P5: Artikel van Park et al. (2014): The role of expressive writing in math anxiety Flashcards

1
Q

introductie artikel van Park -> expressief schrijven

A

Expressief schrijven: een eenvoudige, klinische techniek die individuen aanmoedigt om vrijuit te schrijven over hun gedachten en gevoelens met betrekking tot een belangrijke stressfactor waarmee ze worden geconfronteerd. Uit eerder onderzoek blijkt dat 15-20 minuten schrijven over een stressvolle of emotionele gebeurtenis leidt tot fysieke en psychologische voordelen. Expressief schrijven zou daarnaast ook de beschikbaarheid van werkgeheugen bronnen vergroten. Uit een ander eerder onderzoek bleek dat studenten die eerst 10 minuten schreven over hun gedachten en gevoelens significant beter presteerden dan studenten die dit niet deden.
-> Vraag of dit ook werkt bij wiskunde angst, omdat kinderen al op jonge leeftijd wiskundeangst ontwikkelen en deze angst neemt toe. Het is mogelijk dat 1 enkele sessie niet krachtig genoeg is om de piekergedachten vlak voor de toets te verminderen.
Maar als prestatiezorgen een primaire factor zijn die de wiskundeprestatie beïnvloed -> kan 1 sessie mogelijk voldoende zijn om de prestaties te verbeteren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

huidige studie van Park en hypotheses

A

Huidige studie
In de huidige studie evalueren de onderzoekers het effect van expressief schrijven op de relatie tussen wiskundeangst en wiskundeprestaties. Een aantal mensen met hoge wiskundeangst en een aantal mensen met lage wiskundeangst werden willekeurig toegewezen aan een expressieve schrijfgroep of aan een controlegroep (hierbij moesten ze stilzitten). Na 7 minuten schrijven of stilzitten, legden alle deelnemers een examen af dat bestond uit zowel reken- als woordproblemen.

Hypotheses:
* Mensen met hogere niveaus van wiskundeangst zouden slechter presteren dan mensen met lagere niveaus van wiskundeangst als ze stil zaten voordat ze de rekentaak voltooiden
* De tekorten in rekenprestaties zouden vooral duidelijk worden wanneer deelnemers problemen met hoge eisen aan het werkgeheugen moeten oplossen.
* Na 1 sessie expressief schrijven zouden mensen met hoge niveaus van wiskunde angst ongeveer even goed presteren als mensen met lage niveaus van wiskundeangst.
* Ten slotte waren we geïnteresseerd in het aantonen dat HMAs een meer uitgesproken prestatievermindering vertonen dan LMAs in wiskunde in vergelijking met een niet-wiskundige taak. Zo’n resultaat zou eerdere bevindingen in de literatuur weerspiegelen, waarbij een negatievere relatie werd aangetoond tussen wiskundeangst en prestaties op wiskundeproblemen dan tussen wiskundeangst en academische prestaties in het algemeen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Methode artikel van Park

A

Methode
Het onderzoek heeft 80 deelnemers, hiervan werden er 44 gezien als mensen met hoge niveaus van wiskundeagent en 36 als mensen met lage niveaus van wiskundeangst. Het examen bestond uit 60 wiskundeproblemen en 60 woordproblemen.
-> Studenten (N 80) variërend in wiskunde-angst werden gevraagd rustig te zitten (controlegroep) voorafgaand de toets en de interventiegroep werd gevraagd om te schrijven over hun gedachten en gevoelens over het examen dat ze gingen maken (expressieve schrijfgroep).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaten -> reactietijden

A

Resultaten
-> kijken naar de reactietijden:
- Controleconditie: HMA significant meer tijd uitgeven op complexere problemen dan LMA -> en meer fouten maken
- Experimenteel: HMA niet significant verschilden met de LMAop de complexere problemen.
o HMA (experimenteel) presteerde significant beter dan de HMA’s in de controlegroep op de high-demand taken -> op zowel reactietijd als foutpercentage.
- Er is geen verschil tussen LMA en HMA in de controleconditie op de low-demand
o Er is geen verschil tussen de lage demand taken ongeacht of je hoge of lage angst hebt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

resultaten samengevat

A

Expressief schrijven is een effectieve interventie. Het expressief schrijven werkt het beste wanneer mensen met hoge niveaus van wiskundeangst zoveel mogelijk angst gerelateerde woorden opschrijven. Wanneer ze deze woorden noteerden, waren ze minder met hun angst bezig tijdens de toets. Na het opschrijven wordt het werkgeheugen minder belast, omdat de angst gerelateerde gedachten grotendeels weg zijn. Emotie regulatie zou hierdoor ook beter gaan.

Mensen met hoge wiskundeangst presteerden significant slechter dan mensen met lage wiskundeangst. Wanneer er sprake was van expressief schrijven, verschilden mensen met hoge wiskundeangst niet significant van mensen met lage wiskundeangst bij reactietijd op complexe sommen. Mensen met hoge wiskundeangst presteerden significant beter in de conditie met expressief schrijven dan bij de controleconditie. De prestatie tekorten bij mensen met hoge wiskundeangst zijn het duidelijkst bij wiskundige problemen die hoge eisen stellen aan het werkgeheugen.

De verschillende type vragen werden door elkaar gesteld. Hierdoor zou het kunnen dat er een angstig gevoel bij een wiskundige vraag niet gelijk weg is bij de volgende vraag die over woorden gaat. Dit zou kunnen zorgen voor een slechtere prestatie bij de vragen over woorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

discussie -> kritiek op artikel van Park

A

Discussie
Kritiek op expressief schrijven
- Het aanmoedigen van mensen met lage wiskundeangst om over hun gedachten en gevoelens te schrijven kan de prestaties schaden door gevoelens van nervositeit te creëren die anders misschien niet aanwezig zouden zijn. Het onderzoek ondersteunt deze gedachte echter niet, doordat het expressief schrijven in dit geval geen nadelige effecten had.
- De lange wachttijd in de controleconditie kan angst hebben veroorzaakt.
- Dit onderzoek gebruikte slechts 1 sessie van expressief schrijven als interventie. Het is onduidelijk of de effecten op lange termijn standhouden of dat herhaling van de interventie nodig is.
- De steekproefgrootte was mogelijk niet groot genoeg om alle variabelen volledig te kunnen begrijpen. Bovendien bestond de steekproef uit studenten van 1 universiteit, wat de generaliseerbaarheid van de resultaten kan beperken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

discussie artikel van Park en implicaties van bevindingen

A

De discussie benadrukt dat expressief schrijven een effectieve interventie is gebleken om de prestatiekloof tussen HMAs (hoog-wiskundeangstige individuen) en LMAs (laag-wiskundeangstige individuen) te verminderen, vooral op wiskundeproblemen met een hoge werkgeheugenbelasting. Het fenomeen van wiskundeangst lijkt diepgeworteld te zijn, zelfs bij jonge kinderen, en expressief schrijven kan helpen om deze negatieve invloed op prestaties te verminderen.

De reden waarom expressief schrijven helpt om deze kloof te verkleinen, wordt toegeschreven aan het verminderen van de aandacht voor wiskundegerelateerde zorgen tijdens de wiskundetaak. Het gebruik van angstwoorden in het schrijven van HMAs correleerde positief met betere prestaties op wiskundeproblemen, wat suggereert dat het uiten van angsten helpt om werkgeheugenbronnen vrij te maken en effectievere emotieregulatie-strategieën toe te passen.

Het onderzoek benadrukt dat expressief schrijven een eenvoudige en effectieve manier is om de negatieve gevolgen van wiskundeangst op prestaties te verminderen, in tegenstelling tot eerdere, minder succesvolle interventies zoals ontspanningstraining en groepstherapie. Het lijkt erop dat expressief schrijven specifiek HMAs kan helpen zonder de prestaties van LMAs negatief te beïnvloeden.

De bevindingen hebben implicaties voor ouders, opvoeders en beleidsmakers in het onderwijs, die moeten begrijpen hoe ze moeten omgaan met studenten met hoge wiskundeangst. Het aanmoedigen van expressief schrijven kan een directe manier zijn om de prestaties van deze studenten te verbeteren en hun ware competentie op het gebied van wiskunde te laten zien tijdens toetsen met significante gevolgen voor academisch succes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly