P3: Artikel van Ruijs & Peetsma (2009): Effects of inclusion on students with and without special educational needs reviewed -> systematische review Flashcards

1
Q

Introductie artikel Ruijs en Peetsma, argumenten voor inclusief onderwijs en onderzoeksvraag

A

Passend/ inclusief onderwijs: onderwijs aan kinderen met SEB op reguliere scholen i.p.v. speciale scholen. De leerlingen met SEB krijgen ondersteunende diensten op de reguliere scholen.

2 argumenten voor inclusief onderwijs
1. Sociaal-politiek: kinderen met SEB hebben recht op onderwijs in reguliere scholen. Enkele problemen;
o Het belangrijkste recht van kinderen is goed onderwijs -> zelfs als dit voor sommige kinderen speciaal onderwijs betekent.
o Rechten kunnen tegenstrijdig zijn -> ouders willen reguliere school, maar kind is beter af op speciale school.
o Andere kinderen hebben ook recht op goed onderwijs -> kind met SEB op reguliere school kan negatief effect hebben op andere kinderen.
-> Vanwege deze problemen zijn empirische argumenten erg belangrijk.
2. Empirisch: empirisch bewijs is erg belangrijk in het beleid ten aanzien van inclusief onderwijs over zowel effecten op reguliere kinderen als kinderen met SEB.
-> Zo vooral beslissingen nemen op basis van bewijs i.p.v. mensenrechten debat.

Onderzoeksvraag: Kijken naar cognitieve ontwikkeling & socio-emotionele effecten & academische prestaties (effect van inclusief onderwijs hierop)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Methode artikel Ruijs en Peetsma

A

Inclusiecriteria:
- Wetenschappelijke kwaliteit
- Er was weinig onderzoek gedaan naar lange termijn -> kleine en grote scale studies met controlegroep zijn ook toegevoegd om goede conclusie te trekken.
- Onderzoek met kinderen met SEB, bvb fysieke handicap werden niet meegenomen.
- Kinderen met milde/gemiddelde handicaps/leerproblemen of gedragsproblemen zijn meegenomen. Echter worden deze termen vaak inconsistent beschreven, dus is het niet altijd duidelijk welke groep leerlingen onderzocht wordt.
- Artikelen na 1999
- Wilde eerst een meta-analyse uitvoeren, maar kon niet genoeg artikelen vinden waardoor het een systematische review werd. Artikelen met onderzoek op lange termijn ontbraken.
- Gericht op mild tot gemiddelde beperking
Kritiek: Verschillende termen in verschillende onderzoeken; onderzoeken waren lastig te vergelijken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

resultaten -> Theorie academische effecten op studenten met SEB

A
    • -> deze kinderen kunnen leren van andere studenten zonder leerproblemen en ervaren ze mogelijk een verhoogde motivatie voor academische prestatie, omdat hier de nadruk op ligt in reguliere educatie.
  • – -> deze studenten kunnen onzeker en gedemotiveerd worden wanneer ze zichzelf vergelijken met anderen. Daarnaast hebben docenten in regulier onderwijs soms een gebrek aan kennis over hoe ze kinderen met SEB les moeten geven. Dit kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van hun educatie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaten -> Resultaat academische effecten op studenten met SEB

A

Resultaat: De academische prestatie van studenten met SEB (licht/matig) is ongeveer hetzelfde in passend onderwijs als in regulier onderwijs. In sommige gevallen presteren leerlingen uit het passend onderwijs zelfs beter. Er zijn zeer weinig nadelige effecten gevonden.
- Kritiek: sommige onderzoeken maakten geen gebruik van een controlegroep (-> moeilijk conclusie trekken) en er waren grote verschillen in de manier waarop verschillende studies vormgaven aan passend onderwijs.
-> De bevindingen van Markussen (2004) geven aan dat er verschillen kunnen zijn tussen verschillende soorten inclusie. Het is daarom belangrijk om de opzet van de studies in gedachten te houden bij het trekken van conclusies voor beleid of praktijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

resultaten ->
Theorie sociaal-emotionele effecten op studenten met SEB

A

Theorie:
- – -> kinderen met SEB voelen zich mogelijk afgewezen wanneer ze speciaal i.p.v. regulier onderwijs volgen. Een andere factor is dat de reistijd naar speciale scholen vaak langer is, wat het vormen van sociale contacten met leeftijdsgenoten uit de eigen buurt lastiger maakt. Kinderen met SEB zouden zich in passend onderwijs gaan vergelijken met kinderen zonder SEB, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun zelfverzekerdheid. Dit geldt voornamelijk wanneer ze zich minderwaardig voelen.
- + Passend onderwijs biedt daarentegen wel mogelijkheden voor contact met lokale kinderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

resultaten -> Resultaat sociaal-emotionele effecten op studenten met SEB

A

Resultaat:
Onderzoek zonder controlegroep: kinderen met SEB lijken over het algemeen een minder gunstige sociale positie te hebben dan kinderen zonder SEB. Mogelijk komt dit doordat ze zichzelf vergelijken met kinderen zonder SEB. Dit kan een negatief effect hebben op hun zelfverzekerdheid.
Onderzoek met controlegroep: positieve resultaten op sociaal en emotioneel functioneren en zelfpercepties van kinderen met SEB. Wel worden kinderen met SEB negatiever beoordeeld door klasgenoten -> = minder positief zelfbeeld
- Kritiek: veel onderzoeken hebben geen gebruik gemaakt van controlegroepen en er worden wisselende resultaten gevonden -> lastig conclusie trekken. Niet direct onderzoek gedaan naar effect van inclusief onderwijs op contacten in de buurt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

resultaat -> Theorie academische effecten op andere kinderen in de klas

A

Theorie:
- – -> passend onderwijs zou een negatief effect kunnen hebben wanneer docenten hun aandacht meer steken in klasgenoten met SEB. Daarnaast zou de algemene educatie standaard verlaagd kunnen worden door inclusie. Ook kunnen kinderen zonder SEB mogelijk afgeleid worden door kinderen met SEB.
- + -> Bij passend onderwijs is er meer sprake van adaptieve educatie, wat een voordelig effect kan hebben voor elke leerling en niet alleen die met SEB. Daarnaast zou de aanwezigheid van extra docenten of onderwijsassistenten een positief effect kunnen hebben op de academische prestatie van kinderen met en zonder SEB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

resultaten -> Resultaat academische effecten op andere kinderen in de klas

A

Resultaat: de academische prestatie van studenten zonder SEB is ongeveer hetzelfde in passend onderwijs als in regulier onderwijs. Passend onderwijs heeft echter mogelijk verschillende effecten voor hoog- en laag presterende studenten zonder SEB. Laag presterende studenten ervaren meer voordelige effecten dan hoog presterende studenten. -> nog maar 1 studie naar gedaan, maar belangrijk om dit verschil mee te nemen, want dit kan in andere studies mogelijk hebben geleid tot neutrale resultaten.
-> Lastig conclusies te trekken omdat sommige studies positief, negatief of neutraal effect vonden.
- Kritiek: er waren grote verschillen in de onderzoeksontwerpen en in de manier waarop verschillende studies vormgaven aan passend onderwijs. Daarnaast lijken verschillen tussen scholen van groter belang te zijn dan of het gaat om regulier of passend onderwijs. Ook werd er geen onderscheid gemaakt tussen de soorten speciale behoeften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

resultaten -> Theorie sociaal-emotionele effecten op de andere kinderen in de klas

A

Theorie:
- + -> kinderen zonder SEB ervaren een positief sociaal effect door passend onderwijs. Dit komt doordat ze meer bewust worden van verschillen tussen mensen en deze ook meer accepteren. Hierdoor ontwikkelen ze minder vooroordelen richting kinderen met SEB.
- – -> kinderen zonder SEB kunnen bepaald ongewenst gedrag van kinderen met SEB kopiëren, wat een slechte sociaal-emotionele invloed op hen heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

resultaat -> Resultaat sociaal-emotionele effecten op de andere kinderen in de klas

A

Resultaat: er is weinig onderzoek beschikbaar omtrent de sociale effecten van passend onderwijs op kinderen zonder SEB, maar voorlopig lijkt het erop dat er vooral positieve of neutrale en gemixte effecten optreden en weinig negatieve effecten. Er blijkt positief sociaal effect te zijn; minder vooroordelen en positievere houding en spelen met kinderen met SEB.
- Kritiek: er is weinig onderzoek gedaan op dit gebied. Daarnaast is het zo dat houdingen van kinderen zonder SEB naar kinderen met SEB nog steeds minder positief zijn dan houdingen naar kinderen zonder SEB. En het is nog onduidelijk of het algemene beeld verbetert of alleen ten opzichte van klasgenoten met SEB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Conclusie

A

In het algemeen tonen de resultaten aan dat er sprake is van een neutraal tot positief effect van passend onderwijs op leerlingen met en zonder SEB. Studies naar de sociaal-emotionele effecten van inclusief onderwijs geven aan dat kinderen met SEB zich in een minder gunstige sociale positie bevinden dan kinderen zonder SEB. Maar het is lastig om conclusies te trekken over het effect van inclusief onderwijs, want er zijn weinig studies die kinderen vergelijken bij inclusief en speciaal onderwijs op sociaal als educatief vlak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Implicatie toekomstig onderzoek:

A

het is echter nog steeds erg belangrijk om de effecten van specifiek inclusiebeleid te onderzoeken: er kunnen verschillende effecten voor verschillende groepen kinderen en verschillende effecten van verschillende inclusiepraktijken. Bij het ontwerpen van inclusief onderwijsbeleid is het belangrijk om dit in gedachten te houden: de beleidseffecten moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat negatieve resultaten voor specifieke groepen leerlingen te voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Limitaties van het huidige onderzoek

A
  • Er zijn verschillende manieren om inclusief onderwijs toe te passen -> verschillen in groepen studenten, in lesstof, in mate en opzet van ondersteuning en in leerkrachten -> lastig om studies te vergelijken en generalisatie praktijk.
  • Wellicht zijn er nog meer effecten die onderzocht dienen te worden, bv effecten van passend onderwijs op docenten en hun houding -> er is mogelijk een positieve correlatie tussen houding docent en gebruik effectieve strategie.
  • Het huidige artikel heeft geen meta-analyse uitgevoerd en daardoor is het niet bekend of de gevonden effecten statistisch significant zijn.
  • De focus lag in dit onderzoek meer op kwantitatieve dan kwalitatieve studies. Want deze richten zich vaak meer op de processen en ervaring in inclusief onderwijs. Om compleet beeld te krijgen van de effecten en het proces hierachter -> kwalitatieve studies meenemen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly