HC 2.8 Van kolonisatie tot systemische infectie Flashcards
Hoe groot is de kans dat uw buurman/buurvrouw ooit een staphylococcus aureus sepsis gehad heeft? Hoe groot is de kans dat ze het bij zich draagt?
0.3% en 30%
Hoe verloopt het proces van kolonisatie tot systemische infectie?
- Kolonisatie en adhesie: aanhechten en vermenigvuldigen.
- Biofilm formatie
- Lokale invasie
- Verspreiding
Waar hecht de S. aureus bacterie zich aan? Waar bevindt deze bacterie zich vooral?
S. aureus hecht aan keratine in de epidermis. Dit komt door clumping factor B, dit is een factor die de bacterie bij zich draagt. Vooral op de overgang van huid naar slijmvlies bevindt deze bacterie zich (neus).
Waar hecht de E. coli bacterie zich aan?
E. coli: heeft pili (draadjes) die goed kunnen hechten aan urogenitaal epitheel.
Hoe beschermd de huid tegen bacteriën?
Huid: droge huid met pH van 5,5 (vetzuren uit talg): dit is lastig voor bacteriën om zich te hechten, verwijdering met huidschilfers: hierdoor kun je afkomen van bacteriën die zich daar hebben gehecht.
Hoe beschermd de urine tegen bacteriën?
Als je normale blaasfunctie en ureterfunctie hebt, dan reinigt de urine de urinewegen door de flow en door stoffen die erin zitten.
Waarom zorgt omeprazol voor meer kans op infecties?
Omdat het de pH van de maag verhoogd. De zuurgraad in de maag is van belang om bacteriën te doden.
Wat heeft naast maagzuur ook een reinigende functie?
Naast maagzuur zorgen gal, pancreassappen en darmsappen ook voor reiniging. Deze sappen voorkomen de aanwezigheid van bacteriën die daar niet thuishoren en daarmee het voorkomen van infecties.
Een 60 jarige man ontwikkelt na een kuur augmentin in verband met sinusitis aanhoudend heftige diarree. In de feces wordt Clostridium difficile aangetoond. Hij wordt behandeld met een kuur vancomycine oraal. De klachten houden aan. Wat is uw beleid?
A. Herhalen vancomycine kuur
B. Expectatief
C. Faecestransplantatie
We kiezen voor een faecestransplantatie zodat iemand zijn normale microbioom weer terug heeft.
Van wie zou je een faecestransplantatie willen krijgen?
Gezin, huisgenoten, bij mensen waar je samenwoont deel je al snel ook het microbioom.
Wat zijn de kenmerken van clostridium difficile?
Clostridium difficile is normaal ook aanwezig in de darmflora, maar in geringe hoeveelheden. Sommige stammen kunnen toxines produceren die kunnen zorgen voor heftige diarree. Vooral na antibiotica gebruik veranderd de samenstelling van het microbioom, en kan clostridium uitgroeien. En als dit dan toxine producerende stammen zijn kun je heftige diarree krijgen.
Wat zit er in het biofilm?
Bacteriën en bacteriële producten, veel bacteriën vormen een slijmlaag (glycocalyxlaag) om zichzelf heen wat een barrière is voor neutrofiele granulocyten en andere witte bloedcellen, maar ook voor penetratie van antibiotica. Ook zit er extracellulair DNA van bacteriën en humane cellen in het biofilm. Vaak produceren bacteriën extracellulair DNA als een soort decoy voor het immuunsysteem. Er zitten ook exopolysaccharides in die door de bacteriën worden geproduceerd.
Welke verschillende soorten cellen zitten er in het biofilm?
Er zitten verschillende soorten cellen in het biofilm: normale antibiotica gevoelige cellen, resistente cellen, tolerante cellen (niet-metabool actief waardoor ze tolerant zijn voor verschillende antibiotica). Daarnaast zijn er ook VBNC’s (viable but nonculturable): bacteriën die niks doen. Maar deze cellen kunnen bijvoorbeeld als je na een lange behandeling stopt, dan opeens wakker worden en vermenigvuldigen en een recidief geven.
Wat is het gevolg van dat bacteriën dicht bij elkaar zitten in het biofilm?
Als bacteriën in een biofilm dicht naast elkaar zitten kunnen er gemakkelijk plasmiden (genetisch materiaal) worden uitgewisseld en treedt er bijv. snel resistentie op tegen antibiotica.
Waarvoor zorgen de exopolysacchariden die door bacteriën in het biofilm worden geproduceerd?
Beschermen tegen fagocytose, sheer stress en antibiotica