P1: Artikel Vreeman & Carroll: a systematic review of school-bases interventions to prevent bullying Flashcards

1
Q

doel artikel en methode

A

Doel: kijken naar effectiviteit interventies
Methode
-> 29 studies voldeden aan criteria; sprake van controle en interventie groep en folow-up studie die de uitkomst meet, schoolinterventie gericht op verminderen/voorkomen van pesten. En kijken naar zowel directe uitkomstmetingen (pesten, slachtoffer, agressief gedrag, reactie school op geweld) als indirecte uitkomsten (schoolprestatie, subjectieve schoolveiligheid, zelfverzekerdheid).
Verschillende interventies gecategoriseerd:
* 10 studies -> keken naar interventies gericht op de lesstof. Gericht op: een antipesthouding in de klas te bevorderen en om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van pro sociale vaardigheden om conflicten op te lossen.
* 10 studies -> keken naar interventies voor de gehele school (multidisciplinair). Bevatte: schoolbrede regels en sancties, docenten training, lesstof voor de klas, conflictoplossing training en individuele begeleiding.
* 4 studies -> keken naar interventies met sociale vaardigheidstraining groepen. Bevatte: sociale en gedrag skills groepen voor kinderen betrokken bij het pesten.
* 1 studie -> keek naar interventie met mentoren of begeleiders.
* 1 studie -> keek naar interventies met steun van een sociale werker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

resultaten; interventie gericht op lesstof

A
  • Interventie gericht op lesstof: slechts een klein deel van de studies gaf een afname in pestgedrag aan. -> Is goedkope optie, maar niet effectief.
    Eerst werd gesteld dat jonge kinderen minder baat bij deze techniek hebben, maar het is ook niet effectief voor oude kinderen, omdat het falen van de interventie op klasniveau wijst op de systematische aard van pesten en ondersteunt de theorie dat pesten een sociaal-cultureel fenomeen is. -> Als pesten een systemisch groepsproces is waarbij pesters, slachtoffers, leeftijdsgenoten, volwassenen, ouders, schoolomgevingen en thuisomgevingen betrokken zijn, is het onwaarschijnlijk dat een interventie op slechts 1 niveau een significant consistent effect heeft. Daarnaast als pesten wel een sociaal-cultureel verschijnsel is dat voortkomt uit het bestaan van sociale groepen met verschillende macht, dan is het nog steeds onwaarschijnlijk dat lesprogramma’s gericht op het veranderen van de houding van gedrag van slechts een kleine subset van deze groep effect heeft.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

resultaten: interventie met sociale vaaridgheidstraining groepen

A
  • Interventies met sociale vaardigheidstraining groepen: driekwart van de studies vertonde geen duidelijke afname in pesten. Het was alleen effectief bij de hele jonge kinderen. De algehele conclusie is dat sociale vaardigheidstraining minder effectief is in het aanpakken van pestgedrag.
    -> Werkt ook niet effectief, gezien weer de aanpak op een 1 specifiek iets. En oudere kinderen hadden nog slechtere uitkomsten dan de jongere kinderen.
    -> Over het algemeen suggereert dit dat het niet aanpakken van de systemische problemen en sociale omgeving die gerelateerd zijn aan pesten het succes van de interventie ondermijnt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaten: interventie voor gehele school

A
  • Interventie voor de gehele school: een groot deel van de studies vertoonde een verlaagde mate van pestgedrag. Er waren minder positieve effecten bij jonge kinderen (-> bij zelfreports van kinderen geen verandering te zien, maar mogelijk bij leraren wel). De generaliseerbaarheid is hier slechter.
    -> ✅ De schoolbrede interventies pakken pesten aan als een systemisch probleem dat een systemische oplossing verdient. Ze zijn erop gericht om de hele omgeving van de school te veranderen en om individuen, groepen leeftijdsgenoten, klaslokalen, leerkrachten en administratie. Het succes van de schoolinterventies suggereert dat pesten inderdaad voortkomt uit factoren buiten de psychosociale problemen van individuele kinderen, waaronder een complex proces van sociale interacties.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

resultaten: interventie met mentor of begeleider

A
  • Interventies met mentoren of begeleiders: er werd een afname in pesten, fysiek vechten en depressieve gevoelens gevonden bij kinderen met een mentor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

resultaten: interventie met steun van een sociale werker

A
  • Interventies met steun van een sociale werker: er werd een afname in pesten, spijbelen, diefstal en drugsmisbruik gevonden bij individuen die steun kregen van een sociale werker. Lagere school -> afname pesten. Middelbare school -> toename pesten, reden; op middelbare school wordt sociale werker als minder autoritair gezien
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

conclusie en limitaties

A

Conclusie
Veel op school gebaseerde interventies leiden tot een afname in pesten. Dit geldt echter vooral voor interventies die multidisciplinair gericht zijn. Veranderingen in lesstof hebben namelijk zelfden een positieve invloed op pestgedrag. Evenzo leiden interventies die training in sociale vaardigheden bieden niet tot duidelijke verbeteringen in pesten en slachtofferschap. Ook worden uitkomstmetingen die indirect gerelateerd zijn aan pesten niet consistent verbeterd door de bovenstaande interventies. Kortom, niet alle programma’s bleken effectief te zijn.

Limitaties: alleen Engels talige studies zijn meegenomen.

Meest relevant: systematische reviews, conclusie is belangrijkste bijdrage -> al het bewijsmateriaal wordt afgewogen aan elkaar. Wel beperkte conclusie -> want over 5 jaar zijn er veel meer nieuwe onderzoeken al gedaan. In vergelijking met een enkel onderzoek, geeft dit een veel beter beeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly