P7: Artikel van Freund et al (2009): Midlife Crisis; a debate -> systematische review Flashcards

1
Q

introductie artikel van Freund

A

De midlifecrisis is ongetwijfeld het meest populaire concept dat de middelbare leeftijd zou omschrijven. Hierbij is men ervan overtuigd dat wanneer mensen de middelbare leeftijd bereiken – en ze beseffen dat ze maar een beperkte tijd hebben voordat ze doodgaan – ze hun prestaties in jongere jaren gaan evalueren om vervolgens drastische veranderingen aan te brengen in de hoop hun nog onvervulde dromen waar te maken.

In het huidige artikel worden argumenten voor en tegen besproken bij strikte, moderate en losse definitie van de term ‘midlifecrises’. Hoewel strikte en zelfs een gematigde definitie van de midlifecrisis niet op empirische en theoretische gronden haalbaar lijken, heeft een losse conceptualisatie de potentie om nieuwe onderzoeksrichtingen te stimuleren die de nadruk leggen op de interactie tussen sociale verwachtingen en persoonlijke doelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Midden volwassenheid karakteriseren

A

Middelbare leeftijd wordt typisch gezien als een periode tussen de 40 en 60 jaar. De precieze grenzen van deze levensperiode zijn echter vaag. Chronologische leeftijd is dus misschien niet de beste manier om de middelbare leeftijd te definiëren.

Een andere manier om de periode van middelbare leeftijd te omschrijven is aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen die optreden tijdens deze fase; vaak is het een tijd waarin men;
1) Meer financiële verantwoordelijkheden krijgt
2) Een afname in fysieke gezondheid ervaart
3) Een hogere status op werk krijgt of juist een plateau bereikt
4) De kinderen helpt om uit huis te gaan
5) Voor een zieke ouder moet zorgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

toekomstig tijd perspectief en motiovaitionele veranderingen bij midlife

A

Tijdperspectief
Toekomstig tijdperspectief: rond de middelbare leeftijd bereikt men een punt waarin het leven niet langer wordt gezien als ‘de tijd sinds de geboorte’ maar als ‘de tijd die nog over is om te leven’. -> Het zorgt er vaak voor dat mensen op middelbare leeftijd levensveranderingen aanbrengen om nog openstaande doelen te behalen.

Motivationele veranderingen
-> Vaak zijn individuen op middelbare leeftijd niet langer meer gericht op het behalen van winsten (bv groeien op carrièreladder), maar juist het onderhouden van winsten en het voorkomen van verliezen. Er treden dus motivationele veranderingen op.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

voor argumenten -> strikte definitie van de term midlife

A

1 – Strikte definitie van de term midlife crisis
-> Volgens de strikte definitie van de term midlifecrisis is de transitie van vroege naar middel volwassenheid;
1) Normatief, de meerderheid van de mensen ervaart het.
2) Gebonden aan een specifieke leeftijdsrange (meestal tussen de 40-60 jaar).
3) Bestaande uit structurele markers die deze levensperiode onderscheiden van andere transities.

Argumenten voor de strikte definitie van de term midlifecrisis
* De strikte definitie is in overeenstemming met de assumptie dat de ontwikkeling een levenslang proces is en dat er geen voorrang is van de ene fase boven de ander.
* De strikte definitie is in overeenstemming met de assumptie dat de ontwikkeling een wisselwerking is tussen persoonlijke doelen en externe structuren (bv normen). Op middelbare leeftijd evalueren mensen hun levensdoelen immers vaak en kijken ze in hoeverre hun prestaties in overeenstemming zijn met hun verwachting. Op basis hiervan stellen ze nieuwe doelen op. Dit kan soms lastig zijn doordat het latere leven minder gestructureerd is door speciale normen en verwachtingen en druk om betekenisvolle doelen te vinden.
* Het is mogelijk om eigenschappen vast te stellen die midlifecrisis onderscheiden van andere transitiefases. -> verhoogde zelfreflectie, bewustwording van tijd en overweging van gemiste kansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Argumenten tegen de strikte definitie van de term midlifecrisis

A
  • Doelen zijn niet iets vast, maar veranderen continu. Een verandering van doelen is dus niet alleen kenmerkend voor de levensperiode van middelbare leeftijd.
  • Het vaststellen van succes of falen is vaak lastig door de mate van abstractie die lange termijn doelen bevatten. (bv wat is een droombaan? Wanneer ben je fit?).
  • In tegenstelling tot wat eerder werd beweerd zijn er wel duidelijk sociale verwachtingen omtrent familie en werk tijdens de midden volwassenheid, maar niet tijdens de oud volwassenheid. Het stellen van doelen op middelbare leeftijd wordt dus wel geleid door sociale normen.
  • Mensen kiezen eigenlijk gewoonweg dezelfde soort doelen op middelbare leeftijd als dat ze deden in hun jonge volwassenheid. Wel worden doelen meer gericht op het onderhouden van winsten i.p.v. het behalen van winsten.
  • Er zijn geen gestandaardiseerde meetinstrumenten gebruikt, maar data is afkomstig uit interviews. Daarnaast is de data vaak correlationeel i.p.v. longitudinaal. Ook zijn de steekproeven vaak klein en niet representatief.
  • Er is kritiek op het idee dat ontwikkeling in fases gebeurt. Ontwikkelingstrajecten zijn immers erg divers door interindividuele verschillen. Veel ontwikkelingstheorieën zijn het daarom niet eens met de assumptie van onderscheidende levensfases.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

voor argumenten -> moderate definitie van de term midlife crisis

A

2 – moderate definitie van de term midlife crisis
Volgens de moderate definitie van de term midlifecrisis is de transitie van vroege naar middel volwassenheid een problematische transitiefase die normatief en leeftijdsgebonden is. Het verschil met de strikte definitie is dat deze levensperiode niet per se verschilt van andere levensfases waarin men een crisis ervaart.

Argumenten voor de moderate definitie van de term midlifecrisis
* De gematigde definitie is in overeenstemming met het idee dat de levensperiode van middelbare leeftijd goed gestructureerd is. Ook geldt dat deze periode wordt beïnvloed door leeftijd-gebaseerde sociale normen en verwachtingen.
* Hoewel de midlifecrisis echt als precieze fase wordt gezien door de strikte definitie, ziet de moderate definitie het meer als een globale fase in de levensloop die geassocieerd is met het evalueren van de eigen prestaties.
* De moderate definitie voorspelt dat de middelbare leeftijd een lastige periode is, omdat er een transitie plaatsvindt tussen oude en nieuwe levensdoelen. Middelbare leeftijd is dus niet per se een periode waarin crisis onvermijdelijk is – zoals de strikte definitie stelt – maar meer een levensperiode met bepaalde uitdagingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Argumenten tegen de moderate definitie van de term midlifecrisis

A
  • Er kan nog niet verklaard worden dat slechts sommige individuen een midlifecrisis meemaken
  • Er is een gebrek aan empirisch bewijs voor het idee dat middelbare leeftijd een periode is met zeer negatieve gebeurtenissen (bv scheiding, depressie, alcoholisme, carrière verandering). Het lijkt er dus niet op dat mensen echt een crisis ervaren.
  • Het valt te betwijfelen of neuroticisme echt geassocieerd is met de waarschijnlijkheid van mensen om problemen tegen te komen op middelbare leeftijd.
  • Het verlaten van oude doelen en het maken van nieuwe doelen wordt mogelijk in positieve zin ervaren als een vorm van bevrijding.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

losse definite van de term midlifecrisis

A

3 – losse definitie van de term midlifecrisis
Volgens de losse definitie van de term midlifecrisis is de transitie van vroege naar middel volwassenheid een problematische transitiefase die sommige, maar niet alle mensen ervaren rond een bepaalde leeftijd. Deze definitie is dus niet normatief en ziet de midlifecrisis niet per se als conceptueel verschillend van bijvoorbeeld de quarterlife crisis.

Argumenten voor de losse definitie van de term midlifecrisis
* Het hebben van een midlifecrisis wordt niet als normatief gezien. Dit sluit aan bij de realiteit; slechts een klein deel van de mensen doorloopt een dergelijke periode.
* De losse definitie is nuttig voor het begrijpen van de levensontwikkeling. Hierbij wordt de middelbare leeftijd gezien als een periode waarin mensen geconfronteerd worden met leeftijds-gerelateerde uitdagingen. Deze uitdagingen komen voort uit sociale normen en verwachtingen (bv je vergelijken met een ander).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Conclusie

A

Er zijn een aantal redenen waarom een losse definitie van de midlife crisis gepast kan zijn.
- Theoretisch niveau -> de losse definitie is in overeenstemming met huidige concepten van de levensloopontwikkeling. Deze concepten benadrukken het belang van de wisselwerking tussen sociale verwachtingen en persoonlijke doelen.
- Empirisch niveau -> de losse definitie heeft potentie om nieuwe onderzoeksrichtingen te stimuleren die de nadruk leggen op de interactie tussen sociale verwachtingen en persoonlijke doelen.
-> Het debat tussen de voor- en tegenstanders van het concept ‘midlifecrisis’ kan dus opgelost worden door een losse definitie aan te houden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly