökar exponeringen och därmed risken.
- Om patienten har fått kaverner, håligheter med stora bakteriemängder, kommer det kunna överföras mycket fler bakterier.
- Om patienten är direktpositiv, alltså mikroskopipositiv, innebär det en större risk då det innebär att bakterierna kommer ut till luftvägarna.
- De som har långvarig kontakt med tuberkulos löper också högre risk att smittas.
- Obehandlad tuberkulos.
- -> När man väl satt in behandling går smittsamheten snabbt ned. Efter 2 veckor har man låg smittsamhet, men man kan se minskad smittsamhet redan efter några dagar.
Smittsamheten gäller bara vid lung-TB; har man TB i buken eller i andra lokaler är det inte smittsamt. Tuberkulos överförs mycket i dåliga levnadsförhållanden. I vissa länder är det risk för att sjukdomspersonal smittas, exempelvis i Sydafrika.
Andra riskfaktorer för smitta
- Långvarig vistelse i ett TB-endemiskt land
- Flyktingläger
- Fängelser
Risk för infektion/sjukdom
Tuberkulos är inte extremt smittsamt. Över hälften av hushållskontakter till direktpositiva patienter förblir osmittade och bland de som bara har sporadisk kontakt med direktpositiva patienter är det ännu färre som smittas.
Av de som exponeras och infekteras krävs oftast vissa riskfaktorer. Även om man skulle bli infekterad är det inte heller alltid man faktiskt blir sjuk - bara 10 % blir sjuka. Resterande 90% får ingen sjukdom (även om de är infekterade) vilket kallas för latent tuberkulos. Av de 10% som blivit sjuka av sin infektion kommer hälften bli sjuka tidigt, inom 2 år, medan resten blir sjuka sent.
Riskfaktorer för insjuknande i tuberkulos
De som har störst risk att insjukna, alltså störst risk att bli infekterade och höra till de 10% som blir sjuka vid infektion, är barn < 5 år, i synnerhet spädbarn. De kan även få en svår form av TB.
Störst risk:
- barn under 5 år
- AIDS, HIV: HIV påverkar immunförsvaret ⇒ tuberkulosen kan inte hållas inkapslad. Obehandlad HIV kommer innebära en risk för insjuknande på 10% per år
- Transplantation av solida organ: man ger starka immunhämmande medel
- avancerad njursvikt/dialysbehandling: Avancerad njursjukdom ger ökad risk för många olika sjukdomar. Det påverkar immunförsvaret på något sätt.
- TNF-hämmare: Ökar risken på grund av påverkan på immunförsvar.
- Hematologisk malignitet: KLL, KML, AML med flera.
Andra riskfaktorer:
- höga kortisondoser
- alkoholöverkonsumtion: Immunförsvaret kommer påverkas av detta men även att levnadsvanor påverkas.
- diabetes mellitus
- rökning
- malnutrition
- tidigare lungtuberkulos: Tidigare lungtuberkulos ⇒ nedsatt lungfunktion ⇒ tuberkulos igen. Det skulle även kunna vara så att dessa individer har en genetisk predisposition för tuberkulos.
- hög ålder
- Postpartumperioden (6 månader): Tidigare har man även sagt att graviditet inte ger en riskökning. Dock kan det vara så att tuberkulossymptomen är mer diskreta vid graviditet därför att immunförsvaret ställs om.
De andra riskfaktorerna är inte lika stora eller viktiga men kan tillsammans ge en stor riskökning.
FALL 1
Svenskfödd 25-årig man, ensamboende som söker med knöl på halsen sedan 6 veckor.
Söker till öronmottagningen - man upptäcker 2,5 x 3 cm resistens till supraklavikulärt vänster. Hb, Sr, CRP, LPK, diff u.a. Helt opåverkad.
Det skulle kunna vara allt möjligt och en biopsi utförs därför. PAD är “granulomatös vävnad”. Fortsatt fistulering. Man gör en direktmikroskopi och ser inga tuberkulosbakterier då körtlar nästan alltid är mikroskopinegativa.
Man gör en fördjupad anamnes och det visar sig att patienten var i Asien två år tidigare. Under resan drabbades han av ömmande knölar på benens framsida som självläkte efter några veckor.
Efter 4 veckor ser man växt i lymfkörtelvävnad av Mycobacterium-komplexet.
Detta visar att det är viktigt med reseanamnes vid oklara sjukdomstillstånd då det kan vara vägledande.
Patienten hade erythema nodosum på underbenen tibialt, se ett exempel på detta i bilden nedan.
Primärinfektion:
Erythema nodosum kan som sagt ses vid primärinfektion av tuberkulos. De flesta har dock inte det. Man bör ha tuberkulos i åtanke när man ser erythema nodosum.
Vid primärinfektionen har man en begränsad infektion i lunga samt i närliggande lymfkörtlar. Den kommer cirka 3-8 (max 12) veckor efter smittillfället. Man får ett tuberkulinomslag vid primärinfektionen.
Patienterna har oftast inga symtom eller lätta symtom såsom feber, diarré och hosta.
I regel är tuberkulos självläkande. Det kan eventuellt ske en hematogen spridning.
Primärkomplex
Man kan i lungröntgen se perifera granulom + lätt förstorade hiluskörtlar och de kan eventuellt vara förkalkade. Det kallas för primärkomplex, se bild till höger. Det är ett karakteristiskt tecken på genomgången primärinfektion.
Tuberkulosfall i Sverige per sjukdomslokal
I Sverige kommer tuberkulos i lungorna vara allra vanligast. I 57% av alla fall av tuberkulos kommer det vara en odlingsbar lungtuberkulos. Det finns även 10% av de totala fallen där det är lungtuberkulos men den är odlingsnegativ. Med andra ord är 67% av tuberkulosfallen i lungorna.
Det näst vanligaste är lymfkörteltuberkulos (15% av TB-fall) och det kan också vara en kombination. Tuberkulos kan dessutom sitta i pleura, skelett och andra organ.
Typinfektionen för tuberkulos?
Lungtuberkulos
Lungtuberkulos: kardinalsymtom
- Trötthet
- Feber
- Nattliga svettningar
- Nedsatt matlust
- Viktnedgång
- Hosta, slem
- Hemoptys
Man kan dock vara asymtomatisk vid lungtuberkulos.
Lungtuberkulos: Det är viktigt att informera patienten:
- Inte ta emot besök (fråga särskilt efter små barn och efter besökare som bor hos familjen)
- OK att vistas utomhus
- Obetydligt ökad smittrisk för redan exponerade i samma hushåll (förutom spädbarn): Har man en partner som man levt tillsammans med under en period bedömer man att den ökade risken för smitta är väldigt liten, särskilt efter påbörjad behandling därför att smittsamheten minskar så snabbt efter behandling.
Vad är extrapulmonell tuberkulos
Det är vanligt med extrapulmonell tuberkulos hos patienter med AIDS eller immunsuppression av olika anledningar. Man har ofta ganska diffusa symtom och det är svårt att sätta diagnos i vissa fall.
Ex på extrapulmonell tuberkulos
- Lymfkörteltuberkulos
- Skelettuberkulos
- Urogenitala tuberkulos
- Gastrointestinala tuberkulos
- Tuberkulosmeningit
- Miliartuberkulos
Vad är lymfkörteltuberkulos?
Lymfkörteltuberkulos är vanligast på halsen. Det växer långsamt och det är vanligt med lungengagemang samtidigt (vilket sker i cirka 30-40% av fallen).
Vad är skelettuberkulos?
Skeletttuberkulos är en svår form som kan resultera i deformiteter och en oerhörd smärta för patienten. Man har dock en bättre möjlighet att behandla detta. Kotorna kommer bli kilformade och sjunker ihop vilket ger deformiteterna och smärtan.
Vad är urogenital tuberkulos?
Urogenital tuberkulos drabbar njurar, urinblåsa, prostata, bitestikel och gynorganen. Det är oftast asymtomatiskt men ger ibland dysuri och hematuri. Det kan leda till infertilitet vilket kan vara en av orsakerna till att man hittar det i första taget.
Det är ofta en ganska långsam utveckling med få symtom. I ett fall misstänkte man detta ganska länge hos en patient men fann ingenting förrän patienten kom in senare efter en försämring.
Vad är GI-tuberkulos?
Tuberkulosinfektionen kan man hitta i många olika delar av gastrointestinalkanalen. Den kan t.ex. sitta abdominellt i lymfkörtlar. Man kan då se granulomen med ögat när man öppnar upp buken. Man kan ha det i peritoneum utspritt, visceralt eller i colon.
Vad är tuberkulosmeningit?
Tuberkulosmeningit har en smygande debut under 2-8 veckor med sjukdomskänsla, huvudvärk, illamående, kräkningar och feber.
Därefter kommer stadium II med medvetandepåverkan, personlighetsförändringar, förvirring, nackstyvhet, kranialnervspåverkan, pareser, kramper (framförallt hos barn) och andra neurologiska symtom.
Till sist kommer stadium III med koma och hydrocefalus.
Hittar man inte tuberkulosmeningit är det en väldigt hög risk för dödlighet. Diagnostik sker med lumbalpunktion och odling. Man ser en måttlig cellstegring, en hög proteinhalt i likvor och lågt glukos.
Vad är miliartuberkulos?
Miliartuberkulos är också en allvarlig form av tuberkulos. Begreppet kommer från att man tyckte att granulom såg ut som hirs-korn, alltså små punktvisa förändringar i lungan, vilket på latin heter miliarius.
Man kan även ha disseminerad TB som kan likna miliartuberkulos. Ibland krävs en ordentlig lungröntgen för att kunna konstatera miliartuberkulos.