Antivirala läkemedel Flashcards

1
Q

Målet och syftet m antiviral behandling?

A

Målet med behandlingarna är att hämma eller avstanna virusreplikationen. Syftet med behandlingen blir att bota de virala infektioner vi kan bota. För de patienter vi inte kan bota är syftet att ge läkemedel som gör så att patientens liv inte påverkas i större omfattning av sjukdomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Utmaningar i utvecklandet av antivirala lkm

A

Problemen med de antivirala preparat som har utvecklats i labb är att de ofta är för toxiska för intag. Det är svårt är att finna läkemedel som inte påverkar de humana cellerna.

Man vill dessutom undvika resistens vilket man ofta kringgår med kombinationsbehandling.

Ett annat problem är att läkemedel fungerar på aktivt replikerande virus men virus i latensfas är svåråtkomliga med antiviral behandling. Resistensutveckling kräver replikation och kan man hämma denna replikation är resistensrisken låg. Antivirala läkemedel är därför inte nödvändigtvis resistensdrivande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Måltavlor

A

Alla virusinfektioner har en rad komplicerade steg som de kräver för sin överlevnad. Vi kan påverka dessa steg genom olika läkemedel.

Läkemedel finns riktade mot virusinfektioner från det att viruset binder in till cellen för att tas upp. Receptorhämmare är dock sällan särskilt effektiva och har ofta biverkningar men det finns receptorhämmare för HIV och HDV som blockerar receptorer för upptag.

När viruset väl tagit sig in i cellen finns en rad komplicerade processer som genomförs för att viruset ska överleva, här finns det en rad processer man kan angripa, likaså när viruset ska ut ur cellen.

Rent teoretiskt kan man angripa många olika steg i virusets livscykel men det blir också en fråga om vad man i läkemedelsutveckling vill lägga krut på, vad är mest effektivt och som kan uppnås utan massor av biverkningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Klassificering av antiviraler

A

Targeting viral funktion

  • nukleic acid polymeras
  • proteases
  • integrases
  • neuraminidases

Targeting cellular funktions that virus needs

Man undviker ofta att angripa cellulära mekanismer som virus kräver i deras infektion. Man riktar sig snarare in på virusets funktioner och då ofta på nukleinsyror. Detta har varit framgångsrikt då kroppens egna polymeraser är väldigt selektiva, medan RNA-virus har ett annat koncept då de lever på att ha en hög mutationsfrekvens. För virus är det acceptabelt att mutationerna leder till att 90% av virusen är defekta så länge 10% är bra och anpassningsbara. Detta koncept gäller främst RNA-virus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

För herpesvirus finns det 3 klasser av antivirala preparat. Vilka?

A

Nukleosidanaloger (guanosinanaloger)

  • Aciklovir är det viktigaste. Det har ganska dålig absorption i tarmen och mycket åker ut med faeces. Man kan dock göra det till en esterform (Valaciklovir) som i kroppen omvandlas till aciklovir och därigenom ger en ökad tarmabsorption av läkemedlet.
  • Penciklovir, famciklovir (Famvir)
  • Ganciklovir, valgancilovir (Cymvene, Valcyt)

Pyrofosfatanaloger
- Foscarnet: Är ett svenskt läkemedel som utvecklades av Astra Zeneca. Har en del biverkningar som njurtoxicitet.

Acykliska nukleosidfosfonat-analoger

  • Cidefovir
  • (Adefovir)

Virus är slarviga och mindre noggranna och kommer därför acceptera nukleosidanaloger. Traditionellt har man använt guanosinanaloger men det har även börjat komma andra analoger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Aciklovirs verkningsmekanism

A

Det finns två viktiga saker som gör aciklovir till ett så bra läkemedel:
1. Bara infekterade celler kan använda aciklovir. Aciklovir måste omvandlas till aciklovir-monofosfat (ACV-MP) för att mediera sin effekt. Det kan bara ske med herpesvirusets tymidinkinas. Icke-infekterade celler kommer alltså inte göra det eftersom detta första steg alltså bara kan ske i celler som är infekterade av herpesvirus.

  1. Bara herpesviruset använder aciklovir för att bygga DNA. I nästa steg omvandlas aciklovir-monofosfat till aciklovir-trifosfat (ACV-MP → ACV-TP) men denna gång sker det med cellens egna enzymer, det vill säga värdens enzym. Aciklovir-trifosfat används dock inte av humana polymeraser utan det är bara herpesvirusets DNA-polymeras som är “slarvigt” nog för att acceptera ACV-TP. Då byggs analogerna in i kedjan vilket leder till “chain termination” ⇒ viruset hämmas.

Aciklovir (ACV) är både effektivt och nästan helt atoxiskt och kan därför ges även till gravida. Denna smarta läkemedelsdesign ledde till ett Nobelpris 1988. Genom att det endast är infekterade celler som använder aciklovir som nukleosid så kan man förstå att det är bättre att ge läkemedlet en gång för mycket än en gång för lite vid en akut situation där man inte fått något diagnostiskt svar, exempelvis vid en herpesencefalit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Foscarnets verkningsmekanism

A

Foscarnet verkar på ett helt annorlunda sätt. Foscarnet liknar pyrofosfat (PPi) och kommer därför selektivt inhibera bindningsstället för pyrofosfat som finns på herpesvirusets DNA-polymeras. På så sätt hämmas herpesvirusets replikation. Det finns därför ingen korsresistens mellan foscarnet och aciklovir.

Idag finns en hel del andra substanser man kan använda men Aciklovir är kanske det viktigaste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Behandlingsalternativ: alla herpesvirus

A
Aciklovir
Valaciklovir
Penciklovir
Famciklovir
Ganciklovir
Valganciklovir
Foscarnet
Cidofovir
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Behandlingsalternativ: HSV-infektioner

A

Aciklovir har en väldigt låg absorption och måste därför ges 5 gånger per dag peroralt. Genom att ge estervarianten (valaciklovir) får man dock en mycket högre absorption och behöver då bara ge 2 gånger/dag.

Aciklovir (Zovirax, Geavir): Ges för suppression.

  • 200 mg x5 po
  • 400 mg x2 po

Valaciklovir (Valtrex)
- 500 mgx2 po kräm

Famciklovir (Foscarnet)
Ges bara vid resistens mot aciklovir (ACV).
- IV

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Behandlingsalternativ VZV-infektioner:

A

För VZV kan man använda samma läkemedel som för HSV-infektioner men det kräver högre doser.

Aciklovir (Zovirax, Geavir):
- 800 mg x5 po

Valaciklovir (Valtrex)
- 1000 mg x 3 po

Famciklovir (Foscarnet)
- 250 mg x 3 po

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kliniska effekter av aciklovirbehandling vid HSV-infektion

A

HSV-1 encefalit - mortaliteten har sänkts från 80% till 21%.

  • -> De 20% som förr inte dog fick även då allvarliga konsekvenser.
  • -> Man diagnostiserade genom att borra in i huvudet och ta en biopsi.
  • -> HSV-1-encefalit var innan aciklovir en dödlig sjukdom då i princip alla har latent HSV-1 liggande i ganglion.
  • -> Misstänker man herpesencefalit kommer behandling sättas in direkt då behandling i princip är atoxisk och följderna av att missa behandling är allvarliga. Sätt därför aldrig ut aciklovir innan dess att PCR (eller annan diagnostik) ankommit. Framförallt vid encefaliter kan virusnivåerna i likvor vara så låga att de ligger under gränsen för detektion. Man ska därför fortsätta med behandlingen och ta ett till prov.

Primärinfektion med herpesvirus - man har halverat tid till utläkning från 11 → 5,5 dagar.

Rekurrenta infektioner - man har här förkortat utläkningstiden från 7 → 5 dagar.

Suppressionsbehandling - enstaka recidiv under behandling. Man har då gått från 12 till < 1 recidiv/år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Resistens hos herpesvirus mot nukleosidanaloger

A

Det som är bra med aciklovir är att det hos immunkompetenta individer sker väldigt lite resistensutveckling. Detta beror på att det är två saker som fungerar, dels Aciklovir och dels ett fungerande immunförsvaret som riktas mot viruset.

Det är emellertid relativt hög frekvens av resistenta infektioner hos immundefekta såsom cancerpatienter, AIDS-patienter, hjärt- och lungtransplanterade.

  • Immunkompetenta: 0,1-0,6% resistensutveckling
  • Immundefekta (cancer, AIDS, hjärt- eller lungtransplanterad): 4,3-29% resistensutveckling
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur blir herpesviruset resistent mot aciklovir

A

Det sättet som herpesviruset oftast muterar för att bli resistent mot aciklovir är genom att vara tymidinkinasnegativa - virusen saknar med andra ord tymidinkinas (vilket var enzymet som krävdes för att omvandla ACV till ACV-MP som sedan omvandlas till ACV-TP av värdcellens enzym och där ACV-TP är det som används som nukleosidanalog och ger en chain-termination). Det är dock en nackdel för virusen därför att virusen blir mycket sämre som virus där de sprids mycket sämre och är mycket mindre virulenta. Saknar man dock ett adekvat immunförsvar så kan viruset spridas ändå inom värden men det blir svårare för viruset att sprida sig till andra patienter på grund av deras nedsatta virulens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Är resistens permanent?

A

Resistens är inte permanent. Det kan vara lite svårt att förstå. Det beror på att virusen som ligger i ganglierna är ursprungsvirusen man utsattes för som barn och som reaktiveras - just dessa virus är ofta känsligare. Bara för att man haft resistens vid ett skov betyder inte det att virusen kommer vara resistenta nästa gång utan det kan vara det känsliga viruset som reaktiverats. Resistenta infektioner kan behandlas med Foscarnet eller Cidofovir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Uppbyggnad av influensavirus

A

Influensa fungerar på ett helt annat sätt än HSV. På höljet finns två olika ytprotein. Den ena är hemagglutinin (15 subtyper hos fågel, 3 hos människa) som binder till sialinsyra på celler. Det andra proteinet är neuraminidas (9 subtyper hos fågel, 2 hos människa). Hos människor finns bara 2/9 subtyper av neuraminidas som kan infektera människor - de andra subtyperna är fågelinfluensor och brukar inte få stor spridning.

Hemagglutinin och neuraminidas har motsatta effekter. Hemagglutinin binder till sialinsyra och binder in väldigt hårt. Efter bindning så tar sig viruset in i cellen och börjar replikera sig. Vid frisättning av virus från cellen blir det dock ett problem då viruset som ska frisättas fastnar på sialinsyran med sitt hemagglutinin. Bindningen är så stark så det krävs en “viral sax” för att viruspartiklar ska frisättas - det är neuraminidas som klyver bindningen mellan hemagglutinin och sialinsyra. Således, utan fungerande neuraminidas får man alltså ingen frisättning av viruspartiklar från influensainfekterade celler.

Man har gjort analoger som ser ut ungefär som sialinsyra. De binder då in i fickan på neuraminidaset och hämmar den vilket medför att “klippningen” inte kan utföras. Då fastnar influensaviruset på utsidan av cellerna och kommer inte loss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Läkemedel mot influensa?

A
  1. Oseltamivir (Tamiflu®) - peroralt
  2. Zanamivir (Relenza) - inhalation
    • Detta var det första läkemedlet som kom.
    • Det kan i sällsynta fall ge upphov till skov hos astmatiker.
  3. Peramivir
  4. Baloxavir marboxil (Xofluza)

Tamiflu kortar ner sjukdomsförloppet vid influensa i jämförelse med placebo. Det som har gjort användningen av det något begränsad är att Tamiflu måste sättas in i tid. Problemet är att de flesta patienter som tror att de har influensa måste gå igenom hela vårdprocessen innan de diagnostiseras och får svaret bekräftat och då har det redan gått så lång tid att läkemedelsanvändning knappt gör att patienten tillfrisknar snabbare. Tamiflu är en neuramidinashämmare, som alltså hämmar klyvningen av hemagglutinin-sialinsyra-bindningen och därigenom frigörelsen av viruspartiklar.

Man har idag börjat med snabbtester i form av point-of-care med PCR för RSV, influensa och calicivirus ⇒ virusen kan identifieras på en halvtimme. Först då kommer Tamiflu kunna användas ordentligt.

Många infektionsläkare är inne på Strama-tänket, att förhindra antibiotikaresistens. Tänket kring antibiotika påverkar tänket kring antiviraler på ett dåligt sätt eftersom att det är olika läkemedelsgrupper med olika förutsättningar. Ger man Tamiflu till patienter utan influensa händer ingenting - det är bara en sialinsyraanalog och resistenta virus utvecklas därför inte från det. Man får alltså inte “off target killing” som man får med antibiotika. Det är därför smart att ge Tamiflu till nära anhöriga eller till en influensapatient profylaktiskt för att förhindra att den anhöriga får influensa alls. Detta gäller särskilt om det är ett äldre par. Då kan den ena personen ta hand om den andra personen utan att själv bli sjuk. Sätter man inte in behandling på anhörig finns större risk för spridning av influensan. Sätter man in behandlingen i tid får man en stor förbättring på kort tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Resistensutveckling mot influensavirusbehandling

A

Det var ett år som man sa att en stam av influensavirus cirkulerade med nedsatt känslighet för Tamiflu. Det kan bero på att den bindande fickan hos neuraminidaset var mindre. Resistens är dock generellt sett inget problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Baloxavir marboxil (Xofluza)

A

Xofluza är ett helt nytt influensaläkemedel som är en “cap-snatch”-hämmare. Humant mRNA har på 5’-änden en cap. Finns det en cap på ett mRNA kommer mRNA:t överleva längre utan degradering. Vissa virus, framförallt influensavirus, har ett protein som klipper av denna cap från vårt mRNA och sätter det på viralt RNA för att förlänga virus-RNA:s livslängd. Detta förhindras med Xofluza. Man behöver bara ge en enda dos av detta preparat för att förhindra “cap-snatching”. Det innebär också att man undviker en korsresistens då Xofluza slår mot annat än tidigare nämnda antiviraler.

Xofluza är 2019 fortfarande inte godkänd inom EU.

19
Q

Antiviral behandling: RSV

A

Det finns bara palivizumab (Synagis) som profylaktisk behandling mot RSV (respiratory syncytial virus). Det är en monoklonal antikropp mot F-protein av RSV och reducerar risken för infektion med 45-55%. Det är inget bra läkemedel och måste ges intramuskulärt med injektion en gång varje månad. Det är bara en profylaktiskt behandling som dessutom är ganska dyr.

Den är bara bra och fungerar preventivt för:

  • För tidigt födda barn och barn yngre än 6 månader efter början av RSV-säsong
  • Barn under 2 år med bronkopulmonell dysplasi
  • Barn under 2 år med kongenital hjärtsjukdom
20
Q

Varför kan man bota hepatit C med antiviral behandling i dagsläget, men inte hepatit B-virus eller HIV?

A

HBV lägger sig som en extra kromosom i cellkärnan och är därför svår att komma åt. I och med att HIV kommer att integreras i genomet, framförallt i stamceller, är HIV oerhört svårt att komma åt. Man kan därför i dagsläget bara bota HCV.

21
Q

Dödsfall pga HIV före och efter proteashämmare utvecklades?

A

HIV var ett oerhört stort problem fram till proteashämmare utvecklades. När den effektiva behandlingen började dyka upp på 90-talet började folk att överleva.

Det har skett en enorm förändring över tiden. Från början hade läkemedlen hög toxicitet. Patienterna tog 5 tabletter/dag förr. Behandlingen har successivt blivit bättre och det finns idag olika kombinationsbehandlingar och man kan faktiskt bara ta en tablett om dagen med minimala biverkningar. Det har skett en förändring över tid om när man sätter in behandlingen - förr satte man inte in behandlingen förrän man var absolut tvungen på grund av de kraftiga biverkningarna. Man började därefter sätta in behandling tidigare och tidigare.

22
Q

Hur används HIV-behandling?

A

Den senaste rekommendationen är att man skall sätta in behandling hos alla med HIV oavsett CD4+-tal. Det innebär en bättre överlevnad och mindre smittsamhet. Dessutom är biverkningarna hyfsat lindriga.

Senarelagd behandlingsstart kan övervägas om:

  1. Patienten inte är tillräckligt förberedd för behandling och har acceptabelt immunstatus (> 350 celler/μl)
    - Hos vissa patienter med t.ex. pågående missbruk kan man inte sätta in behandling.
  2. Patienten har stabilt CD4-tal >500 celler/μl och icke-detekterbara eller mycket låga virusnivåer, inklusive “elite controllers”.
23
Q

Läkemedel mot HIV

A

Fusionshämmare:
- Blockerar gp120-CD4-bindningen och förhindrar på så sätt upptag

CCR5-hämmare:
- Blockerar CCR5 och förhindrar på så sätt upptag

NRTI (nucleoside reverse transcriptase inhibitor)
- Hämmar RNA → DNA-syntesen genom att byggas in där och ge chain termination

NNRTI (non-nucleoside reverse transcriptase inhibitor)
- Hämmar RT genom att binda till det och förhindrar på så sätt RNA → DNA

Integrashämmare:
- Integras krävs för att integrera det virala DNA:t i värdcellens genom.

Proteashämmare:
- Hämmar proteaser som klyver prekursorpolypeptider till funktionella virala proteiner

24
Q

Vilka angreppspunkter som finns hos HIV-virus utnyttjas?

A

Numera utnyttjar man alla angreppspunkter som finns för HIV-virus:

  1. Dels binder HIV till CD4-receptorn men även till co-receptorer som CCR5 och CXCR4 vid upptag.
  2. När HIV väl tar sig in i cellen kommer RNA frisättas och DNA bildas av RNA med hjälp av omvänt transkriptas (RT). Där finns det många läkemedel. De första läkemedlen som kom fungerade på RT därför att det likt viruspolymeras är slarvigt.
  3. När viralt DNA går in i cellkärnan krävs enzymet integras för att klippa in sig i genomet - där har det kommit ett nytt läkemedel.
  4. Då virus skall packas in i nya partiklar kommer proteas behövas och proteas behövs även vid frisättning. Detta kan med proteashämmare motverkas.
25
Q

Vad gör maraviroc?

A

Maraviroc kommer blockera CCR5 ⇒ efter HIV bundit till CD4 kan det inte kan binda CCR5 vilket förhindrar fusion och upptag av virus.

26
Q

Vad gör integrashämmare?

A
27
Q

Vad gör nukleosidanaloger NRTI?

A

AZT var det ursprungliga första HIV-läkemedlet och är en nukleosidanalog men används nästan inte alls idag på grund av biverkningar. Denna trifosfatvariant kommer byggas in i RT och ge chain termination. AZT är benmärgshämmande och använder i regel humana kinaser för att kunna bli en trifosfatbärare.

28
Q

Vad gör NNRTI icke nukleosidanaloger?

A

För HIV finns även icke nukleosidanaloger (NNRTI). Dessa fungerar genom att binda i andra fickor på RT så att en konformationsförändring uppstår som gör att RT inte fungerar. Dessa NNRTI är på egen hand ganska dåliga men de är bra om man kombinerar dem med andra läkemedel då de förhindrar resistensutveckling och har relativt få biverkningar.

29
Q

Vad gör proteashämmare?

A

Proteashämmare förhindrar virus-RNA:t från att bli en proteinkedja. Normalt ska proteaser klyva upp jätteproteinet som bildats i mindre proteiner. Detta sker med ytterst specifika virala proteaser. Dessa proteaser har blivit mål för verksamma antivirala läkemedel och proteashämmare. Hämmas proteas får man omogna viruspartiklar som inte fungerar lika bra.

30
Q

Resistens mot HIV? Hur förhindra?

A

Resistens är ett problem vad gäller HIV-infektioner. För att förhindra resistens vid HIV-behandling så bör man ge kombinationspreparat.

Sekventiell monoterapi ska man inte syssla med. Det är nämligen precis så ett multiresistent virus utvecklas. Om man börjar med wild type-viruset saknar det resistens. Sätter man in behandling A (t.ex. AZT) blir viruset resistent mot detta. Man trodde först att resistensen tog 6 månader då man inte såg någon fortsatt förbättring efter 6 månader men med bättre metodik såg man att resistensutveckling faktiskt skedde efter 2 veckor. Vid denna resistensutveckling mot detta preparatet lägger man då till läkemedel B. Det leder till att viruset blir resistent mot läkemedel A och läkemedel B. Om man då sätter till läkemedel C blir viruset resistent mot A + B + C och så fortsätter det.

Om man däremot från början hade satt in fyra läkemedel eller 2-3 åt gången hade det gått bättre. Ett virus kan utveckla resistens mot en sak i taget men det är mycket svårare att hantera om man angriper fler verkningsmekanismer än så. Ett virus kan inte genomgå fyra olika mutationer samtidigt.

Sekventiell monoterapi är alltså väldigt dåligt. Med det sagt finns det dock bakterier och cancerceller som kan bli resistenta mot flera läkemedel samtidigt. Det beror dock på att de med jonpumpar kan pumpa ut läkemedel som man försöker få dem att ta upp och då kommer kombinationsterapi inte fungera så väl. För Pseudomonas med multiresistens kan man använda en bakteriofag som tar sig in genom dessa pumpar och för att överleva måste bakterien nedreglera pumparna och då fungerar läkemedelsbehandlingen igen.

När man sätter in behandlingen kommer personer som inte sköter sin medicinering att kunna utveckla resistens. Därför har man idag utvecklat preparat med en kombination av olika substanser och då får man ta allt eller inget. Vissa patienter kunde förr vid kombinationsbehandlingar nämligen sluta ta ett särskilt medel som de tyckte gav för mycket biverkningar vilket som sagt gör att resistens utvecklas mycket lättare.

HIV-resistens har trots allt inte inneburit ett stort problem. I Kanada har HIV-resistensen exempelvis minskat, vilket man tror beror på att behandlingen blivit mer effektiv och för att behandlingen har mindre/färre biverkningar vilket leder till högre compliance. Utan biverkningar är det nästan som att bara ta en vitamintablett på morgonen. Man har även sett att spridningen av resistent virus har minskat över tiden.

31
Q

Sammanfattning av HIV-resistens:

A

HIV är benäget att få punktmutationer som kan ge resistens.
Viruset behöver aktiv replikation för att få resistens. Har viruset ingen replikation på grund av effektiva antiviraler utvecklas ingen resistens.
Dålig följsamhet ⇒ resistens
Nya behandlingsregimer (2 NRTI + 1 NNRTI) med färre behandlingstillfällen/biverkningar sänker resistensrisken.
Incidensen av multidrogresistens minskar
Incidensen av överförd resistens minskar
Vid uppkommen resistens finns det många nya och effektiva behandlingsalternativ

32
Q

När ger man hepatit B behandling?

A

Om det föreligger en kraftig inflammation under lång tid.

33
Q

Vilka 2 lkm: hepatit B virus antiviral

A
  • Tenofovir
  • Entecavir

Man kan i undantagsfall ge pegylerat-interferon under en begränsad tid, 12 månader. De andra läkemedlen ger man livslångt. Interferon ger man framförallt till gravida eller till kvinnor som ska skaffa barn snart. Detta ger en bestående effekt hos 30%.

34
Q

Hur undvika hep B ?

A

Det man förespråkar är vaccinering mot hepatit B som en pre-expositionsprofylax. Man kan även ge immunoglobulin som post-expositionsprofylax.

35
Q

Forskning: HBV

A

Idag bedrivs det ganska mycket forskning på hepatit B. Det kan tänkas bero på att många i Kina har hepatit B och att forskningen därför har kommit igång rejält där. Forskningen sker idag på:

  • HBV Core inhibitors
  • Entry inhibitor (Myrcludex B). Detta preparat förhindrar upptag in i cellen av hepatit B. Den har en hel del biverkningar men det kommer nog lanseras för deltavirus där det inte finns andra alternativ.
36
Q

Vad är tenofovir och entecavir?

A

Tenofovir och entecavir är nukleosidanaloger. Tenofovir togs fram för HIV. Då man har DNA-polymeraser med reverse transcriptase-aktivitet i HBV fungerar flera HIV-preparat mot detta.

37
Q

Varför används monoterapi mot HBV?

A

För hepatit B används monoterapi eftersom att HBV är ett kompakt virus och har många överlappande open reading frames. Det blir något man kan utnyttja vid behandling. Genen för polymeraset överlappar med ytproteinet och ytproteinet behövs för att viruset ska binda in till nya celler. Om man ger tenofovir som monoterapi och viruset muterar sin polymerasgen kommer alltså även ytproteinet muteras. Genom att förvärva resistens mot telofovir kommer viruset förstöra sina egna ytproteiner ⇒ viruset kan inte binda in till celler och blir mycket mer verkningslöst.

38
Q

Antiviral behandling Hepatit C?

A

Förr hade vi interferoner för behandling av HCV, nu har vi en uppsjö av läkemedel som inte har mer biverkningar än placebo och som har en mycket god antiviral effekt. Patienterna blir botade efter en viss tid om de tar sina läkemedel som de ska.

39
Q

Måltavlor: antiviral HCV?

A

Replikation: Vissa läkemedel hämmar polymeraser

“Membranous webs”: HCV bildar i infekterade celler membranous webs som är virusfabriker. NS5A-proteinet kommer bilda detta och denna måltavla hämmas därför genom NS5A-hämmare.

Proteas: Det finns proteashämmare.

Det finns många bra läkemedel idag utan biverkningar.

40
Q

HCV: polymerashämmare

A

Sofosbuvir är ett läkemedel av betydelse som är en uridinanalog som tas upp som en prodrug i tarmen och fosforyleras i levercellerna och fungerar på alla genotyper. Det är en “chain terminating” polymerasinhibitor. Sofosbuvir ska inte ges till patienter med GFR < 30 mL/min. Det finns inga specifika biverkningar som man funnit än.

Det är inte nödvändigt att använda Sofosbuvir i HCV-behandling.

41
Q

HCV: proteashämmare

A

Simeprevir och Glecaprevir är de absolut bästa proteashämmarna. De hämmar proteaserna NS3/NS4A.

42
Q

HCV: NS5A-hämmare

A

Rent kemiskt är NS5A-hämmare symmetriska molekyler som åker ner i en ficka i NS5A och som på så sätt hämmar NS5A.

43
Q

Vad är Ribavirin?

A

Ribavirin är ett av få bredspektrum antivirala läkemedel som finns. Den har effekt mot många olika virustyper såsom influensaviruset, polioviruset, RSV m.fl. Det är en av de få pangenotypiska läkemedlen. Ribavirin fick ett uppsving vid hepatit C-behandling.

Ribavirin är en guanosinanalog som kan binda till UTP eller CTP och som har en rad biverkningar som förklarar varför ribavirin inte används så mycket. Ribavirin kan man använda om man får in en mycket sjuk patient som man inte vet så mycket om. Har man en patient med en mycket svår infektion brukar alltid någon föreslå ribavirin.

Ribavirin fungerar genom att monofosfatvarianten (RMP) hämmar enzymet IMPDH som bidrar till bildning av guanosintrifosfat ⇒ en minskning av guanosintrifosfat inuti cellerna. Det leder till en påverkan på cellulära och virala funktioner men (RMP → ) RTP (trifosfatvarianten) kan även inkorporeras inuti virusgenomet och påverka det där vilket innebär att det verkar på flera sätt.