P3: Artikel van Szumski, Smogorzweska & Karwowski (2017) Academic achievement of students without special educational needs in inclusive classrooms: A meta-analysis -> Meta-analyse Flashcards

1
Q

introductie van Szumski et al. en doel artikel

A

Passend onderwijs: verwijst in brede zin naar en situatie waarin studenten met SEB les krijgen in reguliere scholen en ten minste een deel van hun tijd doorbrengen in de les met kinderen zonder SEB.
-> Wordt vaak aangeraden, gezien aanpassing voor onderwijs voor kinderen met handicap en als nieuw model die rekening houdt met diverse behoeften van hedendaagse samenleving en die consistent is met de democratische waarden van de samenleving.

In onderzoek gaat de aandacht meestal uit naar de effecten van passend onderwijs voor kinderen met SEB. Ook werden wisselende resultaten gevonden bij eerdere systematische reviews waarin werd gekeken naar de academische prestatie van studenten zonder SEB in passend onderwijs.
Doel artikel: Meta-analyse uitgevoerd in een poging om vast te stellen in hoeverre de aanwezigheid van leerlingen met SEB in de klas van invloed is op leerlingen zonder dergelijke educatie behoeften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

methode van Szumski et al.

A

Methode
In totaal werden 47 studies geanalyseerd waarin totaal bijna 5 miljoen studenten werden gemeten in Amerika en in Canada. Ook zijn er een aantal verschillende moderatoren onderzocht;
Moderator: onafhankelijke variabele die de aard van de relatie tussen twee andere variabelen verandert. Het kan bvb de relatie versterken.
! Er wordt alleen gekeken naar de academische prestatie en niet naar de sociale prestatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

resultaat -> het land waarin de studie werd uitgevoerd

A
  1. Het land waarin de studie werd uitgevoerd: over het algemeen wordt gedacht dat passend onderwijs tot meer positieve resultaten leidt in landen als de VS en Canada dan in landen binnen Europa. Dit heeft o.a. te maken met de wetgeving en houding die deze landen hebben t.o.v. passend onderwijs en duur van de ervaring.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren waarschijnlijk beter in landen met positieve houdingen en wetten omtrent passend onderwijs.
    Resultaat: bevestigd -> passend onderwijs bleek idd vaak sterkere effecten op te leveren in landen als de VS en Canada dan in landen binnen Europa. Dit effect was echter niet significant
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaat -> de toepassingswijze

A
  1. De toepassingswijze: de aanwezigheid van leerlingen met SEB in de klas kan leiden tot veranderingen in de schoolorganisatie, de lesstof, de manier van lesgeven en leerstrategieën die leerlingen krijgen aangeboden. In andere gevallen kan het zo zijn dat er juist bijna of helemaal geen interventies worden gedaan en dat reguliere schoolpraktijken worden aangehouden, ook voor leerlingen met SEB.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter wanneer er interventies worden toegepast dan wanneer reguliere school praktijken worden aangehouden in passend onderwijs.
    Resultaat: bevestigd -> er werd een significant effect gevonden van passend onderwijs op de academische prestatie bij de toepassing van interventies op school in tegenstelling tot scholen waar geen verandering werd geïntroduceerd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

resultaat -> de compositie van het educatieve team

A
  1. De compositie van het educatieve team: docenten afkomstig uit algemene educatie zijn meestal slecht voorbereid om te werken in passend onderwijs. Zeker wanneer deze docent geen steun krijgt van een co-docent uit het speciaal onderwijs. Dit kan leiden tot stress en soms zelfs een burn-out.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter wanneer de docenten goed voorbereid zijn op het werk in passend onderwijs.
    Resultaat: ontkracht -> er werd geen significant effect gevonden omtrent de compositie van het educatieve team. Het maakte niet uit of een GET en SET docent beide fulltime werkten of dat alleen een GET docent dit deed.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

resultaat -> het niveau leerproblemen die studenten met SEB hebben

A
  1. Het niveau leerproblemen die studenten met SEB hebben: binnen passend onderwijs is er een verschil in het niveau van de leerproblemen die studenten met SEB hebben. Sommige leerlingen hebben ernstige SEB en andere milde SEB. Dit is mogelijk van invloed op de prestatie van leerlingen zonder SEB.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren waarschijnlijk beter wanneer ze samen worden geplaatst met leerlingen met milde i.p.v. ernstige SEB.
    Resultaat: bevestigd -> het niveau van de leerproblemen die studenten met SEB hadden, bleek een significante invloed te hebben op de effecten van passend onderwijs. Hierbij gold dat de aanwezigheid van leerlingen met milde SED leiden tot betere prestatie bij kinderen zonder SEB dan de aanwezigheid van leerlingen met ernstige SEB
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

resultaat -> Het type leerproblemen die studenten met SEB hebben

A
  1. Het type leerproblemen die studenten met SEB hebben: de aanwezigheid van kinderen met emotionele gedragsstoornissen creëren een uitdaging voor passend onderwijs, omdat dit een van de lastigste soort leerlingen zijn met SEB.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter als ze niet samen worden geplaatst met leerlingen met emotionele gedragsstoornissen.
    Resultaat: ontkracht -> er werden geen significant verschillende effecten gevonden tussen klassen met of zonder aanwezigheid van studenten met emotionele gedragsstoornissen.
    Wel significant effect size gevonden bij milde-lichte SEB. Dus leerlingen met ernstige SEB zorgen voor geen voordelen bij reguliere kinderen bij inclusief onderwijs.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

resultaat -> het educatieniveau dat werd onderzocht

A
  1. Het educatieniveau dat werd onderzocht: middelbare scholen staan er zelden voor open om hun leermethode aan te passen voor studenten met SEB. Dit geldt vaak niet voor docenten uit het basisonderwijs.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter bij passend onderwijs op de basisschool dan op de middelbare school.
    Resultaat: ontkracht, er was geen significant verschil in de effecten van passend onderwijs die worden gevonden op de basisschool en die van de middelbare school.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

resultaat -> Proportie van studenten met SEB in de klas

A
  1. Proportie van studenten met SEB in de klas: in passend onderwijs moet worden gekeken naar de juiste verhouding tussen kinderen met en zonder SEB binnen 1 klas. Wanneer er proportioneel te veel kinderen met SEB aanwezig zijn, kan dit verstorend werken wegens het externaliserende gedrag dat ze vertonen en omdat dit type leerlingen vaak veel tijd en energie van de docent vereist.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter als er een kleinere proportie van studenten met SEB aanwezig is in de klas.
    Resultaat: 2 tot 5 leerlingen leidt al af en bij meer dan 5 leerlingen met SEB heeft het een negatief effect.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

resultaat -> Voorbereiding van docenten uit algemene educatie

A
  1. Voorbereiding van docenten uit algemene educatie: in de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen docenten uit algemene educatie (general education teachers, GET) en docenten uit speciale educatie (special education teachers, SET). Voor goed passend onderwijs dienen GET’s goed voorbereid te worden op hun rol in passend onderwijs.
    a. Hypothese; leerlingen zonder SEB presteren wss beter wanneer GET’s goed voorbereid worden op hun rol in het passend onderwijs.
    -> GET’s proberen niet nieuwe methoden voor inclusief onderwijs
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

resultaat -> Een model voor collaboratief lesgeven

A
  1. Een model voor collaboratief lesgeven: verschillende samenwerkingsmodellen tussen docenten kunnen gebruikt worden in passend onderwijs. Vaak is er echter gebrek aan samenwerking, omdat ervoor wordt gekozen om GET’s de algemene les te laten geven terwijl SET’s ondersteuning bieden voor leerlingen die de instructie niet goed begrijpen. Het zou effectiever zijn als gedeelde lessen worden voorbereid door samenwerking tussen beide soorten docenten.
    a. Hypothese: leerlingen zonder SEB presteren wss beter wanneer GET’s en SET’s samenwerken in een collaboratief lesmodel.
    -> Co-modellen als station teaching, team teaching, alternative teaching of parallel teaching kunnen meer effectief zijn voor studenten zonder SEB.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Meta-analyse -> hoe zijn de resultaten tot stand gekomen?

A

-> Moderator 1 t/m 6 zijn meegenomen in de meta-analyse, want door gebrek aan data bij de laatste 3 zijn deze niet meegenomen.
- Publicatiebias was niet significant.
Gemeten met -> Random effects model: manier waarop de publicatiebias wordt gecheckt. Kijken of er sprake is van een trechterplot of niet.
- Heterogeniteit: hoe verschillend is de steekproef. Hoe heterogeen iets is, hoe meer representatief iets is. Binnen bepaalde onderzoeken wil je soms meer homogeniteit (bv alleen vrouwen).
-> hoe generaliseerbaar en jusitification is er -> er is hoge heterogeniteit van hoofdeffect -> dit wijst op de noodzaak om de moderatoren te analyseren.
-> Alleen studies uit VS, Canada en West-Europa
- Effectgrootte: effectgrootte van d=0.12 dit is positief en statistisch significant, maar wel zwak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Conclusie

A

Hoofdbevinding: over het algemeen werd een positief, statistisch significant effect gevonden van passend onderwijs op studenten zonder SEB.

De effectgrootte van het hoofdeffecten bleek echter zwak te zijn maar wel significant (d=0.12). Hierbij is het onwaarschijnlijk dat er een publicatiebias heeft opgetreden (ofwel dat de gebruikte studies kunstmatig grote effectgroottes hadden). Dit resultaat biedt een belangrijk argument voor voorstanders van passend onderwijs, namelijk dat studenten zonder SEB geen hinder ervaren van passend onderwijs, sterker nog; ze hebben er lichte baat bij.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Limitaties en toekomstig onderzoek:

A
  • De studies die gebruikt zijn in de meta-analyse hadden verschillende onderzoeksontwerpen (vb met en zonder controlegroep).
  • Er is niet geanalyseerd hoe verschillende vakken het verkregen effect modereren; misschien verslechterd de prestatie van leerlingen zonder SEB wel op het gebied van wiskunde, maar niet op gebied van lezen in passend onderwijs.
  • De resultaten die zijn geanalyseerd waren afkomstig uit studies van de VS, Canada en West-Europa. Onderzoek naar passend onderwijs uit andere werelddelen ontbreekt.
  • De meta-analyse vertoonde grote variabiliteit van het hoofdeffect. Hierdoor is het belangrijk om eventuele moderatoren grondig te bestuderen.
  • Er is niet gekeken naar de rol van passend onderwijs bij de academische prestatie van studenten met verschillende vaardigheidsniveaus die geen SEB hebben.
  • Er is slechts gekeken naar de academische prestatie van studenten en bvb niet naar de sociale competentie of emotionele ontwikkeling bij passend onderwijs.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly