Vaccinologi Flashcards
Indelning av immunisering?
- Passiv
- Aktiv
Vad är passiv immunisering?
Passiv immunisering är tillförsel av antikroppar, immunceller eller deras produkter.
Passiv immunisering händer fysiologiskt genom serumantikroppar från mamma till foster i fosterstadiet och tillförsel av IgA-antikroppar genom bröstmjölken. Antikropparna barnet får från mamma som foster i form av cirkulerande IgG-antikroppar kommer att peaka vid födseln och sedan minska efteråt till att försvinna efter högst 1 år.
Passiv immunisering gäller även tillförsel av immunoglobulin, antikroppar eller immunkompetenta celler under barnåren.
Vad är aktiv immunisering?
Aktiv immunisering sker genom vårt egna immunförsvar och sker efter tillförsel av våra egna mikroorganismer. Detta sker hela tiden genom aktiv infektion men även genom aktiv vaccination.
Vad är ett vaccin?
Ett vaccin är en beredning av mikrobiella komponenter som ges till en individ för att inducera skyddande immunitet mot infektion men utan konsekvenserna av en infektion.
Vilka 2 övergripande målen m vaccination?
De två allra viktigaste övergripande målen med vaccination är:
- Inducera långsiktigt skydd för individen
- Förhindra spridning av infektionen i samhället
Vad är vaccination?
En vaccination är kontrollerade mängder av ett smittämne till skillnad från då man blir exponerad vid vanlig infektion. Man ger även en vaccination vid en bestämd tidpunkt och till en frisk person. Vaccinationen bygger upp ett skydd mot sjukdomen.
Smittkoppor: historisk perspektiv
Smittkoppor (variola):
Smittkoppor hade 30% mortalitet förr och var en väldigt obehaglig sjukdom. För 1000 år sedan i Kina kom man på ett system för att skydda sig. Det kallas variolation som innebär en avsiktlig infektion med smittkoppor. Man tog torkade sårskorpor från patienter med variola av mild karaktär (en ovanlig form av sjukdomen med betydligt mindre dödlighet, cirka 1% mortalitet) och infekterade avsiktligt patienter med dessa. Man fick fortfarande blåsor men en mycket mildare form än smittkoppor. Överlevde man den lätta formen var man därigenom immun mot den form med högre mortalitet.
Nackdelen var att det var en virulent patogen och det fanns därför risk för en endemi förutom den uppenbara dödligheten. Det visade hur allvarligt smittkoppor var - man var fullt villig att ta den risken för att få en chans att bli immun.
Historiskt perspektiv: Vaccination och Edward Jenner
Edward Jenner (1749-1823) var inte först med att komma på konceptet att smittkoppor som drabbar kor innebär att korna inte senare kan få smittkoppor. Först ut var en bonde cirka 20 år innan Jenner. Jenner var dock läkare och publicerade sina resultat från sina experiment vilket är varför han är känd för denna upptäckt.
1796 tog Jenner en 8-årig pojke och smittade honom avsiktligt med ko-smittkoppor, väntade 6 veckor och smittade pojken sedan med den form av smittkoppor som hade 30% dödlighet. Pojken överlevde. Jenner publicerade därefter sina resultat.
Ordet “vaccination” kommer från “vaccus”, som betyder ko på latin. 1980 sa WHO att smittkoppor var utrotat. Smittkoppor och rinderpest är faktiskt de enda infektiösa sjukdomarna vi lyckats eliminera även om polio är på väg.
Historiskt perspektiv: Louis Pasteur (1822-1895)
Louis Pasteur var politiskt smart och kom fram till rabiesvaccinet, trots att det inte fanns någon större prevalens av rabies eftersom att rabies var en fruktad sjukdom som följd av dess karaktär. Han skapade även vaccin mot kycklingkolera och mjältbrand (anthrax).
Det har kommit vacciner de senaste decennierna mot exempelvis: Meningococcus B HPV Bältros Rotavirus Live flu Conj pneumo Hepatit A Vattkoppor Japansk encefalit
Vaccin: förebyggande funktion
Förebyggbara infektioner
Man kan ur läkemedelssynpunkt säga att vaccin är väldigt effektiva. Vaccination förebygger 2-3 miljoner dödsfall per år.
Ökad vaccinationstäckning skulle kunna förebygga ytterligare 1,5 miljoner dödsfall per år. Nästan 20 miljoner barn <1 år får inte tillgång till basala vacciner. 60% av dessa barn bor endast i 10 länder vilket inkluderar t.ex. Afghanistan, Sudan och Sydafrika.
Hur skyddar vaccinet? Vad bygger det på?
Vaccination bygger på immunologiskt minne där vi första gången vi stöter på ett antigen har en lag-phase. Vi får därefter en respons mot antigenet och därefter minskar immunsvaret allteftersom antigenet elimineras.
Vi har dock många immunceller vilka har genomgått isotyp-switch så att om vi stöter på antigenet igen har vi immunceller som kan eliminera dessa. Skulle vi stöta på samma antigen kommer minnescellerna aktiveras och utföra ett snabbare, starkare och mer effektivt immunsvar som gör att vi kan hantera infektionen mycket smidigare. Dessa celler har en specificitet som gör att man slipper genomgå den vanliga processen hos det adaptiva immunförsvaret.
Nästa gång man får infektionen kan den till och med inte ens märkas av i form av sjukdomssymtom - det kallas för en subklinisk infektion.
Vad ingår i ett vaccin?
- Antigen
- Adjuvans
- Konserveringsmedel
- Stabilisatorer
- Restprodukter
Antigen?
Ett antigen är något som igenkänns av det förvärvade immunsystemets receptorer.
Adjuvans?
Adjuvans är en substans som kommer påskynda, förlänga eller potentiera immunsvaret mot antigen.
Konserveringsmedel?
Förut hade man konserveringsmedel i vaccin då de hade flera doser tidigare men nu är de oftast enkeldoser och konserveringsmedel är därmed i stort sett borta idag.
Stabilisatorer?
Dessa har man för att det ska bli en jämn fördelning i sprutan.
Det kan vara molekyler som sackaros, gelatin och albumin.
Restprodukter?
Formaldehyd, odlingsmedium, antibiotika.
Hur kan man administrera ett vaccin? Vanligaste?
Parenteralt
- Intradermalt
- Subkutant
- Intramuskulärt
Mukosalt
- Oralt
- Nasalt
Parenteral administrering är det allra vanligaste administrationssättet.
Hur kan vacciner delas in?
- Levande (attenuerade) vaccin
- Icke-levande vaccin
a, Helcellspreparationer
b, Subkomponent:- toxoid
- ytprotein
- polysackarid
- konjugat
processen av attenuering?
Försvagning hos smittämnet över generationer