Geschiedenis van de Westerse biomedische wetenschap Flashcards

1
Q

Oorsprong medisch wetenschappelijk onderzoek

A

Oorsprong medisch wetenschappelijk onderzoek ligt in wetenschappelijke revolutie (16-17e eeuw), o.a. door meer interesse in de anatomie. In de 19e eeuw zorgde de opkomst van experimentele traditie (meer interesse in anatomie en fysiologie) en de opkomst van clinical trials voor een verdere ontwikkeling van MWO. In deze periode kwam de nadruk meer op weldoen te liggen en ging men het nut van WO inzien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

eerste regelgeving rondom MWO (in NL)

A

De eerste regelgeving rondom MWO stamt uit 1903, maar was niet van toepassing op NL

Sinds 1988 is er wet- en regelgeving in NL voor het doen van MWO.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Neurenburg code

A

De 2e wereldoorlog gaf aanleiding tot het artsenproces in Neurenburg in 1946 en 1947, met hieruit volgend de Neurenburg code in 1947. Deze werd opgesteld n.a.v. de misstanden in concentratiekampen, door deze misstanden kwamen de clinical trials meer in opkomst, waarin de VS de leider was door veel geld en organisatie beschikbaar te stellen voor goed wetenschappelijk onderzoek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

RCT bij MWO

A

Een RCT werd de gouden standaard voor MWO, mede doordat vanaf 1960 bewijs in de vorm van RCT’s verplicht werd voor markttoelating van een nieuw geneesmiddel. Maar er was ook kritiek op het MWO, vnl op de ethische kant hiervan. Misstanden hiervan werden in kaart gebracht door Henry K Beecher in 1966. Ook de Tuskegee syfilis studie gaf aanleiding tot meer behoefte aan wet- en regelgeving, wat in 1974 in de VS ingevoerd werd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly